Bilimle ilgili Türkçe bloglar ve siteler
(12 sene sonra gelen not: değerli okurlar, artık bu blogu güncellemeye vaktim olmuyor malesef, ama başkalarının haberi olsun istediğiniz bilim sitesi ve bloglarını sizler lütfen yorumlarda paylaşmaya devam edin. Sevgiler. Duygu)
Uzun zamandır Türkçe bilimsel yazılar yazabileceğim kollektif bir blog oluşturma hayali kuruyordum. Hatta bu sebeple üniversiteden bir arkadaşımla “Yaşambilim” isimli bir blog bile oluşturmuştuk, fakat bir türlü hayalimdeki gibi yürümedi ve vakit ayıramadım. Son birkaç aydır da, İngilizce bilim yazarlığı işlerine bulaşma derdine düştüğümden en sonunda aklımdaki bilimsel yazıları İngilizce yazacağım bir blog açmaya karar verdim.
Bunun sebebi tartışmayı planladığım konularda (mesela doktora konum olan embriyoda üyelerin gelişimi ve rejenerasyonu) Türkiye’de çalışan kimse olmaması ve Türkçe yazılacak böyle bir blogun uzay boşluğuna konuşmaktan farklı olmayacağını anlamamdı. Takip etmek isterseniz söz konusu yeni blogum burada (resme tıklayın):
Bununla birlikte, İnternet’te Türkçe bilim kaynaklarının artmasını, bu konuda uğraş vermeyi istiyor ve seviyorum (bakınız: Evrim Çalışkanları’nın Evrimi Anlamak projesi). İlk iş çevremde bilimsel konularda yazan blog sahiplerini ve bildiğim diğer birkaç siteyi buradan tanıtmaya karar verdim.
Yani aslında bu yazının iki amacı var:
1) Sizlere bilimsel yazılar içeren Türkçe bloglardan bildiğim birkaç tanesini tanıtmak.
2) Bildiğiniz benzer bloglar var ise sizlerden onları yorumlarda listelemenizi rica etmek. (Bu listeyi daha sonra ayrı bir blog yazısı olarak girip sürekli güncelleyerek bilimsel bloglar arayanlar için bir kaynak oluşturabiliriz).
Benim tanıtmak istediğim blogların kısacık listesi şöyle (resimlerin üzerine tıklayarak bu bloglara ulaşabilirsiniz):
Müspet İlimler Kumpanyası
Çok yazarlı bir blog olan Müspet İlimler Kumpanyası şu anda yurt dışında doktora ve doktora sonrası eğitimlerini sürdürmekte olan dört kişiden oluşuyor. Blogun sloganı: “Bilim ve başka ilginç konular üzerine düşünceler…” Şimdiye kadar “evrim, bilim haberciliği, bilim felsefesi, arkeoloji, doğa tarihi, doğa koruma, davranışsal ekoloji” gibi konularda ilginç yazılar yayınlanmış.
Ailenizin Bilim İnsanları Mağaradan Bildiriyor
Yok-ki’nin sayesinde daha geçen gün haberim olan bu blogun hemen en sevdiklerim listesinin tepelerine yükseliverdiğini söylemeliyim. İstanbul’da yüksek lisans yaptıklarını tahmin ettiğim iki öğrencinin mağaralarda yarasa türlerini inceledikleri arazi çalışmalarını anlatan yazılarından oluşan çok yeni bir blog bu. Biyoloji alanında çalışan ama teknik bilgileri, arazi çalışmalarını aktaran başka bir blog bilmiyorum.
Evrim ve Tarihi Devirler
İngilizce Orjinali John Kyrk isimli bir tasarımcıya ait bu flash uygulama, sanırım Uzay Sezen tarafından Türkçe’ye çevrilmiş (bu bilgiyi doğrulamam gerekiyor). 14 milyar yıl öncesinden günümüze evrenin, dünyanın ve canlıların oluşumunu özetleyen bir zaman şeridi olan çok güzel bir uygulama, mutlaka göz atmalısınız.
Kuyucuk Projesi Blogu
Kuyucuk Gölü Kars’ta bulunan ve pek çok göçmen kuşa ev sahipliği yapan bir doğal güzellik imiş. Bu bölgenin korunmasına, kuşların halkalanmasına ve bölgede ekoturizm yapılmasına yönelik Kuyucuk Projesi’ni hayata geçiren kişi Stanford Üniversitesi’nden Dr. Çağan Şekercioğlu. Proje İngiltere’den Whtiley Altın Çevre Ödülü’nü kazanmış, bu sayede 2 yıl boyunca 60bin sterlinlik bir para fonuna sahip olmuş. Kuyucuk Projesi’nin bloguna resme tıklayarak ulaşabilirsiniz. Projenin resmi web sitesi ise burada.
