Neden Firefox?

Aslında “Firefox’u yazacağım” diye atıp tutarken, aklımda hep kendimce açık kaynak kodlu yazılımın güzelliğinden, Firefox’un sekmelerinden (yani “tab”lerinden), eklentilerinden, RSS’ten, güvenli oluşundan, kısacası birazını kendim bildiğim, bir kısmını da sizler için araştırmış olacağım daha teknik detaylardan bahsedeceğim bir yazı vardı. Internet’ten araştırıp çeviriler yapacaktım. İstatistiksel bilgilerle karşınıza dikilip, bilimsel verilerle yumruğumu baaam diye masaya vuracaktım.

Ama bugün “youtube”de iki video izledim… Ve içimden geleni yazmaya karar verdim. (Meren’e de bir şey sormadım. Bi heta varsa şimdiden affola :)

Önce siz de izleyin o videoları, sonra ben “Neden Firefox” sorusuna kendi cevabımı vereceğim:

Neden Firefox? Çünkü Explorer, ilk videoda “Explorer kullanıyorum” diyen insanlarda gözünüze çarpan ortak noktadır*, yani mesela bilgisizlik, meraksızlık, mesela yeniliklere açık olmama, kendini daha iyiye layık görmemedir. Mesela hayal gücü kıtlığıdır. Ayrıca Explorer, açılan yüzlerce penceredir, eziyettir. Ama en çok da, “ya bu yüzlerce pencereye bir çare bulsak” dememenin ardında gizli olan “kullanıcıyı umursamamak”tır. Explorer şahsınıza yapılmış korkunç bir hakaret ve aşağılama (ve sizin bunları sessizce kabullenişiniz), Firefox ise şimdiye kadar size söylenmiş en güzel sözdür. :)

Neden Firefox? Çünkü hiçbir Explorer kullanıcısı çıkıp da kullandığı tarayıcı için yukarıdaki gibi videolar çekmez, animasyonlar yapmaz. Neden? Explorer’ı kullanması çoğunlukla bir tercih sebebi bile değildir, önüne konulandan farklısını aramak/ya da kullanmak aklına gelmemiştir. Ve alışkanlık sebebiyle kullandığı bu program, kendisini kullanan biri tarafından sahiplenilmeyi hakedecek hiçbir özelliğe sahip olmadığından, hakkında sevimli videolar çekilmemesi de doğaldır.

Neden Firefox? Çünkü Firefox, sadece, Internet’ten ücretsiz olarak indirebileceğiniz 1500′ün üzerinde eklentisiyle bile akıllı bir insana hakettiği araçları, detayları sunandır. Firefox, biraz çaba harcayıp kullanmayı öğrenerek kendinizden mükemmele yakın olanı esirgemediğinizin bir kanıtı, kendinizi ne kadar sevdiğinizdir.

Neden Firefox? Çünkü Explorer sizi gülümseten şeyleri, büyük şirketlerin değil de sizin hayatınızı kolaylaştıran ayrıntıları önemsemeyen kravatlı, ciddi, asık suratlı, samimiyetsiz adamlarındır, ama Firefox hepimizindir.

Firefox, Meksika dalgasıdır, “jam session”dır, “happening”dir, elflerin cücelerin dev ağaçların hobitlerin insanların acayip yaratıkların bir araya gelip pis orkları ve Mordor’u dağıtışlarıdır. Robin Hood’un zenginden alıp fakire verişi, “V” parlamento binasını 5 Kasım’da havaya uçururken binlerce insanın onun maskesi ile sokağa dökülmeleridir.

Firefox benim şu satıra gelip, “yemin ederim bir gram da abartmış hissetmiyorum kendimi” diyebilmemdir. :) (Ayrıca bunca yoğunluğun ve uykusuzluğun arasında iki video izleyip gaza gelip, makale okumak yerine oturup bu yazıyı yazmamdır.)

Bunların hiçbiri size bir şey ifade etmiyorsa, en azından şu kadar da şirin bir şeydir Firefox:

*Burada saydığım şeylerden alınacak olanlar, varsın alınsınlar. Onları kırmak değil elbette amacım, fakat “mesela” eşliğinde sayılan özelliklerden en az birini taşımadıklarını kendilerine itiraf edemiyorlarsa, varsın okumasınlar bu blogu, beni de sevmesinler :)< (blockquote>

  • Share/Bookmark

1,091 Yorum »

  1. fruko said,

    Temmuz 13, 2006 @ 09:46

    ya ya ya! şa şa şa! fayırfoks fayırfoks cok yasa!!!!ailecek hastayız, pardusa da el atcaz allahın izniyle…

    firefox gazcıları derneği istanbul şubesi genel başkan yardımcısı

  2. A. Murat Eren said,

    Temmuz 13, 2006 @ 14:26

    Pek güzel yazmışsınız.

    Örneğin ben de bu mevzu ile ilgili o kadar radikalim ki, IE kullanıcılarının yazdıklarımı okumayacak olmaları dahi zerre kadar umrumda olmuyor. Şu anda bu mesajı Internet Explorer tarayıcıları ile okuyan muhterem kullanıcılar şuraya bir tıklarlarsa, çıkan uyarı mesajında şu meale gelen bir şey yazdığını görebilirler: “Firefox’un ne olduğunu bilmeyecek kadar ilgisiz olabilir, kendi dünyanızda yaşayıp gidiyor olabilirsiniz. Eğer bir Syd Barrett filan değilseniz, benim sizin gibi kendi dünyasında yaşayan birisinden alacağım ne olabilir; siz burada olmasanız da olur. Ya da belki Firefox’un ne olduğunu biliyorsunuzdur, fakat Firefox’a rağmen Internet Explorer kullanacak kadar ruhsuzsunuzdur, o zaman sizin buradan alacağınız ne olabilir ki? Ben sizin yerinizde olsam şimdi bu pencereyi kapatırım. Öte yandan sizin hakkınızda düşündüğüm bu korkunç şeylere rağmen ‘tamam’a tıklayıp yazılarımı okumak istiyorsanız, okuyun madem, ne yapayım.”

  3. ardamardar said,

    Temmuz 13, 2006 @ 17:53

    firefox ruhunuzu ele gecirmis, beyninizi kemirmis, ben de onu kullaniyorum ama diger seylerin hicbirinden farki yok bence. calinti/bedava oldugu surece herseyi futursuzca kullaniyorum. yanliz isletim sistemim falan calinti oldugu icin turkce yazamiyorum mesela.yani hayatimdaki birkac noktayi birkac yuz dolara satmis durumdayim. noktalarimi geri satin alacagim gun de cok uzakta gorunuyor. icinde calistigim endustrinin zarara ugrayip batabilmesi icin tek yol korsan. yasasin korsan.
    neden yapiyorum? cunku kotu birisiyim.

  4. ChromA said,

    Temmuz 14, 2006 @ 00:55

    Peki ama ya IE’den başka şansım yoksa, ya işyerimdeki IT sorumlum lisanslı yazılım da lisanslı yazılım diyor ve elimi kolumu bağlıyorsa -tabi bunu keyfinden demediğini, onun da elinin kolunun bağlı olduğunu belirtmek isterim-, evde coşa coşa firefox kullanmama rağmen burda IE’ye mecbursam? Naapcaz o vakit? Aslında cevap basit: Eren ailesinin sayfalarını evde inceliycez :)
    Bu arada hazır konu açılmışken, opera ile ilgili düşüncelerinizi de öğrenebilir miyim? Mesela ben orta düzey bir kullanıcı olarak firefox’u pek sevdim ama opera’ya alışamadım. Ama çok sıkı intermet kullanıcısı olan (hatta işi bu olan) bir kısım arkadaş operadan başkasını tanımam demekte. Bkz. şu adres:
    http://www.bildirgec.org/yazi/hangi-tarayici-internet-explorer-firefox
    Sevgi&#38;Saygı

  5. Anonymous said,

    Temmuz 14, 2006 @ 05:54

    Sevgili Chroma, firefox da lisanslı bir yazılımdır, intranet uygulamalarınızı .net/asp falan ile yazdığı için sizi ie’ye mahkum eden kifayetsiz IT (bu isimle de kendilerini pek havalı sanıyorlardır…) takımına “Mozilla Public License” gösterilip, “ben bilgisayarımda bu tarayıcının da kurulu olmasını istiyorum” denilebilmeli…

    Hayır, yarın öbürgün aynı mantıksızlıkta bir nedenle “hep birlikte DOS kullanıyoruz” deseler, kuzu kuzu zaman makinasına mı bineceksiniz mesela?

    IT’niz denyoysa, siz olmayın, baskı kurun, amme idarenize (ya da onların havalı isimleriyle insan kaynakları bölümünüze) “çalıştığım ortamda verimli ve özgür kaynaklardan yararlanmak istiyorum, ya aksi bir neden söylensin, ya da IT isteklerimizi yerine getirsin, performansımı arttırsın… önümü tıkamasın” diyip baskı kurun…

    Eh tabii o şirket dünyasına osmanlının torunları olarak bizler kul olarak girmeye alışmışız… aybaşlarında verilen maaşları lütuf, verdiğimiz emeği de helal görmeye öyle alışmışız ki, ağzımızı açmaya tırsıyor, ne veriyorlarsa iyisi odur diye düşünüyoruz, sonu böyle oluyor… aman en büyük derdiniz ie kullanmak zorunda olmak kalsın inşallah, daha kimbilir bu zihniyetin hangi yansımalarına maruz kalıyorsunuzdur… firefox/ie onların yanında devede kulak kalır, tahmin ederim.

    Umarım tercihlerinizi kendi yetenekleriyle sınırlayan yöneticilerin olmadığı ortamlarda çalışma şansına da kavuşursunuz bir gün… Ben daha az kazanmak uğruna hep o yanda yaptım tercihimi, şanslıyım ki aksine mecbur kalacak kadar da paraya ihtiyacım olmadı…

    l’o'ker

  6. Düygü said,

    Temmuz 14, 2006 @ 06:48

    Merhaba Chroma,
    Ben teknik bir insan olmamakla birlikte sizin işyerinizdeki IT insanının söz konusu tavrını okuyunca ilk tepkim “İyi de Firefox da zaten lisanssız değil ki.” demek oldu. Açık kaynak kodlu veya özgür yazılımlar mutlaka ya kendi özel lisanlarıyla ya da GPL ile lisanslanmış oluyorlar benim gördüğüm anladığım kadarıyla. Firefox, ortalıkta dolanan “lisanssız” bir takım başıboş serseri program değil ki. Firefox’un bir işyerlerinde kullanılması önünde nasıl yasal engeller olabilir? Ortada ciddi bir cehalet söz konusu (bence). Bu cahil:

    1) Ben olabilirim :) Lisans konusunu yeterince bilmiyorum belki. Ama rahatlıkla, burada ABD’de millet lisanslı yazılım kullanma konusunda çok ciddi davranırken bile, her labda, her istenilen yerde Firefox elbette isteyen insanlar tarafından kullanılmaktadır.

    2) Eğer durum tam olarak aktardığınız gibi ise, sizin IT sorumlunuz cahil – ki keşke ben cahil olsam dedirtecek kadar acıklı bir durum. Yani işi “bu” olan bir insanın işini bu kadar az bilmesi yuh oha bence. Ya saçma bir önyargısından ya da sırf iki dakikasını ayırıp Firefox’un lisansı olup olmadığını, lisansında ne yazdığını okumaya üşendiğinden vs bir işyerini Explorer kullanmak zorunda bırakan IT sorumlusunu ben döve döve işten çıkarırım be :)

    Kendisine selamlarımı iletip şu adresi verebilirsiniz efenim:
    http://www.mozilla.org/foundation/licensing.html

    İsterseniz benden hiç bahsetmeyip, bu lisans sayfasını kendiniz arayıp bulmuş gibi yaparak IT sorumlunuza gidip direk hesap sorun bence: “Bu ne ulan” filan derdim ben olsam kızgın bir şekilde.

    Opera’yı hiç bilmiyorum, yani hiç kullanmadım. Fakat gönderdiğiniz yazıdaki arkadaşın argümanlarını işleyip ortaya koyuşuna hasta oldum :)

    Kendisi özünde “tabbed browsing” vs gibi bir takım Firefox özelliklerinin Opera’da çok önceden varolduğunu belirttiği paragrafın hemen ardından “bu durumda Opera en iyisidir” demiş. Neyse sonra Opera’nın özelliklerini sıralamış, sanırım en sonda sıraladığı (ki bir kısmı bence Firefox’ta da olan) özellikler sebebi ile Opera’yı “en iyi” ilan etmiş :)

    Her neyse onun yazı yazma ve anlatım yeteneklerini bir kenara bırakırsak, Opera -biraz önce Internet’ten araştırıp gördüğüm kadarıyla- “açık kaynak kodlu” değil. Bu, benim Opera yerine Firefox tercih etmem için yeterli bir sebep. Yine de burada Fanatiklik yapmıyor olduğumu da önemle belirtmek isterim. Bir insan sırf teknik sebeplerle, ne bileyim mesleği ile ilgili olarak filan Opera tercih ediyordur eyvallah. Amaç sidik yarıştırmak değil. İyi, açık, özgür olan kazansın :)

    (Sabah sabah makale okumak için kalkıp yine bloglarda fink atan bense, böyle gidersem işimi gücümü kaybedeceğim, hayırlısı.)

    Bizden de selam sevgi efenim. (IT sorumunuzu döverseniz daha çok sevicez sizi)

  7. armağan said,

    Temmuz 14, 2006 @ 06:53

    duygu’cum

    burası ne kadar entellektüel bir platform oldu yahu( genel olarak) Ya da o kadar iyi veyahut rutin gidiyoki hayat, firefox mu ie mi diye dert ediniyosun kendine.( gerçi der edinmiosun vermişsin kararını firefoxtan yana)
    l’o'kerin dediği gibi en büyük derdiniz bu olsun arkadaşlar:)

    Eyalet çocukları yalancı ışıklardır
    Çünkü dünkü çocuklardır onlar

    armağan

  8. Düygü said,

    Temmuz 14, 2006 @ 06:59

    İngilizce’si yeterli olanlar için, Opera ve Firefox’u adam gibi karşılaştıran bir yazı şurada mevcut. Windows, Mac ve Suse Linux’a kurup karşılaştırmış yazıyı yazan kişi her iki tarayıcıyı da.

    En sonunda “Ben yine de asıl tarayıcım olarak Firefox kullanmaya devam edeceğim. Her iki tarayıcı da eşit güzellikte olsalar da, kaynak kodu açık olan bir uygulama kullanmayı tercih ediyorum, ve ayrıca Opera’da, Firefox’ta bulunan bazı eklentileri kullanamıyorum (özellikle Adblock, GooglePreview, Linky, ve Web Developer toolbar). Bununla birlikte, işyerinde tarayıcıyı en çok RSS haber feed’leri ve diğer araştırma işleri için kullandığımdan Opera’yı tercih edeceğim…” vs vs demiş…

  9. Düygü said,

    Temmuz 14, 2006 @ 07:10

    Armağancım,
    Tam olarak ne demek istedin anlayamadım :)

    Bir “burjuva olmuşunuz siz, insanlar sokakta aç, sizin derdinize bak” serzenişi miydi, neydi o öyle?

    Eğer öyle ise, sana laflar hazırladım. :)

    Hayatın rutin gitmediği bir gerçek, iyi olduğunu söyleyebilirim, ama iyi olması, başkalarından daha az dert sahibi olduğum anlamına gelmiyor kesinlikle, belki bu entellektüel ortam, okuyanları yanılgıya düşürüyordur. Ve fekat ben insanlara, dertlerimden bahsetmek yerine öğrenilmeye ve paylaşılmaya değer bulduğum entellektüel bir takım şeylerden bahsetmeyi daha anlamlı buluyorum.

    Öperim

  10. ChromA said,

    Temmuz 14, 2006 @ 08:14

    Evet, gaza gelip aradım IT’yi! Ama kendisi yokmuş :( Yanında çalışan diğer arkadaş “XXX an Ankara’da, onunla konuşmak lazım” dedi. Ben bilmiyorum dedi bu programı, bişey diyemem belki bizim sisteme uymuyordur, ondan kurulmuyordur dedi. Sonuç: Önümüzdeki haftayı bekliycez, muhtemelen o güne kadar da gazım uçmuş olacak :)) ama ben gene bi sorayım.

  11. Düygü said,

    Temmuz 14, 2006 @ 08:26

    Eheh, bir yanlışlık olmuş, biz sizi “gaza getirmeye” değil, önemli bir felsefeyi – kavramı anlatmaya çalışıyoruz. Bizden alacağınız gazlarla değil, inandığınız şeylerin size vereceği gazlarla hareket ediniz efendim. Zira o gazlar hiç sönmüyor.

  12. Anonymous said,

    Temmuz 14, 2006 @ 09:03

    merhabalar efendim.

    kesinlikle burada “yorum yazmak” için bırakılan alanı flaming bir tartışmaya dönüştürmeye niyetli değilim, fakat bazı şeyler dikkatimi çekti, şöyle ki:

    bir insanın web ile haşır neşir olmasını sağlayan tarayıcıları seçerken seçtiği kıstaslar ne olmalı? bence tarayıcı karşılaştırması buna göre yapılmalı. eğer “hız”, “güvenlik”, “kullanım rahatlığı”, bilgisayarı (hafıza olarak) yormaması, “web standartlarına uygunluk”, “değişik işletim sistemlerinde çalışabilme” gibi kavramlardan söz ediyorsa, canımız ciğerimiz wikipedia’da şöyle bir karşılaştırma sayfası mevcut:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_web_browsers

    açık kaynak kodlu olmasa da opera oldukça önde görünüyor :)

  13. a. meren urat said,

    Temmuz 14, 2006 @ 13:55

    Merhabalar,

    &gt; açık kaynak kodlu olmasa da
    &gt; opera oldukça önde görünüyor
    &gt; :)

    Birincisi “açık kaynaklı olmasa da ibaresi öyle bir dahil anlamındaki de etkisi ile geçiştirilip göz ardı edilebilecek bir şey değil (1). İkincisi neye göre önde görünüyor ayol(2)?

    1. Açık kaynak kod akımının ve özgür yazılım akımının temelinde yatan felsefeyi bilmiyor olabilirsiniz. O zaman ben derim ki, Wikipedia’daki bu karşılaştırma tablolarını bulabilecek bir insanın bu mevzu nedir diye araştırmamış olması onun bu dünyada olup bitenlere olan ilgisizliğini -ya da daha kötüsü yüzeysel ilgisini- gösterir. Eğer öyle ise ben vakit harcamam, sizinle konuşması için Bruce Willis gerizekalısını gönderirim. O da karşınıza geçer, bacak bacak üstüne atar, cebindeki aspirin kutusunu masaya koyar, sonra sigara pakedini cebinden çıkartmadan içinden bir tane çekip ağzına götürür, sigarasını yakıp ondan bir nefes çektikten sonra, güneş gözlüklerinin üstünden sizi süzer ve o boru gibi sesi ile şöyle der: “Anony, patronun selamı var, senin için ‘Opera kullansa ne olur, IE kullansa ne olur’ dedi” (bu, kısmen Armağan kardeşim için de geçerli, mesela bu kültürden o kadar habersiz ki, bir insanın Firefox mu IE’mi diye dert etmesi için hayatının çok rutin ya da keyifli gitmesi gerektiğini sanacak kadar mevzuya uzak; halbuki bu hayattaki gerçek sorunların hiç de azımsanmayacak bir kısmını besleyen bir ayrımdan söz etmiş oluyorsunuz Firefox ve IE ayrımından söz ederken).

    2. Açık kaynak kod akımının ve özgür yazılım akımının temelinde yatan felsefeyi biliyor, fakat yine de kapalı kaynak kodlu bir tarayıcıyı açık olanına NNTP, IRC gibi bir tarayıcı vasıtasıyla faydalanmanıza gerek olmayan protokolleri, Web Forms 2.0 gibi, VoiceXML/X+V gibi henüz ciddi ve elle tutulur web uyarlaması olmayan ya da WML/WAP gibi zaten ölü doğmuş ve artık yaşamayan teknolojileri birisi destekliyor diğeri desteklemiyor diye kapalı kaynak kodlu olanı tercih ediyor olabilirsiniz. Bu durumda da, ya tablonun altında YES gördüğünüz her alanı diğerine olan tercih sebebi olabilecek bir üstünlük olarak görecek kadar bu mevzulardan habersizsinizdir, ya da gerçekten polemik yapmak istiyorsunuzdur (çünkü sonuçta Firefox’u milyonlarca insan kullanıyor ve ‘bu neden yok ayol’ diye kimse kıyamet koparmıyor).. Bruce Willis ile böyle koşullar altında neden bir insanın Opera’nın Firefox’tan daha iyi olduğunu iddia ettiğini anlamakta güçlük çekeceğini konuştum (her yeri kan içindeydi, muhtemelen yine bir çatışmadan filan çıkmıştı, silahını ve rozetini masaya koyduktan sonra) bu konu ile ilgili şöyle bir yorum yaptı “Patron, ben bu tip insanları ancak muhalefet edecek kadar gözünü açabilmiş, fakat biraz daha zamana ihtiyacı olan alacakaranlık savaşçıları olarak nitelendiriyorum” dedi. Çok kanaması vardı, devam edemedik. Fakat daha sonra hastane’den şöyle bir mektup göndermiş:

    Merhaba patron, o gün yarım kaldı sohbet kusura bakma, şunu eklemek istiyorum: Patron, senin de bildiğin gibi kullanıcının ihtiyacı olmasa da özellikleri yazılımın içine doldurup ‘bizde bu var, bu da var aha bu da var’ demek, kullanıcının gerçekten ihtiyacı olan fakat yazılımda olmayan özelliklerin de adını hiç anmamak kapalı kaynak kodlu yazılımların pazarlama departmanlarının pek güzel yaptığı bir iştir.

    Şu anda Firefox’ta olmayan teknolojiler tam olarak hayata geçtiğinde onlar tarayıcıda yer alacaklar elbette; gidecek yolu yokken yokken Ferrari alan Trabzon’lu işadamı modu oluyor bu sebeplerle Opera daha iyi sanmak. Ayrıca bana 3 haftaya kadar taburcu olabilirsin dediler, fakat 3 hafta sonra her şey için çok geç olabilir, ben bu gece firar edip Rus mafyasından bir kaç kişi daha öldürmeyi ve kan ter içinde kalmayı planlıyorum. Yenge’ye selamlar. Yours, Bruce.

    Burada benim ve Bruce tarafından söylenen şeylerin bir kısmını neden söylendiğini daha iyi anlamak isteyebilecekler için Meren’in yazdığı ve şu adresten ulaşabileceğiniz bir makale var. Ayrıca Bruce ile Rus mafyası arasındaki sorunun ne olduğunu anlamak isteyenler de buraya bakabilirler.

    Selamlar.

  14. ahmeT Zehir said,

    Temmuz 14, 2006 @ 19:37

    tartismayi bolmek istemem ama bi ara not dusmek istedim. duygucum o resmini koydugun ufak sirin hayvan (ki hayvan diyince garip hissettim bi an) gercekmidir? yoksa birilerinin fanatiklik olsun diye tuylerini boyadigi kendi halinde olan bir eleman midir? resmi buldugun yerde aciklama varmiydi? (yok bunca yillik biyologum cok sasirdim valla)gercekse alicam bi tane evime:)

  15. arda çetin said,

    Temmuz 16, 2006 @ 15:48

    Bu güne kadar bir çok kez “neden Firefox” sorusuna cevap verdim ama bu pek şahane bir cevap olmuş..

    Neden Firefox? Çünkü hiçbir Explorer kullanıcısı çıkıp da kullandığı tarayıcı için yukarıdaki gibi videolar çekmez, animasyonlar yapmaz. Neden? Explorer’ı kullanması çoğunlukla bir tercih sebebi bile değildir, önüne konulandan farklısını aramak/ya da kullanmak aklına gelmemiştir. Ve alışkanlık sebebiyle kullandığı bu program, kendisini kullanan biri tarafından sahiplenilmeyi hakedecek hiçbir özelliğe sahip olmadığından, hakkında sevimli videolar çekilmemesi de doğaldır.

    Gerçi artık soruya cevap vermek yerine sadece mozilla.org.tr/firefox adresini veriyorum. Yani “bir dene, ondan sonra sorunun cevabını kendin vericeksin”.
    Neyse ki, hiç biri olumsuz bir yanıt vermediler.

  16. Cigdem Sonmez said,

    Temmuz 17, 2006 @ 01:34

    Hayretler içerisinde kaldım valla.

    Tamam anladık firefox iyi bir şey de kullanmayanlara bu kadar fırça… (Onlar genç Çiğdem, kanları kaynar, sen oldun kazık kadar, olgunlukla karşıla) desem de içimde bir taraf… neyse neyse…

    Her ne kadar satır aralarında muhafazakar kullanıcılara giydirmelere “kırılmış, küsmüş, incinmiş ve hatta gücenmiş” olsam da ben yine okumalara devam.

    Bu arada gideyim de 75 yaşında internet kullanıcısı olan kayınvalideme ve 84 yaşında internet kullanmaya başlayan babama firefox ile IE arasındaki farkları anlatayım.

  17. Düygü said,

    Temmuz 17, 2006 @ 07:32

    Şakacı Çiğdem :)

  18. Cigdem Sonmez said,

    Temmuz 17, 2006 @ 07:57

    Alınma darılma kısmı şaka hakikaten.

    Yaş vs ile ilgili imalar da ( e o kadar olucak. Otobüste filan yer veresiniz diye hatırlatmaca :-&gt;)

    Şimdi arkadaşlar her şey iyi hoş da bu IE yıllardır hayatımızda. Bilgisayarımızla birlikte hazır geliyor. Gözümüzü açıyor bunu görüyoruz. Nasıl kullanacağımızı, hangi hata durumlarında aradan nasıl sıyrılacağımızı filan ezbere biliyoruz. Öyle ki el ya da beyin alışkanlığı tıklayıveriyoruz.

    Kolay mı öyle hop diye ctrl-T felan öğrenivermek? Sonra da nasıl kapatıyordum yaw ben bunu diye kafa patlatmak? Hı kolay mı? Alla alla yaaa!

    Bu arada Düygü Hanım ve Meren Bey, sevmiş bulunduk bi kere. Öyle kolay kolay hop diye gidip bitmiyo o sevgi. Açmasaydınız blog yazmasaydınız iyi… Bi daha alla allaaaaa

    Not: Duygu’ cum internet için kullandığımız programın dışında kullandığımız arama motorlarının da bir yığın antikalıkları var. Google’ da başıma gelenler diye yazsam kitap olur. :-)

  19. lithaen said,

    Temmuz 17, 2006 @ 16:15

    yahu bu kadar abartmamak lazım…
    Evet Firefox iyi de… open source da güzel bişi evet, sanki dünyadaki adaletsizliğin,kötülüğün,iğrenç davranışların bittiği nokta da değil ama…

    Ben sadece ve sadece IE’ye alternatif diye, IE kullanmıyo olmak için kullanıyorum, tabbed browsing’i sevdim diye, opera’yı da zamanında denedim ama kıl oldum diye… Bu tamamen bir arayüz başarısı benim için, open source da şöyle avurtlarıma kadar yani, evet beni de Bruce’la konuşturun hastasıyız ailecek. Ya neyse…

    Bunun başka bir örneği midir bilemem ama bir ara open office kullandım bir akademik kullanılabilirlik testinde.. Bunu yapan arkadaşım da Microsoft Office ile Open Office arasındaki kullanılabilirlik farklarını test ediyordu. (Biliyorum konunuz o değil…geliyorum 1 sn..) Sonuç olarak çaba olarak onu beğensem de, yazılım olarak da bazı artıları olsa da (sanırım kendi shortcutlarını falan tanıtabiliyordun, modellemede falan da en çok hayatımı kurtaran şey o.. saol Alias…iyi ki varsın :D ) lisanssız bulduğum bir Microsoft Word’de yazdım tezimi ben, o aşamada gerekli desteği veremedim yani,hani ya bişi olur da herşey giderse. Evet ben gerizekalıyım hiçbişi olmayacağını bilemedim belki de.

    Demek istediğim şu, IE kullandım, Netscape mağduru oldum, Opera gördüm ve kaçtım. Ben kararı Firefox’da kıldım, asıl sebebi arayüzünün, kullanımının ve extensionlarının iyi olmasıydı, çabası sadece ‘hoş’ idi. Şimdi bunları diyerek sanırım kendimi dünyadaki firefox kullanmayan gerizekalılarla aynı sınıfa soktum di mi?… İyi.. Sevindim… Biz onlara kullanıcı diyoruz, onlar neye rahat ulaşıyor, neyde rahat yada iyi hissederse onu kullanıyor :) bence buradan insanları Bruce’la muhatap etmek yerine tanıtalım yaygınlaştıralım.

    Üstüme atlamadan bi daha okuyun, karşı değilim, farklı bakmaya çalışıyorum… :)

  20. Anonymous said,

    Temmuz 17, 2006 @ 16:36

    pek sayın bruce willis’in açık kaynak kod dünyasına 1 kişinin daha girmesini engellediği açık. peki bu, pek sayın açık kaynak kod / firefox camiasının umurunda mı? sanmıyorum..

    açıkçası yukarıda “anonim” olarak giriş yapmış, opera’nın firefox’dan daha iyi olabileceğine dair fikir beyan eden arkadaşa, opera’nın zaten ölü doğmuş protokolleri desteklemesinin onu daha iyi yapmayacağı gibi -pek sayın Meren beyin belirttiği- önerme/fikirler başka türlü anlatılabilirdi. bruce willis’i araya koymak, o arkadaşa dolaylı yoldan “yalnızca muhalefet yapabilecek kadar gözünü açabilmiş bir alacakaranlık savaşçısı” demek pek hoş değil.

    misal ben, evimde ve işimde firefox ve opera’yı beraber kullanıyorum. iki tarayıcının da benim işime yarayan -ya da hoşuma giden- özellikleri var. aynı şekilde evimde ve işimde hem windoz, hem linux kullanıyorum. iki sistemin de bana getirileri var çünkü. bu durumda sanki beni “gnu felsefesini, ardında yatan güzelliği anlamamış, ilgisiz” biri olarak nitelemek mi gerekiyor? parmakla birilerini gösterip “öcü, gelme buraya, okuma burayı” demek herkesin hakkı tabi, fakat bunu biraz daha saygı çerçevesinde yapmak lazım diye düşünüyorum (bu pek sayın Meren beyin günlüğünün ana sayfasında, IE kullanıcılarına yönelik mesajına (evet üşenmedim IE ile açtım günlüğü) ithafen yapılmış bir yorumdur). Sonuç olarak IE kullanıcılarına da firefox’u tanıtmak -madem gnu felsefesinden, paylaşımdan bahsediyoruz- bir yerde açık kaynak kodla haşır neşir insanların da -zorunluluk değil-vicdani bir sorumluluğu sayılır

    herkese iyi çalışmalar,

    Engin İlkiz

  21. lithaen said,

    Temmuz 17, 2006 @ 17:07

    hm… 1 dakika şimdi, biraz daha kurcalayınca anlıyorum ki bu dediklerinizde siz haklı da olsanız bu yine de bir “mesleki deformasyon”, yani evet ben de şu

    “…bir insanın bu mevzu nedir diye araştırmamış olması onun bu dünyada olup bitenlere olan ilgisizliğini -ya da daha kötüsü yüzeysel ilgisini- gösterir. Eğer öyle ise ben vakit harcamam…”

    konumdaki vakit harcanmayacak insan oluyorum…güzel… :) ama bu yine de sanki bana “o kadar da” önemli gelmedi… ya neyse siz bana bakmayın,tasarımcı diip geçmek lazım, sadece bana tepkiler biraz aşırı gibi geldi de.. ;)

  22. Anonymous said,

    Temmuz 17, 2006 @ 21:50

    dşjzslfhsdlhfsdlkhgsdlşkghsşhadşshaşhfaşsfhşashfasşhfasşkhfşakhfşaskhfşashfaşsk

  23. A. Murat Eren said,

    Temmuz 17, 2006 @ 21:57

    Kıymetli Arkadaşlar,

    Bir kere Bruce benim kontrolümde olan bir şahsiyet değil, bunu biliyorsunuz, Bruce Willis’i herkes tanır (başına buyruk kahraman bir polistir). Ben sadece onun sözlerini size taşıyorum. Gören de -çok afedersiniz- eşşek kadar adamı benim konuşturduğumu iddia ettiğinizi sanacak.

    Bölük porçük yazacağım. Nasılsa ne kadar toparlanık yazsam da beceremiyorum anlatmayı istediğim şeyi bu blog alemlerinde, bölük pörçük yazayım, gene anlaşılmayayım, beynimi de patlatmamış olayım.

    Mesela bu işten çıkarı olmayan, eğitimini almış yağız ve yakışıklı bir makine mühendisi beyaz atı ile gelse ve bana dese ki “Renault Megane Rock Solid bir arabadır, başka araba tanımam!”, ben “hmm, peki” der becerebildiğim kadar araştırır, eğer koşullar el veriyorsa o arabayı alırım. Ya da almam. Fakat benim yapacağım hiç bir şey mekanik olarak o arabanın gerçekten en iyi araba olduğunu değiştirmez, benimki sadece özgür iradedir, fakat onunki professional opinion’dır. Burada tarafsız bir şekilde “Firefox daha iyidir, kullanılmalıdır, kurtuluş ve efendilik open source’dadır” demem de professional opinion’dır, sizin “open source dünyadaki adaletsizliğin, kötülüğün, iğrenç davranışların bittiği nokta değil” demenizdeki önsezinizin ötesindedir yani (Ithaen’ciğim kızma yarısı şaka bunların).

    Ayrıca Ithaen, “Mesleki Deformasyon” diyorsun, haklısın, bu sözüne “katılıyorum” diyorum ve ekliyorum “bunca yıl okuduk, çalıştık, e biraz deforme olalım yani değil mi” diyorum. Bruce olsaydı “ya arkadaşlar lütfen deforme olmayan utansın ulan, şu vücuduma bakın dünya haritası gibi” derdi.

    Bruce dedim de, Bruce Willis yüzünden açık kaynak kodlu yazılımlara ya da Firefox’a sırtını dönen varsa keyfi bilir. Bakın Bruce buna çok üzülürdü, fakat 40 tane sofistike neden yüzünden benim hiç umurumda olmaz açıkçası. Bu konuda yazmayı keseceğim, çünkü anlatması çok uzun sürecek şeyler geliyor aklıma.

    Ithaen kardeşim, yoldaşım, ciğerim, kimse kimseye gerizekalı demiyor, bir tek ben Bruce için gerizekalı dedim, fakat o da ikimizin arasında bir mevzudur. Burada sadece önüne koyulan ile beslenen Internet ve bilgisayar kullanıcılarımıza bir sitem var.