Evrim Teorisi
“Evrim Teorisi ile ilgili öğrenmek istediğiniz herşey burada” sloganı ile bizleri karşılayan bu site, evrim kuramını bilimsel olarak anlatan ilk Türkçe sitelerden birisi. Sadece evrim kuramı ile ilgili bilgi vermeyip evrim karşıtı düşüncelere cevaplar niteliğinde pek çok yazı da yine bu sitede mevcut. (Yine bu sebepten, Evrimi Anlamak istesinin aksine, sadece bilimsel değil bir anlamda daha politik bir site olduğunu belirtmeliyim.)
Son olarak yaşasın Evrim Çalışkanları diyor yeni bir başka blog haberi ile bitiriyorum:
Evrim Çalışkanları Blogu
Geçtiğimiz hafta sonu Evrim Çalışkanları’nın resmi blogunu yayına soktuk. Buradan Evrim Çalışkanları’nın yeni çalışmaları ve Evrimi Anlamak’taki yenilikler hakkında haber alabilir, Evrim Çalışkanları Gazetesi’nin yeni sayılarına ulaşabilirsiniz. Zaman içinde başka içeriklerle de ortamı şenlendireceğiz.
Benim tanıtacaklarım bu kadar. Tanıtmaya yerimin yetmediği ama aklıma gelen birkaç başka site de şöyle:
TÜBİTAK – Bilim ve Teknik Dergisi
Sıra sizde :)
Son güncelleme: bu yazıda bahsi geçen tüm bağlantılara pek çokları eklendi. Bütün bu bağlantıların tam listesini “Türkçe bilim blogları ve web siteleri” isimli bir listede topladım. Buraya tıklayarak listeye ulaşabilir ve katkıda bulunabilirsiniz.
Güncelleme:
Bu yazıyı yayınladıktan sonra şu sitelere rastladım, listeye ekliyorum:
Astronomi ile ilgili siteler
OMÜGüncel Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi Blogu
Bilim Feslefesi
No Dry Light (ismine aldanmayın, Türkçe yazılar da var)
Genel – Bilim Haberler siteleri
Evrim Kuramı ile ilgili siteler
Kimya ile ilgili siteler
Baran Ozgul said,
Aralık 28, 2008 @ 03:44
Cok guzel yazilar. Ikinci paragraftaki “Evrimi anlamak” linki farkli yerlere gidii.
B. Duygu Ozpolat said,
Aralık 29, 2008 @ 11:41
Teşekkür ederim.
(Düzeltme için de :)
Ersin said,
Aralık 29, 2008 @ 11:45
Bilim haberlerini takip edenleri
eğlendiren farklı bir site biliyorum.
Madem biliyorum, söyleyeyim hemen:
binbir gece bilim.net
Kendisinde bolca bilim masalı yer alıyormuş.
“Hem çocuklar, hem de koca bebekler için”miş.
B. Duygu Ozpolat said,
Ocak 7, 2009 @ 18:44
Ersin teşekkürler.
Ben de yazının sonuna daha sonradan bulduğum bazı siteleri ekledim bu arada. Haberiniz ola.
Arif Bayırlı said,
Ocak 8, 2009 @ 15:45
Merhabalar,
İnternet üzerinde Türkçe bilim kaynağı bulmak gerçekten zor. Özellikle güncel haberleri ya da bilimsel çalışmalarda bulunan kişilerin yorum ve görüşlerini bulmak daha da zor. Yurt dışında günce kültürü almış başını gidiyorken bizdeki “paylaşıma kapalı” zihniyet hala durduğu yerde sayıyor.
Yukarıda baglantılarını paylaştıgınız siteler için teşekkür ederim, bunları okuma listeme ekleyeceğim.
Bunun yanında blogum GökGünce’ye yer verdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.
Bir tane de ben eklemek istiyorum listeye : Güncel astronomi haberlerini ve astronomi makalelerini bulabileceğiniz tamamen Türkçe bir portal : http://www.uzayveastronomi.com
B. Duygu Ozpolat said,
Ocak 8, 2009 @ 15:57
Arif Bey verdiğiniz adres için çok teşekkür ederim. Eskiden amatör bir astronom olan bendeniz, en azından astronomi ile ilgili böyle pek çok kaynak olmasına sevindim. Sanırım biraz da Bilim ve Teknik Dergisi’nin uzun yıllardır düzenlediği etkinlikler sevdirdi pek çok gence astronomiyi. Bir çeşit “ekosistem” oluştu.