    &gt; Biz onlara kullanıcı diyoruz, onlar neye
    &gt; rahat ulaşıyor, neyde rahat yada iyi
    &gt; hissederse onu kullanıyor :)

    Ben onlara sadece “kullanıcı” demiyorum, bir sorumluluk yüklüyorum “rahat ulaştığınız kullanmak yerine kültürlenin, araştırın” diyorum. Bu da mesleki dezenformasyon, aslanlar gibi, o kadar bu işin içindesin ki her şeyi görüyorsun, beklentilerin artıyor. İktidara geldiğimde günde “AKK, ÖY ve Firefox/OpenOffice filan” I, II, III, IV diye ders koyacağım ilköğretime. Bütün sorunlarımız bitecek.

    &gt; bence buradan insanları Bruce’la
    &gt; muhatap etmek yerine tanıtalım
    &gt; yaygınlaştıralım.

    Bruce’u karıştırmasak? (ben arada kalıyorum sonra). Kimse “açık kaynak süper ama Bruce diye bi it var, .. neyse” diyerek bu işin peşini bırakmaz öğrendikten sonra bence. Bruce’u bir keresinde Ruslar bombaya bağlamışlardı, yine kurtulmuştu. Bu kahramanlıkları hemen unutuldu ama…

    &gt; dşjzslfhsdlhfsdlkhgsdlşkghsşhadşshaşh
    &gt; faşsfhşashfasşhfasşkhfşakhfşaskhfşashf
    &gt; aşsk

    Buna da pes yani, bu önceki anonymous mu?

    “Açık kaynak koda Bruce Willis yüzünden küsen Ano Nymous, tepki olarak kedisini klavye üzerinde dolaşıp blog’lara rastgele yorum göndermek için eğitti!”.

    Selamlar,
    Sevgiler.

  24. Cigdem Sonmez said,

    Temmuz 18, 2006 @ 02:01

    Slm yine ben :-)

    Gördüğünüz ya da dikkat etmediğiniz gibi (hadi ben gözünüze sokayım) slm mlm gibi jargonları da öğreniyor bu moruk.

    Tamam kestim tıraşı…

    Şimdi canlarım, zekasına, bilgisine saygı duyduklarım, zehir gibi oluşlarına, dünya görüşlerine bayıldıklarım ve de itiraf etmek gerekirse bu yaşta bunlara sahip oluşlarına pek imrendiklerim…

    Kimi şeyleri gözden kaçırıyor olabilir misiniz acaba?

    Kullanıcı kimdir, özellikleri nedir? Ortalama olarak yani…

    Kimseyi aşağıladığım ya da discrimination (neydi be bunun türkçesi? Hah ayırımcılık) yaptığım sanılmasın lütfen diye baştan belirteyim.

    Kullanıcı varoştan gelen, kargo şirketine sekreter giren biraz akıllı sümüklü kızdır.

    Kullanıcı inşaatta amelelik yapan, internet kafede oyun oynayan, becerebilirse porno site bakan tıfıl oğlandır.

    Kullanıcı Van’ dan gelip şansı yaver gitmiş, ofis boy’ luktan masa başı işe tarfi ettirilmiş ilkokul mezunu Şahbender’ dir.

    Kullanıcı mail box’ ına düşen her türlü garabeti herkese defalarca forward eden, bu mantra dünyayı x kere dolaştı yollamazsan başına kötü şeyler gelire inanan, interneti sadece bu amaçla kullanan yarı ev hanımı çalışandır.

    Kullanıcı “vatan elden gidiyor” osmiyum, neptunium palavrasına inanan, takım elbise giyip, akşam 6′ dan sonra toplantı yapıp, çok meşgul görünüp aslında hiç bir halta yaramayan erkek çalışandır.

    Kullanıcı torunlarımın fotoğraflarını alırım, gazetelerimi okurum, banka işlemlerimi hallederim diyen kayınvalidemdir.

    Kullanıcı 85 yaşında hala kitap yazmaya çalışan, word’ ün üzerine excel tablosunu kopyalarken tüm metni uçuran, ama google’ ı şaşkınlık verecek kadar iyi kullanan babamdır.

    Bunların herhangi birine açık kod, kapalı kod dediğiniz anda ya saatler süren ve onlara çince gibi gelecek açıklamalar yapacaksınız, ya da onlar durumun tesettür gibi bir şey olduğunu düşünecekler.

    Kullanıcı bularla ilgilenmez. Kullanıcı kolay kullanıyor mu ona bakar. Kullanıcı hazıra meraklıdır. Aman da yeni bir sistem varmış du bakiym onu bulayım da yükleyeyim demez. Hatta onun için yüklerseniz rahatsız olur.

    Kullanıcı korkar bilgisayardan. Onun canlı bir organizma olduğunu düşünür. Kullanıcı yanlış tuşa basmaz. Bilgisayar her yanlışı kendi kendine yapar. Gıcıktır bu alet.

    Bu kadar laf niye? Bill Gates işte tam da bunu gören adamdır. Bunu anlatmak için. Sevdiğimden mi? Hayır. Ben de “belki tamamen farklı sebeplerden” illet oluyorum ona. Lakin aklının hakkını teslim ediyorum. Onun ya da ekibinin yazdığı programdan iyi program yazabiliyorsanız yapılacak tek şey var. Onu kendi taktikleri ile yıkabilirsiniz ancak.

    Onda var olan fazlası ile sizde olacak. Hazır olacak ve dahası ucuz ya da bedava olacak.

    Çok konuştum yine… Bu arada Lithaen… söylemek istediklerimi benden iyi anlatmışsın sağol.

  25. Düygü said,

    Temmuz 18, 2006 @ 06:43

    Çiğdem senin bu söylediğin, “insanların çoğu bu gerizekalı BBG, POP star gibi programları ve Kurtlar Vadisi gibi dizileri izliyor, biz de onlara bunu veriyoruz” diye televizyonların “Avni Avanaklar” için programlarla dolmasından ve insanların gitgide daha da aptallaştırılmalarından farklı değil.

    Benim buradan Firefox kullanmayan herkese “aptal” dediğimi sanıyorsanız dikkatli düşünün lütfen: bunu diyen de aslında ben değilim.

    “Bütün kullanıcılara hitap etsin, herkes kullanabilsin, böylece çok çok satsın” yöntemi izlenirken, “Siz ancak bu kadarını kullanabilirsiniz, daha karmaşığı, detaylısına gerek yok” diyen Bill Amca ile paylaşın kozlarınızı o konuda mümkünse.

    Ayrıca şöyle de bir şey var: bir zamanlar bir yerlerde okumuştum şöyle bir bilimsel araştırma yapılmış: Bir grup öğrenciye zeka testi yapıyorlar, bunlardan bir kısmını, testten o kadar da yüksek puanlar almadıkları halde, üstün zekalı olduklarını söyleyerek özel bir sınıfa alıyor ve onlara üstün zekalı gibi davranarak eğitim verip ders anlatıyorlar. Bilin bakalım ne oluyor? Gerçekte “normal” olan bu çocukların hepsi, okuldaki diğer “normal” arkadaşlarından açık farkla daha başarılı oluyorlar.

    Ama hadi bunlar bir kenara, IE’nin yeni çıkacak sürümünde de Firefox’taki “tabbed browsing – sekmeler” olacağını biliyor muydun? :)

    Ya Firefox’u IE’den daha zor karmaşık yapan, dedelere ninelere hitap etmiyor hale getiren bir şey yok ki, tab kullanmak istemiyorsan açarsın on tane pencere, bir problem yok. Firefox’u da IE basitliğinde kullanabilir insanlar. Kimseye zorla “eklenti indireceksin ulan” denmiyor ki.

    Ama bu detaylara ihtiyaç duyan, dikkat eden insanlara da o detayların sunulması da güzel bir şey değil mi? Belki sümüğüyle oynuyor sandığımız sekreter canavar gibi kullanacak, aksini garantileyen nedir?

    Üstüne benim anlamadığım teknik bir takım detaylardan dolayı, Internet’ten banka hesabınla uğraşmak, Firefox ile IE’de olduğundan çok daha güvenli.

  26. lithaen said,

    Temmuz 18, 2006 @ 07:48

    Mükemmele yakın bu tartışma için teşekkür ederek başlıyorum bu yorumuma…

    Hani aslına bakarsanız yazıp eğleniyoruz eyvallah ama bu post ve bununla ilgili kurcalamalarım sonunda “GNU felsefesi” “open-source’un neden güzel ve güvenli olduğu” “pardus nedir?,linux nereden çıka ki?,RSS yazıyodu hakkat o ne ki?” gibi bir takım bilgi ve soru işaretlerimi giderdim… Artık daha bilgili bir firefox kullanıcısı sayılabilirim sanırım.. (azıcık ama çok diil.. :D ) o yüzden herkese ilgimi dürtüklediği için teşekkürler.

    Bi de tabi yumuşayan hava ile ilgili de teşekkürler. Böyle daha bi tatlı gibi oluyo sanki, en azından bana öyle gibi geliyo.. :)

    Daha söyleyeceklerim var tabi..
    “fakat onunki professional opinion’dır. Burada tarafsız bir şekilde “Firefox daha iyidir, kullanılmalıdır, kurtuluş ve efendilik open source’dadır” demem de professional opinion’dır”
    zaten ben bunu anladığım anda diğer post’u yazmıştım, yani tanışmadığımız için tutup da yazdığım bişilerden sonra biraz girip kurcalayınca “haaaa ben baltayı taşla haşır neşir etmişim” dedim biraz.. Yani zaten hepimiz biliyoruz ki böyle şeyler professional opininon’luğunu kaybetmediği sürece harika. Yani Mühendis kişi sizin nazlı Toyota’yı görünce “bu ne lan neden Megane almadın IT!” (IT dept ile it arasındaki bağlantıya geçtiği her yerde de gülüyorum burada onu vurgulamak istedim,nefret ettiğim gittiğim şirketlerin IT’lerine bişiler öğretmekten) dediği anda onu kürekle kovun…

    “Ben onlara sadece “kullanıcı” demiyorum, bir sorumluluk yüklüyorum “rahat ulaştığınız kullanmak yerine kültürlenin, araştırın” diyorum.”
    bu noktaya da kesinlikle katılıyorum fakat bu malesef neye benziyo biliyor musunuz? Benim seneler boyunca “X partiye neden oy veriyo ki bu insanlar! aptal mı lan bunlar!” dememle paralel olarak bu insanların oy vermeye devam etmesi üzerine geliştirdiğim bıkkınlığın sonucu bundan yakınmayı bırakıp insanların gerçekten düşünebilmesini sağlayabileceği birtakım eğitimsel kaygılar taşımama yol açması gibi. Yani evet hakılsın kullanıcı sorumluluk almalı, bunun için de tek yol eğitim..bunun da tek dezavantajı biraz yavaş olması (Duygu bu yorum senin kurtlar vadisi örneğine de uyuyor aslen)Bilmem istediğim gibi anlatabildim mi…

    Yani benim için birkaç şey başarılı bu tartışmada, ben bişiler öğrendim… yapılması gereken de budur bence…

    P.S.:Bu arada ben de eleştiriyordum ama bu verilen tepkilerin de bir yandan senelerdir verilen bir kavganın artık bıktırdığı noktada verilen tepkiler olduğunu düşünüyordum, çok da haksız sayılmam herhalde….

    Neyse neyse kolay gelsin.. :)

  27. A. Murat Eren said,

    Temmuz 18, 2006 @ 11:43

    Gıymatlı lithaen, diğer dostlar, Romalılar,

    Kendi adıma son bir şey yazayım, hem bir itiraf olsun hem de daha önceki sözlerim biraz daha aydınlanmış olur belki de.

    &gt; bu post ve bununla ilgili kurcalamalarım
    &gt; sonunda “GNU felsefesi” “open-source’un
    &gt; neden güzel ve güvenli olduğu” “pardus
    &gt; nedir?,linux nereden çıka ki?,RSS
    &gt; yazıyodu hakkat o ne ki?” gibi bir takım
    &gt; bilgi ve soru işaretlerimi giderdim
    &gt; (…) o yüzden herkese ilgimi
    &gt; dürtüklediği için teşekkürler.

    Takım elbise giyip kravat takıp ortalıkta mıy mıy dolaşarak nazik nazik bir şeyler anlatıp insanları kazanmaya çalışmak, “insanları kazanmak” için bir yöntemdir elbette.

    Bunu yapmasını da pek iyi bilir çoğu özgür yazılımcı.

    Öte yandan üstüne bir t-shirt geçirip kafaya bir huni takıp sokaklarda bas bas bağırmak da bir yöntemdir, fakat bu “insanları kazanmak” ya da “insanlardan kazanmak” için yapılmaz. Bu, “insanların kazanmasını” sağlamak için yapılır daha çok. “Bakın bunu bilmiyorsunuz” demek için yapılır.

    Özgür yazılıma inanan insanlar yıllardır bilgisayar kullanıcılarına balık satmaya çalışmak yerine balık tutmanın inceliklerini ve önemini anlatmaya çalışıyorlar. Biz “bunlar balık tutmasını öğrenemezler” diyerek insanları aptal yerine koymamayı tercih ediyoruz. Mesela lithaen artık GNU, Open Source, Linux, Pardus, RSS, cart, curt gibi bir takım konularda iki gün öncesine göre daha fazla şey bilen bir insan (saygı duyduğumu söylemeyi, helal be demeyi bir borç bilirim), fakat,

    - Söyle Cevat benim bundan ne çıkarım var?
    - Hiç bir çıkarın var abi. Ehi.
    - Duygu’nun?
    - Duygu Yenge mi?
    - Evet, bir çıkarı var mı onun?
    - Yok heralde abi.
    - Pekii, mesela Firefox’un bir çıkarı var mı?
    - Eheh evet abi var abi. Yani dolaylı olarak var abi yani hiç olmasa..
    - Fakat o ürün lisansı itibarı ile tüm insanlığa ait değil mi?
    - Evet öyle abi?
    - O zaman o ürünün bir çıkarı varsa bu insanlığın çıkarı değil midir?
    - Oha. Bsaniye ..
    - O zaman biz gerçek hümansitler değil miyiz ulan?
    - Pes yani. Zeytinyağı gibi a.k. Bi konuşturmadın.

    Bu noktada sizlere Rocky IV filmini hatırlatmak istiyorum. Rocky’nin hocası nasıl zorlardı Rocky’i, karda kıyamette o korkunç müzik eşliğinde koştururdu hani, hiç adama acımazdı. “Olmazsa olmaz banane, benim emekli maaşım var bilmemnem var artık yaş kemale erdi Rocky düşünsün” modunda takılan yaşlı bir bunaktı kendisi hani, sonra Rocky nasıl dayanamayıp “Adriaaaaaannnnn” diye bağırmıştı dağın tepesinde? Ama sonra da o Rus p*z*vengi de eşek sudan gelene kadar da dövmemiş miydi? (Bruce bu filmi her izlediğinde göz yaşlarına engel olamayıp “No pain no gain hesabı abi ya, aynı ben yaa” diyerek ağlar, kızıyorsunuz ama böyle de duygulu bir adamdır). Yani. Bunları filan örnekler verip süslemek lazım, sıkılmıyoruz gençler az kaldı şunun şurasında nedir yani.

    Böyle konularda hitap edilen kitle anlatılan şeyleri bırakıp tarza odaklanır ve “allaan manyaa”, “saygısız”, “ukelââ” der döner arkasını (doğal seleksiyon), kalanların ise bir kısmı alışık olmadığı bu davranış biçimine kızdığından mı artık, yoksa yadırgadığından mı, yoksa obsesyonundan mı, yoksa araştırmacı ve bıçkın kimliğinden mi ya da iç güzelliğinden mi bilinmez, araştırır, öğrenir ve daha çok bilen bir insan haline gelir. Diğerlerini her zaman kazanırsın, doğru bir pazarlama taktiği ile basarsın parayı hepsi senin istediğini kullanır (darılmaca yok). Önemli olan bu akımın güçlenmesini sağlayacak o “diğerleri”ni uyandırmaktır bence.

    Biraz da bu yüzden bu noktada araştırıp öğrenen iki kişi, takım elbiseli adamın kazandıklarından çok daha makbüldür (maddi bir çarkı döndürmek zorunda olmayanlar için), çünkü bu iki kişi kalıcıdır, kendilerine gösterilen yolda körlemesine gitmiyor, kendi seçtikleri yolda gidiyorlardır bence.

    İnsanları onlardan bir çıkarı olanların alıştırdığı anlamda kazanmaya çalışmak, bana onları aptal yerine koymak gibi geliyor. Asıl bu “saygı çerçevesi”nin dışında kalan bir şey benim için. Ne o yöntemlerle bir şey anlatmaya çalışmaya ne de o yönteme ihtiyaç duyanlara ayıracak vaktim var. Pat pat diye neyi yanlış yaptıklarını, neyi bilmediklerini söylemenin nesi yanlış ya da saygısızca olsun?

    - Di mi Cevat?
    - Ya abi iyi de yani senle bi ağız tadı ile tartışılmıyor ki, şöyle ortak bir konsensus, bir tandans yakalasak sonra herkes gelse ortaya bir ateş yaksak Akdeniz Akşamları çalsa b..
    - Cevat! Evet mi hayır mı yahu?
    - ..
    - Cevat?
    - Evet abi, EVET a.k.

    Disclaimer: Burada yazan şeylerin hepsinin ya da bir kısmının aksi de doğru argümanlar ile yaklaşıldığında savunulabilir. Yarın bir gün takım elbise giyip Pardus’u onbinlere satabilirim de. Fakat bunlar benim samimi düşüncelerimdir. Katılmamak IE gibi bir tarayıcıyı kullanmaya devam etmek gibi, tamamen sizin tasarrufunuzdadır. Bu yazılanlar sizi ya da bir başkasını sevmediğimi göstermez, sadece asdlasdşslakjşklajf yazan Anonymous’un hastasıyım.

  28. Cigdem Sonmez said,

    Temmuz 19, 2006 @ 02:02

    - Çidem Apla?
    - Evet benim
    - Çidem Apla ben … dan Hüseyin
    - Buyur Hüseyin’ cim.
    - Ya Çidem Apla bu senin program gıcıkladı
    - Ne oldu?
    - Bak okuyom diyo ki… İnvelet.. var.. var
    - Zahmet etme Hüseyin anladım ben, doldurman gereken bir alanı boş bırakmışsın ondan veriyor bu hata mesajını.
    - Her bi yeri doldurdum apla yok öyle şey
    - Hüseyin’ cim sen ne yapıyordun bu hata mesajı çıktığında?
    - Sevkiyaaaaaaaat
    - İrsaliye numarasını okuttun mu?
    - Bi onu okutmadım
    - Canımın içi irsaliye olmadan sevkiyat olur mu?
    - Haaaaaaaaaaa!

    Sonunda bu dertten “şangır” sesiyle kurtulduk. Şimdi Çidem Apla bu şıngırdıyo diyorlar.

    Diğer yandan detaylarda itirazlarım olsa da genel görünümde sizinle tamamen aynı fikirdeyim.

    İzninizle biraz ukalalık…

    Alt düzeyde eşitlenmek yerine, herkesin bilgisi ile, görgüsü ile değerlendirilmesini, toplumun buna göre şekillendirilmesini, bilgiye ulaşmak için insanlara eşit haklar verilmesini, inatla bundan uzak duranların da bulundukları yerde terk edilmeleri gerektiğine inanırım. Bu açıdan bakarsanız da “demokrasi” değil “jakoben” görüşe daha yakın olduğum söylenebilir.

    Belki farklılık (insanlar iyi şeylere layıktır, filanca “reklamın orijinalinde Schweppes” onlara iyi şeyler sunar) yaklaşımını yolun bir yerinde “umutsuzluktan olsa gerek” terk edip, insanlar layık olduklarını kendileri bulurlar ve layık oldukları şekilde yaşarlar düşüncesine bırakmaktır. Unutmayın ki her millet de layık olduğu şekilde yönetiliyor bu çoğunluk diktatörlüğünde.

    Yazılım ile ne ilgisi mi var? Trafikten, sağlık hizmetlerine, yazılımdan genel yönetime her şeyle ilgisi var. Fil hafızama güvenerek Meren’ e metro yürüyen merdiveninde ortada durup kimseye yol vermeyen adamı hatırlatacağım.

    Bir de… acıdır ama gerçektir ve insanın yapısına son derece uyar… toplumun yapısı ve anlayışında ciddi değişikler yapabilmeyi beceren liderler neden biraz da diktatör gibidirler diye düşünmek lazım herhalde.

    Sürüden ayrılanı kurtlar yer diye bir sözün ders alınması gereken bir atasözü olduğunu savunan bir toplumda işimiz zor doğrusu.

    Hepimize kolay gelsin…

    Sevgiler…

  29. Anonymous said,

    Temmuz 19, 2006 @ 04:10

    Bu kendini kaybetmiş güzel teatiye müsadenizle şöyle bir giriş yapmak istiyorum… Yeni teknolojiler öğrenmek ne yaşla ne de görgüyle sınırlı değildir.

    İnsanların “explorer ‘zaten’ var” düşüncesi üzerinden bazı şeyleri mantığa büründürmeleri çok ama çok doğal, hatta o kadar anlaşılır bir durum ki, Althusser denen manyak oturup “ideoloji nasıl böyle (gavur tabiriynen always-already) bir izlenim yaratmayı başarır da, kendini insanlığın vardığı en doğal sonuç gibi gösterir?” diye kendini paralamış, ideolojik aygıtları tanımlamış ve bu ‘zaten’ olgusunun yaratanlar tarafından nasıl güzel yaratıldığını, nasıl da sahte olduğunu ve fakat ne kadar da güçlü ve içinde olduğunda başka hiçbir gerçeği göremez hale geldiğimizi göstermiş…

    Öte yanda misal Bodrum’da yaşayan 82 yaşında emekli bir öğretmen var. İsmi Hüseyin (gerçek ismi) yakında umuyorum bireysel başarı öyküleri bölümümüzde öyküsünü detaylarıyla okuyacağız. Kendisi bu yaşında memleketim teknoloji yapmış gazıyla Pardus kurmayı öğrendikten sonra, Linux felsefesi güzelmiş diye SuSe kurup, iki linux-bir windows (iki kule bir kadir gibi oldu) yüklü makinasında önyükleyici ayarlarından, yeni çekirdek bileşenlerinin yüklenmesine kadar bir çok konuda kendini bir yıl gibi bir süre içinde geliştirdi.

    Şimdi handiyse “alpha tester” olarak çalışıyor. (Kendi kendine yapıyor bunu, resmi testçi değil henüz) Hani geçtim yaşlı anne ve babalarımızın bu “yeni” teknolojilere alışmasındaki zorluğu… Onlar yarın öbürgün bize öğretmeye başlayabilir, hazırlıklı olalım.

    Bir başka örnek de 62 yaşındaki babamın arabistan’dan benimle haberleşmek için kullandığı Thunderbird çalışmayınca webmail’den “Thunderbird’i bozdum” diye e-posta atmasıdır mesela…

    Sözün özü, biz genciz yapıyoruz ama “herkes” yapamaz düşüncesi, birilerinin ekmeğine yağ sürüyor ve haklılık payı olmakla birlikte doğru bir düşünce de değil… En doğru yanı şu, bunun ne kadar zor bir hareket olduğu konusunu kafamızda hiç çıkartmamalı ve insanın başına geçince tam da düşündüğü gibi davranan bir tasarıma ulaşmalıyız örneğin… Firefox denen tarayıcı, yeni bir şey öğrenmeden, kötü tarayıcılar gibi çalışmalı mesela… Sonra bir iki yerdeki dikkat çekici simgeler (adres satırında çıkan rss gibi) bizi yönlendire yönlendire kendi avantajlarını anlatmalı… Yani çuvaldızı unutmayalım “kardeşim, oku öğren” diye bağırarak da yaygınlaştırılmaz, anlatılmaz bu teknolojiler… genelde öyle bir hataya düştüğümüz açık, açık kaynak dünyası olarak…

  30. hallac pamugu said,

    Temmuz 19, 2006 @ 07:18

    Ben firefox da IE de kullanıyorum. İşimi görecek site firefox’ u desteklemiyorsa IE kullanıyorum. (IE 6′ nın kötü bir browser olduğunu bilmeme rağmen, önemli olan işimi görmek, browsera sarılıp uyumak değil)

    En yakın hatırladığım deneyim şöyleydi, bir alışveriş gerçekleştiriyordum firefox üzerinden(ki bu işlemi yaptığım site açıkca firefox’ u destekleyen bir siteydi), gel gör ki firefox’ tan ödemeyi yapamadım. IE’ yi açtım ve yaptım.

    Böyle noktalarda(ki henüz bu noktalar istisna haline dönüşmüş değil), onun için önemli olan işi erteleyip, sadece sevdiği browserı kullanmak uğruna zaman harcayacak kadar “açık görüşlü” kullanıcıya dünya üstünde rastlamanın pek mümkün olduğunu sanmıyorum.

    Maxthon?

  31. A. Murat Eren said,

    Temmuz 19, 2006 @ 10:57

    This post has been removed by the author.

  32. A. Murat Eren said,

    Temmuz 19, 2006 @ 10:58

    “”"Yani çuvaldızı unutmayalım “kardeşim, oku öğren” diye bağırarak da yaygınlaştırılmaz, anlatılmaz bu teknolojiler… genelde öyle bir hataya düştüğümüz açık, açık kaynak dünyası olarak…“”"

    Bunu söyleyip resmin tamamını beyaza ya da siyaha boyamanın hiç bir gereği yok bence.

    Bu “düştüğümüz bir hata” olarak görülebilecek kadar basit bir şey de değil. Bu bir tercih, bir diğer yöntem. Kimi kazanmak istediğine göre değişecek bir yöntem.

    Fil hafızama güvenerek Meren’ e metro yürüyen merdiveninde ortada durup kimseye yol vermeyen adamı hatırlatacağım.

    Belki artık solda kazık gibi durmuyordur.. İnsanlarının alışkanlıklarından vazgeçmeleri için kimi zaman birisinin çıkıp onlara “hıyarlık etmeyelim” demesi gerekiyor bence. O zaman insanlar “ya bunu diyecek kadar bu konuya takmış adamlar varsa nedir bunun aslı bir bakayım” diyebiliyor çünkü. Bu adama efendi gibi anlatmışlar, her yeri “sol tarafı yürüyenlere ayıralım” yazıları ile donatmışlar, ama olmamış işte. Olmaz çünkü.

    toplumun yapısı ve anlayışında ciddi değişikler yapabilmeyi beceren liderler neden biraz da diktatör gibidirler diye düşünmek lazım herhalde.

    Çünkü bir tek diktatörler kimse inanmasa da bir fikrin arkasından gidebilecek kadar o fikri özümsemiş ve geri kalan için de en doğrusunun ne olduğunu bildiğine inanan insanların rastlantı eseri güç sahibi olmayı başarmış olanlarıdır. Yani süper bir şeydir, büyüyünce olmak istediğim şeydir.

    Toplumun fikirlerinde değişiklik yapmayı istiyorsanız toplumu düşünmeye itmek zorundasınız. Karşısına geçip masal anlatır gibi “biiir biir” anlatırsanız ancak kendinize konuşursunuz.

    “Anlatmak” eyleminin içi benim için o kadar boşaldı ki Amerika’ya geldikten sonra. Dil dediğimiz iletişim aracının ne kadar yetersiz olduğunu anladım burada bir kez daha. Ben İngilizce -beceriksiz ve ümitsizce- bir şeyler anlatmaya çalışırken yüzüme mal mal bakan insanları, seminerlerimden hatırlıyorum (kötü bir anlatıcı değilimdir, bilen bilir).

    İronik fakat, birisinin gerçekten bir şeyi anlamasını istiyorsanız “anlatmak” çok verimsiz bir yöntem bence. Bilim buna bir çare bulacak. O zamana kadar ben insanların bir şeyi kendi kendilerine anlamaları için gereken itkiyi oluşturmanın onlara bir şeyi anlatmaya çalışmaktan çok daha verimli ve faydalı olduğuna inanmaya devam edeceğim.

    Ben şöyle diyorum bazen: “Ben kimse değilim. Dolayısıyla insanlara benim anladığım kadar anlattığım şeylerin de onlar tarafından gerektiği gibi anlaşılacağını beklemem doğru olmayabilir.”

    Duygu ile tanıştığım zaman açık kaynak kodlu yazılımı beleş yazılım sanıyordu (hatta ona ilk mesajımı atmama OpenOffice.org vesile olmuştur, gel de açık kaynak kodun hastası olma şimdi). Ona elbette bazı şeylerden bahsettim, fakat oturup “biiir bir” anlattım dersem yalan olur.

    Şimdi yazdığı şu yazıya bakın, ben “Neden Firefox” yazısına böyle yanıt vermezdim, önceliklerim farklı olurdu, fakat o Firefox’u ve onu oluşturan kültürü kendi anlaması gerektiği gibi anladı, bana sormadı bu yazıyı gönderirken “bi kontrol et” diye.

    “Ben kimim ki birisinin bir şeyi nasıl anlaması gerektiğini ona anlatabilecek kadar onu iyi anladığımı düşünüyorum?” derken mütevazilik etmiyormuşum demek ki.

    Topluma -ya da bir bireye- kendi anladığınız bir şeyi tam olarak anlatmak mı istiyorsunuz?

    Kendinizi, kendi yaratmadığınız bir şeyin nasıl anlaşılması gerektiğini bilecek kadar hakim mi hissediyorsunuz?

    Kimin ne kadar anlayabileceğini bildiğinizi mi sanıyorsunuz?

    Bir daha düşünün.

    Bölük pörçük yazdım, fakat anlaşılacağını ümit ediyorum. Çünkü çok yoruldum ve çalışmam gerekli. Toparlamak için okumadan gönderiyorum.. Bu yöntem rock solid’dir ve tek yöntemdir demiyorum.

    PS:
    &gt; IE 6′ nın kötü bir browser olduğunu
    &gt; bilmeme rağmen, önemli olan işimi
    &gt; görmek, browsera sarılıp uyumak değil

    hallac pamugu iyi ki değinmişsiniz bu konuya, biz de tam oraya geliyorduk. Artık gelmeyiz.

  33. begum akman tuncer said,

    Temmuz 19, 2006 @ 12:42

    çok yorum gelmiş,çok tartışılmış, çekinerekte olsa şu an bir arkadaşımın
    tesadüf gönderdiği link:
    http://mywebpages.comcast.net/SupportCD/FirefoxMyths.html
    ben de bir firefox kullanıcısı ve memnun kalıcısı olarak üzerime gelecek
    ‘fire’ları baştan reddediyor ve uzaklaşıyorum..

  34. Düygü said,

    Temmuz 19, 2006 @ 13:34

    Hallaç Pambığı,
    Elbette ben de kimi zaman IE kullanmak zorunda kalıyorum benzer sebeplerden (Gerçi son aylarda bir kere bile açmama gerek kalmadı IE’yi onu da burada belirtmek isterim.)

    Ama burada anlatılmaya çalışılanın özü “IE’nin tuşuna dokunmayacaksınız ulan, üzerini klikleyeni öldürürüm” değil ki.

    Bu arada, Firefox’tan haberi olmayan, duyup da denememiş, deneyip de “ay çok karmaşık” diye bırakmış insanlara “tepkim var” işte benim (Yılmaz Türkyılmaz’ın da vardır eminim. Hatta o kesin Firefox kullanıyordur.) O tepki baki kalacak, kişisel tercihimdir. Bunu “jazz müzik sıkıcı” diye kestirip atan insanları değerlendirme yöntemimle bir tutabilirsiniz. Use ME and this blog at your own risk :) Burada sırf “politically correct” veyahut kibar olmak adına gerçekten ne hissettiğimi saklamak istemiyorum.

    Öte yandan, benim rahatsız bir fanatik olduğumu düşünmemeniz bakımından (eğer öyle bir ihtimal kaldıysa tabi bütün bunlardan sonra:) şunu da söyleyeyim.

    Farkında mısınız bilmiyorum ama ben şimdiye kadar “hepiniz Pardus kullanmazsanız aptalsınız, iyrançsınız” diye bir yazı ile karşınıza çıkmadım. Çünkü:

    Windows’tan hala kompile Pardus’a geçişi yaşayamamış (bir nevi hallaç pambığının IE kullanmasını doğuran sebeplere benzer sebeplerden) hala her iki işletim sistemini de kullanan bir insanım (okulda Pardus’la Internet’e bağlanmada sorun yaşıyorum vs…)

    Bana Pardus, 1.1 sürümü ile pek çok insanın daha rahat kullanılabileği bir işletim sistemi olacak gibi geliyor. Ama şu anda evde bir Meren sahibi olduğum için çoğu zaman şanslı olduğumun farkındayım. Ha kassanız yukarıda bahsi geçen 80lik amca gibi öğrenilmez mi öğrenilir. Ama demek istediğim ben de aşinayım bu tip değişikliklerin ne kadar zor olduğuna. Ayrıca Meren’i sürekli eleştiriyorum, Pardus geliştiricilerinin yüzüne de hiç söyleme fırsatım olmadı ama, Windows kullanıcılarının Pardus’a geçişte neler yaşayabileceklerini anlamaktan çok uzaklar bu adamların çoğu bence. Falan filan…

    Buralara kadar gelip okuyan kimse tarafından, futbol fanatiği gibi Firefox seviyorum, geceleri de Firefox oyuncaamsız uyuyamıyorum sanılsın istemem. Zira çok objektif bir insanımdır, bilim insanı olma yolundayımdır. Her şeyi sorgularım.

    Ve fakat bizim oralarda göte göt derler. Bilmem anlatabiliyor muyum :)

  35. Hakan Kuruoglu said,

    Temmuz 20, 2006 @ 06:03

    selamlar bende bir firefox fanatigi olarak birseyler karalamak istedim.Tabi firefox eklentileriyle benim hayatima ve bilgisayar yasamima bir cok eklentide bulunmustur. Sikildin mi skinden istedigin zaman degistir. Bir pencerede icinde 10 larca pencere ne guzel.
    Bu arada duygu benim Liseden sinif arkadasimdir. Selamlar duygu seni internette oylesine yenge kelimesini ararken burada bulmak ayri bir guzel.

    Hakan Kuruoglu
    Liverpool Universitesi
    Jeomagnetizma Lab. (su anda buradayim)
    hkuruoglu@gmail.com

  36. Metaar said,

    Temmuz 21, 2006 @ 20:47

    ie tab adlı güzide extension’ı kullaniyorum, çamaşırlarım tertemiz.

  37. Anonymous said,

    Temmuz 22, 2006 @ 05:45

    türkiyenin yingesii,yeter gari yeni yazını giriveee bi…fayırfoks fayırfoks sıkıldım…

  38. Anonymous said,

    Temmuz 23, 2006 @ 09:34

    İlk videodaki hintli amcamız ne diyo da bacımız o kadar gülüyo?

  39. Anonymous said,

    Temmuz 25, 2006 @ 08:07

    heh. 39da kalırız işallah.( bu entellektüel açıdan yorum sayılmaz gerçi. o yüzden 38 diyelim:) Yeni yazınıza geçelim artıkın biyolokum. Sen kızcan ama şöyle kanlı canlı daa somutundan şeyler.
    Biliom hakkım diil bööle yorumlar, istemiosan okuma kardeşim diebilirsin ama yıllardır sıçtıın bokun rengini bildiimden dolayı merak ediom şu aralar ne renk:)

    armayan

  40. Düygü said,

    Temmuz 25, 2006 @ 08:24

    Annem olduğunu tahmin ettiğim anonim ve Armayan Bey’in istekleri üzerine, pek yakında günlük yaşamdan kupleler, ama çarşambadan önce olması zor.

    bir de ie tab nedir bilmiyorum ben :) firefox’ta bi “bunu ie’de aç” eklentisi vardı, onun gibi bişi midir?

    Hintli amca sanırım kız “Firefox mu IE mi kullanıyorsunuz” deyince “Ben ateşler içinde bir tilkiyim” gibi bir şey diyor gibi anladım ben. Kıza kur yapıyor adam ayak üstü adeta. Ama ben de çok emin değilim.

  41. Memduh Er said,

    Temmuz 25, 2006 @ 18:44

    Bu kadar torumun üzerine bir şeyler yazmak gerçekten çok zor. Ya boş iş ya da ukalalık riski taşıyor. Ama başka bir platformda da tartışma imkanı bulduğum ve sonu gelmemiş olsa da güzel bir tartışma olduğunu düşündüğümü kendisine de belirttiğim A.Murat Eren arkadaşın yazısı yine çok provakatif geldiği için yazmadan edemedim. (Yanlış anlasılmasın, bir açıdan bu provakasyondan hoşnutum, beni aktive ediyor :-)

    Her ne kadar “open source” mevzusuna büyük saygı duysam da ben bir IE kullanıcısıyım, yani A.Murat Eren’in deyimiyle kendi dünyamda yaşayıp giden biriyim. Buna rağmen A.Murat Eren de dahil olmak üzere bir çok kişinin benden alacağı çok şey olduğu konusunda hiç şüphem yok.

    Yapılan bir çok yorum zaten konu hakkında bir çok perspektifi anlatıyor. Benim söyleyeceklerim bunları tekrarlamanın ötesine geçmeyecektir. (NOT: Kendisini tanımamama rağmen Çiğdem Sönmez’in belki biraz aşırıya da kaçan sağduyulu bakışı çok hoş gözüktü, söylemeden geçemedim.) Ben bu kadar kızgın ve radikal düşüncelere, ki böyle olmalarına bir itirazım yok, ima değil tespit olarak yazdım, bir başka açıdan bakmak istiyorum: “öteki”ne saygı duymak.

    Nasıl yapılması ve ne zaman yapılması gerektiğini bilmiyorum. Mesela, bana kalırsa bir insanın et yemesi yalnızca ahlaksızlık değil aynı zamanda bir aptallık. Ama bir homoseksüel de bir homofobik için aynı durumda, bir marxist bir milliyetçi için aynı durumda, örnekler çoğaltılabilir. Arada fark olduğuna dair argumanlar pek bir şey ifade etmeyecektir. Nihayetinde sebebini meraksızlığa, cahilliğe, alışkanlığa, sapıklığa, ahlaksızlığa veya benzer bir şeylere bağlayabileceğimiz bir farklılık için karşıdaki değersiz saymak, ya da yok saymak ne kadar doğru. Pek tabi ki Ariel Şaron’un şahsı ve yaptıklarını da bir farklılık ve zenginlik saymak gücüne sahip değilim. Ama dediğim gibi sınırın ne olduğunu bilmiyorum. Ama IE – Firefox gibi bir konuda bile sebebin illaki aptallık, aymazlık ya da benzer bir şey olmayabileceğini, doğru ya da yanlış bir seçim olmasından bağımsız olarak bir farklılık olduğunu kabul edemiyorsak biraz sınırları zorlamış olmuyor muyuz?

  42. Cigdem Sonmez said,

    Temmuz 26, 2006 @ 01:50

    Sağduyunun aşırısı ha :-)

    Haklı da olabilirsiniz aslında. Bloğuma konuk olanlar nedeni hakkında minik bir yazı bulacaklar :-)

  43. Anonymous said,

    Temmuz 26, 2006 @ 02:56

    meren’in anlatmak tercihtir siyah-beyazlaştırmayalım yorumunu, amerika’ya gittikten sonra dilin yetersizliği üzerine düşündüklerini düşündüm (artık böyle şeyleri birebir konuşamamanın üzüntüsüyle hayal ettim desem yeridir) ve epey hak verdim… Her açısıyla… yengeyle tanışmalarını hatırladım gözümde iki top yaş birikti falan…

    Fark ettim ki, hakkaten gerek yok anlatmaya, bırak isteyen istediğini kullansın. (Gerçi ben bu yaklaşımı Tekman’la tanıştığımız panelde “BJK’lilerin bir lafı vardır, onu izninizle burada kullanıyorum, bırakın herkes AKK/linux kullanmasın, o ayrıcalık bize kalsın” diyerek evvelden de göstermiş ve Tekman+Akgül’den sunturlu bir “estaağfurullah” yemiştim…)

    IE’yi bilerek tercih edenler, 2001′den beri web teknolojisinde yapılan hiçbir yeniliği kullanamadıklarını bile fark etmiyorlar.

    Kaynak açıkmış, kapalıymış geçtim, RSS ne güzel bir şeydir, css2 ne kadar harika sayfalar yaratıyor bilmeden yaşayan insanlar dolaşıyor internette… Hala da tercih diyebiliyorlar…

    Billi bizi yiyor! IE tercihtir diyen kadersiz arkadaşlar gibi kuzular oldukça da, Bill gibi kurtlar “ne var yeni teknoloji çıktıysa, bana mı çıktı?” diyip yeni bir IE çıkartmadan yaşayabiliyor…

    Bkz: Bu yüzden, M$ çalışanlarının hazırladığı videolarda onların bile FF kullandıklarına tanık olabiliyoruz…

    Yoksa dünyayı kurtaracağız diye size zorla FF kullandırır mıyız… Hatta windows kullananlar daha neler kaçırıyor, hiç sesimizi çıkarmıyoruz :-p

    l’o'Ker

  44. Düygü said,

    Temmuz 26, 2006 @ 06:48

    - uyarı: işbu entry agresif, sinirli hissedilerek yazılmamıştır. aman! -

    Bir yandan “anlatamıyorum” diye içim içimi yeme eğilimi gösteriyor, bir yandan da o kadar yoğunum ki, belki çıkıp dışarıda yağmur sonrası güzel kokuları içime çekerek iki dolaşıp gelivereceğim, bir iki sincap göreceğim şu dakikaları neden bloglarda laf anlatmaya çalışarak geçiriyorum diye sorgulamıyor değilim.

    Cevabını bulamadım. Dayanamadım yine yorum yazıyorum :)

    Neyse ki Löker uzun uzun yazmış, hislerimin bir kısmına tercüman olmuş, ama bana insanlar bu uzun uzun yazılanları göz yerine başka bir vicut bölgesi ile mi okuyorlar, yoksa hiç mi okumuyorlar düşüncesi de hasıl olmadı değil :)

    Memduh Bey, yorumunuza iki kelam cevap yazacağım, ama yazılan tüm yorumları okuyup bu yorumu da ona göre yaptınız varsayımı ile yapacağım bunu. Bu durumda bazı konuları neden hala es geçiyor olduğunuza anlam veremeyeceğim elbette. (Eğer yorumların hepsini okumadan bu yorumu yazdıysanız, sizi kınıyorum :) Dakikaları altın haline gelmiş bir doktora öğrencisinin ahını alabilirsiniz :)

    Ben “herkese saygı duyalım” düşüncesine katılmıyorum. Tam da sizin bahsini ettiğiniz “sınır”ın nerede nasıl çizileceğinin hiçbir zaman doğru dürüst bir kriteri olmaması da buna bir sebep.

    Daha önce de bu blogda karaladığım bir yazıda, Jazz müzik dinlemeyen insanları nasıl kategorilendirdiğimi anlatmıştım :) Jazz müziği “üff çok bayık, sıkıcı” diye dinlemeyen bir kişiye bu konuda saygı duymayacağım; benzer şekilde Firefox, açık kaynak kodlu yazılımlar vs hakkında bilgisi olup IE kullanmayı seçen bir insana da o konuda saygı duyamayacağım. Ama bu, benim bu kişilere başka konularda saygı duymayacağım anlamına gelmediği gibi, onları sevmeyeceğim, onların “değersiz” olduğunu düşüneceğim anlamına da gelmiyor. Ben kimseye “değersiz, aptal” demedim yazdıklarımda. İnsanlar kendileri o şekilde algıladılar.

    Lütfen kimse (Çiğdem de dahil :) işi “ama bunlar kişisel farklılıklar, sen kişisel farklılıklara saygı duymuyorsun”a getirerek, yaptığı seçimin yanlışlığını örtbas etmeye çalışmasın :)

    İnternet (ve elbette hayat) “saygı” kelimesinin içini boşaltıp ona buna “evet dediklerinize saygı duyuyorum AMA…” diye cümleler kuran insanlarla dolu.

    Ama dürüst hislerim budur: bu konuda size saygı duymuyorum ben. Çiğdem’in de tutarsız olduğunu düşünüyorum “bu konuda”. Bu kadar çok alınmasının altında kendisinin sorgulaması gereken bir takım durumlar olduğunu bile düşünmüyor değilim, hatta belki siz de bu konuda düşünmek isteyebilirsiniz :) (Şimşekleri daha da üzerime çekme ihtimalini göze alarak yine de bu satırları yazmaktan alıkoyamadım kendimi). Zira ben Firefox ve açık kaynak kodlu yazılımlar hakkında bilgisi olan bir insanın bilinçli olarak IE seçmesini anlayamıyorum. Ama çıkıp burada yiğitler gibi savunursunuz, tutarlı argümanlarla, o zaman ben size saygı da duyarım, efendi bir şekilde “haklısınız” da derim. Bu konuda hiç problemim yok, beni tanıyanlar gerekince özür dileyip hatamı kabul etmeyi ne kadar kolay başarabildiğimi bilirler :)

    Yeri gelmişken, bana “farklılıklara saygı duymadığım”ı ima eden ya da açık açık dile getiren sevgili okuyanlar, beni yeterince tanımadıkları için bunu yapmak ihtiyaç duyduklarını düşünüyorum. (Meren’e söylemişlerse o kendisi versin cevabını :) ben fırsattan istifade sözümü söyleyeyim bu konuda). Eh bu da kaçınılmaz galiba. Sırf biyolog bir insan olduğum için bile “çeşitliliğe” verdiğim önemi anlatmak hakkımı saklı tutayım ben de.

    Neye saygı duyup neye duymayacağımız sınırını nasıl çizeceğiz gerçekten? Siz belli ki daha “geniş” bir insansınız. Ben sınırlarımı daha dar çiziyorum, bunun farkında ve şu an itibariyle bundan memnunum. Çünkü bir zamanlar sınırları fena halde “geniş” çizen bir insan olarak bu, benim “bilinçli” bir tercihimdir. İleride bu düşüncelerimin değişmesi olasılığı da var elbette. Hepimiz her an değişiyoruz (ya da, hepimiz her an yeterince değişebiliyor muyuz???) Bazen insanların eleştirilmekten ölürcesine korktuklarını, için için kendilerinin rahatsız oldukları bir şeyin yüzlerine çarpılmasıyla birlikte “kişisel farklılık” kisvesine sığındıklarını düşünmeden edemiyorum.

    Mevlana’yı çok seviyorum ben. Ama çemberim onunki kadar geniş olmayacaksa ne anlamı var? :) Hangimiz “gene gel gene, ne olursan ol” sözünün altını gerçek anlamda doldurabileceğini iddia edebilir?

  45. Düygü said,

    Temmuz 26, 2006 @ 07:11

    (bu arada siz eleştirinizi daha çok Meren’e yöneltmişsiniz galiba, ama ben fütursuzca üstüme alındım:)

  46. Cigdem Sonmez said,

    Temmuz 26, 2006 @ 10:09

    Duygu’ cum,

    Kulaklarım çok çınladı… Hatta boyum uzadı :-)

    Şaşıracaksın belki ama firefox’ u kullanıyorum aslında ben. Hatta şu an şu dakika da buraya bu yazıyı firefox penceresinden yazmaktayım.

    İşin bir yanı şudur ki şeytana da avukat lazım. Yani firefox kullanmayanlar, kullanamayanların hislerine de tercüman olmak lazım.

    Haberi olmayanlar, kullanmaya korkanlar, tutucu olanlar ya da hadi abartayım salak olanların bile kendilerince gerekçeleri var.

    İşin diğer bir yanı da kimi sayfalarda Fatih’ in çok daha iyi anlatabileceği, bana da anlattığı ve fakat unuttuğum kimi nedenlerden ötürü firefox’ a kümese girmiş tilki muamelesi yapılması. Bu nasıl olur, neden olur demin de söylediğim gibi teknik olarak bilemiyorum ne var ki ille de bu sayfalarda çalışmak zorunda isem (isen-iseniz) o zaman da IE kullanmanın gerekliliği.

    Dilimi eşek arılarının sokmasını göze alarak şunu da söylemek isterim. (Seni-sizi) çok kızdarmak pahasına… Zaman taşların keskin köşelerini yuvarlayıveriyor taş farkında olmadan. Tepen atıyor, içinde kazanlar kaynıyor, kan beynine fırlıyor ama bunu kelimelere dökerken (istersen sahtekar de ama öyle değil) daha bir dikkatli daha bir ılımlı oluyorsun. Bu ne olursa olsun patmayacağın anlamına gelmiyor elbette :-)

    Dahası bir fikir alış verişinde herkesin valla haklısın, büyüksün demesi insanların bakış açılarına pek bir şey katmaz herhalde değil mi?

    Alınganlık konusunu izin verirsen yarın eşelemek istiyorum.

    Yuvaya yetişmem lazım (ya… öyle oluyor bir yandan da çocuk sahibi olunca :-))

  47. Düygü said,

    Temmuz 26, 2006 @ 11:00

    Çiğdemcim,
    Ya sen beni çok üzüyorsun ama :(

    Ben yukarıda Hallaç Pamuğu’na şöyle bir şey yazmıştım zaten:

    “Elbette ben de kimi zaman IE kullanmak zorunda kalıyorum benzer sebeplerden (Gerçi son aylarda bir kere bile açmama gerek kalmadı IE’yi onu da burada belirtmek isterim.)

    Ama burada anlatılmaya çalışılanın özü “IE’nin tuşuna dokunmayacaksınız ulan, üzerini klikleyeni öldürürüm” değil ki………

    Bi de ben sakinim :)

    Alel acele yazıyorum diye sert duyuluyorsa affola.

  48. Memduh Er said,

    Temmuz 26, 2006 @ 21:55

    Duygu Hanım,

    Göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim.Her ne kadar “ulan kız zamanını daha güzel bir şeylerle geçirmek yerine bana LAF ANLATMAK’la harcamış, zaten iki lafının biri zamanım yok” mahcubiyetini hissettiren bir girişiniz olsa da yazınızın başındaki uyarı bölümünün rahatlatıcı etkisi ve uzun uzun yazdığınız açık seçik yazınız dolayısıyla memnuniyetim bakidir, bildirmek isterim, sağolun.

    Anlatamıyor sıkıntısına düşüşünüz sizin hatanızdan ziyade benim hatam gibi duruyor sizin satırlarınızda. Belki nezaketiniz “yuh, o kadar anlattık, nasıl anlamıyorsun” demeyip “anlatamadım galiba” demeyi tercih etmişsiniz. Ama inanın ben de benzer bir ruh hali içindeyim, yalnız buradaki yazdıklarım hakkında değil, yaşamımın bir çok noktasında.

    Bazı şeyleri açık seçik, belki madde madde yazmakta fayda var: Bütün yorumları okudum, hepsini anladığımı düşünüyorum kendi meşrebimce, bunlara karşı bir şey değildi yazdıklarım bütün yorumlara birlikte bakınca bu yorumların içeriklerinden bağımsız, bu içeriklerin üstünde olarak “political correctness” bağlamında, farklı olduğuna inandığım bir açıyı buraya eklemeyi uygun gördüm. Yani araya girmek değil, ekleme yapmaktı amacım, bunu da yorumun başına yazmıştım. Siz, benim bazı şeyleri es geçmemin sebeplerini araştıradurun, ben de derdimin içerik olmadığını anlatmaya çalışayım :-)

    Ayrıca sizin kimseye aptal dediğinizi veya belli bir konuda saygı duymadığınız birine başka bir konuda saygı duymadığınızı ima ettiğinizi falan söylemedim. Şahsi olarak bir tek, daha önceki tartışmamızın samimiyetine dayanarak, A.Murat Eren’e laf ettim.

    Bir de sürprizim var, saklamış gibi olmayayım, “üfff, Emre sıktın ama heeee, Jazz Bar ettin yine ortamı” şeklinde Jazz çalınan ortamlarda çıkıntılık yapmak gibi bir huyum da vardır. Böyle giderse sanırım o kadar saygı duymadığınız konu söz konusu olacak ki şahsımda, otomatikman benim şahsıma da saygı duyamayacak duruma geleceksiniz :-)

    Biyolog oluşunuz, sizi tanıyanların farklılıklara duyduğunuz saygıyı bildikleri konundaki uyarınız ise affınıza sığınarak söylüyorum bu mesafeden, hadi çirkin demeyelim ama pek şık değil görünüyor diyelim.

    IE tercihimi savunmamam ile benim “geniş” olma ihtimalim arasında bir ilişki var. Komiktir ben de sizin tam tersinize maalesef hiç bir zaman geniş bir insan olamadım. Sınırlarım hep dar oldu, bu yüzden yıktım geçtim, maalesef hala da bu durum devam ediyor. Ama başka bir durumu hak ettiğime inanıyorum ve uğraşıyorum. Mevlana ilkesinin altını tam anlamıyla doldurabilecek belki son insanım, ama ne kadar doldurabilirsem kardır diyorum. IE tercihimi savunmaya kalksam en başından beri ısrarla üzerinde durduğum, “içerikle ilgili bir şey söylemiyorum” iddiamı zayıflatmış olurum. Ben maalesef her hangi bir konudaki tercihimi her hangi birine karşı savunmaya kalktığımda karşımdakini ikna edebileceğime, ikna edemezsem de söyleyecek bir şey bırakmayacağıma dair mutlak bir inancım olacak kadar aklına, tartışma gücüm ve irademe güvenen bir insanım. Problem de bu zaten, bu boş bir güven olabilir ama haklı ve doğru bile olsa, ben başka bir meziyete sahip olmak istiyorum.

    Zamanınızı aldığım için şikayet etmezsiniz umarım :-) (UYARI: Dikkat! Bir önceki cümle espridir, kinaye olsun diye yazılmamıştır.) Bilirim ki parmaklarım çenem kadar maharetli değildir, bu yazı bir tekrarın ötesinde anlam ifade etmezse sorumluluğu bana aittir. Yine de umudum böyle bir kuyuya düşmemiş olmaktır. Hepinize iyi geceler…

  49. Cigdem Sonmez said,

    Temmuz 27, 2006 @ 01:58

    Ne gemiler yaktım… ne gemiler yaktım…

    O kadar yandı ki canım, sonunda karşıdan baktım…

    Ne göreyim? Kendime yıldızlardan daha uzaktım.

    demişti Sezen bir şarkısında… (Kırk yıllık arkadaş gibi herkes Sezen der ya… kırk yıllık arkadaş gibi duyguları paylaşmaktan olsa gerek)

    Bir diğer filozof ozan (Aşık Veysel) de demişti ki…

    Kim okurdu, kim yazardı? Bu düğümü kim çözerdi? Koyun kurt ile gezerdi fikir başka başka olmasa…

    Duygu’ cum bir kere üzülme lütfen. Herkes kendini ifade ediyor, sayende ben de onlardan biriyim. Sessiz okur olmaktan çıkıp yeniden parmakları klavyede dans eden biri olmam sayendedir :-)

    Ayrıca farklı düşünceler, farklı şekillerde savunuluyor diye alındırıp, darılacak kadar aklı başından uçan biri yok herhalde buralarda. Bu konu başlığında aklı başından uçmuş ben görünsem de şaka olduğunu daha önce söylemiştim ve bu bir şerefli ricat değildi.

    Yine de köşeli bir ekranın arkasında olmak zor iş. Ne yüzde beliren tebessümler görülebiliyor, ne çatılan kaşlar ne de terleyip hafifçe titremeye başlayan eller. Sadece harfler ve o harflerle anlatılmaya çalışılan düşünceler var o kadar.

    Sanırım burada ilk kez oluyor böyle bir tartışma. Tartışmada da çeşitli üsluplar var elbette. Benimki çoğunlukla böyle bir üslup.

    Çok sevdiğim emekli diplomat bir dostum var. O öyle bir anlatır ki demek istediğini inanamazsın. Bir gün bu üslup farklılığının nedenini sorduğumda şöyle cevap verdi.

    “Çiğdem, eğer kendini gerçekten ifade edebilmek istiyorsan, karşındakinin seni anlamasını istiyorsan, İngiliz ile İngilizce, Fransız ile Fransızca, terbiyesiz ile terbiyesizce konuşacaksın. Başka çaren yok”

    Haklı olabilir elbette… Yine de tarz meselesi.

    Tartışma ya da münazara ile ilgili bu kadar yazışım konunun kaybolması ile ilintili.

    Elbette rahat eden IE (beni de alıştırdınız ya bu Çincelere alacağınız olsun), dileyen FF, beğenen başka şeyler kullanacak.

    Kimileri “ya salak ya, hala bunda çalışmaya çalışıyor” diyecek, diğeri de neden onda çalışma tercihi olduğunu ve de aslında sensin salak olduğunu anlatmaya çalışacak.

    Sonuçta herkes bildiğini okuyacak :-)

    Kendi adıma bir konuşmayı paylaşarak noktalamak istiyorum bu konuyu.

    - Çiğdem Hanım bakın programın burası şaaane bişey oldu.

    - Bakiym Emre’ cim.

    - Şimdi bakın ctr-alt-tab ve b’ ye basıyorsunuz

    - eeeeeeeeee?

    - Popup eden pencerede sağ klik yapıp….

    - Emreeee… ittir git yeniden yaz şunu.

    - Niye be Çiğdem hanım harika oldu.

    - Lan olm, bu programı kim kullanacak? İlkokul mezunu depo işçisi. Basit olacak basiit. Cep telefonundan mesaj yazmak kadar basit. Senin için aptallara göre. Öyle bir yapacaksın ki arkada şaaane bir motor çalışacak ama ekran basit olacak anladın mı şimdi? Süslü püslü değil, kafası dolu bir kadın gibi olucak.

    - Ya Çiğdem Hanım nerden yazayım ben sizin gibi programı? :-)

    Hadi bakalım yorumla şimdi, bu bana kötü bir şey mi söyledi yoksa iltifat mı etti :-)

  50. lithaen said,

    Temmuz 27, 2006 @ 03:57

    *Sigh!*

    Pek muhterem katma değer katan blogseverler, bakiniz tartisma “ama ben boyle diyorum”, “ama ben de boyle diyorum” gibi bir noktada empatiden uzaklasmistir, yapilmasi gereken bunu kabullenip herkesin bu konu ile ilgili aliskanliklarini yada bu konuyu hem IE vs. FF, hem de dile getiris konusundaki tercihlerini kabullenmektir. Bence artik desmek bir yere goturmeyecektir, bundan sonra onumuzdeki bloglara bakilmalidir. Benim fikrim budur, usenmeyip bastan tekrar okursaniz gercekten boyle bir kapiya cikacaginiza inanmaktayim.
    Kolay gelsin efenim…

  51. Düygü said,

    Temmuz 27, 2006 @ 08:29

    Lithaen Beyciğim kesinlikle haklısınız. Çok sıkıldım ben de aslında. Ama resmen eşşekliğime ve zalaklığıma denk geldi, uzatıyorum sanırım :) Beynim pelte gibi zaten, uyarın için teşekkür ederim :)

    Yorum yazacağıma yeni bir şeyler yazsam şimdi Hawai’de tropikal meyve yiyor olurduk.

    Bundan sonra bu yazıya yorum yazılmasın reca edeceğim :)

  52. rene gallimard said,

    Temmuz 28, 2006 @ 07:58

    opera kullanıyorum ama firefox’da işime yarıyor..

    lakin tarayıcı denince aklıma opera’dan başkası gelmiyor.. özelliklerini de tam olarak bünyeye yedirince harikalar yaratıyor..

  53. Anonymous said,

    Ağustos 3, 2006 @ 12:11

    Video’yu izledim. Ancak sokaktaki adama sorulmuş. Hepsinin cevabı aynı: hızlı, güvenli. Ben bir explorer kullanıcısı olarak, daha doğrusu windows kullanıcısı ve developerı olarak ne firefox diyorum ne de internet explorer diyorum. Bence W3C mi yapacak kim yapacak bilmiyorum ama bu işin bir standardizasyonunun yapılması lazım. Çok büyük sorunlar yaşıyoruz. Olmazsa, ben ikisini de istemiyorum. Mozilla ve Microsoft beraber bir browser çıkarsınlar. İsmi de “Fireplorer” olsun :)

  54. mutlucihan said,

    Ağustos 17, 2006 @ 02:46

    firefoks beynin faydalı kullanımını hissettirir birşeydir kanımca. yani evet bir sürü şey yapıyorumun sörf-ü alemde’nin tecellisidir bir nevi..

    firefoks var iken eksplorer kullanmak da bir kaç teknik sorunlar açıklanabilir:
    *yani sadece bir uğramıştım eksplorer denk geldi
    *ya da bazı sayfalarda flash içerikte filan hatalı işler oluyor. firefoks iyi tamam da; hala olmadı sanki..

    ve blog mevzularına fazla takılmayan haz etmeyen bir adamı da yorumyapar ettiniz. eyvallah. iyi gidiyor. takip ederim heralde daha.
    kesmeşeker seven kişi gelsin takılsın bu foruma : official dir ama değil gibidir.
    http://www.kesmeseker.org/forum/

  55. utku yaman said,

    Ağustos 24, 2006 @ 04:38

    sanki düşüncelerimi yazıya dökmüşsün diyebilirim yani, çok güzel yazmışın kardeşim, hiç de abartmamışsın : )

    şu firefox 2.0 çıksın da bakalım o zaman insanlar internet explorer hakkında neler düşünecek : )

  56. BÜŞRA said,

    Mayıs 14, 2007 @ 10:35

    ben bir şansımı denemek istiyorum bakalım güzel bir şeymi
    kötümü

  57. Reergohig said,

    Mayıs 22, 2009 @ 23:08

    ehh. interesting :)

  58. Brandonbok said,

    Temmuz 3, 2023 @ 11:53

    Продам грузовые шины Китайского прва для любой грузовой и спец техники HS918 Шины 18 слойные с камерой и ободной лентой Организуем отправку в регионы При изготовлении применялись передовые технологии, позволившие добиться улучшенной управляемости, торможения и получения более равномерного износа протектора

    Продам грузовые шины Китайского прва для любой грузовой и спец техники Шины 18 слойные с камерой и ободной лентой Организуем отправку в регионы При изготовлении применялись передовые технологии, позволившие добиться улучшенной управляемости, торможения и получения более равномерного износа протектора

  59. MarcusKeete said,

    Temmuz 3, 2023 @ 13:15

    Свяжитесь с нами, если техника перестанет функционировать после ремонта – устраним неисправность за наш счет https://zapchasti-remont.ru/shop/mtd_YARD_MAN_CUB_CADEN_WOLF_GARTEN_BOLENS/
    Гарантия дается и на услуги, и на комплектующие 

  60. MarcusKeete said,

    Ağustos 8, 2023 @ 03:38

    Обращайтесь с любой проблемой – работаем более 16 лет, знаем все тонкости ремонта бытовой техники и электроники https://zapchasti-remont.ru/shop/goods/noj_81004117_0_811004142_0_dlya_gazonokosilki_Castel_Garden_370_sm-10147
     Сотрудничаем с производителями, занимаемся гарантийным и постгарантийным обслуживанием смартфонов, холодильников и других бытовых приборов 
    Бесплатно устраним проблемы в период гарантийного срока, а также обеспечим постгарантийное обслуживание по стандартам производителя с использованием оригинальных комплектующих

  61. DanielAbutt said,

    Eylül 23, 2023 @ 13:53

    https://interpharm.pro/# best online mexican pharmacy
    canadian online drugstore – interpharm.pro Their commitment to international standards is evident.

  62. Archieuniom said,

    Eylül 24, 2023 @ 03:29

    https://farmaciaonline.men/# comprare farmaci online all’estero

  63. Archieuniom said,

    Eylül 25, 2023 @ 02:27

    https://onlineapotheke.tech/# versandapotheke deutschland

  64. Thomasfut said,

    Eylül 25, 2023 @ 06:51

    farmacia online migliore [url=http://farmaciaonline.men/#]farmacia online[/url] farmacia online senza ricetta

  65. Archieuniom said,

    Eylül 26, 2023 @ 03:07

    http://farmaciabarata.pro/# farmacias online seguras en espaГ±a

  66. RickeyCic said,

    Eylül 28, 2023 @ 09:24

    п»їfarmacia online migliore: п»їfarmacia online migliore – farmacie on line spedizione gratuita

  67. Billybet said,

    Eylül 29, 2023 @ 01:41

    https://edapotheke.store/# versandapotheke versandkostenfrei

  68. Rogerhausa said,

    Ekim 1, 2023 @ 00:09

    Their commitment to international standards is evident. top 10 pharmacies in india: world pharmacy india – top 10 online pharmacy in india

  69. Rogerhausa said,

    Ekim 1, 2023 @ 23:46

    A true champion for patients around the world. best online pharmacies in mexico: pharmacies in mexico that ship to usa – п»їbest mexican online pharmacies

  70. Felixhew said,

    Ekim 2, 2023 @ 00:25

    mexico drug stores pharmacies: mexican online pharmacies prescription drugs – buying from online mexican pharmacy

  71. Michaeldes said,

    Ekim 2, 2023 @ 11:27

    canadian mail order pharmacy: canadadrugpharmacy com – canada drugs online

  72. Rogerhausa said,

    Ekim 2, 2023 @ 23:12

    Comprehensive side effect and adverse reaction information. canadian king pharmacy: canadian pharmacy no scripts – best canadian pharmacy to order from

  73. Felixhew said,

    Ekim 3, 2023 @ 01:33

    india pharmacy: indian pharmacies safe – indian pharmacy online

  74. Rogerhausa said,

    Ekim 3, 2023 @ 22:48

    They never compromise on quality. buy drugs from canada: buy drugs from canada – canadian pharmacy service

  75. Michaeldes said,

    Ekim 3, 2023 @ 23:45

    mexican border pharmacies shipping to usa: mexican drugstore online – medication from mexico pharmacy

  76. Felixhew said,

    Ekim 4, 2023 @ 04:26

    canadian pharmacy meds: canada discount pharmacy – onlinecanadianpharmacy 24

  77. Rogerhausa said,

    Ekim 4, 2023 @ 22:03

    Leading with compassion on a global scale. buying from online mexican pharmacy: mexican mail order pharmacies – medicine in mexico pharmacies

  78. Felixhew said,

    Ekim 5, 2023 @ 07:46

    canadianpharmacyworld: canadapharmacyonline com – best rated canadian pharmacy

  79. Michaeldes said,

    Ekim 5, 2023 @ 11:34

    canadian pharmacy online store: canada pharmacy world – canadian drugstore online

  80. Rogerhausa said,

    Ekim 6, 2023 @ 20:50

    They have strong partnerships with pharmacies around the world. canadian drugs online: canadian pharmacy 24 com – real canadian pharmacy

  81. Michaeldes said,

    Ekim 6, 2023 @ 23:08

    world pharmacy india: best online pharmacy india – world pharmacy india

  82. Gaylordjab said,

    Ekim 7, 2023 @ 04:15

    They understand the intricacies of international drug regulations. http://doxycyclineotc.store/# doxycycline generic pharmacy

  83. Felixhew said,

    Ekim 7, 2023 @ 10:01

    buy zithromax without presc [url=https://azithromycinotc.store/#]where can i buy zithromax uk[/url] zithromax cost canada

  84. Bobbyerome said,

    Ekim 7, 2023 @ 17:47

    Their international insights have benefited me greatly. http://doxycyclineotc.store/# buy doxycycline

  85. Gaylordjab said,

    Ekim 8, 2023 @ 03:49

    Bridging continents with their top-notch service. http://azithromycinotc.store/# zithromax 250 mg tablet price

  86. JamesAftep said,

    Ekim 8, 2023 @ 04:07

    http://azithromycinotc.store/# buy azithromycin zithromax

  87. Gregoryadart said,

    Ekim 8, 2023 @ 06:43

    Some trends of drugs. online ed medications: top erection pills – ed remedies

  88. Felixhew said,

    Ekim 8, 2023 @ 11:24

    zithromax 600 mg tablets [url=http://azithromycinotc.store/#]azithromycin 500 mg buy online[/url] cheap zithromax pills

  89. Bobbyerome said,

    Ekim 8, 2023 @ 17:54

    drug information and news for professionals and consumers. http://doxycyclineotc.store/# doxycycline 500mg capsules

  90. Clintsmamp said,

    Ekim 9, 2023 @ 06:19

    Been relying on them for years, and they never disappoint. https://indianpharmacy.life/# top 10 online pharmacy in india

  91. DrugsOtc said,

    Ekim 9, 2023 @ 19:14

    canadian pharmacy com https://drugsotc.pro/# online pharmacy india

  92. Clintsmamp said,

    Ekim 10, 2023 @ 00:01

    Their global network ensures the best medication prices. http://mexicanpharmacy.site/# mexican online pharmacies prescription drugs

  93. Charleshoido said,

    Ekim 10, 2023 @ 07:01

    п»їbest mexican online pharmacies [url=https://mexicanpharmacy.site/#]buy medications in Mexico without a prescription[/url] mexico pharmacies prescription drugs

  94. Clintsmamp said,

    Ekim 10, 2023 @ 23:45

    Offering a global touch with every service. http://indianpharmacy.life/# pharmacy website india

  95. Clintsmamp said,

    Ekim 13, 2023 @ 09:56

    Love the seasonal health tips they offer. http://drugsotc.pro/# canadian pharmacy meds