Daha nemsiz bir memlekete taşınınca yeniden astronomi ile ilgilenmek istiyorum. Burada şanslıysanız yazın belki yaz üçgenini, veya bazı gezegenleri görebiliyorsunuz, nem yoğunluğu ve ışık kirliliği kalanları görünmez yapıyor. Üstelik eyalet o kadar düz ki, yakın mesafede tepesine çıkacak bir dağ bile yok :)
B. Duygu Ozpolat said,
Ocak 8, 2009 @ 16:39
Son güncelleme: bu yazıda bahsi geçen tüm bağlantılara pek çokları eklendi. Bütün bu bağlantıların tam listesini “Türkçe bilim blogları ve web siteleri” isimli bir listede topladım. Listeye ulaşmak ve katkıda bulunmak için buraya tıklayın.
Erol said,
Ocak 9, 2009 @ 15:50
Anatolian Shepherd blogunda da zaman zaman Turkce bilim yazilari cikiyor, ozellikle de Turkiye’nin genetik yapisi ile ilgili, listeye eklemeye deger bence…
http://gokcumencom.blogspot.com/
user said,
Ocak 24, 2009 @ 07:48
Merhaba su adreste bazi yazilar bulunabilir:
http://sayilarvekuramlar.blogspot.com/search/label/bilim
Mehmet Karaca said,
Şubat 11, 2009 @ 02:56
Ben de kendimce bir tıp bloğu yazıyorum adresi: http://www.mehmet.com/. Saygılar…
riemann said,
Şubat 12, 2009 @ 11:19
şunu buldum:
http://www.nanoturkiye.net/
Arif Bayırlı said,
Şubat 15, 2009 @ 08:25
Merhaba,
Yaklaşık 1 ay önce başladığım ve ilgilendiğim alanlardaki (Fizik, Beyin Araştırmaları, Matematik ve Bilim Felsefesi) blog yazılarına, haberlere ya da videolara referanslar verdiğim yeni blogum Bilim Günce’yi de listeye ekleyebiliriz sanırım :
http://bilimgunce.blogspot.com
Bilgesu Güngör said,
Şubat 19, 2009 @ 04:42
Merhaba,
Aslında herkesin bildiği bir site ama listede göremediğim için eklemek istedim. http://www.tubitak.gov.tr/
Bir de http://www.biltek.tubitak.gov.tr/ adresindeki bilgi paketleri bölümü çok eğlenceli, eklemek isterseniz.
B. Duygu Ozpolat said,
Şubat 19, 2009 @ 11:01
Merhaba Bilgesu,
http://www.biltek.tubitak.gov.tr adresi listede var. O bilgi paketlerinin hazırlanmasında ben de yer almıştım bir zamanlar :)
Bilgesu Güngör said,
Şubat 21, 2009 @ 06:33
evet bende dün farkettim benden sonra mı koydunuz yoksa zaten var mıydı emin olamadım. Ama yine de bozuntuya vermek istemedim :) ayrıca ellerinize sağlık o zaman. gerçekten çok güzeller.
http://vcell.ndsu.edu/animations/ şöyle bir adres var. ingilizce animasyon. bu sefer belki bi katkım olmuştur :)
Bilgesu Güngör said,
Şubat 21, 2009 @ 08:49
çok özür dilerim türkçe bloglar ve siteler başlığı altındaydık değil mi? Ama animasyon olunca dilin pek önemi yok gibi geldi bana. yine de yararlanmak isteyenler için bir kaynak olabilir.
Sevgiler, Saygılar :)
nanotürkiye said,
Mart 3, 2009 @ 00:23
NanoTürkiye’yi de listeye eklediğiniz için teşekkürler.
maymunsoyu said,
Mart 19, 2009 @ 10:37
tesadüfen şu sitelere rastladım içeriği iyi mi kötü mi bilmem.
http://www.canlibilimi.com/
http://www.biyolojici.com/
Cemal Şen said,
Ekim 8, 2009 @ 12:08
Türkçe gökbilim güncelerinden http://astroturk.net sitesini de listeye eklerseniz sevinirim.