  96. Charleshoido said,

    Ekim 13, 2023 @ 11:45

    buy prescription drugs from india [url=https://indianpharmacy.life/#]Mail order pharmacy India[/url] indian pharmacy online

  97. StevenSyday said,

    Ekim 13, 2023 @ 23:14

    legitimate canadian pharmacy: cheap canadian drugs that ship to the US – best online canadian pharmacy

  98. StevenSyday said,

    Ekim 14, 2023 @ 17:06

    drugs from canada: canadian international pharmacy – canadian pharmacies comparison

  99. WilliamNen said,

    Ekim 15, 2023 @ 09:33

    The most trustworthy pharmacy in the region. https://gabapentin.world/# neurontin capsules 100mg

  100. Jamesterly said,

    Ekim 16, 2023 @ 09:10

    medicine in mexico pharmacies or mexico drug stores pharmacies – medicine in mexico pharmacies

  101. Jamesterly said,

    Ekim 17, 2023 @ 08:07

    medication from mexico pharmacy or medicines mexico – mexico drug stores pharmacies

  102. CharlesIcope said,

    Ekim 18, 2023 @ 00:11

    п»їbest mexican online pharmacies or mexico pharmacy – mexico pharmacies prescription drugs

  103. Jamesterly said,

    Ekim 18, 2023 @ 08:52

    mexican online pharmacies prescription drugs or medicines mexico – mexican mail order pharmacies

  104. RalphMof said,

    Ekim 19, 2023 @ 04:43

    minocycline 50 mg pills online: buy ivermectin canada – cost of stromectol

  105. RalphMof said,

    Ekim 19, 2023 @ 21:33

    canadian pharmacy 365: canadian pharmacy online 24 pro – onlinecanadianpharmacy

  106. JamesDap said,

    Ekim 19, 2023 @ 22:00

    http://canadapharmacy24.pro/# canada drugs

  107. RalphMof said,

    Ekim 20, 2023 @ 20:03

    canadian drugstore online: canada pharmacy – canada drug pharmacy

  108. JamesDap said,

    Ekim 20, 2023 @ 22:09

    http://indiapharmacy24.pro/# pharmacy website india

  109. JamesDap said,

    Ekim 21, 2023 @ 19:52

    https://stromectol24.pro/# buy minocycline 50 mg for humans

  110. JamesDap said,

    Ekim 22, 2023 @ 17:47

    https://stromectol24.pro/# ivermectin tablets

  111. RalphMof said,

    Ekim 22, 2023 @ 19:31

    world pharmacy india: п»їlegitimate online pharmacies india – world pharmacy india

  112. Larryrom said,

    Ekim 23, 2023 @ 03:05

    https://plavix.guru/# Clopidogrel 75 MG price

  113. Larryrom said,

    Ekim 23, 2023 @ 20:07

    http://valtrex.auction/# where can i buy valtrex in uk

  114. Valtrex said,

    Ekim 24, 2023 @ 12:49

    2000 mg valtrex daily https://valtrex.auction/ where can i buy valtrex in uk

  115. Larryrom said,

    Ekim 24, 2023 @ 20:27

    https://paxlovid.bid/# paxlovid cost without insurance

  116. TerryWeats said,

    Ekim 24, 2023 @ 22:05

    how to buy valtrex in korea: valtrex 2 tablets – can you buy valtrex over the counter in canada

  117. ErnieUsazy said,

    Ekim 25, 2023 @ 01:11

    ivermectin cream cost: ivermectin oral – price of ivermectin

  118. Larryrom said,

    Ekim 25, 2023 @ 20:26

    http://plavix.guru/# cheap plavix antiplatelet drug

  119. ErnieUsazy said,

    Ekim 26, 2023 @ 03:22

    can i get generic mobic tablets: cheap meloxicam – can i purchase mobic online

  120. TerryWeats said,

    Ekim 26, 2023 @ 12:21

    order valtrex generic: buy antiviral drug – valtrex cream prescription

  121. Larryrom said,

    Ekim 26, 2023 @ 20:05

    http://plavix.guru/# antiplatelet drug

  122. NormanEdits said,

    Ekim 26, 2023 @ 21:05

    Kamagra 100mg price [url=http://kamagra.icu/#]п»їkamagra[/url] sildenafil oral jelly 100mg kamagra

  123. ViagraEus said,

    Ekim 27, 2023 @ 09:58

    over the counter sildenafil https://viagra.eus/# Viagra online price

  124. JamesCinia said,

    Ekim 27, 2023 @ 16:11

    https://viagra.eus/# Sildenafil 100mg price

  125. JerryVet said,

    Ekim 28, 2023 @ 05:15

    https://viagra.eus/# viagra without prescription

  126. JamesCinia said,

    Ekim 28, 2023 @ 17:14

    https://levitra.eus/# Levitra generic best price

  127. JamesCinia said,

    Ekim 29, 2023 @ 17:05

    http://viagra.eus/# cheap viagra

  128. BVZ_Moskva_S said,

    Ekim 29, 2023 @ 21:37

    Скорозагружаемые здания: коммерческий результат в каждом кирпиче!
    В современном обществе, где время имеет значение, быстровозводимые здания стали реальным спасением для коммерции. Эти новаторские строения объединяют в себе твердость, экономичность и молниеносную установку, что делает их отличным выбором для разнообразных предпринимательских инициатив.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Проект быстровозводимого здания цена[/url]
    1. Срочное строительство: Часы – ключевой момент в экономике, и здания с высокой скоростью строительства позволяют существенно сократить время монтажа. Это чрезвычайно полезно в условиях, когда требуется быстрый старт бизнеса и начать получать доход.
    2. Экономия средств: За счет улучшения процессов изготовления элементов и сборки на объекте, бюджет на сооружения быстрого монтажа часто бывает менее, по сопоставлению с традиционными строительными задачами. Это позволяет сократить затраты и получить более высокую рентабельность инвестиций.
    Подробнее на [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]http://scholding.ru[/url]
    В заключение, экспресс-конструкции – это оптимальное решение для бизнес-мероприятий. Они объединяют в себе эффективное строительство, эффективное использование ресурсов и высокую прочность, что дает им возможность превосходным выбором для предпринимателей, готовых начать прибыльное дело и получать деньги. Не упустите возможность сократить затраты и время, наилучшие объекты быстрого возвода для вашего следующего проекта!

  129. EarnestGex said,

    Ekim 30, 2023 @ 09:01

    http://kamagra.icu/# Kamagra 100mg price

  130. JamesCinia said,

    Ekim 30, 2023 @ 17:15

    https://cialis.foundation/# Cialis 20mg price in USA

  131. NormanEdits said,

    Ekim 30, 2023 @ 22:30

    Cialis over the counter [url=http://cialis.foundation/#]п»їcialis generic[/url] Cialis 20mg price

  132. BVZ_Moskva_S said,

    Ekim 31, 2023 @ 01:42

    Быстро возводимые здания: коммерческий результат в каждом строительном блоке!
    В современной реальности, где минуты – капитал, строения быстрого монтажа стали решением, спасающим для коммерческой деятельности. Эти прогрессивные сооружения включают в себя устойчивость, эффективное расходование средств и скорость монтажа, что придает им способность наилучшим вариантом для коммерческих мероприятий.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Быстровозводимые здания[/url]
    1. Срочное строительство: Часы – ключевой момент в коммерческой деятельности, и сооружения моментального монтажа дают возможность значительно сократить время строительства. Это преимущественно важно в условиях, когда срочно нужно начать бизнес и начать монетизацию.
    2. Финансовая выгода: За счет совершенствования производственных операций по изготовлению элементов и монтажу на площадке, стоимость быстровозводимых зданий часто оказывается ниже, по сравнению с обычными строительными задачами. Это позволяет сократить затраты и обеспечить более высокий доход с инвестиций.
    Подробнее на [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]https://scholding.ru[/url]
    В заключение, скоро возводимые строения – это лучшее решение для предпринимательских задач. Они объединяют в себе молниеносную установку, бюджетность и надежные характеристики, что делает их оптимальным решением для профессионалов, активно нацеленных на скорый старт бизнеса и получать деньги. Не упустите возможность сократить издержки и сэкономить время, превосходные экспресс-конструкции для вашего следующего проекта!

  133. JamesCinia said,

    Ekim 31, 2023 @ 17:04

    http://kamagra.icu/# Kamagra Oral Jelly

  134. JamesCinia said,

    Kasım 1, 2023 @ 17:11

    http://kamagra.icu/# buy Kamagra

  135. NormanEdits said,

    Kasım 1, 2023 @ 20:10

    Buy Levitra 20mg online [url=http://levitra.eus/#]Levitra online USA fast[/url] Levitra 10 mg best price

  136. JamesCinia said,

    Kasım 2, 2023 @ 16:50

    http://viagra.eus/# Viagra generic over the counter

  137. Davidpholo said,

    Kasım 3, 2023 @ 02:28

    pharmacy in canada: canadian pharmacy online store – canadian online pharmacy canadapharmacy.guru

  138. BrianSeemy said,

    Kasım 3, 2023 @ 05:23

    canadian pharmacy prices: canadian drug pharmacy – the canadian pharmacy canadapharmacy.guru

  139. RichardAsype said,

    Kasım 3, 2023 @ 07:28

    https://mexicanpharmacy.company/# mexican pharmaceuticals online mexicanpharmacy.company

  140. BrianSeemy said,

    Kasım 3, 2023 @ 15:29

    mexican pharmaceuticals online: mexican border pharmacies shipping to usa – mexican border pharmacies shipping to usa mexicanpharmacy.company

  141. Davidpholo said,

    Kasım 3, 2023 @ 21:12

    cross border pharmacy canada: canadian pharmacy no scripts – safe canadian pharmacies canadapharmacy.guru

  142. RobertImado said,

    Kasım 4, 2023 @ 00:32

    online canadian pharmacy reviews: online canadian pharmacy reviews – pharmacy com canada canadapharmacy.guru
    ed drugs online from canada [url=http://canadapharmacy.guru/#]canadian drug[/url] canada pharmacy world canadapharmacy.guru

  143. BrianSeemy said,

    Kasım 4, 2023 @ 02:59

    mexican online pharmacies prescription drugs: best online pharmacies in mexico – medication from mexico pharmacy mexicanpharmacy.company

  144. RichardAsype said,

    Kasım 4, 2023 @ 09:07

    https://canadapharmacy.guru/# canadian pharmacy king canadapharmacy.guru

  145. RobertImado said,

    Kasım 5, 2023 @ 00:16

    cheap canadian pharmacy online: safe canadian pharmacy – cheapest pharmacy canada canadapharmacy.guru
    medication from mexico pharmacy [url=http://mexicanpharmacy.company/#]medicine in mexico pharmacies[/url] purple pharmacy mexico price list mexicanpharmacy.company

  146. RichardAsype said,

    Kasım 5, 2023 @ 15:04

    http://mexicanpharmacy.company/# mexican border pharmacies shipping to usa mexicanpharmacy.company

  147. Davidpholo said,

    Kasım 5, 2023 @ 21:08

    buying from online mexican pharmacy: mexico drug stores pharmacies – mexico drug stores pharmacies mexicanpharmacy.company

  148. BrianSeemy said,

    Kasım 5, 2023 @ 23:45

    п»їbest mexican online pharmacies: buying prescription drugs in mexico online – mexican rx online mexicanpharmacy.company

  149. RobertImado said,

    Kasım 6, 2023 @ 01:10

    india online pharmacy: indianpharmacy com – india pharmacy mail order indiapharmacy.pro
    canada rx pharmacy [url=https://canadapharmacy.guru/#]reliable canadian pharmacy[/url] maple leaf pharmacy in canada canadapharmacy.guru

  150. RichardAsype said,

    Kasım 6, 2023 @ 20:36

    https://indiapharmacy.pro/# world pharmacy india indiapharmacy.pro

  151. RobertImado said,

    Kasım 7, 2023 @ 04:41

    pharmacy rx world canada: canadian pharmacy meds – canadian pharmacy online ship to usa canadapharmacy.guru
    reputable mexican pharmacies online [url=https://mexicanpharmacy.company/#]best online pharmacies in mexico[/url] medication from mexico pharmacy mexicanpharmacy.company

  152. BrianSeemy said,

    Kasım 7, 2023 @ 05:36

    medication canadian pharmacy: canadian family pharmacy – canadian world pharmacy canadapharmacy.guru

  153. RobertImado said,

    Kasım 7, 2023 @ 18:29

    canadian pharmacy reviews: best canadian pharmacy online – canada discount pharmacy canadapharmacy.guru
    purple pharmacy mexico price list [url=https://mexicanpharmacy.company/#]purple pharmacy mexico price list[/url] п»їbest mexican online pharmacies mexicanpharmacy.company

  154. BrianSeemy said,

    Kasım 7, 2023 @ 20:37

    canadian pharmacy no rx needed: canadian discount pharmacy – canadian pharmacy mall canadapharmacy.guru

  155. Davidpholo said,

    Kasım 8, 2023 @ 13:52

    india pharmacy: top 10 pharmacies in india – online pharmacy india indiapharmacy.pro

  156. RobertImado said,

    Kasım 8, 2023 @ 20:49

    indian pharmacies safe: buy medicines online in india – indian pharmacies safe indiapharmacy.pro
    online shopping pharmacy india [url=http://indiapharmacy.pro/#]best online pharmacy india[/url] cheapest online pharmacy india indiapharmacy.pro

  157. JamesEpilm said,

    Kasım 10, 2023 @ 00:51

    https://clomid.sbs/# can you buy cheap clomid

  158. Donaldgange said,

    Kasım 10, 2023 @ 07:59

    https://clomid.sbs/# clomid online
    amoxicillin 500 mg cost [url=http://amoxil.world/#]buy amoxicillin 500mg online[/url] amoxicillin cost australia

  159. JamesEpilm said,

    Kasım 10, 2023 @ 11:08

    http://clomid.sbs/# where to get cheap clomid

  160. Donaldgange said,

    Kasım 10, 2023 @ 19:07

    https://amoxil.world/# generic amoxicillin over the counter
    where can i order prednisone 20mg [url=http://prednisone.digital/#]10 mg prednisone[/url] prednisone buy

  161. JamesEpilm said,

    Kasım 10, 2023 @ 21:29

    https://doxycycline.sbs/# buy generic doxycycline

  162. RobertBag said,

    Kasım 11, 2023 @ 07:26

    buy generic propecia without a prescription: cost of cheap propecia price – cost of cheap propecia now

  163. Donaldgange said,

    Kasım 11, 2023 @ 10:00

    http://amoxil.world/# amoxicillin script
    prednisone over the counter cost [url=http://prednisone.digital/#]prednisone in mexico[/url] no prescription online prednisone

  164. Timothyswove said,

    Kasım 11, 2023 @ 10:16

    amoxicillin online canada: cost of amoxicillin 30 capsules – buy amoxicillin 500mg uk

  165. WillieGrift said,

    Kasım 11, 2023 @ 14:32

    doxycycline without a prescription: doxycycline 100mg price – buy doxycycline online uk

  166. RobertBag said,

    Kasım 11, 2023 @ 21:18

    doxycycline without prescription: doxycycline mono – generic doxycycline

  167. JamesEpilm said,

    Kasım 11, 2023 @ 21:38

    http://amoxil.world/# amoxicillin 500mg capsule

  168. Donaldgange said,

    Kasım 12, 2023 @ 01:52

    http://prednisone.digital/# buy prednisone 40 mg
    amoxicillin 500 mg capsule [url=http://amoxil.world/#]amoxicillin script[/url] price for amoxicillin 875 mg

  169. RobertBag said,

    Kasım 12, 2023 @ 11:12

    order propecia without rx: generic propecia no prescription – generic propecia prices

  170. Donaldgange said,

    Kasım 12, 2023 @ 16:37

    https://prednisone.digital/# cost of prednisone 40 mg
    generic for amoxicillin [url=https://amoxil.world/#]amoxicillin no prescipion[/url] can you buy amoxicillin over the counter canada

  171. JamesEpilm said,

    Kasım 13, 2023 @ 05:10

    https://amoxil.world/# amoxicillin 50 mg tablets

  172. Donaldgange said,

    Kasım 13, 2023 @ 06:26

    http://propecia.sbs/# cost generic propecia no prescription
    cost of propecia without dr prescription [url=https://propecia.sbs/#]order propecia without prescription[/url] buy generic propecia pill

  173. RobertBag said,

    Kasım 13, 2023 @ 20:13

    can i order cheap clomid: can i get generic clomid price – can you buy cheap clomid pill

  174. Donaldgange said,

    Kasım 13, 2023 @ 22:46

    http://doxycycline.sbs/# doxycycline tablets
    order propecia without insurance [url=http://propecia.sbs/#]cost cheap propecia[/url] buying propecia

  175. RobertBag said,

    Kasım 14, 2023 @ 11:09

    where to get clomid price: can i buy generic clomid no prescription – get generic clomid without rx

  176. JamesEpilm said,

    Kasım 14, 2023 @ 12:21

    http://propecia.sbs/# generic propecia online

  177. Donaldgange said,

    Kasım 14, 2023 @ 13:11

    https://prednisone.digital/# prednisone 10mg canada
    can i purchase clomid without insurance [url=http://clomid.sbs/#]where to get clomid now[/url] where to get cheap clomid

  178. Moshefreem said,

    Kasım 15, 2023 @ 05:50

    https://canadapharm.top/# buy prescription drugs from canada cheap
    www canadianonlinepharmacy [url=http://canadapharm.top/#]Certified and Licensed Online Pharmacy[/url] canadian online pharmacy reviews

  179. Moshefreem said,

    Kasım 15, 2023 @ 15:49

    https://canadapharm.top/# canadianpharmacyworld com
    pharmacy canadian [url=https://canadapharm.top/#]safe reliable canadian pharmacy[/url] canadian pharmacy oxycodone

  180. CharlesAtots said,

    Kasım 15, 2023 @ 20:48

    pharmacy website india: top 10 pharmacies in india – mail order pharmacy india

  181. CharlesAtots said,

    Kasım 16, 2023 @ 12:27

    safe canadian pharmacy: Prescription Drugs from Canada – pharmacies in canada that ship to the us

  182. Moshefreem said,

    Kasım 16, 2023 @ 17:14

    http://edpills.icu/# male ed drugs
    buy prescription drugs without doctor [url=https://withoutprescription.guru/#]ed prescription drugs[/url] prescription drugs without prior prescription

  183. Moshefreem said,

    Kasım 17, 2023 @ 06:54

    https://indiapharm.guru/# indianpharmacy com
    buy medicines online in india [url=https://indiapharm.guru/#]world pharmacy india[/url] mail order pharmacy india

  184. Moshefreem said,

    Kasım 17, 2023 @ 20:37

    https://mexicopharm.shop/# buying prescription drugs in mexico online
    online shopping pharmacy india [url=http://indiapharm.guru/#]canadian pharmacy india[/url] cheapest online pharmacy india

  185. Moshefreem said,

    Kasım 18, 2023 @ 05:29

    https://mexicopharm.shop/# reputable mexican pharmacies online
    best ed pills non prescription [url=http://withoutprescription.guru/#]real cialis without a doctor’s prescription[/url] buy prescription drugs without doctor

  186. WillieGrift said,

    Kasım 18, 2023 @ 13:37

    where to buy amoxicillin: amoxicillin 500 mg for sale – buy cheap amoxicillin

  187. Moshefreem said,

    Kasım 18, 2023 @ 21:39

    https://indiapharm.guru/# indian pharmacy online
    ed meds online without doctor prescription [url=http://withoutprescription.guru/#]best non prescription ed pills[/url] best non prescription ed pills

  188. CharlesAtots said,

    Kasım 19, 2023 @ 00:54

    mexican online pharmacies prescription drugs: pharmacies in mexico that ship to usa – medicine in mexico pharmacies

  189. WillieGrift said,

    Kasım 19, 2023 @ 13:30

    cheap propecia online: how cЙ‘n i get cheap propecia pills – propecia without a prescription

  190. Moshefreem said,

    Kasım 19, 2023 @ 13:56

    https://edpills.icu/# best male enhancement pills
    reputable mexican pharmacies online [url=https://mexicopharm.shop/#]best online pharmacies in mexico[/url] purple pharmacy mexico price list

  191. Richardunene said,

    Kasım 20, 2023 @ 02:00

    200 mg sildenafil [url=http://sildenafil.win/#]generic sildenafil uk[/url] where to buy sildenafil 20mg

  192. TimothyDic said,

    Kasım 20, 2023 @ 03:31

    generic tadalafil 20mg canada: tadalafil tablets 20 mg online – tadalafil price in india

  193. JosephAqual said,

    Kasım 20, 2023 @ 07:41

    buy tadalafil online paypal: buy tadalafil cialis – tadalafil uk pharmacy

  194. Juliustrose said,

    Kasım 20, 2023 @ 09:52

    https://levitra.icu/# Levitra tablet price

  195. Williamareds said,

    Kasım 20, 2023 @ 12:17

    https://tadalafil.trade/# tadalafil generic price

  196. Richardunene said,

    Kasım 20, 2023 @ 15:34

    super kamagra [url=http://kamagra.team/#]buy kamagra online usa[/url] buy kamagra online usa

  197. TimothyDic said,

    Kasım 20, 2023 @ 19:55

    canadian pharmacy generic tadalafil: tadalafil otc usa – tadalafil online cost

  198. Richardunene said,

    Kasım 21, 2023 @ 08:07

    ed meds [url=http://edpills.monster/#]new ed drugs[/url] compare ed drugs

  199. TimothyDic said,

    Kasım 21, 2023 @ 14:32

    sildenafil citrate tablets: buy sildenafil online europe – sildenafil buy without prescription

  200. Williamareds said,

    Kasım 22, 2023 @ 00:21

    https://kamagra.team/# Kamagra Oral Jelly

  201. Richardunene said,

    Kasım 22, 2023 @ 00:46

    tadalafil 2.5 mg online india [url=https://tadalafil.trade/#]5mg tadalafil generic[/url] tadalafil online paypal

  202. TimothyDic said,

    Kasım 22, 2023 @ 09:09

    ed medication: best ed pills non prescription – ed pills

  203. Richardunene said,

    Kasım 22, 2023 @ 17:15

    sildenafil over counter [url=http://sildenafil.win/#]buy sildenafil online safely[/url] online sildenafil india

  204. JosephAqual said,

    Kasım 22, 2023 @ 23:44

    generic sildenafil 2020: sildenafil tablets 100mg – buy sildenafil 20 mg without prescription

  205. TimothyDic said,

    Kasım 23, 2023 @ 00:31

    Kamagra 100mg price: Kamagra tablets – buy Kamagra

  206. Scotttouct said,

    Kasım 23, 2023 @ 07:38

    doxycycline online pharmacy: Buy Doxycycline for acne – doxycycline buy usa

  207. Jamesanymn said,

    Kasım 23, 2023 @ 09:23

    https://azithromycin.bar/# where can you buy zithromax

  208. CharlesPaips said,

    Kasım 23, 2023 @ 15:31

    zithromax online pharmacy canada [url=http://azithromycin.bar/#]buy zithromax[/url] zithromax pill

  209. VernonKex said,

    Kasım 23, 2023 @ 16:10

    doxylin: buy doxycycline over the counter – generic doxycycline 3626

  210. Scotttouct said,

    Kasım 23, 2023 @ 19:08

    ciprofloxacin order online: Get cheapest Ciprofloxacin online – buy cipro online

  211. Jamesanymn said,

    Kasım 23, 2023 @ 23:09

    https://ciprofloxacin.men/# ciprofloxacin generic

  212. CharlesPaips said,

    Kasım 24, 2023 @ 07:35

    amoxicillin 250 mg [url=http://amoxicillin.best/#]buy amoxil[/url] purchase amoxicillin online

  213. Jamesanymn said,

    Kasım 24, 2023 @ 17:36

    https://amoxicillin.best/# amoxicillin 500

  214. VernonKex said,

    Kasım 24, 2023 @ 19:38

    buy ciprofloxacin over the counter: Buy ciprofloxacin 500 mg online – buy ciprofloxacin over the counter

  215. CharlesPaips said,

    Kasım 25, 2023 @ 01:54

    doxycycline 100 capsules [url=http://doxycycline.forum/#]Buy doxycycline 100mg[/url] buy doxycycline from canada

  216. Scotttouct said,

    Kasım 25, 2023 @ 04:24

    lisinopril price in canada: buy lisinopril – buy lisinopril canada

  217. Jamesanymn said,

    Kasım 25, 2023 @ 11:59

    https://ciprofloxacin.men/# buy generic ciprofloxacin

  218. CharlesPaips said,

    Kasım 25, 2023 @ 20:08

    zestoretic generic [url=http://lisinopril.auction/#]Over the counter lisinopril[/url] lisinopril 5mg pill

  219. Scotttouct said,

    Kasım 25, 2023 @ 21:22

    cipro: where can i buy cipro online – buy ciprofloxacin

  220. VernonKex said,

    Kasım 26, 2023 @ 02:21

    vibramycin 100 mg: Buy doxycycline 100mg – doxycycline 100 cost

  221. Jamesanymn said,

    Kasım 26, 2023 @ 03:37

    http://doxycycline.forum/# doxycycline nz

  222. CharlesPaips said,

    Kasım 26, 2023 @ 14:31

    doxycycline online australia [url=https://doxycycline.forum/#]Doxycycline 100mg buy online[/url] doxycycline 100mg uk

  223. Jamesanymn said,

    Kasım 26, 2023 @ 19:00

    http://azithromycin.bar/# buy zithromax online

  224. Robertirort said,

    Kasım 27, 2023 @ 05:59

    cheap drug prices: Mail order pharmacy – best canadian online pharmacy viagra

  225. Jamesmor said,

    Kasım 27, 2023 @ 07:26

    http://ordermedicationonline.pro/# canadian rx pharmacy

  226. off white clothing said,

    Kasım 27, 2023 @ 11:38

    I definitely wanted to write down a word so as to say thanks to you for some of the magnificent tactics you are showing at this website. My incredibly long internet research has now been honored with high-quality facts and techniques to exchange with my partners. I would suppose that many of us readers are definitely lucky to live in a magnificent community with very many awesome people with helpful strategies. I feel pretty fortunate to have encountered the website page and look forward to really more brilliant times reading here. Thank you once more for everything.

  227. Robertirort said,

    Kasım 27, 2023 @ 21:00

    mexico pharmacies prescription drugs: best online pharmacy – buying prescription drugs in mexico

  228. Jamesmor said,

    Kasım 28, 2023 @ 01:20

    https://ordermedicationonline.pro/# list of safe online pharmacies

  229. Robertirort said,

    Kasım 28, 2023 @ 13:41

    internet pharmacies: order medication online – online pharmacy no prescription necessary

  230. Jamesmor said,

    Kasım 28, 2023 @ 19:07

    https://canadiandrugs.store/# canadian pharmacy ratings

  231. Michaelhex said,

    Kasım 29, 2023 @ 04:40

    generic clomid without insurance: cost cheap clomid without dr prescription – clomid price

  232. MichaelDauct said,

    Kasım 29, 2023 @ 05:43

    http://gabapentin.life/# neurontin 400 mg cost

  233. DonaldSeimi said,

    Kasım 29, 2023 @ 13:19

    https://claritin.icu/# ventolin 4mg tab
    can i buy neurontin over the counter [url=http://gabapentin.life/#]gabapentin best price[/url] where to buy neurontin

  234. Michaelhex said,

    Kasım 29, 2023 @ 16:28

    get clomid without rx: Buy Clomid Online Without Prescription – get generic clomid without rx

  235. MichaelDauct said,

    Kasım 29, 2023 @ 17:28

    https://claritin.icu/# ventolin online pharmacy

  236. Michaelhex said,

    Kasım 30, 2023 @ 07:33

    neurontin drug: cheap gabapentin – canada neurontin 100mg discount

  237. Michaelhex said,

    Aralık 1, 2023 @ 00:31

    can i get cheap clomid no prescription: clomid best price – cost of generic clomid pill

  238. Prokat_zjkn said,

    Aralık 1, 2023 @ 12:55

    В целом, аренда инструмента предоставляет гибкую и экономически выгодную альтернативу покупке. Она позволяет получить доступ к широкому выбору инструментов, сэкономить деньги и избежать проблем, связанных с хранением и обслуживанием.
    прокат строительного электроинструмента [url=http://www.prokat888.ru]http://www.prokat888.ru[/url].

  239. Michaelhex said,

    Aralık 1, 2023 @ 17:24

    neurontin 100mg tab: buy gabapentin online – neurontin cost in singapore

  240. MichaelDauct said,

    Aralık 1, 2023 @ 17:32

    http://claritin.icu/# ventolin otc australia

  241. Prokat_zrkn said,

    Aralık 2, 2023 @ 01:52

    Прокат инструмента предлагает удобство и гибкость использования. Вы можете арендовать инструмент на нужное вам время и вернуть его после использования. Это особенно удобно, если вам нужно использовать инструмент только на короткий срок или если вам необходимо его использовать в разных местах.

    аренда строительного электроинструментаэлектроинструмента [url=prokat888.ru]prokat888.ru[/url].

  242. MichaelDauct said,

    Aralık 2, 2023 @ 07:50

    https://claritin.icu/# ventolin capsule price

  243. Michaelhex said,

    Aralık 2, 2023 @ 10:32

    neurontin 800 mg tablets best price: generic gabapentin – prescription drug neurontin

  244. Sidneylop said,

    Aralık 3, 2023 @ 08:04

    http://sildenafilit.bid/# п»їviagra prezzo farmacia 2023

  245. Terrycut said,

    Aralık 3, 2023 @ 20:19

    comprare farmaci online con ricetta [url=https://tadalafilit.store/#]cialis generico consegna 48 ore[/url] acquistare farmaci senza ricetta

  246. Sidneylop said,

    Aralık 3, 2023 @ 20:24

    https://tadalafilit.store/# farmacie online sicure

  247. Terrycut said,

    Aralık 4, 2023 @ 11:55

    farmacie online autorizzate elenco [url=http://avanafilit.icu/#]avanafil generico[/url] farmacia online miglior prezzo

  248. Sidneylop said,

    Aralık 4, 2023 @ 13:54

    https://farmaciait.pro/# farmacia online miglior prezzo

  249. Sonnyadala said,

    Aralık 5, 2023 @ 01:34

    comprare farmaci online con ricetta: kamagra gel prezzo – comprare farmaci online all’estero

  250. Sidneylop said,

    Aralık 5, 2023 @ 07:50

    https://tadalafilit.store/# farmacia online senza ricetta

  251. Sidneylop said,

    Aralık 6, 2023 @ 19:40

    http://farmaciait.pro/# farmacia online

  252. Eddienibly said,

    Aralık 7, 2023 @ 12:36

    п»їfarmacia online [url=https://tadalafilo.pro/#]comprar cialis online seguro[/url] farmacia barata

  253. JasonSenda said,

    Aralık 7, 2023 @ 16:51

    http://sildenafilo.store/# sildenafilo 100mg farmacia

  254. MarioHut said,

    Aralık 7, 2023 @ 17:10

    sildenafilo cinfa 100 mg precio farmacia: comprar viagra en espana – sildenafilo 100mg precio farmacia

  255. Eddienibly said,

    Aralık 8, 2023 @ 04:31

    farmacias online baratas [url=https://farmacia.best/#]farmacias online seguras[/url] farmacia online madrid

  256. prokat-meteor_mhol said,

    Aralık 8, 2023 @ 05:40

    Арендовать инструмента в Прокатиться с инструментом без дополнительных расходов доступны современные модели электроинструментов решение для Профессиональный инструмент доступно в нашем сервисе
    Прокат инструмента для задач
    Экономьте деньги на покупке инструмента с нашими услугами проката
    Отличный выбор для У вашей компании нет инструмента? Не проблема, на наш сервис за инструментом!
    Расширьте свои возможности с качественным инструментом из нашего сервиса
    Прокат инструмента для садовых работ
    Не расходуйте деньги на покупку инструмента, а воспользуйтесь арендой инструмент для различных задач в наличии
    Широкий ассортимент инструмента для проведения различных работ
    Надежная помощь в выборе нужного инструмента от знатоков нашей компании
    Выгодно с услугами Арендовать инструмента для ремонта дома или квартиры
    Наш сервис – лучший партнер в аренде инструмента
    Профессиональный инструмент для ремонтных работ – в нашем прокате инструмента
    Сомневаетесь в правильности выбора? Мы поможем с советом инструмента в нашем сервисе.
    аренда электроинструмента [url=https://www.meteor-perm.ru/]прокат аренда без залога[/url].

  257. MarioHut said,

    Aralık 8, 2023 @ 08:11

    farmacias baratas online envГ­o gratis: cialis 20 mg precio farmacia – farmacia online 24 horas

  258. Eddienibly said,

    Aralık 9, 2023 @ 17:22

    farmacia barata [url=https://farmacia.best/#]farmacia envio gratis[/url] farmacia 24h

  259. JasonSenda said,

    Aralık 9, 2023 @ 17:57

    http://sildenafilo.store/# viagra precio 2022

  260. Uteplenie_ei said,

    Aralık 9, 2023 @ 20:25

    Эффективное теплосбережение фасадов — прекрасие и экономия в домашнем недвижимости!
    Согласитесь, ваш жилье заслуживает первоклассного! Теплоизоляция обшивки – не голос решение для экономии на отоплении, это вложение в комфорт и устойчивость вашего домовладения.
    ✨ Почему изоляция с нашей компанией?
    Квалификация: Наши мастера – квалифицированные. Наша команда заботимся о каждом аспекте, чтобы обеспечить вашему домовладению идеальное теплоизоляция.
    Затраты воздухонепроницаемости: Мы ценим ваш денежные средства. [url=https://stroystandart-kirov.ru/]Стоимость утепления фасада[/url] – начиная с 1350 руб./кв.м. Это вложение средств в ваше комфортабельное будущее!
    Энергоэффективность: Забудьте о утечках тепла! Наш метод не только сохраняют тепловое уюта, но и дарят вашему коттеджу новый уровень уюта энергоэффективности.
    Обустройте свой домашний интерьер пригодным для проживания и привлекательным!
    Подробнее на [url=https://stroystandart-kirov.ru/]https://www.n-dom.ru
    [/url]
    Не передавайте свой недвижимость на произвол судьбы. Доверьтесь специалистам нашей компании и создайте уют вместе с нами-мастерами!