Emre kul said,
Mayıs 15, 2010 @ 03:58
http://yek567.blogspot.com/ İngilizceden çeviri makaleler, Bilim ve Teknoloji hakkında, yayınlarsanız sevinirim.
Mustafa CAN said,
Haziran 20, 2010 @ 09:30
canmustafa.com’a yazınızda değindiğiniz için teşekkürler.
İsmail said,
Haziran 21, 2010 @ 15:24
http://ismailari.com Bilgisayar bilimleri (özelde yapay görme ve öğrenme; genelde eğitim, akademi, bilim tarihi, güncel bilim, programlama)
Takipteyiz! :)
Düygü said,
Haziran 22, 2010 @ 08:09
Listeye eklendiniz efem :) Teşekkürler.
kerem said,
Temmuz 9, 2010 @ 12:44
http://hakimiyetiilmiye.blogspot.com/
Arkadaşım Çağrı Yalgın’ın sitesi, şimdilik serbest format ilerliyor.
Onur said,
Temmuz 25, 2010 @ 13:02
Mağaradan bildiren ailemizin bilim insanları yeni projeleri için yeni bir site açmışlar:
http://yarasalar.org/
Can said,
Ağustos 25, 2010 @ 08:41
Selam,
Benim sitemi belirttiğin için çok teşekkür ederim. Harika bir liste hazırlamışsın. Ama sen listeyi hazırladıktan sonra sitemin adresi değişti.
Eskisi:
Biyo RSS: (http://biyorss.blogspot.com/)
Yenisi:
Biyo RSS: (http://biyorss.com/)
Bir de BiyoRSS’i biyoloji kategorisine alabilirsen çok sevinirim.
Şimdiden çok teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Deniz Öğüt said,
Eylül 26, 2010 @ 09:28
Merhaba,
Bilim ve gelecek dergisinin Web sitesi: http://www.bilimvegelecek.com.tr/
Selam ve sevgi…
Deniz Öğüt said,
Eylül 26, 2010 @ 09:37
Tekrar Merhaba,
http://www.bilimvegelecek.com.tr/ adresinde de bir arkadaş listeleme çalışması yapmış; oraya/oradan da güncelleme yapmak mümkün olabilir belki.
İyi çalışmalar…
SAMET AYAN said,
Kasım 11, 2010 @ 02:37
Tüm dünya ya kimya bilminde yardımcı oluyoruz…
EkolojiGrubu said,
Aralık 19, 2010 @ 03:06
http://www.ekolojigrubu.com Hacettepe Üniversitesi Ekoloji Grubu Topluluğunun sitesidir daha yeniyiz :)
Mustafa said,
Ocak 1, 2011 @ 15:04
http://kodveus.blogspot.com var bir de Bilgisayar Bilimleri için. Ama ne kadar bilim sitesi tartışılır :)
cemile said,
Ocak 1, 2011 @ 18:43
yerbilimleri ser kilimleri http://www.yerbilimleri.com
Ali said,
Aralık 23, 2011 @ 06:46
Merhaba,
Daglari, cogunlukla cografi ve jeolojik acidan ele alan bir blog sayfasi actim; cok cok yeni henuz.
Havadelisi said,
Aralık 25, 2011 @ 11:42
Selam,
Hava ve iklimle ilgili, meraklılarının büyük ilgi gösterdiği öte yandan bilimden asla taviz vermeyen bir blog:
http://havadelisi.com
shule said,
Aralık 31, 2011 @ 04:59
http://www.yerbilimleri.com
sitesi çok işime yaradı teşekkürler
Çağrı Yalgın said,
Ocak 26, 2012 @ 19:00
Dergimiz Açık Bilim’i (http://www.acikbilim.com) ekleyebilir misin listeye?
Bir de Hakimiyeti İlmiye’yi yayından kaldırdım, onu da silebilirsin.
Oğuz Sezgin said,
Kasım 15, 2013 @ 07:41
Büyük kısmı kendi emeğimle hazırladığım bilim ve teknoloji sitesi pek çok kişinin ilgisini çekmeye başardı. Umarım siz de bilim sitemiz http://www.gercekbilim.com'u beğenirsiniz.
Burcu Yağmur Kabaalioğlu said,
Ekim 16, 2014 @ 08:08
Selam Duygu,
2000 yılında İstanbul’daki kuş gözlemcilerini bir araya getirmek amacıyla İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu (İKGT) kuruldu. O zamandan beri kuşlar vasıtasıyla doğayı korumak ve farkındalık yaratmak amacıyla toplantılar, geziler, projeler yapıyoruz. Belki internet sayfamızı (http://www.ikgt.org) yazıya eklemek isteyebilirsin. Böylece daha çok (potansiyel) kuş gözlemcisiyle bir araya gelebiliriz.
Sevgiler :)
Bir Kuşçu / Burcu
Utku Işık said,
Nisan 6, 2015 @ 04:04
Merhaba Duygu Hanım,
Optimist Yayın Grubu olarak, ağırlıklı iş dünyası başta olmak üzere, yönetim, inovasyon, liderlik, değişim, yeni trendler ve kişisel deneyim konularında kitaplar yayınlamakta ve Türk okurlarına ana akımlar konusunda içerikler üretmekteyiz.
Nisan 2015′de yayınladığımız “Bilimi Anlamak” adlı kitabımızdan protokol olarak göndermek istiyoruz. Ulaştırabileceğimiz iletişim bilgilerinizi paylaşabilir misiniz? Teşekkürler, iyi çalışmalar…
Utku
Hakon said,
Nisan 29, 2015 @ 06:26
yerbilimleri ser kilimleri http://www.yerbilimleri.com
Gorkem Saylam said,
Ağustos 15, 2015 @ 17:42
Merhaba, Turkiye’de yasam bilimleri bilincinin artirilmasi amaciyla kurdugum yasam bilimleri temali bir populer bilim sitesi olan, http://www.biyogaraj.com u da listenizin biyoloji kategorisine
ekleyebilirsiniz…
artık said,
Ağustos 18, 2015 @ 16:53
biyogaraj çok güzel bir site olmuş dizayn bakımından harika..aradığını da hemen bulabiliyorsun üstelik bunu yapan bir üniversite değil bir lise öğrencisi gelecek için fazlasıyla vaat veriyor :)
Science for kids said,
Aralık 29, 2015 @ 11:10
http://science-forkids.blogspot.com diye bir blog da var.
ömer said,
Mayıs 10, 2016 @ 18:31
Türkçe bilgi ve bilim sitesi inanın çok şaşırdım tebrikle.
Sabri Ünal said,
Mayıs 21, 2016 @ 21:53
Fark etmeden birkaç spam yorumu da bu başlıkta onaylamışsınız :)
Lakin yazınız çok işime yaradı, ben de bilim bloglarının birlikte bulunduğu bir rss uygulaması üstüne çalışıyordum ama bilim bloglarını hiçkimse tam listelememişti. bu yazınız sürekli güncellenmesi sayesinde çok işime yaradı
iyi çalışmalar.
Muhammet Durgun said,
Mart 2, 2017 @ 02:18
Merhaba. Benim de yönetim-organizasyon bilimi konularıyla ilgili bir sitem var. Bu sitede stratejik yönetim, örgütsel davranış, insan kaynakları yönetimi gibi 23 farklı alt başlıkta yazılar yazıyorum. Göz atmanızı öneririm.
http://www.yonetselzihin.com
Onur Arpat said,
Mayıs 22, 2019 @ 18:07
Merhaba Duygu,
Epeydir ugramamistim biyolokum’a, hos anilar canlandirdi. Nasilsin? Umarim her sey yolundadir.
Bir ricam var: Bilim sayfalarinda “nöroloji ve nörobilim” basligi altina noroblog.net sayfamizi da eklemek ister misin? Istersen cok seviniriz :)
Sevgiler…
Onur
Ahmet said,
Eylül 7, 2019 @ 04:00
Şöyle bir site var. Genel bir blog. Fizik, kimya, biyoloji, astronomi gibi alanlarda yazılar yazıyor. Bence eklemelisiniz.
Mert said,
Mayıs 21, 2020 @ 17:02
https://bilgdata.com
Siteside listeye girmeyi hak ediyor bence :)
Mehmet Gündoğdu said,
Haziran 10, 2020 @ 16:02
Son zamanlarda rastladığım bir siteyi sizlere önermek istiyorum.Site eğitim alanında hizmetler vermekte bunun yanı sıra bir çok değişik özelliğide var. işte site : https://hascoding.com
Nusret said,
Temmuz 26, 2020 @ 09:52
Evrim yasası ile ilgili en önemli sitelerden, hatta başta geleni diyebileceğim https://www.evrimagaci.org sitesini nasıl unutursunuz!
Biyolokum said,
Ocak 1, 2021 @ 16:29
Bu listeyi yapmaya başladığım zaman Evrim Ağacı daha annesinin karnından doğmamıştı da o yüzden.