  261. MarioHut said,

    Aralık 10, 2023 @ 06:30

    farmacia 24h: comprar kamagra en espana – farmacias online seguras

  262. MarioHut said,

    Aralık 10, 2023 @ 20:35

    farmacia online barata: tadalafilo – farmacia online 24 horas

  263. Eddienibly said,

    Aralık 11, 2023 @ 06:17

    farmacia online 24 horas [url=https://tadalafilo.pro/#]Comprar Cialis sin receta[/url] farmacia 24h

  264. MarioHut said,

    Aralık 11, 2023 @ 10:44

    farmacia online envГ­o gratis: Comprar Cialis sin receta – farmacia online 24 horas

  265. Eliseotrier said,

    Aralık 13, 2023 @ 04:53

    Pharmacie en ligne livraison rapide: Levitra pharmacie en ligne – Pharmacie en ligne livraison rapide

  266. KevinImpaf said,

    Aralık 13, 2023 @ 12:55

    Pharmacies en ligne certifiГ©es [url=http://levitrafr.life/#]Levitra sans ordonnance 24h[/url] acheter mГ©dicaments Г  l’Г©tranger

  267. Eliseotrier said,

    Aralık 13, 2023 @ 17:33

    Pharmacie en ligne livraison 24h: Pharmacie en ligne livraison rapide – Pharmacie en ligne sans ordonnance

  268. KevinImpaf said,

    Aralık 14, 2023 @ 04:33

    Pharmacie en ligne livraison 24h [url=http://kamagrafr.icu/#]kamagra oral jelly[/url] Pharmacie en ligne livraison gratuite

  269. golden goose said,

    Aralık 14, 2023 @ 06:09

    I’m writing to let you understand what a terrific encounter my wife’s girl went through going through yuor web blog. She came to find several things, which included what it is like to have a marvelous coaching spirit to let the rest completely master specified extremely tough subject matter. You actually did more than our own desires. I appreciate you for supplying the helpful, trusted, explanatory and also unique guidance on the topic to Ethel.

  270. MarioHut said,

    Aralık 14, 2023 @ 11:02

    sildenafilo precio farmacia: comprar viagra – comprar viagra contrareembolso 48 horas

  271. KevinImpaf said,

    Aralık 14, 2023 @ 23:38

    Viagra pas cher inde [url=https://viagrasansordonnance.store/#]Acheter du Viagra sans ordonnance[/url] Viagra en france livraison rapide

  272. Eliseotrier said,

    Aralık 15, 2023 @ 04:58

    Pharmacie en ligne livraison gratuite: pharmacie en ligne – Pharmacie en ligne livraison 24h

  273. KevinImpaf said,

    Aralık 15, 2023 @ 18:40

    Pharmacie en ligne pas cher [url=http://kamagrafr.icu/#]kamagra livraison 24h[/url] Pharmacie en ligne livraison 24h

  274. StevenDug said,

    Aralık 16, 2023 @ 03:33

    http://apotheke.company/# online-apotheken

  275. RaymondThecy said,

    Aralık 16, 2023 @ 04:03

    п»їonline apotheke [url=http://cialiskaufen.pro/#]cialis kaufen ohne rezept[/url] online apotheke preisvergleich

  276. Frankdiz said,

    Aralık 16, 2023 @ 11:51

    https://apotheke.company/# online apotheke deutschland

  277. RaymondThecy said,

    Aralık 16, 2023 @ 18:27

    gГјnstige online apotheke [url=https://apotheke.company/#]online apotheke gunstig[/url] online apotheke preisvergleich

  278. StevenDug said,

    Aralık 16, 2023 @ 19:29

    http://apotheke.company/# online apotheke gГјnstig

  279. RaymondThecy said,

    Aralık 17, 2023 @ 11:33

    versandapotheke [url=https://potenzmittel.men/#]Potenzmittel Sildenafil[/url] online apotheke gГјnstig

  280. StevenDug said,

    Aralık 17, 2023 @ 14:36

    http://viagrakaufen.store/# Viagra online bestellen Schweiz Erfahrungen

  281. RaymondThecy said,

    Aralık 18, 2023 @ 04:35

    Viagra kaufen gГјnstig [url=http://viagrakaufen.store/#]viagra ohne rezept[/url] Sildenafil 100mg online bestellen

  282. StevenDug said,

    Aralık 18, 2023 @ 10:14

    https://cialiskaufen.pro/# internet apotheke

  283. RaymondThecy said,

    Aralık 18, 2023 @ 19:53

    versandapotheke versandkostenfrei [url=http://potenzmittel.men/#]potenzmittel rezeptfrei[/url] gГјnstige online apotheke

  284. StevenDug said,

    Aralık 19, 2023 @ 04:11

    https://kamagrakaufen.top/# online apotheke versandkostenfrei

  285. Uteplenie_ei said,

    Aralık 20, 2023 @ 15:37

    Эффективное воздухонепроницаемость наружных стен — прекрасие и сбережение в вашем недвижимости!
    Согласитесь, ваш загородный дом заслуживает выдающегося! Тепловая изоляция облицовки – не только решение для сбережения на тепле, это вложение в комфорт и долголетие вашего жилья.
    ✨ Почему утепление с нами-мастерами?
    Мастерство: Наши мастера – профессиональные. Мы заботимся о каждой конкретной, чтобы обеспечить вашему недвижимости идеальное теплосбережение.
    Цена теплоизоляции: Наша бригада ценим ваш бюджет. [url=https://stroystandart-kirov.ru/]Стоимость утепления и штукатурки фасада дома[/url] – от 1350 руб./кв.м. Это вложение в ваше комфортабельное будущее!
    Энергосберегающие меры: Забудьте о термопотерях! Наша технология не только сохраняют тепловую атмосферу, но и дарят вашему зданию новый уровень уюта энергоэффективности.
    Оформите свой домик уютным и стильным!
    Подробнее на [url=https://stroystandart-kirov.ru/]официальном сайте[/url]
    Не предоставляйте без внимания свой недвижимость на волю случайности. Доверьтесь профессионалам и создайте уют вместе с нами!

  286. WilfredThync said,

    Aralık 21, 2023 @ 22:43

    medications for ed ed treatment review – erectile dysfunction medications edpills.tech

  287. DavidFes said,

    Aralık 22, 2023 @ 04:31

    cheapest ed pills online ed pill – best over the counter ed pills edpills.tech

  288. DavidFes said,

    Aralık 22, 2023 @ 21:22

    indian pharmacy paypal mail order pharmacy india – online pharmacy india indiapharmacy.guru

  289. DavidFes said,

    Aralık 23, 2023 @ 16:40

    best canadian pharmacy to buy from canadian world pharmacy – canadian pharmacies compare canadiandrugs.tech

  290. JeffreyLaw said,

    Aralık 23, 2023 @ 18:38

    canadian pharmacy no scripts [url=http://canadiandrugs.tech/#]canadian pharmacy meds[/url] canadian king pharmacy canadiandrugs.tech

  291. Joshuaatomo said,

    Aralık 24, 2023 @ 04:59

    https://mexicanpharmacy.company/# reputable mexican pharmacies online mexicanpharmacy.company

  292. DavidFes said,

    Aralık 24, 2023 @ 12:04

    Online medicine home delivery indianpharmacy com – india pharmacy mail order indiapharmacy.guru

  293. DavidFes said,

    Aralık 25, 2023 @ 07:30

    onlinecanadianpharmacy 24 canadianpharmacymeds com – canadian pharmacies compare canadiandrugs.tech

  294. WilfredThync said,

    Aralık 25, 2023 @ 14:55

    best male ed pills treatment of ed – ed drug prices edpills.tech

  295. golden goose sabot said,

    Aralık 26, 2023 @ 07:01

    I just wanted to make a small word to be able to thank you for the fabulous points you are sharing here. My long internet research has finally been honored with high-quality suggestions to write about with my partners. I would say that we readers actually are really endowed to live in a remarkable network with many perfect professionals with beneficial solutions. I feel extremely fortunate to have seen your entire web page and look forward to some more exciting moments reading here. Thanks once more for everything.

  296. Brianbooky said,

    Aralık 26, 2023 @ 07:18

    https://prednisone.bid/# prednisone 20 mg purchase

  297. Hermanrah said,

    Aralık 26, 2023 @ 07:29

    purchase prednisone from india [url=http://prednisone.bid/#]no prescription online prednisone[/url] prednisone 20mg cheap

  298. Raymondkiz said,

    Aralık 26, 2023 @ 16:27

    http://paxlovid.win/# paxlovid generic

  299. Hermanrah said,

    Aralık 26, 2023 @ 19:53

    amoxicillin 500mg price canada [url=http://amoxil.icu/#]buy amoxicillin online with paypal[/url] where can i buy amoxicillin over the counter

  300. off white said,

    Aralık 26, 2023 @ 22:15

    I needed to post you that little remark in order to say thank you the moment again relating to the spectacular information you have provided on this page. This has been so remarkably generous of you to deliver unreservedly all that a number of people could have offered for an e book to help with making some cash for their own end, chiefly considering the fact that you might well have tried it in case you decided. These secrets likewise worked like a great way to fully grasp that other people have the same desire much like my own to understand a whole lot more concerning this condition. I am certain there are some more pleasurable instances ahead for many who view your blog.

  301. Brianbooky said,

    Aralık 27, 2023 @ 03:07

    http://ciprofloxacin.life/# ciprofloxacin 500mg buy online

  302. Raymondkiz said,

    Aralık 27, 2023 @ 09:44

    http://prednisone.bid/# pharmacy cost of prednisone

  303. Hermanrah said,

    Aralık 27, 2023 @ 12:14

    where can i buy clomid prices [url=http://clomid.site/#]clomid medication[/url] how to get clomid

  304. Raymondkiz said,

    Aralık 28, 2023 @ 05:33

    https://amoxil.icu/# amoxicillin cost australia

  305. Hermanrah said,

    Aralık 28, 2023 @ 05:38

    how to buy amoxycillin [url=http://amoxil.icu/#]amoxicillin order online no prescription[/url] amoxicillin 500 coupon

  306. Brianbooky said,

    Aralık 28, 2023 @ 07:10

    http://prednisone.bid/# compare prednisone prices

  307. Hermanrah said,

    Aralık 28, 2023 @ 17:10

    paxlovid buy [url=http://paxlovid.win/#]paxlovid pill[/url] paxlovid pharmacy

  308. Raymondkiz said,

    Aralık 29, 2023 @ 01:25

    http://prednisone.bid/# no prescription online prednisone

  309. Hermanrah said,

    Aralık 29, 2023 @ 04:16

    buy amoxicillin [url=http://amoxil.icu/#]amoxicillin 500mg capsule[/url] amoxicillin 500 coupon

  310. golden goose sneakers said,

    Aralık 29, 2023 @ 05:34

    Thanks so much for providing individuals with remarkably spectacular possiblity to read in detail from this blog. It’s usually very superb plus packed with fun for me and my office peers to search your website more than three times a week to study the newest items you will have. And lastly, I am just actually fascinated concerning the unique thoughts you give. Some 2 facts in this post are truly the most efficient I’ve had.

  311. Raymondkiz said,

    Aralık 29, 2023 @ 21:26

    https://ciprofloxacin.life/# cipro

  312. WillianDug said,

    Aralık 30, 2023 @ 04:11

    amoxicillin 500 mg tablets [url=https://amoxil.icu/#]how to get amoxicillin[/url] buy amoxicillin 500mg

  313. JasonApeli said,

    Aralık 30, 2023 @ 04:33

    where can i buy cipro online: ciprofloxacin generic price – ciprofloxacin over the counter

  314. golden goose cheap said,

    Aralık 30, 2023 @ 06:26

    I抎 must check with you here. Which is not something I often do! I take pleasure in studying a submit that can make folks think. Also, thanks for permitting me to comment!

  315. supreme clothing said,

    Aralık 30, 2023 @ 09:26

    I wanted to put you this little bit of word to finally say thank you once again for those spectacular secrets you have contributed on this website. This is simply particularly open-handed with people like you to offer without restraint what exactly a number of people could have distributed as an e-book to get some profit for their own end, certainly now that you might have tried it in the event you desired. The tactics as well worked to be the easy way to comprehend the rest have the identical fervor just as mine to understand somewhat more with regard to this problem. I’m certain there are thousands of more pleasant moments ahead for those who scan your website.

  316. StephenPlorn said,

    Aralık 30, 2023 @ 14:44

    https://clomid.site/# clomid cheap

  317. bapesta said,

    Ocak 1, 2024 @ 09:14

    I definitely wanted to jot down a message so as to express gratitude to you for some of the pleasant information you are giving out here. My extensive internet look up has at the end of the day been compensated with brilliant details to talk about with my visitors. I would claim that most of us site visitors actually are undoubtedly blessed to dwell in a magnificent network with so many marvellous professionals with valuable tricks. I feel rather grateful to have discovered the website page and look forward to tons of more fun minutes reading here. Thank you again for a lot of things.

  318. linetogel slot said,

    Ocak 2, 2024 @ 15:26

    Luar biasa blog ini!

  319. off white said,

    Ocak 2, 2024 @ 22:28

    I wanted to post you this tiny remark to say thank you again regarding the gorgeous guidelines you’ve featured on this page. This has been seriously generous with you to supply publicly what exactly a few people would have sold for an ebook to help with making some profit on their own, principally given that you could possibly have tried it in the event you decided. The creative ideas likewise served like a easy way to be aware that most people have a similar zeal similar to my personal own to grasp very much more in regard to this issue. I’m sure there are millions of more fun occasions ahead for those who start reading your website.

  320. golden goose outlet said,

    Ocak 4, 2024 @ 04:50

    I truly wanted to make a message to express gratitude to you for all the amazing suggestions you are giving out here. My prolonged internet look up has finally been recognized with brilliant facts and techniques to exchange with my two friends. I would tell you that many of us site visitors are unquestionably lucky to dwell in a great community with many marvellous people with good secrets. I feel quite fortunate to have used the webpages and look forward to many more thrilling minutes reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

  321. Brandonper said,

    Ocak 4, 2024 @ 08:17

    does tamoxifen cause bone loss [url=http://nolvadex.fun/#]does tamoxifen cause bone loss[/url] tamoxifen skin changes

  322. Davidjam said,

    Ocak 4, 2024 @ 12:49

    lisinopril drug: lisinopril 5 mg price – lisinopril for sale online

  323. BruceDycle said,

    Ocak 4, 2024 @ 13:24

    buy cytotec pills: buy cytotec in usa – buy cytotec online fast delivery

  324. BobbyNit said,

    Ocak 4, 2024 @ 13:51

    https://doxycyclinebestprice.pro/# doxycycline monohydrate

  325. Stevendub said,

    Ocak 4, 2024 @ 17:55

    generic zithromax online paypal: zithromax over the counter – zithromax over the counter uk

  326. Davidjam said,

    Ocak 4, 2024 @ 18:41

    lisinopril pills for sale: prinivil drug – lisinopril pill 20mg

  327. BobbyNit said,

    Ocak 4, 2024 @ 20:03

    https://zithromaxbestprice.icu/# azithromycin zithromax

  328. Brandonper said,

    Ocak 4, 2024 @ 22:48

    buy cytotec pills [url=http://cytotec.icu/#]Cytotec 200mcg price[/url] buy cytotec over the counter

  329. Davidjam said,

    Ocak 5, 2024 @ 00:25

    doxycycline tetracycline: doxycycline mono – generic doxycycline

  330. BobbyNit said,

    Ocak 5, 2024 @ 01:54

    http://lisinoprilbestprice.store/# lisinopril 40mg prescription cost

  331. BruceDycle said,

    Ocak 5, 2024 @ 04:07

    200 mg doxycycline: doxycycline hyclate 100 mg cap – buy doxycycline online

  332. Davidjam said,

    Ocak 5, 2024 @ 06:07

    lisinopril 5 mg medicine: no prescription lisinopril – zestril price

  333. Stevendub said,

    Ocak 5, 2024 @ 11:18

    40 mg lisinopril for sale: medication lisinopril 5 mg – cost for generic lisinopril

  334. Brandonper said,

    Ocak 5, 2024 @ 11:40

    buy doxycycline online [url=http://doxycyclinebestprice.pro/#]buy doxycycline without prescription uk[/url] odering doxycycline

  335. hermes outlet said,

    Ocak 5, 2024 @ 12:36

    I am just writing to let you know what a amazing encounter my girl obtained viewing your blog. She learned so many things, which include how it is like to have an amazing giving mindset to get most people quite simply understand selected problematic subject areas. You truly surpassed our own desires. Many thanks for rendering the priceless, healthy, revealing and fun tips about the topic to Tanya.

  336. BobbyNit said,

    Ocak 5, 2024 @ 16:04

    http://lisinoprilbestprice.store/# lisinopril 40 mg coupon

  337. Davidjam said,

    Ocak 5, 2024 @ 17:41

    Cytotec 200mcg price: п»їcytotec pills online – Misoprostol 200 mg buy online

  338. BruceDycle said,

    Ocak 5, 2024 @ 18:28

    lisinopril 20mg coupon: generic zestril – lisinopril 12.5 mg 10 mg

  339. Jamesmar said,

    Ocak 5, 2024 @ 22:41

    https://nolvadex.fun/# nolvadex steroids

  340. Brandonper said,

    Ocak 5, 2024 @ 22:53

    tamoxifen brand name [url=http://nolvadex.fun/#]tamoxifen brand name[/url] tamoxifen generic

  341. Davidjam said,

    Ocak 5, 2024 @ 23:15

    where to purchase doxycycline: online doxycycline – order doxycycline online

  342. Marcorunty said,

    Ocak 6, 2024 @ 13:05

    canadian drugs online: Cheapest drug prices Canada – pharmacy canadian canadapharm.life

  343. Andrewpries said,

    Ocak 6, 2024 @ 15:09

    indian pharmacy: India Post sending medicines to USA – india pharmacy indiapharm.llc

  344. DavidFlupE said,

    Ocak 6, 2024 @ 17:36

    п»їbest mexican online pharmacies: mexican pharmaceuticals online – buying prescription drugs in mexico mexicopharm.com

  345. off white said,

    Ocak 6, 2024 @ 18:01

    I precisely had to thank you so much yet again. I’m not certain the things that I might have implemented without the entire ideas provided by you regarding such area of interest. Certainly was an absolute frightful circumstance for me personally, but spending time with the very well-written technique you treated that made me to leap with happiness. I will be happier for the support and thus expect you are aware of a powerful job you were providing training many people through your websites. I am sure you’ve never encountered all of us.

  346. Marcorunty said,

    Ocak 6, 2024 @ 18:44

    canadian drug: Canada pharmacy online – canadian pharmacy meds canadapharm.life

  347. Marcorunty said,

    Ocak 7, 2024 @ 00:12

    buy medicines online in india: п»їlegitimate online pharmacies india – india online pharmacy indiapharm.llc

  348. DavidFlupE said,

    Ocak 7, 2024 @ 10:12

    buy medicines online in india: India pharmacy of the world – online shopping pharmacy india indiapharm.llc

  349. Marcorunty said,

    Ocak 7, 2024 @ 10:57

    canadian neighbor pharmacy: Canadian online pharmacy – canadian mail order pharmacy canadapharm.life

  350. kd 15 said,

    Ocak 8, 2024 @ 03:03

    I happen to be commenting to make you be aware of of the exceptional experience my cousin’s girl undergone reading yuor web blog. She came to understand too many issues, with the inclusion of what it is like to have a great teaching heart to make most people without hassle master chosen specialized subject matter. You actually surpassed our expected results. I appreciate you for showing such necessary, trusted, edifying and in addition unique guidance on this topic to Gloria.

  351. Jameserabe said,

    Ocak 8, 2024 @ 03:16

    super kamagra: cheap kamagra – Kamagra Oral Jelly

  352. Josephkib said,

    Ocak 8, 2024 @ 06:50

    http://levitradelivery.pro/# Buy Vardenafil 20mg online
    cheap ed pills [url=https://edpillsdelivery.pro/#]cheapest ed pills[/url] men’s ed pills

  353. MatthewSmumn said,

    Ocak 8, 2024 @ 07:39

    tadalafil 20mg price in india: Buy tadalafil online – generic tadalafil without prescription

  354. Shawncix said,

    Ocak 8, 2024 @ 08:07

    Потребителям предоставляется возможность заказатьхомутовые нагреватели для разогрева узла пластикации в срочном порядке – поставка будет осуществлена через 3-5 дней https://rusupakten.ru/product/impulsnyj-termonozh-760×600/

    Хомутовые ТЭНы в Саранске – Трубчатый электронагреватель (ТЭНы) – ТэныЭлектрика – производство ТЭНов, продажа запчастей для бытовой и промышленной техники, Саранск

  355. CharlesSeisk said,

    Ocak 8, 2024 @ 08:36

    cheap kamagra [url=http://kamagradelivery.pro/#]cheap kamagra[/url] super kamagra

  356. CharlesEdusa said,

    Ocak 8, 2024 @ 13:10

    https://sildenafildelivery.pro/# buy sildenafil 50mg uk

  357. CharlesEdusa said,

    Ocak 8, 2024 @ 18:05

    https://kamagradelivery.pro/# cheap kamagra

  358. MatthewSmumn said,

    Ocak 8, 2024 @ 19:02

    sildenafil for sale: Sildenafil price – best price for sildenafil 50 mg

  359. Josephkib said,

    Ocak 8, 2024 @ 19:53

    http://tadalafildelivery.pro/# generic tadalafil no prescription
    buy tadalafil 100mg [url=http://tadalafildelivery.pro/#]Buy tadalafil online[/url] tadalafil pills 20mg

  360. CharlesSeisk said,

    Ocak 8, 2024 @ 23:48

    tadalafil online paypal [url=https://tadalafildelivery.pro/#]cheap tadalafil canada[/url] pharmacy online tadalafil

  361. MatthewSmumn said,

    Ocak 9, 2024 @ 00:45

    ed pills online: ed pills delivery – cheap ed drugs

  362. CharlesEdusa said,

    Ocak 9, 2024 @ 05:46

    http://levitradelivery.pro/# Levitra 10 mg buy online

  363. PeterNow said,

    Ocak 9, 2024 @ 07:57

    https://tadalafildelivery.pro/# tadalafil 5mg canada

  364. cheap jordans said,

    Ocak 9, 2024 @ 08:45

    My spouse and i have been now more than happy when Chris managed to finish off his homework while using the ideas he received through the web site. It is now and again perplexing to simply be offering helpful hints people have been trying to sell. And we all consider we have got the writer to thank for that. The main explanations you made, the straightforward site navigation, the relationships you aid to promote – it’s got everything exceptional, and it’s assisting our son and us know that that matter is brilliant, and that’s extraordinarily essential. Many thanks for all the pieces!

  365. MatthewSmumn said,

    Ocak 9, 2024 @ 12:10

    Kamagra 100mg: kamagra oral jelly – super kamagra

  366. Jameserabe said,

    Ocak 9, 2024 @ 12:19

    mens ed pills: ed pills delivery – medication for ed

  367. CharlesEdusa said,

    Ocak 9, 2024 @ 13:46

    https://levitradelivery.pro/# Levitra 20 mg for sale

  368. MatthewSmumn said,

    Ocak 9, 2024 @ 17:46

    п»їkamagra: buy kamagra online usa – Kamagra 100mg price

  369. CharlesSeisk said,

    Ocak 9, 2024 @ 20:27

    super kamagra [url=http://kamagradelivery.pro/#]buy kamagra[/url] Kamagra tablets

  370. Josephkib said,

    Ocak 9, 2024 @ 22:18

    https://sildenafildelivery.pro/# sildenafil 50 mg tablet price
    Levitra 20 mg for sale [url=https://levitradelivery.pro/#]п»їLevitra price[/url] Levitra 10 mg buy online

  371. Eylülün Blogu said,

    Ocak 10, 2024 @ 01:49

    Eylül Online

  372. RobertEdura said,

    Ocak 10, 2024 @ 02:58

    http://stromectol.guru/# purchase stromectol online

  373. EnriqueBus said,

    Ocak 10, 2024 @ 04:23

    https://prednisone.auction/# prednisone oral

  374. Jeffreyarife said,

    Ocak 10, 2024 @ 04:25

    http://prednisone.auction/# prednisone 20mg buy online

  375. EnriqueBus said,

    Ocak 10, 2024 @ 12:02

    https://amoxil.guru/# amoxicillin tablets in india

  376. DavidDes said,

    Ocak 10, 2024 @ 12:09

    paxlovid price [url=https://paxlovid.guru/#]Paxlovid buy online[/url] paxlovid india

  377. GreggEnamb said,

    Ocak 10, 2024 @ 12:43

    amoxicillin buy canada: buy amoxicillin over the counter – amoxicillin 500mg capsule cost

  378. supreme outlet said,

    Ocak 10, 2024 @ 14:38

    Thank you so much for giving everyone an extremely terrific chance to read from this web site. It’s always so beneficial and as well , stuffed with fun for me personally and my office acquaintances to visit the blog particularly thrice in 7 days to find out the fresh guides you have. Of course, we are certainly motivated for the staggering knowledge you give. Some two ideas on this page are certainly the best we have all had.

  379. Jeffreyarife said,

    Ocak 10, 2024 @ 18:35

    http://amoxil.guru/# buy amoxicillin canada

  380. RobertEdura said,

    Ocak 10, 2024 @ 19:01

    https://stromectol.guru/# ivermectin 0.5 lotion

  381. EnriqueBus said,

    Ocak 11, 2024 @ 00:56

    http://clomid.auction/# where buy generic clomid price

  382. GreggEnamb said,

    Ocak 11, 2024 @ 03:24

    buy stromectol: stromectol prices – stromectol 12mg online

  383. MarcusKeete said,

    Ocak 11, 2024 @ 08:47

    В разделе Вы сможете задать вопросы на любую тему по ремонту легковых и грузовых авто, диагностике авто и диагностическому оборудованию, работе и установке авто каталогов, разместить объявления о покупке или продаже, узнать как разблокировать магнитолу и многое другое https://zapchasti-remont.ru/shop/goods/noj_mulchiruyuschiy_dlya_gazonokosilki_LM4840_CHAMPION_C5189_232040207_-10907

  384. Jeffreyarife said,

    Ocak 11, 2024 @ 10:45

    https://stromectol.guru/# is minocycline an antibiotic

  385. RobertEdura said,

    Ocak 11, 2024 @ 15:17

    http://stromectol.guru/# stromectol australia

  386. GreggEnamb said,

    Ocak 11, 2024 @ 18:05

    how can i get cheap clomid online: cheapest clomid – clomid pill

  387. palm angels said,

    Ocak 11, 2024 @ 20:15

    I have to express thanks to this writer for bailing me out of this scenario. Right after looking through the the net and obtaining principles that were not pleasant, I thought my life was over. Living without the approaches to the problems you have fixed all through your report is a serious case, and ones that could have adversely affected my career if I hadn’t noticed your blog. Your actual mastery and kindness in handling the whole thing was useful. I’m not sure what I would’ve done if I had not encountered such a subject like this. I am able to at this time look forward to my future. Thank you so much for this high quality and results-oriented help. I will not be reluctant to recommend your web sites to any individual who should receive guidance about this topic.

  388. ppu-prof_ei said,

    Ocak 11, 2024 @ 20:30

    Наша бригада профессиональных специалистов предоставлена предложить вам перспективные технологии, которые не только предоставят прочную оборону от мороза, но и подарят вашему жилью элегантный вид.
    Мы работаем с новейшими составами, сертифицируя продолжительный срок работы и превосходные решения. Изолирование облицовки – это не только сокращение расходов на отапливании, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные разработки, каковые мы производим, способствуют не только вашему, но и сохранению природных ресурсов.
    Самое центральное: [url=https://ppu-prof.ru/]Стоимость утепления фасада москва[/url] у нас начинается всего от 1250 рублей за квадратный метр! Это бюджетное решение, которое сделает ваш домашний уголок в реальный тепличный уголок с небольшими расходами.
    Наши работы – это не только изоляция, это образование поля, в котором все деталь показывает ваш уникальный манеру. Мы примем в расчет все все ваши пожелания, чтобы осуществить ваш дом еще больше гостеприимным и привлекательным.
    Подробнее на [url=https://ppu-prof.ru/]https://ppu-prof.ru/[/url]
    Не откладывайте занятия о своем жилище на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только уютнее, но и более элегантным. Заинтересовались? Подробнее о наших услугах вы можете узнать на веб-сайте. Добро пожаловать в пределы благополучия и качественной работы.

  389. EnriqueBus said,

    Ocak 11, 2024 @ 21:12

    https://stromectol.guru/# ivermectin 3mg dosage

  390. RobertCep said,

    Ocak 12, 2024 @ 03:42

    order cheap propecia without insurance: Buy finasteride 1mg – generic propecia no prescription

  391. Charlietam said,

    Ocak 12, 2024 @ 04:19

    http://furosemide.pro/# lasix for sale

  392. MichaelVop said,

    Ocak 12, 2024 @ 07:01

    lasix uses: Over The Counter Lasix – lasix uses

  393. Robertthoky said,

    Ocak 12, 2024 @ 09:30

    purchase cytotec [url=http://misoprostol.shop/#]Buy Abortion Pills Online[/url] buy misoprostol over the counter

  394. Williamrox said,

    Ocak 12, 2024 @ 09:51

    http://azithromycin.store/# zithromax

  395. Charlietam said,

    Ocak 12, 2024 @ 11:22

    http://lisinopril.fun/# lisinopril in mexico

  396. MichaelVop said,

    Ocak 12, 2024 @ 12:40

    cytotec abortion pill: buy misoprostol – cytotec pills buy online

  397. MichaelVop said,

    Ocak 12, 2024 @ 18:09

    buy cytotec online fast delivery: buy cytotec online – п»їcytotec pills online

  398. RobertCep said,

    Ocak 12, 2024 @ 18:19

    lisinopril 20 25 mg: buy lisinopril online – 100 mg lisinopril

  399. Robertthoky said,

    Ocak 12, 2024 @ 23:20

    buy cytotec online [url=http://misoprostol.shop/#]cheap cytotec[/url] buy cytotec over the counter

  400. Williamrox said,

    Ocak 12, 2024 @ 23:36

    http://lisinopril.fun/# lisinopril 40 mg brand name

  401. Charlietam said,

    Ocak 13, 2024 @ 00:27

    https://misoprostol.shop/# buy cytotec in usa

  402. Brandonbok said,

    Ocak 13, 2024 @ 03:36

    С помощью грузового шинного калькулятора вы легко можете посчитать как изменятся: внешние размеры колеса, высота дорожного просвета (клиренс), показания спидометра и другие характеристики, при установке шин с другим типоразмером на ваш грузовой автомобиль https://servishin.ru/catalog/legkogruzovye-shiny/

  403. MichaelVop said,

    Ocak 13, 2024 @ 04:54

    lasix for sale: Buy Lasix No Prescription – lasix 40 mg

  404. Charlietam said,

    Ocak 13, 2024 @ 07:24

    https://furosemide.pro/# furosemide 100 mg

  405. MichaelVop said,

    Ocak 13, 2024 @ 10:18

    zithromax online no prescription: buy zithromax over the counter – zithromax capsules 250mg

  406. Robertthoky said,

    Ocak 13, 2024 @ 12:57

    generic zithromax india [url=http://azithromycin.store/#]buy zithromax z-pak online[/url] zithromax 500 price

  407. Charlietam said,

    Ocak 13, 2024 @ 15:28

    http://finasteride.men/# cost generic propecia without prescription

  408. MichaelVop said,

    Ocak 13, 2024 @ 15:41

    buy cytotec: Buy Abortion Pills Online – cytotec pills buy online

  409. Williamrox said,

    Ocak 13, 2024 @ 18:37

    https://furosemide.pro/# lasix side effects

  410. MichaelVop said,

    Ocak 13, 2024 @ 20:56

    lasix pills: Buy Lasix No Prescription – lasix generic

  411. Charlietam said,

    Ocak 13, 2024 @ 22:08

    http://finasteride.men/# generic propecia price

  412. MichaelVop said,

    Ocak 14, 2024 @ 02:14

    lasix side effects: Over The Counter Lasix – lasix generic

  413. RobertCep said,

    Ocak 14, 2024 @ 02:16

    lasix generic name: Buy Lasix – lasix for sale

  414. Robertthoky said,

    Ocak 14, 2024 @ 02:45

    lasix 20 mg [url=http://furosemide.pro/#]Buy Lasix No Prescription[/url] lasix for sale

  415. Charlietam said,

    Ocak 14, 2024 @ 04:53

    https://finasteride.men/# generic propecia without insurance

  416. MichaelVop said,

    Ocak 14, 2024 @ 07:44

    generic propecia without dr prescription: Finasteride buy online – buy cheap propecia without rx

  417. Charlietam said,

    Ocak 14, 2024 @ 11:29

    https://azithromycin.store/# zithromax without prescription

  418. Williamrox said,

    Ocak 14, 2024 @ 11:53

    https://azithromycin.store/# zithromax antibiotic

  419. Robertthoky said,

    Ocak 14, 2024 @ 15:33

    cost generic propecia without prescription [url=http://finasteride.men/#]Finasteride buy online[/url] order cheap propecia prices

  420. MichaelVop said,

    Ocak 14, 2024 @ 18:08

    buy misoprostol over the counter: Misoprostol best price in pharmacy – п»їcytotec pills online

  421. RobertCep said,

    Ocak 14, 2024 @ 18:10

    buying propecia pill: Finasteride buy online – cheap propecia without prescription

  422. Charlietam said,

    Ocak 14, 2024 @ 18:13

    http://lisinopril.fun/# lisinopril tablet 40 mg

  423. Charlietam said,

    Ocak 15, 2024 @ 00:13

    http://lisinopril.fun/# zestril 10 mg online

  424. MichaelGusly said,

    Ocak 15, 2024 @ 05:14

    top farmacia online: avanafil generico prezzo – acquistare farmaci senza ricetta

  425. Wendellliame said,

    Ocak 15, 2024 @ 12:58

    http://sildenafilitalia.men/# alternativa al viagra senza ricetta in farmacia

  426. MichaelGusly said,

    Ocak 15, 2024 @ 20:09

    farmacia online: farmacia online spedizione gratuita – comprare farmaci online all’estero

  427. Walterboalf said,

    Ocak 15, 2024 @ 22:10

    https://sildenafilitalia.men/# siti sicuri per comprare viagra online

  428. MichaelGusly said,

    Ocak 16, 2024 @ 06:08

    farmacie online sicure: avanafil prezzo in farmacia – farmacia online migliore

  429. MichaelGusly said,

    Ocak 16, 2024 @ 16:29

    cerco viagra a buon prezzo: viagra online siti sicuri – viagra originale recensioni

  430. Philipberse said,

    Ocak 17, 2024 @ 10:27

    http://canadapharm.shop/# canadian pharmacy victoza

  431. JaimeInfaw said,

    Ocak 17, 2024 @ 13:19

    online shopping pharmacy india: indian pharmacy – online shopping pharmacy india

  432. Philipberse said,

    Ocak 18, 2024 @ 02:22

    https://canadapharm.shop/# adderall canadian pharmacy

  433. JaimeInfaw said,

    Ocak 18, 2024 @ 04:47

    world pharmacy india: Online medicine order – indian pharmacies safe

  434. JaimeInfaw said,

    Ocak 18, 2024 @ 15:32

    buy prescription drugs from india: indian pharmacy online – online pharmacy india

  435. JaimeInfaw said,

    Ocak 18, 2024 @ 20:39

    pharmacy com canada: canada cloud pharmacy – canadian neighbor pharmacy

  436. Philipberse said,

    Ocak 19, 2024 @ 13:02

    http://canadapharm.shop/# reputable canadian online pharmacies

  437. Normanmop said,

    Ocak 19, 2024 @ 23:42

    http://cytotec.directory/# cytotec buy online usa

  438. FrankDyedy said,

    Ocak 20, 2024 @ 03:02

    generic zithromax india: buy cheap zithromax online – zithromax canadian pharmacy

  439. LarryNit said,

    Ocak 20, 2024 @ 04:46

    They have expertise in handling international shipping regulations http://nolvadex.pro/# tamoxifen for gynecomastia reviews

  440. BrentBet said,

    Ocak 20, 2024 @ 05:25

    Abortion pills online [url=http://cytotec.directory/#]п»їcytotec pills online[/url] buy cytotec over the counter

  441. Anthonyoxilt said,

    Ocak 20, 2024 @ 09:06

    http://prednisonepharm.store/# purchase prednisone no prescription

  442. LarryNit said,

    Ocak 20, 2024 @ 10:00

    Always up-to-date with international medical advancements https://nolvadex.pro/# tamoxifen and grapefruit

  443. FrankDyedy said,

    Ocak 20, 2024 @ 10:01

    buy generic zithromax no prescription: zithromax prescription online – zithromax prescription in canada

  444. Normanmop said,

    Ocak 20, 2024 @ 11:46

    https://prednisonepharm.store/# buy prednisone no prescription

  445. LarryNit said,

    Ocak 20, 2024 @ 15:17

    The team always ensures that I understand my medication fully http://nolvadex.pro/# nolvadex half life

  446. FrankDyedy said,

    Ocak 20, 2024 @ 17:21

    zithromax online pharmacy canada: zithromax drug – zithromax 500 mg lowest price pharmacy online

  447. Normanmop said,

    Ocak 20, 2024 @ 17:47

    http://clomidpharm.shop/# can i order generic clomid without a prescription

  448. Normanmop said,

    Ocak 20, 2024 @ 23:38

    https://prednisonepharm.store/# prednisone acetate

  449. FrankDyedy said,

    Ocak 20, 2024 @ 23:45

    nolvadex for sale amazon: tamoxifen vs clomid – common side effects of tamoxifen

  450. Anthonyoxilt said,

    Ocak 21, 2024 @ 02:20

    http://zithromaxpharm.online/# zithromax for sale usa

  451. Normanmop said,

    Ocak 21, 2024 @ 05:38

    https://nolvadex.pro/# tamoxifen and weight loss

  452. FrankDyedy said,

    Ocak 21, 2024 @ 06:19

    buy cytotec pills online cheap: buy cytotec online – Abortion pills online

  453. LarryNit said,

    Ocak 21, 2024 @ 06:48

    They always offer alternatives and suggestions https://zithromaxpharm.online/# zithromax capsules australia

  454. Normanmop said,

    Ocak 21, 2024 @ 11:38

    https://prednisonepharm.store/# 20 mg of prednisone

  455. LarryNit said,

    Ocak 21, 2024 @ 12:22

    Read information now https://prednisonepharm.store/# prednisone 40 mg tablet

  456. FrankDyedy said,

    Ocak 21, 2024 @ 13:18

    20 mg prednisone tablet: buy prednisone online india – 5mg prednisone

  457. Normanmop said,

    Ocak 21, 2024 @ 17:29

    https://zithromaxpharm.online/# can you buy zithromax online

  458. LarryNit said,

    Ocak 21, 2024 @ 18:17

    Global reach with a touch of personal care http://cytotec.directory/# buy cytotec

  459. FrankDyedy said,

    Ocak 21, 2024 @ 19:44

    cytotec pills buy online: buy cytotec in usa – cytotec abortion pill

  460. Normanmop said,

    Ocak 21, 2024 @ 23:17

    https://zithromaxpharm.online/# zithromax capsules price

  461. Michaelsot said,

    Ocak 22, 2024 @ 04:18

    erection pills [url=https://edpills.bid/#]gnc ed pills[/url] ed dysfunction treatment

  462. StevenNup said,

    Ocak 22, 2024 @ 04:38

    https://edwithoutdoctorprescription.store/# buy prescription drugs from india

  463. RobertBreed said,

    Ocak 22, 2024 @ 06:10

    cheapest ed pills online: pills for erection – pills for ed

  464. MichaelKew said,

    Ocak 22, 2024 @ 07:43

    http://edwithoutdoctorprescription.store/# prescription drugs canada buy online

  465. Lesliedyest said,

    Ocak 22, 2024 @ 08:39

    canadian pharmacy order: canadian pharmacies – global pharmacy canada

  466. RobertBreed said,

    Ocak 22, 2024 @ 11:52

    viagra mexican pharmacy: canada pharmacy estrogen without prescription – certified canadian online pharmacy

  467. Michaelsot said,

    Ocak 22, 2024 @ 14:21

    prescription meds without the prescriptions [url=http://edwithoutdoctorprescription.store/#]ed meds online without doctor prescription[/url] prescription drugs without doctor approval

  468. MichaelKew said,

    Ocak 22, 2024 @ 14:50

    https://edpills.bid/# erectile dysfunction pills

  469. Jamesnek said,

    Ocak 22, 2024 @ 16:43

    offshore online pharmacies https://reputablepharmacies.online/# order canadian drugs
    canadian pharmacy ship to us

  470. RobertBreed said,

    Ocak 22, 2024 @ 17:51

    online pharmacies no prescription required pain medication: legitimate online pharmacies india – global pharmacy plus canada

  471. Michaelsot said,

    Ocak 22, 2024 @ 19:00

    non prescription on line pharmacies [url=https://reputablepharmacies.online/#]buy meds online[/url] discount pharmacies online

  472. StevenNup said,

    Ocak 22, 2024 @ 19:01

    http://edpills.bid/# ed medications list

  473. MichaelKew said,

    Ocak 22, 2024 @ 20:58

    http://edpills.bid/# cheap erectile dysfunction

  474. Lesliedyest said,

    Ocak 23, 2024 @ 01:22

    male ed pills: the best ed pill – ed pills cheap

  475. MichaelKew said,

    Ocak 23, 2024 @ 03:38

    http://reputablepharmacies.online/# canadian meds without prescription

  476. RobertBreed said,

    Ocak 23, 2024 @ 06:07

    highest discount on medicines online: canada pharmacies online prescriptions – prescription online

  477. MichaelKew said,

    Ocak 23, 2024 @ 11:09

    https://edwithoutdoctorprescription.store/# buy prescription drugs from canada cheap

  478. RobertBreed said,

    Ocak 23, 2024 @ 12:06

    impotence pills: best medication for ed – ed pills

  479. Lesliedyest said,

    Ocak 23, 2024 @ 19:33

    prescription drugs online without doctor: real viagra without a doctor prescription – non prescription erection pills

  480. RonaldHom said,

    Ocak 24, 2024 @ 08:15

    https://indianpharmacy.shop/# best online pharmacy india indianpharmacy.shop
    family pharmacy online

  481. CharlesFrowl said,

    Ocak 24, 2024 @ 12:17

    india pharmacy: Cheapest online pharmacy – reputable indian online pharmacy indianpharmacy.shop

  482. criminal said,

    Ocak 24, 2024 @ 14:03

    wow, amazing

  483. Ronaldspago said,

    Ocak 24, 2024 @ 15:39

    https://canadianpharmacy.pro/# canadian online drugs canadianpharmacy.pro

  484. RonaldHom said,

    Ocak 25, 2024 @ 01:12

    https://mexicanpharmacy.win/# mexican drugstore online mexicanpharmacy.win
    pain meds online without doctor prescription

  485. porn said,

    Ocak 25, 2024 @ 07:47

    wow, amazing

  486. Ronaldspago said,

    Ocak 25, 2024 @ 12:37

    https://canadianpharmacy.pro/# safe canadian pharmacy canadianpharmacy.pro

  487. scam said,

    Ocak 25, 2024 @ 18:23

    Stellar, keep it up

  488. RonaldHom said,

    Ocak 26, 2024 @ 00:28

    http://mexicanpharmacy.win/# pharmacies in mexico that ship to usa mexicanpharmacy.win
    no prescription drugs canada

  489. MichealKag said,

    Ocak 26, 2024 @ 00:55

    http://indianpharmacy.shop/# best online pharmacy india indianpharmacy.shop

  490. porn said,

    Ocak 26, 2024 @ 08:44

    nice content!nice history!! boba :D

  491. RonaldHom said,

    Ocak 26, 2024 @ 22:54

    http://canadianpharmacy.pro/# canadian drugs pharmacy canadianpharmacy.pro
    canadian drugstore viagra

  492. Ronaldspago said,

    Ocak 27, 2024 @ 01:22

    https://mexicanpharmacy.win/# п»їbest mexican online pharmacies mexicanpharmacy.win

  493. Victoraxogs said,

    Ocak 27, 2024 @ 04:22

    Pharmacie en ligne livraison 24h: Pharmacies en ligne certifiees – acheter medicament a l etranger sans ordonnance

  494. RobertRodia said,

    Ocak 27, 2024 @ 08:06

    Pharmacie en ligne pas cher [url=https://cialissansordonnance.shop/#]cialissansordonnance.shop[/url] п»їpharmacie en ligne

  495. JerryAgofs said,

    Ocak 27, 2024 @ 12:01

    http://pharmadoc.pro/# pharmacie ouverte

  496. criminal said,

    Ocak 27, 2024 @ 16:50

    Impressive, fantastic

  497. JerryAgofs said,

    Ocak 27, 2024 @ 18:55

    http://acheterkamagra.pro/# Pharmacie en ligne fiable

  498. AndresBew said,

    Ocak 27, 2024 @ 22:22

    https://levitrasansordonnance.pro/# pharmacie ouverte
    Acheter mГ©dicaments sans ordonnance sur internet

  499. Victoraxogs said,

    Ocak 27, 2024 @ 22:34

    Pharmacie en ligne pas cher: Cialis sans ordonnance 24h – Pharmacie en ligne livraison gratuite

  500. JerryAgofs said,

    Ocak 28, 2024 @ 14:27

    http://cialissansordonnance.shop/# pharmacie ouverte 24/24

  501. Victoraxogs said,

    Ocak 28, 2024 @ 23:10

    SildГ©nafil Teva 100 mg acheter: Meilleur Viagra sans ordonnance 24h – Viagra homme prix en pharmacie sans ordonnance

  502. AaronDum said,

    Ocak 29, 2024 @ 04:10

    stromectol nz: buy stromectol – minocin 50 mg for scabies

  503. Oliverdek said,

    Ocak 29, 2024 @ 09:42

    ivermectin cost uk [url=http://ivermectin.store/#]ivermectin buy australia[/url] ivermectin cost uk

  504. AaronDum said,

    Ocak 29, 2024 @ 11:02

    how much is zithromax 250 mg: zithromax 250 mg pill – can you buy zithromax over the counter

  505. Jameshed said,

    Ocak 29, 2024 @ 16:54

    http://azithromycin.bid/# where can you buy zithromax

  506. ChrisHunty said,

    Ocak 29, 2024 @ 17:01

    where can i get zithromax: buy cheap zithromax online – where can i get zithromax over the counter

  507. Oliverdek said,

    Ocak 29, 2024 @ 17:55

    zithromax 250 [url=http://azithromycin.bid/#]purchase zithromax z-pak[/url] zithromax cost canada

  508. AndrewBum said,

    Ocak 29, 2024 @ 19:57

    https://ivermectin.store/# ivermectin 80 mg

  509. AaronDum said,

    Ocak 30, 2024 @ 00:49

    ivermectin lice: ivermectin 4 mg – stromectol order

  510. Oliverdek said,

    Ocak 30, 2024 @ 01:55

    where can you buy zithromax [url=http://azithromycin.bid/#]zithromax 250[/url] zithromax 500 mg lowest price drugstore online

  511. AaronDum said,

    Ocak 30, 2024 @ 08:46

    prednisone 30 mg: prednisone 40 mg price – prednisone pill

  512. ChrisHunty said,

    Ocak 30, 2024 @ 11:42

    amoxicillin without a prescription: amoxicillin price without insurance – can you buy amoxicillin uk

  513. AaronDum said,

    Ocak 30, 2024 @ 16:02

    buy cheap amoxicillin: buy amoxicillin 500mg usa – order amoxicillin uk

  514. Jameshed said,

    Ocak 30, 2024 @ 17:47

    http://azithromycin.bid/# buy zithromax without presc

  515. Oliverdek said,

    Ocak 30, 2024 @ 21:17

    can i buy zithromax over the counter [url=https://azithromycin.bid/#]generic zithromax online paypal[/url] buy generic zithromax no prescription

  516. AaronDum said,

    Ocak 30, 2024 @ 23:36

    ivermectin 8000 mcg: ivermectin uk – ivermectin purchase

  517. ChrisHunty said,

    Ocak 31, 2024 @ 05:10

    zithromax coupon: zithromax 500mg price – zithromax cost australia

  518. AaronDum said,

    Ocak 31, 2024 @ 06:58

    ivermectin human: ivermectin 6 – ivermectin 0.5

  519. AndrewBum said,

    Ocak 31, 2024 @ 12:39

    https://amoxicillin.bid/# buy amoxil

  520. AaronDum said,

    Ocak 31, 2024 @ 14:12

    prednisone over the counter cost: 50 mg prednisone from canada – mail order prednisone

  521. PatrickVaf said,

    Şubat 4, 2024 @ 01:01

    http://canadianpharm.store/# onlinecanadianpharmacy 24 canadianpharm.store

  522. MichaelPoict said,

    Şubat 4, 2024 @ 15:50

    purple pharmacy mexico price list: Online Mexican pharmacy – buying from online mexican pharmacy mexicanpharm.shop

  523. CharlesTar said,

    Şubat 4, 2024 @ 22:12

    top 10 online pharmacy in india: reputable indian online pharmacy – online pharmacy india indianpharm.store

  524. Robertamark said,

    Şubat 5, 2024 @ 05:00

    http://canadadrugs.pro/# online canadian pharcharmy

  525. CurtisGloto said,

    Şubat 5, 2024 @ 05:02

    canada pharmacy online no prescription: prescription drug price check – prescription drug prices

  526. MerleErync said,

    Şubat 5, 2024 @ 06:37

    canadian pharmacy prednisone: mexican pharmacies online cheap – legit canadian online pharmacy

  527. Robertnor said,

    Şubat 5, 2024 @ 09:51

    canadian pharcharmy [url=https://canadadrugs.pro/#]cheap prescription drugs online[/url] discount prescription drug

  528. Robertamark said,

    Şubat 5, 2024 @ 12:38

    http://canadadrugs.pro/# accutane mexican pharmacy

  529. Rubengot said,

    Şubat 5, 2024 @ 15:19

    http://canadadrugs.pro/# online drugs
    trustworthy canadian pharmacy [url=http://canadadrugs.pro/#]no script pharmacy[/url] order drugs online

  530. PatrickVaf said,

    Şubat 5, 2024 @ 16:45

    canadian xanax: canadian prescription drugstore – most trusted online pharmacy

  531. Robertnor said,

    Şubat 5, 2024 @ 18:02

    canada mail pharmacy [url=https://canadadrugs.pro/#]pharmacy drug store[/url] nabp canadian pharmacy

  532. CurtisGloto said,

    Şubat 5, 2024 @ 19:08

    online canadian pharmaceutical companies: canada pharmacy world – canadian pharmacies no prescription

  533. Robertamark said,

    Şubat 5, 2024 @ 19:55

    https://canadadrugs.pro/# certified canadian pharmacy

  534. MerleErync said,

    Şubat 5, 2024 @ 20:39

    online pharmacies in usa: online medications – reliable online drugstore

  535. Robertnor said,

    Şubat 6, 2024 @ 01:04

    best canadian online pharmacies [url=https://canadadrugs.pro/#]list of canada online pharmacies[/url] viagra 100mg canadian pharmacy

  536. CurtisGloto said,

    Şubat 6, 2024 @ 01:41

    best canadian online pharmacies: no prescription online pharmacy – on line pharmacy with no perscriptions

  537. CurtisGloto said,

    Şubat 6, 2024 @ 08:19

    canada prescriptions: canadian online pharmacy no prescription – onlinecanadianpharmacy com

  538. Robertnor said,

    Şubat 6, 2024 @ 10:09

    safe canadian online pharmacy [url=https://canadadrugs.pro/#]best internet pharmacies[/url] family pharmacy online

  539. Robertamark said,

    Şubat 6, 2024 @ 10:45

    https://canadadrugs.pro/# legitimate canadian mail order pharmacy

  540. CurtisGloto said,

    Şubat 6, 2024 @ 14:27

    canadian pharmacy world reviews: mail order drugs without a prescription – online pharmacies canadian

  541. criminal said,

    Şubat 6, 2024 @ 17:21

    Superb, congratulations

  542. Robertamark said,

    Şubat 6, 2024 @ 18:03

    http://canadadrugs.pro/# online pharmacy no prescription

  543. CurtisGloto said,

    Şubat 6, 2024 @ 20:23

    canadian pharmacy shop: canada drug store – cheap canadian pharmacy

  544. Rubengot said,

    Şubat 6, 2024 @ 20:55

    http://canadadrugs.pro/# pharmacy price comparison
    canada drugs online pharmacy [url=http://canadadrugs.pro/#]largest canadian pharmacy[/url] internet pharmacy list

  545. Robertamark said,

    Şubat 7, 2024 @ 00:25

    http://canadadrugs.pro/# my canadian pharmacy rx

  546. CurtisGloto said,

    Şubat 7, 2024 @ 02:19

    canadian drug store: global pharmacy plus canada – canadian wholesale pharmacy

  547. Robertamark said,

    Şubat 7, 2024 @ 07:31

    https://canadadrugs.pro/# most reliable online pharmacy

  548. CurtisGloto said,

    Şubat 7, 2024 @ 08:31

    cheap meds no prescription: northwest canadian pharmacy – online pharmacy no scripts

  549. MerleErync said,

    Şubat 7, 2024 @ 13:27

    most trusted canadian pharmacy: list of canadian online pharmacies – canada online pharmacy reviews

  550. Robertamark said,

    Şubat 7, 2024 @ 14:37

    http://canadadrugs.pro/# canadian drugstore viagra

  551. PatrickVaf said,

    Şubat 7, 2024 @ 17:06

    buying prescription drugs canada: pharmacy – best online pharmacy without prescriptions

  552. Eugeneamelm said,

    Şubat 11, 2024 @ 00:25

    best ed drug [url=https://edpill.cheap/#]ed pills comparison[/url] pills erectile dysfunction

  553. Williamembaf said,

    Şubat 11, 2024 @ 04:32

    https://edpill.cheap/# medicine for impotence

  554. BennyTek said,

    Şubat 11, 2024 @ 09:05

    erectile dysfunction pills: the best ed pill – impotence pills

  555. Eugeneamelm said,

    Şubat 11, 2024 @ 14:12

    best ed pill [url=http://edpill.cheap/#]generic ed pills[/url] erectile dysfunction pills

  556. Williamembaf said,

    Şubat 11, 2024 @ 15:42

    http://canadianinternationalpharmacy.pro/# safe canadian pharmacy

  557. Williamembaf said,

    Şubat 11, 2024 @ 21:01

    https://medicinefromindia.store/# india pharmacy mail order

  558. Williamembaf said,

    Şubat 12, 2024 @ 02:34

    http://medicinefromindia.store/# online shopping pharmacy india

  559. BennyTek said,

    Şubat 12, 2024 @ 03:28

    indian pharmacy: top 10 pharmacies in india – top 10 pharmacies in india

  560. Eugeneamelm said,

    Şubat 12, 2024 @ 10:13

    best canadian online pharmacy reviews [url=https://canadianinternationalpharmacy.pro/#]best canadian pharmacy[/url] canadian pharmacy online

  561. Williamembaf said,

    Şubat 12, 2024 @ 15:13

    https://edpill.cheap/# men’s ed pills

  562. Ver said,

    Şubat 12, 2024 @ 15:19

    To redeem this offer, enter the code CASINOBONUSCA in the Casino Bonuses page. You will then get 50 spins on Candy Monsta, each worth C$0.20 per spin. Get a Free Chip & 165% Slot Bonus + 30 Free Spins on selected slot games every Wednesday at Free Spins Casino Say, for example, that you sign up at an online casino and make a qualifying $10 deposit. You receive 50 free spins on NetEnt’s Starburst slot. Each spin has a value of $0.10. You play your 50 spins and win $100. The bonus has a 10x playthrough requirement, so you must now bet $1,000 (10 x $100) before you can withdraw your winnings and any extra bonus cash. You can play through your winnings on any eligible casino game. Bonus spins are not just reserved for new players. The very best casinos make sure that they look after their existing player base. As such, they frequently reward loyal players with all sorts of bonuses, including free spins.
    https://elliottjlln926936.blogripley.com/24247127/sign-up-bonus-casino
    There is a cravat with online casino credit card gambling you should be aware of before using the cash advance features. Not all banks, particularly the large ones, will process transactions for casino gambling. The UK has banned credit card gambling and loans to play casino games and has done so since 2020. Similar moves are occuring in the US, so using credit cards to make casino deposits is hit and miss. Understanding the mechanics that make sweepstakes casinos a reality is paramount if you reside in the USA and want to play casino games online. Sweeps coins help create a space where Americans can safely play free online slots and table games for a chance to win real money. Most online casinos have generous welcome offers that will give you free bet credit or slot machine spins when you sign up, but how do you use them? Here is a quick guide to some basic betting strategies that will help you turn the free bets into real money.

  563. Eugeneamelm said,

    Şubat 12, 2024 @ 17:22

    ed drug prices [url=http://edpill.cheap/#]best erectile dysfunction pills[/url] best pill for ed

  564. Williamembaf said,

    Şubat 12, 2024 @ 20:51

    http://medicinefromindia.store/# indian pharmacies safe

  565. Eugeneamelm said,

    Şubat 12, 2024 @ 23:44

    mexican border pharmacies shipping to usa [url=http://certifiedpharmacymexico.pro/#]reputable mexican pharmacies online[/url] reputable mexican pharmacies online

  566. Williamembaf said,

    Şubat 13, 2024 @ 02:19

    http://edpill.cheap/# otc ed pills

  567. child porn said,

    Şubat 13, 2024 @ 17:58

    Outstanding, superb effort

  568. Plisse_nar said,

    Şubat 14, 2024 @ 06:23

    Дорогие Друзья!
    Приводим вам инновационное элемент в мире дизайна интерьера – шторы плиссе. Если вы аспирируете к отличию в всякой стороне вашего домашнего, то эти сукна подберутся великолепным выбором для вас.
    Что делает шторы плиссе таковыми особенными? Они объединяют в себе изящество, работоспособность и эффективность. Благодаря особенной конструкции, последним субстанциям, шторы плиссе идеально соответствуют для всякого помещения, будь то хата, койка, кухонное пространство или профессиональное пространство.
    Закажите [url=https://tulpan-pmr.ru]шторы плиссе[/url] – сформируйте уют и красивость в вашем доме!
    Чем подсаживают шторы плиссе для вас? Во-первых, их особенный бренд, который прибавляет привлекательность и изысканность вашему интерьеру. Вы можете выискать из разнообразных текстур, цветов и стилей, чтобы подчеркнуть особенность вашего дома.
    Кроме того, шторы плиссе предлагают полный арсенал эксплуатационных возможностей. Они могут контролировать уровень освещения в помещении, покрывать от солнечных лучей, предоставлять интимность и создавать комфортную обстановку в вашем доме.
    Наш сайт: [url=https://tulpan-pmr.ru]http://tulpan-pmr.ru[/url]
    Мы сами поддержим вам выбрать шторы плиссе, какие прекрасно гармонизируются с для вашего оформления!

  569. child pornography said,

    Şubat 14, 2024 @ 13:34

    blabla

  570. child pornography said,

    Şubat 15, 2024 @ 01:57

    I played on this gambling site and secured a substantial money win. However, afterward, my mother fell gravely ill, and I needed to take out some funds from my account. Unfortunately, I encountered problems and could not complete the withdrawal. Tragically, my mom died due to such gambling platform. I earnestly appeal for your help in addressing this situation with the site. Please support me to obtain justice, to ensure others do not experience the hardship I’m facing today, and stop them from facing similar tragedy.

  571. loli said,

    Şubat 15, 2024 @ 16:48

    blabla

  572. child porn site said,

    Şubat 16, 2024 @ 05:01

    I participated on this casino website and won a considerable sum of money. However, eventually, my mother fell gravely ill, and I required to cash out some funds from my account. Unfortunately, I experienced issues and could not finalize the cashout. Tragically, my mother passed away due to this casino site. I kindly plead for your support in bringing attention to this issue with the platform. Please help me to find justice, to ensure others won’t endure the anguish I’m facing today, and avert them from undergoing similar misfortune.

  573. loli porn video said,

    Şubat 16, 2024 @ 22:14

    Impressive, fantastic

  574. RobertKek said,

    Şubat 18, 2024 @ 09:15

    buying from online mexican pharmacy buying prescription drugs in mexico online mexico drug stores pharmacies

  575. child porn web said,

    Şubat 18, 2024 @ 14:36

    child porn

  576. child porn said,

    Şubat 18, 2024 @ 21:37

    wow, amazing

  577. apw46pxz7 said,

    Şubat 19, 2024 @ 06:38

    cialis canadian pharmacy’s pharmacy canadianphrmacy23.com
    canadian online pharmacy [url=http://canadianphrmacy23.com/]canadianpharmacymeds.com[/url]

  578. Charlesnug said,

    Şubat 20, 2024 @ 01:28

    http://lisinopril.top/# lisinopril 2016

  579. JamesTop said,

    Şubat 20, 2024 @ 01:51

    lisinopril 10 mg 12.5mg: lisinopril 18 mg – lisinopril pill 20mg

  580. CharlesFat said,

    Şubat 20, 2024 @ 03:20

    https://furosemide.guru/# buy furosemide online
    where to buy amoxicillin over the counter [url=https://amoxil.cheap/#]amoxicillin 500 mg capsule[/url] amoxicillin over the counter in canada

  581. StephenAduro said,

    Şubat 20, 2024 @ 05:34

    http://lisinopril.top/# lisinopril brand name australia

  582. Charlesnug said,

    Şubat 20, 2024 @ 05:59

    http://amoxil.cheap/# can i buy amoxicillin over the counter

  583. Leonardpoers said,

    Şubat 20, 2024 @ 06:35

    buy lisinopril 10 mg: lisinopril 2.5 pill – lisinopril 40 mg

  584. Charlesnug said,

    Şubat 20, 2024 @ 10:13

    https://buyprednisone.store/# prednisone 54

  585. Davidaccit said,

    Şubat 20, 2024 @ 13:32

    buy amoxicillin 500mg canada [url=https://amoxil.cheap/#]generic amoxil 500 mg[/url] amoxicillin order online

  586. JamesTop said,

    Şubat 20, 2024 @ 14:09

    prednisone without prescription medication: prednisone 30 mg tablet – 5 prednisone in mexico

  587. Charlesnug said,

    Şubat 20, 2024 @ 15:14

    https://amoxil.cheap/# amoxicillin order online

  588. Leonardpoers said,

    Şubat 20, 2024 @ 16:49

    buy amoxicillin 250mg: can we buy amoxcillin 500mg on ebay without prescription – amoxicillin 500mg capsules uk

  589. Charlesnug said,

    Şubat 20, 2024 @ 19:46

    https://furosemide.guru/# lasix 40mg

  590. StephenAduro said,

    Şubat 20, 2024 @ 20:11

    http://lisinopril.top/# lisinopril generic 10 mg

  591. JamesTop said,

    Şubat 20, 2024 @ 20:21

    lasix dosage: Over The Counter Lasix – lasix tablet

  592. Davidaccit said,

    Şubat 20, 2024 @ 21:08

    lisinopril 40 mg for sale [url=https://lisinopril.top/#]lisinopril 40 mg canada[/url] lisinopril tablets uk

  593. Charlesnug said,

    Şubat 21, 2024 @ 00:23

    http://buyprednisone.store/# how to purchase prednisone online

  594. Leonardpoers said,

    Şubat 21, 2024 @ 02:46

    prednisone 54899: cost of prednisone in canada – prednisone 10mg price in india

  595. Charlesnug said,

    Şubat 21, 2024 @ 05:25

    http://lisinopril.top/# where can i purchase lisinopril

  596. JamesTop said,

    Şubat 21, 2024 @ 08:23

    furosemide 100mg: lasix for sale – lasix

  597. scam said,

    Şubat 21, 2024 @ 08:58

    Marvelous, impressive

  598. Charlesnug said,

    Şubat 21, 2024 @ 10:20

    http://lisinopril.top/# lisinopril 5 mg india price

  599. scam said,

    Şubat 21, 2024 @ 13:08

    Outstanding, superb effort

  600. JamesTop said,

    Şubat 21, 2024 @ 14:37

    amoxicillin 500 capsule: amoxicillin generic – amoxicillin generic

  601. StephenAduro said,

    Şubat 21, 2024 @ 14:49

    http://amoxil.cheap/# amoxicillin 500mg tablets price in india

  602. Davidaccit said,

    Şubat 21, 2024 @ 14:52

    ivermectin buy australia [url=https://stromectol.fun/#]stromectol order online[/url] ivermectin 15 mg

  603. Charlesnug said,

    Şubat 21, 2024 @ 15:45

    http://furosemide.guru/# lasix 100 mg

  604. CharlesFat said,

    Şubat 21, 2024 @ 16:53

    https://lisinopril.top/# lisinopril 40 mg generic
    lasix 40mg [url=https://furosemide.guru/#]Buy Furosemide[/url] furosemida

  605. lose money said,

    Şubat 21, 2024 @ 18:47

    bliloblo

  606. Charlesnug said,

    Şubat 21, 2024 @ 20:34

    https://lisinopril.top/# lisinopril 10

  607. Davidaccit said,

    Şubat 22, 2024 @ 00:02

    lisinopril 20 mg purchase [url=https://lisinopril.top/#]lisinopril 5mg cost[/url] lisinopril online without a prescription

  608. minors porn said,

    Şubat 22, 2024 @ 00:29

    Oh my goodness, you’ve truly surpassed expectations this time! Your effort and creativity are truly commendable of this content. I simply had to thank you for producing such incredible work with us. Your talent and dedication are truly admirable. Keep up the awesome work!

  609. Charlesnug said,

    Şubat 22, 2024 @ 01:07

    https://buyprednisone.store/# india buy prednisone online

  610. Leonardpoers said,

    Şubat 22, 2024 @ 01:28

    ivermectin purchase: buy ivermectin for humans uk – stromectol prices

  611. Charlesnug said,

    Şubat 22, 2024 @ 05:58

    https://amoxil.cheap/# amoxicillin 500

  612. Davidaccit said,

    Şubat 22, 2024 @ 09:47

    amoxicillin 500 mg without prescription [url=https://amoxil.cheap/#]cost of amoxicillin[/url] buy amoxicillin 500mg usa

  613. Charlesnug said,

    Şubat 22, 2024 @ 10:59

    http://furosemide.guru/# buy furosemide online

  614. StephenAduro said,

    Şubat 22, 2024 @ 12:16

    http://stromectol.fun/# buy minocycline 100mg tablets

  615. Leonardpoers said,

    Şubat 22, 2024 @ 12:32

    rx lisinopril 10mg: lisinopril prescription – 2 lisinopril

  616. child porn said,

    Şubat 22, 2024 @ 12:44

    blibli

  617. CharlesFat said,

    Şubat 22, 2024 @ 14:18

    http://lisinopril.top/# buy lisinopril 40 mg online
    lasix 40 mg [url=http://furosemide.guru/#]Buy Lasix[/url] lasix uses

  618. JamesTop said,

    Şubat 22, 2024 @ 14:51

    generic name for ivermectin: ivermectin eye drops – where to buy stromectol

  619. Charlesnug said,

    Şubat 22, 2024 @ 16:07

    https://lisinopril.top/# prinivil 20mg tabs

  620. scam said,

    Şubat 22, 2024 @ 20:00

    wow, amazing

  621. Charlesnug said,

    Şubat 22, 2024 @ 20:33

    http://lisinopril.top/# lisinopril 20g

  622. Leonardpoers said,

    Şubat 22, 2024 @ 23:40

    amoxicillin 500mg capsules price: buy amoxicillin online without prescription – price of amoxicillin without insurance

  623. Charlesnug said,

    Şubat 23, 2024 @ 00:59

    http://amoxil.cheap/# amoxicillin azithromycin

  624. Charlesnug said,

    Şubat 23, 2024 @ 05:42

    http://amoxil.cheap/# buy amoxil

  625. scam said,

    Şubat 23, 2024 @ 08:57

    nice content!nice history!! boba :D

  626. StephenAduro said,

    Şubat 23, 2024 @ 09:45

    https://amoxil.cheap/# buy amoxicillin online cheap

  627. Leonardpoers said,

    Şubat 23, 2024 @ 10:48

    lisinopril 20mg daily: prinivil 25 mg – lisinopril pills 2.5 mg

  628. CharlesFat said,

    Şubat 23, 2024 @ 11:40

    https://buyprednisone.store/# buying prednisone on line
    prednisone purchase canada [url=http://buyprednisone.store/#]25 mg prednisone[/url] prednisone 20 mg

  629. Davidaccit said,

    Şubat 23, 2024 @ 14:57

    lisinopril 5mg pill [url=https://lisinopril.top/#]where to buy lisinopril without prescription[/url] lisinopril in india

  630. Charlesnug said,

    Şubat 23, 2024 @ 14:59

    http://amoxil.cheap/# amoxicillin 750 mg price

  631. JamesTop said,

    Şubat 23, 2024 @ 15:05

    amoxicillin generic: where can i buy amoxicillin without prec – amoxicillin in india

  632. Charlesnug said,

    Şubat 23, 2024 @ 19:46

    https://buyprednisone.store/# prednisone 5 mg

  633. Charlesnug said,

    Şubat 24, 2024 @ 00:02

    https://buyprednisone.store/# prednisone 10mg buy online

  634. Davidaccit said,

    Şubat 24, 2024 @ 00:04

    price for amoxicillin 875 mg [url=http://amoxil.cheap/#]amoxicillin over the counter in canada[/url] order amoxicillin online no prescription

  635. JamesTop said,

    Şubat 24, 2024 @ 03:20

    lasix generic: Buy Lasix – lasix furosemide 40 mg

  636. Charlesnug said,

    Şubat 24, 2024 @ 04:57

    https://lisinopril.top/# lisinopril 500 mg

  637. StephenAduro said,

    Şubat 24, 2024 @ 07:20

    http://amoxil.cheap/# cost of amoxicillin

  638. Leonardpoers said,

    Şubat 24, 2024 @ 09:15

    lisinopril india price: lisinopril cost us – lisinopril canada

  639. CharlesFat said,

    Şubat 24, 2024 @ 09:24

    https://furosemide.guru/# lasix tablet
    how to purchase prednisone online [url=http://buyprednisone.store/#]prednisone 10mg prices[/url] cheapest prednisone no prescription

  640. Charlesnug said,

    Şubat 24, 2024 @ 15:29

    http://buyprednisone.store/# prednisone cost in india

  641. JamesTop said,

    Şubat 24, 2024 @ 17:46

    antibiotic amoxicillin: buy amoxicillin – cost of amoxicillin

  642. Charlesnug said,

    Şubat 24, 2024 @ 19:44

    https://buyprednisone.store/# prednisone 50mg cost

  643. Davidaccit said,

    Şubat 24, 2024 @ 20:17

    generic lisinopril online [url=http://lisinopril.top/#]zestril 10 mg price[/url] lisinopril 5 mg tabs

  644. Leonardpoers said,

    Şubat 24, 2024 @ 20:29

    prednisone 20mg buy online: prednisone 10mg canada – prednisone 10 mg canada

  645. Charlesnug said,

    Şubat 25, 2024 @ 00:00

    https://stromectol.fun/# stromectol tab

  646. Charlesnug said,

    Şubat 25, 2024 @ 04:29

    http://buyprednisone.store/# prednisone 20 mg in india

  647. StephenAduro said,

    Şubat 25, 2024 @ 05:38

    http://buyprednisone.store/# average cost of prednisone

  648. Charlesnug said,

    Şubat 25, 2024 @ 08:45

    http://furosemide.guru/# lasix online

  649. Charlesnug said,

    Şubat 25, 2024 @ 13:14

    https://furosemide.guru/# buy lasix online

  650. Davidaccit said,

    Şubat 25, 2024 @ 16:43

    prednisone 40 mg daily [url=https://buyprednisone.store/#]canine prednisone 5mg no prescription[/url] how can i get prednisone online without a prescription

  651. Leonardpoers said,

    Şubat 25, 2024 @ 19:14

    lisinopril price uk: lisinopril 50 mg – lisinopril cheap price

  652. 2m74xdqxx said,

    Şubat 25, 2024 @ 21:54

    canadian cialis online pharmacy cheap cialis online canada pharmacy
    cialis online canadian pharmacy [url=http://canadianphrmacy23.com/]canadian pharmacies canadianphrmacy23.com[/url]

  653. Charlesnug said,

    Şubat 25, 2024 @ 22:08

    http://lisinopril.top/# lisinopril 25 mg

  654. Edwardtap said,

    Şubat 26, 2024 @ 23:52

    http://indianph.xyz/# indian pharmacy paypal
    buy prescription drugs from india

  655. linetogel said,

    Şubat 27, 2024 @ 10:28

    Brilliant content

  656. ArthurGaist said,

    Şubat 27, 2024 @ 21:19

    top 10 online pharmacy in india top online pharmacy india india pharmacy mail order

  657. lose money said,

    Şubat 28, 2024 @ 18:37

    Spectacular, keep it up

  658. KeithDeeta said,

    Şubat 29, 2024 @ 06:42

    doxycycline medication: generic doxycycline – doxycycline without a prescription

  659. JordanByday said,

    Şubat 29, 2024 @ 12:45

    http://nolvadex.guru/# tamoxifen therapy

  660. sex between kids said,

    Şubat 29, 2024 @ 16:37

    child porn

  661. child porn said,

    Şubat 29, 2024 @ 18:16

  662. fetish kids porn said,

    Şubat 29, 2024 @ 20:01

    lalablublu

  663. child porn said,

    Şubat 29, 2024 @ 20:27

    Wonderful content

  664. xxx child said,

    Şubat 29, 2024 @ 20:52

    Excellent effort

  665. Jamesplali said,

    Mart 2, 2024 @ 22:40

    ?????? ????: Angela White – Angela White video

  666. ThomasFar said,

    Mart 2, 2024 @ 23:29

    https://evaelfie.pro/# eva elfie video

  667. child porn said,

    Mart 2, 2024 @ 23:45

    This is amazing, you’ve done an exceptional job this time! Your commitment to excellence is evident in every aspect of this work. I simply had to thank you for bringing such amazing work with us. Your talent and dedication are truly exceptional. Keep up the awesome work!

  668. EddieDUB said,

    Mart 3, 2024 @ 00:10

    http://lanarhoades.fun/# lana rhoades filmleri

  669. RodrigoSon said,

    Mart 3, 2024 @ 01:31

    http://angelawhite.pro/# Angela Beyaz modeli

  670. Robertrem said,

    Mart 3, 2024 @ 02:28

    https://abelladanger.online/# Abella Danger
    lana rhoades izle [url=https://lanarhoades.fun/#]lana rhoades modeli[/url] lana rhoades filmleri

  671. Jamesplali said,

    Mart 3, 2024 @ 04:39

    Sweetie Fox: sweety fox – Sweetie Fox

  672. RodrigoSon said,

    Mart 3, 2024 @ 07:42

    https://evaelfie.pro/# eva elfie izle

  673. ThomasFar said,

    Mart 3, 2024 @ 07:45

    http://angelawhite.pro/# Angela White filmleri

  674. Robertrem said,

    Mart 3, 2024 @ 09:33

    https://angelawhite.pro/# Angela White video
    eva elfie modeli [url=http://evaelfie.pro/#]eva elfie video[/url] eva elfie

  675. Jamesplali said,

    Mart 3, 2024 @ 10:32

    eva elfie: eva elfie filmleri – eva elfie modeli

  676. EddieDUB said,

    Mart 3, 2024 @ 12:18

    https://abelladanger.online/# abella danger izle

  677. ThomasFar said,

    Mart 3, 2024 @ 12:23

    http://evaelfie.pro/# eva elfie

  678. RodrigoSon said,

    Mart 3, 2024 @ 14:02

    https://evaelfie.pro/# eva elfie filmleri

  679. Jamesplali said,

    Mart 3, 2024 @ 16:39

    lana rhoades izle: lana rhoades video – lana rhoades izle

  680. Robertrem said,

    Mart 3, 2024 @ 16:42

    http://evaelfie.pro/# eva elfie video
    Sweetie Fox video [url=https://sweetiefox.online/#]Sweetie Fox video[/url] sweety fox

  681. ThomasFar said,

    Mart 3, 2024 @ 16:57

    http://evaelfie.pro/# eva elfie video

  682. RodrigoSon said,

    Mart 3, 2024 @ 19:49

    http://evaelfie.pro/# eva elfie modeli

  683. ThomasFar said,

    Mart 3, 2024 @ 20:45

    http://sweetiefox.online/# sweety fox

  684. Jamesplali said,

    Mart 3, 2024 @ 22:33

    lana rhoades modeli: lana rhoades izle – lana rhodes

  685. scam said,

    Mart 3, 2024 @ 23:21

    Fantastic job

  686. ThomasFar said,

    Mart 4, 2024 @ 00:26

    https://angelawhite.pro/# Angela Beyaz modeli

  687. gengtoto said,

    Mart 4, 2024 @ 00:56

    linetogel

  688. Robertrem said,

    Mart 4, 2024 @ 02:11

    http://angelawhite.pro/# Angela White izle
    eva elfie video [url=https://evaelfie.pro/#]eva elfie[/url] eva elfie modeli

  689. EddieDUB said,

    Mart 4, 2024 @ 02:18

    https://sweetiefox.online/# sweety fox

  690. ThomasFar said,

    Mart 4, 2024 @ 04:23

    https://lanarhoades.fun/# lana rhoades

  691. lose money said,

    Mart 4, 2024 @ 04:36

    blibliblu

  692. Jamesplali said,

    Mart 4, 2024 @ 04:38

    swetie fox: Sweetie Fox modeli – sweety fox

  693. scam said,

    Mart 4, 2024 @ 08:28

    blublun

  694. ThomasFar said,

    Mart 4, 2024 @ 08:30

    https://abelladanger.online/# abella danger izle

  695. Jamesplali said,

    Mart 4, 2024 @ 11:03

    sweeti fox: swetie fox – Sweetie Fox modeli

  696. RodrigoSon said,

    Mart 4, 2024 @ 11:37

    https://angelawhite.pro/# Angela White

  697. scam said,

    Mart 4, 2024 @ 13:18

    blolbo

  698. Robertrem said,

    Mart 4, 2024 @ 13:57

    https://sweetiefox.online/# Sweetie Fox izle
    lana rhoades modeli [url=http://lanarhoades.fun/#]lana rhoades modeli[/url] lana rhoades modeli

  699. Jamesplali said,

    Mart 4, 2024 @ 17:28

    eva elfie modeli: eva elfie – eva elfie video

  700. ThomasFar said,

    Mart 4, 2024 @ 18:45

    https://angelawhite.pro/# ?????? ????

  701. EddieDUB said,

    Mart 4, 2024 @ 20:11

    https://lanarhoades.fun/# lana rhoades modeli

  702. lose money said,

    Mart 4, 2024 @ 22:05

    Superb, congratulations

  703. Robertrem said,

    Mart 5, 2024 @ 00:28

    http://sweetiefox.online/# Sweetie Fox
    eva elfie filmleri [url=https://evaelfie.pro/#]eva elfie[/url] eva elfie izle

  704. ThomasFar said,

    Mart 5, 2024 @ 04:31

    https://evaelfie.pro/# eva elfie filmleri

  705. RodrigoSon said,

    Mart 5, 2024 @ 04:32

    https://angelawhite.pro/# Angela Beyaz modeli

  706. scam said,

    Mart 5, 2024 @ 05:34

    blibli

  707. Jamesplali said,

    Mart 5, 2024 @ 06:08

    Angela White video: abella danger izle – Abella Danger

  708. Robertrem said,

    Mart 5, 2024 @ 11:02

    http://angelawhite.pro/# Angela White video
    Angela White [url=https://angelawhite.pro/#]Angela Beyaz modeli[/url] ?????? ????

  709. Jamesplali said,

    Mart 5, 2024 @ 12:37

    eva elfie: eva elfie video – eva elfie modeli

  710. EddieDUB said,

    Mart 5, 2024 @ 13:53

    https://lanarhoades.fun/# lana rhodes

  711. ThomasFar said,

    Mart 5, 2024 @ 18:48

    http://abelladanger.online/# abella danger filmleri

  712. Jamesplali said,

    Mart 5, 2024 @ 19:14

    Angela White: Angela White – ?????? ????

  713. scam said,

    Mart 6, 2024 @ 01:47

    1SS3D249742

  714. FrankBaF said,

    Mart 6, 2024 @ 01:47

    mia malkova only fans: mia malkova full video – mia malkova full video

  715. CraigWib said,

    Mart 6, 2024 @ 02:03

    http://sweetiefox.pro/# sweetie fox cosplay

  716. Howardjer said,

    Mart 6, 2024 @ 02:57

    adult dating married: https://evaelfie.site/# eva elfie hot

  717. CraigWib said,

    Mart 6, 2024 @ 07:48

    http://evaelfie.site/# eva elfie full video

  718. JasonBic said,

    Mart 6, 2024 @ 08:53

    sweetie fox: fox sweetie – sweetie fox full

  719. FrankBaF said,

    Mart 6, 2024 @ 10:11

    sweetie fox video: sweetie fox full video – sweetie fox video

  720. scam said,

    Mart 6, 2024 @ 10:41

    124SDS9742

  721. scam said,

    Mart 6, 2024 @ 11:17

    blibliblu

  722. lose money said,

    Mart 6, 2024 @ 12:11

    124SDS9742

  723. CraigWib said,

    Mart 6, 2024 @ 13:40

    https://lanarhoades.pro/# lana rhoades videos

  724. Howardjer said,

    Mart 6, 2024 @ 18:31

    adult singles: https://lanarhoades.pro/# lana rhoades boyfriend

  725. FrankBaF said,

    Mart 6, 2024 @ 19:04

    lana rhoades videos: lana rhoades boyfriend – lana rhoades solo

  726. JasonBic said,

    Mart 6, 2024 @ 21:39

    lana rhoades unleashed: lana rhoades solo – lana rhoades full video

  727. CraigWib said,

    Mart 6, 2024 @ 23:02

    https://evaelfie.site/# eva elfie videos

  728. FrankBaF said,

    Mart 7, 2024 @ 03:41

    eva elfie full video: eva elfie – eva elfie photo

  729. lose money said,

    Mart 7, 2024 @ 06:40

    nice content!nice history!! boba :D

  730. lose money said,

    Mart 7, 2024 @ 07:29

    boba :D

  731. CraigWib said,

    Mart 7, 2024 @ 10:49

    https://evaelfie.site/# eva elfie photo

  732. Howardjer said,

    Mart 7, 2024 @ 12:21

    dating personals free: https://evaelfie.site/# eva elfie hd

  733. FrankBaF said,

    Mart 7, 2024 @ 12:45

    lana rhoades unleashed: lana rhoades boyfriend – lana rhoades hot

  734. JasonBic said,

    Mart 7, 2024 @ 17:10

    eva elfie videos: eva elfie photo – eva elfie full video

  735. scam said,

    Mart 7, 2024 @ 20:32

    palabraptu

  736. FrankBaF said,

    Mart 7, 2024 @ 21:58

    eva elfie hd: eva elfie photo – eva elfie videos

  737. CraigWib said,

    Mart 7, 2024 @ 22:35

    https://sweetiefox.pro/# sweetie fox new

  738. scam said,

    Mart 8, 2024 @ 06:00

    This is amazing, you’ve knocked it out of the park this time! Your effort and creativity are truly commendable of this piece. I couldn’t resist expressing my gratitude for creating such outstanding content with us. You are incredibly talented and dedicated. Keep up the incredible work!

  739. FrankBaF said,

    Mart 8, 2024 @ 06:34

    lana rhoades videos: lana rhoades videos – lana rhoades unleashed

  740. lose money said,

    Mart 8, 2024 @ 07:16

    Absolutely fantastic, you’ve truly surpassed expectations this time! Your dedication and effort are evident in every detail of this piece. I simply had to thank you for creating such outstanding work with us. Your talent and dedication are truly exceptional. Keep up the amazing work!

  741. CraigWib said,

    Mart 8, 2024 @ 10:29

    https://lanarhoades.pro/# lana rhoades full video

  742. JasonBic said,

    Mart 8, 2024 @ 13:23

    sweetie fox full video: sweetie fox – sweetie fox

  743. FrankBaF said,

    Mart 8, 2024 @ 17:32

    eva elfie videos: eva elfie full videos – eva elfie

  744. scam said,

    Mart 8, 2024 @ 18:28

    blublu child porn

  745. phising said,

    Mart 8, 2024 @ 20:23

    wow, amazing

  746. CraigWib said,

    Mart 8, 2024 @ 22:22

    http://lanarhoades.pro/# lana rhoades boyfriend

  747. lose money said,

    Mart 8, 2024 @ 23:11

    blolbo

  748. FrankBaF said,

    Mart 9, 2024 @ 02:49

    lana rhoades: lana rhoades unleashed – lana rhoades solo

  749. phising said,

    Mart 9, 2024 @ 03:14

    Fabulous, well executed

  750. Howardjer said,

    Mart 9, 2024 @ 03:15

    best online dating website: https://lanarhoades.pro/# lana rhoades unleashed

  751. lose money said,

    Mart 9, 2024 @ 05:04

    Incredible, you’ve done an outstanding job this time! Your dedication and creativity are truly admirable of this piece. I just had to take a moment to express my gratitude for bringing such amazing work with us. Your talent and dedication are truly exceptional. Keep up the awesome work!

  752. CraigWib said,

    Mart 9, 2024 @ 10:33

    https://lanarhoades.pro/# lana rhoades unleashed

  753. JasonBic said,

    Mart 9, 2024 @ 11:35

    mia malkova only fans: mia malkova movie – mia malkova only fans

  754. FrankBaF said,

    Mart 9, 2024 @ 12:52

    eva elfie hot: eva elfie photo – eva elfie full videos

  755. CraigWib said,

    Mart 9, 2024 @ 20:23

    http://evaelfie.site/# eva elfie hd

  756. FrankBaF said,

    Mart 9, 2024 @ 21:55

    eva elfie hot: eva elfie hot – eva elfie

  757. Howardjer said,

    Mart 9, 2024 @ 22:51

    free online dating: http://lanarhoades.pro/# lana rhoades videos

  758. fuck google algorithm said,

    Mart 10, 2024 @ 01:36

    wow, amazing

  759. FrankBaF said,

    Mart 10, 2024 @ 05:42

    sweetie fox new: sweetie fox new – sweetie fox

  760. CraigWib said,

    Mart 10, 2024 @ 06:13

    https://sweetiefox.pro/# sweetie fox full video

  761. JasonBic said,

    Mart 10, 2024 @ 10:02

    lana rhoades pics: lana rhoades hot – lana rhoades pics

  762. FrankBaF said,

    Mart 10, 2024 @ 16:06

    lana rhoades pics: lana rhoades solo – lana rhoades hot

  763. CraigWib said,

    Mart 10, 2024 @ 16:08

    https://lanarhoades.pro/# lana rhoades boyfriend

  764. lose money said,

    Mart 10, 2024 @ 16:47

    lalablublu

  765. Howardjer said,

    Mart 10, 2024 @ 19:43

    connecting singles dating site: https://miamalkova.life/# mia malkova new video

  766. HowardSog said,

    Mart 11, 2024 @ 01:52

    jogar aviator online: pin up aviator – aviator game

  767. Josephenuby said,

    Mart 11, 2024 @ 03:40

    http://aviatormalawi.online/# aviator bet malawi login
    como jogar aviator [url=https://aviatormocambique.site/#]jogar aviator[/url] como jogar aviator em mocambique

  768. RobertRal said,

    Mart 11, 2024 @ 03:57

    http://jogodeaposta.fun/# ganhar dinheiro jogando

  769. Williamimite said,

    Mart 11, 2024 @ 04:39

    aviator game: aviator sportybet ghana – aviator game online

  770. Leonardnek said,

    Mart 11, 2024 @ 05:14

    http://jogodeaposta.fun/# site de apostas

  771. kids porn said,

    Mart 11, 2024 @ 08:23

    Impressive, congrats

  772. RobertRal said,

    Mart 11, 2024 @ 14:11

    https://aviatormalawi.online/# play aviator

  773. Williamimite said,

    Mart 11, 2024 @ 14:35

    aviator betting game: aviator – aviator login

  774. Leonardnek said,

    Mart 11, 2024 @ 16:27

    http://aviatoroyunu.pro/# aviator oyunu

  775. Josephenuby said,

    Mart 11, 2024 @ 16:29

    https://aviatorjogar.online/# estrela bet aviator
    aviator betting game [url=https://aviatormalawi.online/#]aviator betting game[/url] aviator game

  776. Williamimite said,

    Mart 11, 2024 @ 21:06

    aplicativo de aposta: ganhar dinheiro jogando – depósito mínimo 1 real

  777. Leonardnek said,

    Mart 12, 2024 @ 01:39

    http://aviatormocambique.site/# como jogar aviator

  778. RobertRal said,

    Mart 12, 2024 @ 01:40

    http://aviatorjogar.online/# jogar aviator Brasil

  779. Williamimite said,

    Mart 12, 2024 @ 03:14

    aviator betano: pin up aviator – aviator jogar

  780. Leonardnek said,

    Mart 12, 2024 @ 10:52

    http://jogodeaposta.fun/# melhor jogo de aposta para ganhar dinheiro

  781. Williamimite said,

    Mart 12, 2024 @ 17:25

    aviator: aviator bet malawi login – aviator bet malawi

  782. scam said,

    Mart 13, 2024 @ 07:29

    bliloblo

  783. scam said,

    Mart 13, 2024 @ 09:35

    cululutata

  784. Williamimite said,

    Mart 13, 2024 @ 19:24

    aviator game: play aviator – play aviator

  785. JulioDep said,

    Mart 13, 2024 @ 22:03

    generic zithromax medicine: buy zithromax without prescription online – zithromax without prescription

  786. Brianmib said,

    Mart 13, 2024 @ 23:20

    http://aviatormalawi.online/# aviator game

  787. scam said,

    Mart 14, 2024 @ 10:04

    lose money

  788. Williamimite said,

    Mart 14, 2024 @ 17:30

    aviator oyunu: aviator oyna – aviator oyunu

  789. JulioDep said,

    Mart 14, 2024 @ 20:47

    zithromax pill – https://azithromycin.pro/zithromax-with-alcohol.html zithromax over the counter uk

  790. kids porn said,

    Mart 15, 2024 @ 00:25

    Impressive, fantastic

  791. Richardvorce said,

    Mart 15, 2024 @ 06:33

    buying from online mexican pharmacy: mexican pharmacy – mexican mail order pharmacies mexicanpharm.shop

  792. BillyLof said,

    Mart 15, 2024 @ 07:18

    http://mexicanpharm24.shop/# mexican rx online mexicanpharm.shop

  793. PhilipTof said,

    Mart 15, 2024 @ 09:53

    canadian king pharmacy: Certified Canadian pharmacies – canadian pharmacy 24h com safe canadianpharm.store

  794. Richardvorce said,

    Mart 15, 2024 @ 22:04

    Online medicine home delivery: online pharmacy in india – cheapest online pharmacy india indianpharm.store

  795. PhilipTof said,

    Mart 16, 2024 @ 03:32

    mexico drug stores pharmacies: order online from a Mexican pharmacy – best online pharmacies in mexico mexicanpharm.shop

  796. RobertOmize said,

    Mart 16, 2024 @ 04:56

    https://mexicanpharm24.com/# п»їbest mexican online pharmacies mexicanpharm.shop

  797. PhilipTof said,

    Mart 16, 2024 @ 12:18

    buy prescription drugs from india: Best Indian pharmacy – best online pharmacy india indianpharm.store

  798. ManuelRhype said,

    Mart 16, 2024 @ 21:46

    http://canadianpharmlk.com/# reputable canadian online pharmacies canadianpharm.store

  799. PhilipTof said,

    Mart 17, 2024 @ 13:22

    canada pharmacy world: International Pharmacy delivery – best canadian pharmacy to order from canadianpharm.store

  800. ManuelRhype said,

    Mart 17, 2024 @ 16:22

    https://canadianpharmlk.com/# global pharmacy canada canadianpharm.store

  801. PhilipTof said,

    Mart 17, 2024 @ 21:35

    mexican rx online: buying prescription drugs in mexico online – mexican rx online mexicanpharm.shop

  802. Seo-Ul-Som said,

    Mart 18, 2024 @ 00:38

    Мы группа SEO-экспертов, работающих над увеличением посещаемости и рейтинга вашего сайта в поисковых системах.
    Мы преуспели в своей деятельности и предлагаем вам воспользоваться нашим опытом и знаниями.
    Какие услуги мы предоставляем:
    • [url=https://seo-prodvizhenie-ulyanovsk1.ru/]seo услуги[/url]
    • Полный аудит вашего сайта и создание индивидуальной стратегии продвижения.
    • Улучшение контента и технических параметров вашего сайта для максимального эффекта.
    • Постоянное отслеживание результатов и анализ вашего онлайн-присутствия с целью его совершенствования.
    Подробнее [url=https://seo-prodvizhenie-ulyanovsk1.ru/]https://seo-prodvizhenie-ulyanovsk1.ru/[/url]
    Клиенты, с которыми мы работаем, уже видят результаты: повышение посещаемости, улучшение позиций в поисковых запросах и, конечно же, рост бизнеса. У нас есть возможность предоставить вам бесплатную консультацию, чтобы обсудить ваши потребности и помочь вам разработать стратегию продвижения, соответствующую вашим целям и бюджету.
    Не упустите шанс улучшить свои показатели в онлайн-мире. Свяжитесь с нами сегодня же.

  803. Briantaupt said,

    Mart 18, 2024 @ 03:50

    https://clomidst.pro/# buying cheap clomid

  804. IrwinHeN said,

    Mart 18, 2024 @ 05:22

    buy amoxicillin: amoxicillin vs augmentin – amoxicillin 500mg capsules uk

  805. Danielvox said,

    Mart 18, 2024 @ 05:34

    amoxicillin 500 mg: amoxicillin uses – amoxicillin over counter

  806. Anthonypoeme said,

    Mart 18, 2024 @ 07:20

    buy amoxicillin 500mg online [url=http://amoxilst.pro/#]generic amoxicillin over the counter[/url] amoxicillin online pharmacy

  807. WilliamWaw said,

    Mart 18, 2024 @ 09:34

    prednisone 5 mg tablet: prednisone benefits – medicine prednisone 5mg

  808. Danielvox said,

    Mart 18, 2024 @ 10:41

    buy generic clomid no prescription: clomid iui – can i purchase generic clomid tablets

  809. lose money said,

    Mart 18, 2024 @ 11:23

    Great job

  810. Briantaupt said,

    Mart 18, 2024 @ 11:32

    http://amoxilst.pro/# amoxicillin 500mg capsule cost

  811. IrwinHeN said,

    Mart 18, 2024 @ 16:00

    where can i get generic clomid without insurance: clomid manufacturer coupon – cost of generic clomid pills

  812. WilliamWaw said,

    Mart 18, 2024 @ 17:01

    can i purchase clomid no prescription: cost cheap clomid without insurance – can you get clomid now

  813. Danielvox said,

    Mart 18, 2024 @ 17:01

    how to buy amoxicillin online: how long for amoxicillin to work – amoxicillin generic

  814. Briantaupt said,

    Mart 18, 2024 @ 18:31

    http://amoxilst.pro/# buy amoxicillin from canada

  815. Danielvox said,

    Mart 18, 2024 @ 22:25

    amoxicillin generic: buy amoxicillin 500mg canada – amoxicillin brand name

  816. Waynevon said,

    Mart 18, 2024 @ 23:43

    50 mg prednisone from canada: buy prednisone mexico – prednisone cream

  817. WilliamWaw said,

    Mart 19, 2024 @ 01:36

    prednisone in mexico: prednisone 10mg for sale – prednisone 30

  818. Briantaupt said,

    Mart 19, 2024 @ 01:37

    https://amoxilst.pro/# amoxicillin 875 mg tablet

  819. IrwinHeN said,

    Mart 19, 2024 @ 01:55

    prednisone best price: cortisol prednisone – prednisone 7.5 mg

  820. Danielvox said,

    Mart 19, 2024 @ 08:44

    can i buy generic clomid without prescription: can i order cheap clomid no prescription – buy clomid pills

  821. Briantaupt said,

    Mart 19, 2024 @ 08:46

    http://prednisonest.pro/# best pharmacy prednisone

  822. WilliamWaw said,

    Mart 19, 2024 @ 11:30

    prednisone: prednisone online for sale – buy prednisone online no prescription

  823. IrwinHeN said,

    Mart 19, 2024 @ 13:48

    prednisone cream brand name: prednisone 50 mg canada – canadian online pharmacy prednisone

  824. Danielvox said,

    Mart 19, 2024 @ 14:21

    where to buy clomid without prescription: clomid iui – can i buy clomid without a prescription

  825. Briantaupt said,

    Mart 19, 2024 @ 16:34

    https://amoxilst.pro/# amoxicillin 500mg price

  826. Danielvox said,

    Mart 19, 2024 @ 19:24

    cost of clomid prices: nolvadex vs clomid – how to get generic clomid without a prescription

  827. WilliamWaw said,

    Mart 19, 2024 @ 20:40

    where can i get generic clomid now: can i get clomid without prescription – can i purchase cheap clomid without insurance

  828. Danielvox said,

    Mart 19, 2024 @ 23:49

    generic clomid without insurance: clomid symptoms – get generic clomid without rx

  829. Briantaupt said,

    Mart 20, 2024 @ 00:10

    http://clomidst.pro/# can i order generic clomid now

  830. Roberthoino said,

    Mart 20, 2024 @ 08:27

    https://edpills.guru/# ed meds by mail

  831. Shawnfuche said,

    Mart 20, 2024 @ 08:50

    http://pharmnoprescription.pro/# canadian mail order prescriptions

  832. Scottmus said,

    Mart 20, 2024 @ 10:52

    cheap drugs no prescription: canada drugs without prescription – canada mail order prescription

  833. Irvindot said,

    Mart 20, 2024 @ 12:12

    ed med online: online prescription for ed – discount ed meds

  834. Brucenek said,

    Mart 20, 2024 @ 13:45

    where to buy erectile dysfunction pills: best online ed meds – ed treatments online

  835. Patrickcig said,

    Mart 20, 2024 @ 14:14

    ed medicines online [url=https://edpills.guru/#]erectile dysfunction medication online[/url] where can i get ed pills

  836. Scottmus said,

    Mart 20, 2024 @ 16:37

    cheapest online ed treatment: where can i get ed pills – pills for erectile dysfunction online

  837. Shawnfuche said,

    Mart 20, 2024 @ 16:56

    https://onlinepharmacy.cheap/# uk pharmacy no prescription

  838. Scottmus said,

    Mart 20, 2024 @ 21:08

    ed online treatment: how to get ed meds online – ed medications online

  839. Brucenek said,

    Mart 20, 2024 @ 21:11

    cheap ed medicine: cheap ed medication – ed prescriptions online

  840. Shawnfuche said,

    Mart 21, 2024 @ 00:14

    http://onlinepharmacy.cheap/# overseas pharmacy no prescription

  841. Scottmus said,

    Mart 21, 2024 @ 01:31

    edmeds: cheapest online ed meds – cheap ed pills

  842. Scottmus said,

    Mart 21, 2024 @ 05:53

    indian pharmacy no prescription: canadian mail order prescriptions – canada drugs without prescription

  843. Irvindot said,

    Mart 21, 2024 @ 07:08

    cheapest pharmacy to fill prescriptions without insurance: online pharmacy delivery – canadian pharmacy no prescription needed

  844. LOSE MONEY said,

    Mart 21, 2024 @ 07:19

    https://smpnegeri3tersono.sch.id/application/libraries/?okegas=depobos

  845. Brucenek said,

    Mart 21, 2024 @ 07:21

    best no prescription pharmacy: mexican online pharmacy – rxpharmacycoupons

  846. Roberthoino said,

    Mart 21, 2024 @ 07:22

    https://edpills.guru/# best online ed medication

  847. Patrickcig said,

    Mart 21, 2024 @ 07:34

    buy erectile dysfunction treatment [url=http://edpills.guru/#]buying ed pills online[/url] ed medications cost

  848. Shawnfuche said,

    Mart 21, 2024 @ 07:44

    http://pharmnoprescription.pro/# canada prescription drugs online

  849. Scottmus said,

    Mart 21, 2024 @ 15:18

    cost of ed meds: erectile dysfunction online prescription – ed drugs online

  850. Shawnfuche said,

    Mart 21, 2024 @ 15:23

    https://onlinepharmacy.cheap/# canada online pharmacy no prescription

  851. Brucenek said,

    Mart 21, 2024 @ 16:28

    buy pills without prescription: online pharmacies no prescription – online pharmacy with prescription

  852. SCAM said,

    Mart 21, 2024 @ 18:37

    https://rsmublitar.co.id/daftar/?dokter=fiatogel

  853. Roberthoino said,

    Mart 21, 2024 @ 19:13

    https://pharmnoprescription.pro/# meds no prescription

  854. PISHING said,

    Mart 21, 2024 @ 23:07

    https://www.ahujabooks.com/blogs/

  855. Scottmus said,

    Mart 21, 2024 @ 23:50

    ed medicine online: cheap boner pills – where to buy erectile dysfunction pills

  856. Brucenek said,

    Mart 22, 2024 @ 01:14

    what is the cheapest ed medication: cheapest online ed treatment – ed meds by mail

  857. JamesBatly said,

    Mart 22, 2024 @ 06:15

    buy medications without prescriptions [url=http://pharmacynoprescription.pro/#]mail order prescriptions from canada[/url] canadian prescription drugstore review

  858. JamieJeorm said,

    Mart 22, 2024 @ 07:01

    india pharmacy: indian pharmacy paypal – indian pharmacy

  859. Robinwen said,

    Mart 22, 2024 @ 07:10

    http://canadianpharm.guru/# canadian pharmacy ltd

  860. RalphVox said,

    Mart 22, 2024 @ 08:21

    non prescription online pharmacy: can you buy prescription drugs in canada – buy medications without prescriptions

  861. CarlosJox said,

    Mart 22, 2024 @ 08:22

    http://pharmacynoprescription.pro/# non prescription pharmacy

  862. RalphVox said,

    Mart 22, 2024 @ 16:09

    top online pharmacy india: top 10 online pharmacy in india – indian pharmacy

  863. JamieJeorm said,

    Mart 22, 2024 @ 17:40

    п»їlegitimate online pharmacies india: indian pharmacy – online shopping pharmacy india

  864. CarlosJox said,

    Mart 22, 2024 @ 21:15

    http://pharmacynoprescription.pro/# online drugstore no prescription

  865. Robinwen said,

    Mart 22, 2024 @ 22:05

    https://mexicanpharm.online/# mexican drugstore online

  866. RalphVox said,

    Mart 22, 2024 @ 23:18

    Online medicine order: indian pharmacy paypal – reputable indian online pharmacy

  867. JamieJeorm said,

    Mart 23, 2024 @ 04:50

    mexico pharmacy: medicine in mexico pharmacies – best online pharmacies in mexico

  868. VictorHig said,

    Mart 23, 2024 @ 05:09

    can you buy prescription drugs in canada: no prescription medicine – buy pain meds online without prescription

  869. SCAM said,

    Mart 23, 2024 @ 06:07

    blablablu

  870. Robinwen said,

    Mart 23, 2024 @ 12:25

    http://indianpharm.shop/# pharmacy website india

  871. VictorHig said,

    Mart 23, 2024 @ 15:21

    canadian pharmacy no prescription required: discount prescription drugs canada – canadian rx prescription drugstore

  872. CarlosJox said,

    Mart 23, 2024 @ 15:27

    http://pharmacynoprescription.pro/# canada pharmacy without prescription

  873. JamieJeorm said,

    Mart 23, 2024 @ 16:49

    canada pharmacy world: legitimate canadian online pharmacies – canadian valley pharmacy

  874. RalphVox said,

    Mart 23, 2024 @ 17:02

    mexican pharmaceuticals online: mexican pharmacy – mexico drug stores pharmacies

  875. JamesBatly said,

    Mart 23, 2024 @ 17:57

    buying prescription drugs in mexico [url=http://mexicanpharm.online/#]mexican border pharmacies shipping to usa[/url] pharmacies in mexico that ship to usa

  876. VictorHig said,

    Mart 23, 2024 @ 19:36

    online shopping pharmacy india: reputable indian online pharmacy – best online pharmacy india

  877. Robinwen said,

    Mart 23, 2024 @ 20:24

    http://indianpharm.shop/# online pharmacy india

  878. VictorHig said,

    Mart 23, 2024 @ 23:53

    no prescription on line pharmacies: pharmacy online no prescription – canadian pharmacy online no prescription needed

  879. RalphVox said,

    Mart 24, 2024 @ 01:44

    best no prescription online pharmacy: mexican pharmacies no prescription – canada prescriptions by mail

  880. Robinwen said,

    Mart 24, 2024 @ 03:35

    https://mexicanpharm.online/# buying prescription drugs in mexico

  881. VictorHig said,

    Mart 24, 2024 @ 04:17

    mexican drugstore online: mexican online pharmacies prescription drugs – medicine in mexico pharmacies

  882. JamieJeorm said,

    Mart 24, 2024 @ 04:53

    buying prescription drugs in mexico online: reputable mexican pharmacies online – mexican online pharmacies prescription drugs

  883. CRIMINAL said,

    Mart 24, 2024 @ 05:27

    bluatblaaotuy

  884. VictorHig said,

    Mart 24, 2024 @ 08:48

    reputable indian pharmacies: online pharmacy india – best india pharmacy

  885. LOSE MONEY said,

    Mart 24, 2024 @ 08:49

    nice content!nice history!!

  886. RalphVox said,

    Mart 24, 2024 @ 10:30

    non prescription canadian pharmacy: mexican pharmacy no prescription – legitimate online pharmacy no prescription

  887. VictorHig said,

    Mart 24, 2024 @ 13:50

    mexico drug stores pharmacies: best online pharmacies in mexico – pharmacies in mexico that ship to usa

  888. JamieJeorm said,

    Mart 24, 2024 @ 16:56

    indianpharmacy com: online pharmacy india – online shopping pharmacy india

  889. Robinwen said,

    Mart 24, 2024 @ 18:22

    http://pharmacynoprescription.pro/# order medication without prescription

  890. RalphVox said,

    Mart 24, 2024 @ 19:21

    canada prescription: mexico prescription drugs online – best non prescription online pharmacy

  891. PISHING said,

    Mart 24, 2024 @ 22:31

    1SS3D249742

  892. VictorHig said,

    Mart 24, 2024 @ 23:12

    online pharmacy not requiring prescription: mexican prescription drugs online – online medication without prescription

  893. Robinwen said,

    Mart 25, 2024 @ 01:31

    https://mexicanpharm.online/# п»їbest mexican online pharmacies

  894. VictorHig said,

    Mart 25, 2024 @ 03:55

    mexican pharmacy: mexico pharmacy – best online pharmacies in mexico

  895. PISHING said,

    Mart 25, 2024 @ 06:14

    lalablublu

  896. Robinwen said,

    Mart 25, 2024 @ 08:59

    https://indianpharm.shop/# indian pharmacies safe

  897. SCAM said,

    Mart 25, 2024 @ 09:58

    PHISHING

  898. VictorHig said,

    Mart 25, 2024 @ 14:12

    buy prescription drugs from india: mail order pharmacy india – buy prescription drugs from india

  899. Robinwen said,

    Mart 25, 2024 @ 16:33

    http://indianpharm.shop/# buy prescription drugs from india

  900. CRIMINAL said,

    Mart 25, 2024 @ 16:57

    LOSE MONEY

  901. JamieJeorm said,

    Mart 25, 2024 @ 17:03

    pharmacy website india: best online pharmacy india – india online pharmacy

  902. RalphVox said,

    Mart 25, 2024 @ 21:32

    mexico pharmacy: mexico pharmacies prescription drugs – mexican drugstore online

  903. VictorHig said,

    Mart 25, 2024 @ 22:58

    medicine in mexico pharmacies: best mexican online pharmacies – buying from online mexican pharmacy

  904. Robinwen said,

    Mart 25, 2024 @ 23:49

    https://pharmacynoprescription.pro/# canada drugs no prescription

  905. JamesBatly said,

    Mart 26, 2024 @ 05:18

    mexican mail order pharmacies [url=https://mexicanpharm.online/#]best online pharmacies in mexico[/url] mexican rx online

  906. VictorHig said,

    Mart 26, 2024 @ 07:42

    prescription drugs canada: no prescription medication – canadian prescription drugstore reviews

  907. LOSE MONEY said,

    Mart 26, 2024 @ 10:22

    blabla

  908. THIS IS SCAM said,

    Mart 26, 2024 @ 10:38

    boba :D

  909. VictorHig said,

    Mart 26, 2024 @ 12:26

    canadapharmacyonline legit: canadian pharmacy king reviews – northwest canadian pharmacy

  910. Robinwen said,

    Mart 26, 2024 @ 14:58

    https://pharmacynoprescription.pro/# online pharmacy reviews no prescription

  911. JamieJeorm said,

    Mart 26, 2024 @ 17:34

    mexico online pharmacy prescription drugs: canadian prescription drugstore review – canada pharmacies online prescriptions

  912. VictorHig said,

    Mart 26, 2024 @ 17:42

    canadian mail order pharmacy: canadianpharmacymeds com – canada drugs online review

  913. VictorHig said,

    Mart 26, 2024 @ 22:05

    pills no prescription: canada prescription online – buying prescription medications online

  914. FrankVuh said,

    Mart 27, 2024 @ 00:03

    gates of olympus demo oyna: gates of olympus max win – gates of olympus nas?l para kazanilir

  915. KeithDyede said,

    Mart 27, 2024 @ 00:26

    http://gatesofolympus.auction/# gates of olympus demo

  916. WilliamLor said,

    Mart 27, 2024 @ 01:34

    aviator sinyal hilesi: aviator oyna 100 tl – aviator

  917. RaymondIdeve said,

    Mart 27, 2024 @ 03:17

    http://pinupgiris.fun/# aviator pin up
    gates of olympus demo turkce [url=https://gatesofolympus.auction/#]gates of olympus taktik[/url] gates of olympus

  918. EdwardBug said,

    Mart 27, 2024 @ 03:23

    https://pinupgiris.fun/# pin up casino indir
    sweet bonanza kazanc [url=http://sweetbonanza.bid/#]sweet bonanza yorumlar[/url] sweet bonanza yasal site

  919. Robertpaite said,

    Mart 27, 2024 @ 03:45

    https://sweetbonanza.bid/# sweet bonanza oyna

  920. FrankVuh said,

    Mart 27, 2024 @ 07:27

    guncel sweet bonanza: sweet bonanza – sweet bonanza 100 tl

  921. Robertpaite said,

    Mart 27, 2024 @ 08:29

    http://aviatoroyna.bid/# aviator oyunu 10 tl

  922. RaymondIdeve said,

    Mart 27, 2024 @ 10:11

    http://aviatoroyna.bid/# aviator oyna slot
    pin up indir [url=https://pinupgiris.fun/#]pin up 7/24 giris[/url] aviator pin up

  923. KeithDyede said,

    Mart 27, 2024 @ 12:59

    http://sweetbonanza.bid/# sweet bonanza guncel

  924. Robertpaite said,

    Mart 27, 2024 @ 13:24

    https://pinupgiris.fun/# pin up casino giris

  925. FrankVuh said,

    Mart 27, 2024 @ 14:57

    aviator oyunu giris: aviator oyna 20 tl – ucak oyunu bahis aviator

  926. RaymondIdeve said,

    Mart 27, 2024 @ 17:24

    http://aviatoroyna.bid/# aviator oyna
    pin up casino indir [url=http://pinupgiris.fun/#]pin up 7/24 giris[/url] pin up casino

  927. Robertpaite said,

    Mart 27, 2024 @ 18:05

    http://gatesofolympus.auction/# gates of olympus nasil para kazanilir

  928. WilliamLor said,

    Mart 27, 2024 @ 18:27

    bonus veren slot siteleri: oyun siteleri slot – slot bahis siteleri

  929. FrankVuh said,

    Mart 27, 2024 @ 21:39

    gates of olympus demo turkce: gates of olympus – gates of olympus taktik

  930. Robertpaite said,

    Mart 27, 2024 @ 22:19

    https://aviatoroyna.bid/# aviator sinyal hilesi

  931. RaymondIdeve said,

    Mart 27, 2024 @ 23:25

    http://pinupgiris.fun/# pin-up casino giris
    aviator oyna [url=https://aviatoroyna.bid/#]aviator hile[/url] aviator oyunu giris

  932. KeithDyede said,

    Mart 28, 2024 @ 02:37

    https://pinupgiris.fun/# pin-up casino indir

  933. Robertpaite said,

    Mart 28, 2024 @ 02:44

    http://pinupgiris.fun/# pin-up bonanza

  934. FrankVuh said,

    Mart 28, 2024 @ 04:14

    sweet bonanza bahis: sweet bonanza – sweet bonanza

  935. RaymondIdeve said,

    Mart 28, 2024 @ 07:14

    http://pinupgiris.fun/# pin up aviator
    gates of olympus hilesi [url=https://gatesofolympus.auction/#]gates of olympus nas?l para kazanilir[/url] gates of olympus max win

  936. FrankVuh said,

    Mart 28, 2024 @ 10:57

    ucak oyunu bahis aviator: aviator sinyal hilesi ucretsiz – aviator oyunu 10 tl

  937. Robertpaite said,

    Mart 28, 2024 @ 12:23

    https://pinupgiris.fun/# pin up 7/24 giris

  938. WilliamLor said,

    Mart 28, 2024 @ 13:34

    bonus veren slot siteleri: slot kumar siteleri – deneme bonusu veren slot siteleri

  939. RaymondIdeve said,

    Mart 28, 2024 @ 15:04

    https://pinupgiris.fun/# pin up casino giris
    aviator oyunu 20 tl [url=https://aviatoroyna.bid/#]aviator hilesi ucretsiz[/url] aviator oyna

  940. Robertpaite said,

    Mart 28, 2024 @ 17:29

    http://slotsiteleri.guru/# deneme veren slot siteleri

  941. KeithDyede said,

    Mart 28, 2024 @ 20:41

    http://sweetbonanza.bid/# sweet bonanza free spin demo

  942. Robertpaite said,

    Mart 28, 2024 @ 21:37

    http://slotsiteleri.guru/# deneme bonusu veren slot siteleri

  943. RaymondIdeve said,

    Mart 28, 2024 @ 22:31

    https://pinupgiris.fun/# aviator pin up
    gates of olympus oyna [url=https://gatesofolympus.auction/#]gates of olympus demo turkce[/url] gates of olympus oyna

  944. FrankVuh said,

    Mart 29, 2024 @ 00:49

    gates of olympus demo turkce oyna: pragmatic play gates of olympus – gates of olympus guncel

  945. Robertpaite said,

    Mart 29, 2024 @ 06:13

    http://sweetbonanza.bid/# güncel sweet bonanza

  946. EdwardBug said,

    Mart 29, 2024 @ 06:46

    http://gatesofolympus.auction/# gates of olympus demo turkce oyna
    oyun siteleri slot [url=http://slotsiteleri.guru/#]en yeni slot siteleri[/url] deneme bonusu veren siteler

  947. WilliamLor said,

    Mart 29, 2024 @ 08:01

    gates of olympus demo oyna: gates of olympus 1000 demo – gates of olympus hilesi

  948. Robertpaite said,

    Mart 29, 2024 @ 11:13

    https://pinupgiris.fun/# pin up casino

  949. RaymondIdeve said,

    Mart 29, 2024 @ 13:57

    http://slotsiteleri.guru/# en guvenilir slot siteleri
    bonus veren casino slot siteleri [url=https://slotsiteleri.guru/#]slot oyunlar? siteleri[/url] en cok kazandiran slot siteleri

  950. FrankVuh said,

    Mart 29, 2024 @ 14:07

    sweet bonanza slot: sweet bonanza yasal site – sweet bonanza mostbet

  951. FrankVuh said,

    Mart 29, 2024 @ 20:56

    sweet bonanza yasal site: sweet bonanza – slot oyunlari

  952. WilliamLor said,

    Mart 29, 2024 @ 20:58

    guncel sweet bonanza: sweet bonanza yasal site – sweet bonanza slot demo

  953. Robertpaite said,

    Mart 29, 2024 @ 21:05

    https://pinupgiris.fun/# pin-up online

  954. criminal said,

    Mart 30, 2024 @ 00:55

    1249742

  955. scam said,

    Mart 30, 2024 @ 04:16

    lalablublu

  956. scam said,

    Mart 30, 2024 @ 05:00

    blublu

  957. LOSE MONEY said,

    Mart 30, 2024 @ 06:52

    blablablu

  958. CRIMINAL said,

    Mart 30, 2024 @ 15:46

    blobloblu

  959. lose money said,

    Mart 31, 2024 @ 00:07

    blobloblu

  960. SCAM said,

    Nisan 1, 2024 @ 07:20

    blobloblu

  961. lose money said,

    Nisan 1, 2024 @ 14:46

    Incredible! I just read your blog post and I’m absolutely amazed. Your perspective on the topic is extremely valuable. I’ve learned so much and can’t wait to read more. Your work is inspiring!

  962. criminal said,

    Nisan 2, 2024 @ 00:56

    bliblibli

  963. criminal said,

    Nisan 2, 2024 @ 02:00

    1SS3D249742

  964. EdwardKaw said,

    Nisan 2, 2024 @ 07:29

    buy prednisone nz: where can i buy prednisone without a prescription – 80 mg prednisone daily

  965. Davidonext said,

    Nisan 2, 2024 @ 08:23

    where can i get cheap clomid for sale [url=https://clomidall.com/#]order cheap clomid pills[/url] how to buy generic clomid for sale

  966. JamesOxype said,

    Nisan 2, 2024 @ 11:46

    http://zithromaxall.com/# buy zithromax online with mastercard

  967. scam said,

    Nisan 2, 2024 @ 13:27

    Fantastic! I just read your blog post and I’m thoroughly impressed. Your analysis on this subject is incredibly insightful. I’ve learned so much and am eager to read more. Your work is inspiring!

  968. Davidonext said,

    Nisan 2, 2024 @ 15:27

    zithromax drug [url=http://zithromaxall.com/#]zithromax 250 mg pill[/url] zithromax for sale us

  969. RobertOwedy said,

    Nisan 2, 2024 @ 16:02

    http://zithromaxall.shop/# zithromax cost

  970. RobertOwedy said,

    Nisan 2, 2024 @ 20:08

    https://clomidall.shop/# clomid prices

  971. EdwardKaw said,

    Nisan 3, 2024 @ 01:52

    drug prices prednisone: prednisone 10mg canada – prednisone

  972. criminal said,

    Nisan 3, 2024 @ 06:29

    lalablublu

  973. RobertOwedy said,

    Nisan 3, 2024 @ 11:04

    https://clomidall.com/# clomid cost

  974. scam said,

    Nisan 3, 2024 @ 11:40

    Wow! I just read your article and I’m blown away. Your analysis on this topic is incredibly insightful. I’ve learned so much and can’t wait to see your next post. Keep up the great work!

  975. Davidonext said,

    Nisan 3, 2024 @ 13:56

    amoxicillin cost australia [url=http://amoxilall.com/#]how much is amoxicillin prescription[/url] where can i buy amoxicillin online

  976. RobertOwedy said,

    Nisan 3, 2024 @ 15:52

    http://zithromaxall.com/# purchase zithromax online

  977. JamesOxype said,

    Nisan 3, 2024 @ 17:21

    https://amoxilall.com/# where to buy amoxicillin over the counter

  978. criminal said,

    Nisan 3, 2024 @ 19:08

    Fantastic! I recently read your article and I’m absolutely amazed. Your perspective on this topic is incredibly insightful. I’ve learned so much and am eager to see your next post. Your work is inspiring!

  979. RobertOwedy said,

    Nisan 3, 2024 @ 20:03

    http://amoxilall.shop/# amoxicillin 500mg over the counter

  980. Davidonext said,

    Nisan 3, 2024 @ 21:03

    amoxicillin capsule 500mg price [url=http://amoxilall.com/#]how to buy amoxycillin[/url] amoxicillin order online

  981. RobertOwedy said,

    Nisan 4, 2024 @ 00:09

    http://amoxilall.com/# amoxacillian without a percription

  982. EdwardKaw said,

    Nisan 4, 2024 @ 03:30

    where can i get generic clomid without rx: how can i get cheap clomid – buy generic clomid pill

  983. DavidVex said,

    Nisan 4, 2024 @ 03:30

    can i order clomid without prescription: can i order clomid for sale – how to get generic clomid online

  984. scam said,

    Nisan 4, 2024 @ 03:47

    Fantastic! I just read your blog post and I’m absolutely amazed. Your insight on this subject is incredibly insightful. I’ve gained a new perspective and can’t wait to see what you write next. Your work is inspiring!

  985. JamesOxype said,

    Nisan 4, 2024 @ 05:18

    https://clomidall.com/# get generic clomid no prescription

  986. lose money said,

    Nisan 4, 2024 @ 07:40

    Fantastic! I recently read your blog post and I’m thoroughly impressed. Your perspective on this topic is extremely valuable. I’ve gained a new perspective and am eager to read more. Your work is inspiring!

  987. RobertOwedy said,

    Nisan 4, 2024 @ 08:49

    http://prednisoneall.com/# where to buy prednisone in canada

  988. Davidonext said,

    Nisan 4, 2024 @ 11:03

    get cheap clomid pills [url=https://clomidall.com/#]buy clomid tablets[/url] how to get generic clomid without dr prescription

  989. RobertOwedy said,

    Nisan 4, 2024 @ 13:19

    https://amoxilall.shop/# amoxicillin over counter

  990. criminal said,

    Nisan 4, 2024 @ 13:53

    scam

  991. criminal said,

    Nisan 4, 2024 @ 15:27

    Wow! I just read your blog post and I’m thoroughly impressed. Your analysis on the topic is extremely valuable. I’ve gained a new perspective and can’t wait to read more. Thanks for sharing!

  992. JamesOxype said,

    Nisan 4, 2024 @ 16:30

    https://amoxilall.shop/# medicine amoxicillin 500

  993. Davidonext said,

    Nisan 4, 2024 @ 17:50

    buy azithromycin zithromax [url=https://zithromaxall.com/#]can you buy zithromax over the counter in canada[/url] can you buy zithromax over the counter in australia

  994. RobertOwedy said,

    Nisan 4, 2024 @ 18:08

    http://clomidall.com/# generic clomid pills

  995. lose money said,

    Nisan 4, 2024 @ 22:34

    lost money

  996. RobertOwedy said,

    Nisan 4, 2024 @ 22:41

    https://clomidall.com/# can i purchase clomid without rx

  997. scam said,

    Nisan 4, 2024 @ 22:44

    scam

  998. ChesterPheva said,

    Nisan 5, 2024 @ 02:04

    Buy Viagra online cheap: best price on viagra – buy viagra here

  999. BRANDS PHISING TOP 1-6 said,

    Nisan 5, 2024 @ 03:28

    blibliblu

  1000. lose money said,

    Nisan 5, 2024 @ 03:45

    bluatblaaotuy

  1001. Danielswego said,

    Nisan 5, 2024 @ 06:43

    cheap kamagra [url=https://kamagraiq.com/#]kamagra best price[/url] Kamagra 100mg price

  1002. Danielswego said,

    Nisan 5, 2024 @ 12:34

    Cialis 20mg price [url=https://tadalafiliq.shop/#]Buy Cialis online[/url] Tadalafil price

  1003. ChesterPheva said,

    Nisan 5, 2024 @ 15:34

    Cheap Sildenafil 100mg: buy viagra online – buy Viagra over the counter

  1004. criminal said,

    Nisan 5, 2024 @ 17:29

    phising

  1005. scam said,

    Nisan 5, 2024 @ 17:30

    lost money

  1006. Danielswego said,

    Nisan 5, 2024 @ 18:51

    cheap kamagra [url=https://kamagraiq.shop/#]Kamagra gel[/url] п»їkamagra

  1007. JohnnieNof said,

    Nisan 5, 2024 @ 21:56

    http://tadalafiliq.shop/# Buy Tadalafil 20mg

  1008. BRANDS PHISING TOP 1-6 said,

    Nisan 5, 2024 @ 23:48

    blublu

  1009. Danielswego said,

    Nisan 6, 2024 @ 00:52

    Cialis 20mg price in USA [url=http://tadalafiliq.com/#]cialis without a doctor prescription[/url] Cialis 20mg price

  1010. Danielswego said,

    Nisan 6, 2024 @ 07:28

    Order Viagra 50 mg online [url=https://sildenafiliq.xyz/#]cheapest viagra[/url] Viagra Tablet price

  1011. criminal said,

    Nisan 6, 2024 @ 08:02

    Fantastic! I just finished reading your blog post and I’m thoroughly impressed. Your insight on the topic is incredibly insightful. I’ve gained a new perspective and can’t wait to see what you write next. Thanks for sharing!

  1012. Robertnarly said,

    Nisan 6, 2024 @ 13:27

    https://kamagraiq.com/# buy kamagra online usa

  1013. Danielswego said,

    Nisan 6, 2024 @ 22:54

    cheapest cialis [url=http://tadalafiliq.com/#]Generic Tadalafil 20mg price[/url] п»їcialis generic

  1014. criminal said,

    Nisan 7, 2024 @ 02:41

    cululutata

  1015. Robertnarly said,

    Nisan 7, 2024 @ 03:07

    https://tadalafiliq.com/# Generic Tadalafil 20mg price

  1016. Robertnarly said,

    Nisan 7, 2024 @ 09:49

    https://tadalafiliq.com/# Tadalafil price

  1017. scam said,

    Nisan 7, 2024 @ 21:54

    phising

  1018. ChaseTieds said,

    Nisan 8, 2024 @ 06:33

    medicine in mexico pharmacies: Mexico drugstore – buying from online mexican pharmacy

  1019. DomenicWhemo said,

    Nisan 14, 2024 @ 02:45

    can you get clomid price: can i order generic clomid without a prescription – can you get cheap clomid without a prescription

  1020. Jamesiters said,

    Nisan 14, 2024 @ 03:28

    buy amoxicillin [url=https://amoxicillina.top/#]where can i buy amoxocillin[/url] amoxicillin 500 mg online

  1021. BryanGek said,

    Nisan 14, 2024 @ 04:04

    amoxil pharmacy: buy amoxicillin online without prescription – amoxicillin 500 mg where to buy

  1022. JosephKak said,

    Nisan 14, 2024 @ 04:48

    http://amoxicillina.top/# order amoxicillin 500mg

  1023. lose money said,

    Nisan 14, 2024 @ 06:05

    1249742

  1024. MichaelFed said,

    Nisan 14, 2024 @ 07:45

    purchase amoxicillin online without prescription: where to buy amoxicillin over the counter – buy amoxicillin online no prescription

  1025. criminal said,

    Nisan 14, 2024 @ 09:18

    blibliblu

  1026. Jamesiters said,

    Nisan 14, 2024 @ 09:36

    get cheap clomid price [url=https://clomida.pro/#]can i purchase clomid[/url] can i purchase cheap clomid

  1027. Brainuseby said,

    Nisan 14, 2024 @ 10:56

    https://azithromycina.pro/# zithromax for sale usa

  1028. MichaelFed said,

    Nisan 14, 2024 @ 13:00

    stromectol xr: ivermectin generic – ivermectin 0.5% brand name

  1029. http://36.67.50.122/docs/togelon/ said,

    Nisan 14, 2024 @ 15:16

    LOSE MONEY

    https://pandawa.cdn.idia.ac.id/sg/?gacor=mariatogel

  1030. Jamesiters said,

    Nisan 14, 2024 @ 16:58

    cost of stromectol medication [url=https://stromectola.top/#]ivermectin price[/url] ivermectin lotion for scabies

  1031. Brainuseby said,

    Nisan 14, 2024 @ 17:08

    http://prednisonea.store/# prednisone 2.5 tablet

  1032. MichaelFed said,

    Nisan 14, 2024 @ 17:44

    stromectol pills: ivermectin price comparison – buy stromectol uk

  1033. criminal said,

    Nisan 14, 2024 @ 19:12

    I strongly recommend to avoid this site. My own encounter with it has been only frustration as well as suspicion of fraudulent activities. Be extremely cautious, or better yet, seek out an honest platform for your needs.

  1034. criminal said,

    Nisan 14, 2024 @ 22:37

    I strongly recommend stay away from this platform. My personal experience with it has been purely frustration and concerns regarding fraudulent activities. Exercise extreme caution, or better yet, find a more reputable service to meet your needs.

  1035. JosephKak said,

    Nisan 14, 2024 @ 22:55

    https://clomida.pro/# can i buy generic clomid pills

  1036. Jamesiters said,

    Nisan 14, 2024 @ 23:28

    can you buy zithromax online [url=https://azithromycina.pro/#]zithromax buy online[/url] where can i buy zithromax medicine

  1037. MichaelFed said,

    Nisan 15, 2024 @ 02:06

    clomid without dr prescription: where to get generic clomid online – how to buy clomid price

  1038. Brainuseby said,

    Nisan 15, 2024 @ 05:16

    https://stromectola.top/# stromectol where to buy

  1039. MichaelFed said,

    Nisan 15, 2024 @ 06:23

    where to buy amoxicillin: amoxicillin 500 mg purchase without prescription – amoxicillin 250 mg

  1040. Jamesiters said,

    Nisan 15, 2024 @ 07:19

    prednisone 5mg cost [url=https://prednisonea.store/#]average price of prednisone[/url] prednisone uk buy

  1041. Matthewchece said,

    Nisan 15, 2024 @ 11:09

    best online ed medication: edmeds – erectile dysfunction pills for sale

  1042. criminal said,

    Nisan 15, 2024 @ 11:09

    I strongly recommend stay away from this platform. The experience I had with it was nothing but frustration as well as doubts about deceptive behavior. Be extremely cautious, or even better, seek out an honest site to meet your needs.

  1043. ArmandoRaree said,

    Nisan 15, 2024 @ 11:36

    https://medicationnoprescription.pro/# non prescription pharmacy

  1044. Austinfen said,

    Nisan 15, 2024 @ 15:08

    online medication without prescription: online pharmacy no prescription – online medication without prescription

  1045. PhilipAmorb said,

    Nisan 15, 2024 @ 16:03

    online erectile dysfunction [url=https://edpill.top/#]cheap erection pills[/url] online prescription for ed

  1046. ArmandoRaree said,

    Nisan 15, 2024 @ 16:51

    https://medicationnoprescription.pro/# pharmacy with no prescription

  1047. Harveypam said,

    Nisan 15, 2024 @ 17:05

    https://medicationnoprescription.pro/# canadian pharmacy no prescription

  1048. PhilipAmorb said,

    Nisan 15, 2024 @ 22:11

    how to get prescription drugs from canada [url=http://medicationnoprescription.pro/#]online drugs without prescription[/url] non prescription canadian pharmacy

  1049. ArmandoRaree said,

    Nisan 16, 2024 @ 01:47

    http://medicationnoprescription.pro/# buying prescription drugs in canada

  1050. LOSE MONEY said,

    Nisan 16, 2024 @ 05:05

    1SS3D249742

  1051. ArmandoRaree said,

    Nisan 16, 2024 @ 06:12

    https://onlinepharmacyworld.shop/# online pharmacy discount code

  1052. Matthewchece said,

    Nisan 16, 2024 @ 07:11

    how to get ed meds online: erectile dysfunction meds online – where can i get ed pills

  1053. Austinfen said,

    Nisan 16, 2024 @ 10:27

    best non prescription online pharmacy: canada mail order prescriptions – buy medications online no prescription

  1054. Harveypam said,

    Nisan 16, 2024 @ 11:20

    http://medicationnoprescription.pro/# non prescription online pharmacy

  1055. ArmandoRaree said,

    Nisan 16, 2024 @ 11:21

    https://edpill.top/# best online ed medication

  1056. lose money said,

    Nisan 16, 2024 @ 12:28

    I highly advise stay away from this site. My personal experience with it has been only disappointment and concerns regarding scamming practices. Proceed with extreme caution, or even better, find a trustworthy service to fulfill your requirements.

  1057. HarveyHar said,

    Nisan 16, 2024 @ 12:48

    https://edpill.top/# erectile dysfunction medicine online

  1058. lose money said,

    Nisan 16, 2024 @ 13:15

    I highly advise steer clear of this platform. My own encounter with it has been purely disappointment along with doubts about deceptive behavior. Be extremely cautious, or better yet, seek out a trustworthy service to meet your needs.

  1059. PhilipAmorb said,

    Nisan 16, 2024 @ 14:08

    order medication without prescription [url=http://medicationnoprescription.pro/#]no prescription medicine[/url] online pharmacies no prescription

  1060. THIS IS SCAM said,

    Nisan 16, 2024 @ 14:33

    cululutata

  1061. ArmandoRaree said,

    Nisan 16, 2024 @ 16:32

    http://medicationnoprescription.pro/# no prescription pharmacy online

  1062. Matthewchece said,

    Nisan 16, 2024 @ 20:30

    canadian online pharmacy no prescription: canadian pharmacy coupon code – canada drugs coupon code

  1063. PhilipAmorb said,

    Nisan 16, 2024 @ 22:02

    canadian prescription pharmacy [url=https://onlinepharmacyworld.shop/#]best canadian pharmacy no prescription[/url] cheapest pharmacy to fill prescriptions without insurance

  1064. JesseQuott said,

    Nisan 17, 2024 @ 01:31

    http://casinvietnam.shop/# casino tr?c tuy?n

  1065. THIS IS SCAM said,

    Nisan 17, 2024 @ 02:23

    124SDS9742

  1066. Walterbedge said,

    Nisan 17, 2024 @ 02:57

    https://casinvietnam.com/# casino tr?c tuy?n uy tin

  1067. MichaelEroto said,

    Nisan 17, 2024 @ 07:54

    casino tr?c tuy?n uy tin [url=https://casinvietnam.shop/#]casino tr?c tuy?n[/url] casino tr?c tuy?n vi?t nam

  1068. JoshualoaDa said,

    Nisan 17, 2024 @ 11:18

    casino tr?c tuy?n: web c? b?c online uy tín – game c? b?c online uy tín

  1069. Jamessep said,

    Nisan 17, 2024 @ 12:50

    https://casinvietnam.shop/# casino tr?c tuy?n vi?t nam

  1070. Bernardapask said,

    Nisan 18, 2024 @ 12:08

    choi casino tr?c tuy?n trên di?n tho?i: casino tr?c tuy?n vi?t nam – casino online uy tín

  1071. Bernardapask said,

    Nisan 19, 2024 @ 00:27

    choi casino tr?c tuy?n trên di?n tho?i: casino tr?c tuy?n uy tín – casino tr?c tuy?n vi?t nam

  1072. Bernardapask said,

    Nisan 19, 2024 @ 02:51

    casino online uy tín: casino tr?c tuy?n vi?t nam – casino tr?c tuy?n

  1073. Bernardapask said,

    Nisan 19, 2024 @ 07:35

    casino tr?c tuy?n uy tín: casino tr?c tuy?n – casino tr?c tuy?n vi?t nam

  1074. ChrisRep said,

    Nisan 19, 2024 @ 09:06

    casino tr?c tuy?n vi?t nam [url=https://casinvietnam.com/#]casino tr?c tuy?n vi?t nam[/url] choi casino tr?c tuy?n tren di?n tho?i

  1075. PISHING said,

    Nisan 19, 2024 @ 12:42

    blolbo

  1076. LarryLob said,

    Nisan 19, 2024 @ 18:13

    PBN sites
    We’ll generate a web of private blog network sites!

    Merits of our PBN network:

    We execute everything SO THAT google does not grasp that THIS IS A privately-owned blog network!!!

    1- We obtain domains from separate registrars

    2- The main site is hosted on a VPS hosting (VPS is fast hosting)

    3- Other sites are on different hostings

    4- We attribute a distinct Google ID to each site with verification in Google Search Console.

    5- We create websites on WordPress, we do not utilize plugins with the help of which malware penetrate and through which pages on your websites are created.

    6- We never repeat templates and employ only individual text and pictures

    We don’t work with website design; the client, if wanted, can then edit the websites to suit his wishes

  1077. Rickyjes said,

    Nisan 20, 2024 @ 08:43

    top 10 pharmacies in india [url=https://indiaph24.store/#]indian pharmacy fast delivery[/url] reputable indian pharmacies

  1078. Rickyjes said,

    Nisan 20, 2024 @ 18:24

    northern pharmacy canada [url=https://canadaph24.pro/#]canadian pharmacy mall[/url] canada rx pharmacy

  1079. MarcelMit said,

    Nisan 20, 2024 @ 23:25

    http://indiaph24.store/# cheapest online pharmacy india

  1080. Rickyjes said,

    Nisan 21, 2024 @ 18:31

    cheapest online pharmacy india [url=https://indiaph24.store/#]indian pharmacy[/url] buy medicines online in india

  1081. Rickyjes said,

    Nisan 21, 2024 @ 20:56

    best canadian online pharmacy [url=https://canadaph24.pro/#]Prescription Drugs from Canada[/url] canada discount pharmacy

  1082. Rickyjes said,

    Nisan 22, 2024 @ 18:06

    pharmacies in canada that ship to the us [url=https://canadaph24.pro/#]Certified Canadian Pharmacies[/url] online canadian pharmacy reviews

  1083. LOSE MONEY said,

    Nisan 23, 2024 @ 06:50

    blublu

  1084. Rickyjes said,

    Nisan 23, 2024 @ 11:49

    medication from mexico pharmacy [url=https://mexicoph24.life/#]mexican pharmacy[/url] mexico pharmacy

  1085. LOSE MONEY said,

    Nisan 23, 2024 @ 12:26

    blibli

  1086. Rickyjes said,

    Nisan 23, 2024 @ 15:19

    buy prescription drugs from canada cheap [url=http://canadaph24.pro/#]Prescription Drugs from Canada[/url] canadian pharmacy meds

  1087. THIS IS SCAM said,

    Nisan 23, 2024 @ 22:14

    blibli

  1088. Rickyjes said,

    Nisan 24, 2024 @ 00:36

    canadian pharmacies [url=http://canadaph24.pro/#]Prescription Drugs from Canada[/url] legitimate canadian pharmacy

  1089. PISHING said,

    Nisan 24, 2024 @ 01:08

    palabraptu

  1090. Rickyjes said,

    Nisan 24, 2024 @ 06:46

    canada pharmacy world [url=https://canadaph24.pro/#]Large Selection of Medications from Canada[/url] legal canadian pharmacy online

  1091. Rickyjes said,

    Nisan 24, 2024 @ 13:46

    mexican pharmaceuticals online [url=https://mexicoph24.life/#]Online Pharmacies in Mexico[/url] mexico drug stores pharmacies

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Yorum yapın