Çinli miyim?

我中文?

Efenim hatırlarsanız çoook uzak atalarımın kimler olduğu merak edip DNA’mı Genographic projesine göndermiş sonuçları da sizinle paylaşacağımı söylemiştim. (O yazı burada.) Üzerinden aylar geçti, sonuçlar da bana ulaşalı aslında epey bir zaman oldu ama ben bir türlü bu konuda yazamadım. Zira aldığım sonucu nasıl yorumlayacağım bilemiyordum, hakkında biraz daha araştırma yapayım diye uygun zamanı bekliyordum, yoğunluktan fırsat olmadı.

Sağolsun Barış bugün “yengeciğim sonuçlar ne oldu” diye yorum girince, daha fazla beklemeden sonuçları paylaşmaya karar verdim. Anladığım kadarıyla da açıklamaya çalışacağım. Bu konuda bilginiz varsa yorum yazıp hata ettiysem paylaşmaktan lütfen çekinmeyin.

Efendim tahminlerim doğru çıktı, anne tarafından Çinliymişim (Wǒ shì Zhōngguó rén :)). (Oysa ki biz, anneannemin her yemekten sonra meyvesini yiyip üzerine bir parça peynir ile “tuzlu kapanış” yapmasından dolayı Fransızgillerden olduğumuzu düşünürdük mon cher! Malheureusement nous ne sommes pas français, mais ce n’est pas grave…).

Sonuçlara göre “Haplogroup F” çıktım.

Yukarıdaki harita benim anne tarafımdan atalarımın Afrika’dan çıktıktan sonra izledikleri yolu gösteriyor.

Bir karşılaştırma olması bakımından yine Türkiye’den bir başka arkadaşımın sonucu şöyle gelmişti (Haplogroup H):

Bu da benim haplogrubumun (F) yakınlaştırılmış hali.

Benim çoooook eski zamanlardaki atalarım, yaklaşık 50 000 yıl önce, Doğu Asya’ya doğru ilerlemeye başlamışlar. Bu haplogrubun büyük olasılıkla Orta Asya’da Hazar Gölü ile Baykal Gölü arasında bir yerlerde ortaya çıktığı düşünülüyor. F haplogrubunun, Asya’da yaygın olan diğer iki grup olan B ve M ile birlikte hemen hemen bütün Doğu Asya’nın kurucu gruplarından olduğu düşünülüyor.

Sağolsun Genographic bu harita sonucunu gösterdiği sayfada bir de o bölgeden (daha doğrusu o haplogruba dahil) kadınlara örnek resimler koymuş. Ben de kendimi ekledim. Bakın burada biraz çekik gözlü çıkmışım. Ama yaşlanınca en çok Kaşmir’li teyzeye benzeme ihtimalim var. (Bu arada bu çekik göz espirilerini ABD’de nasıl ayıplıyorlar anlatamam).

Arkadaşımın grubu olan H haplogrubunun bilgilerine baktığımızda onun sonucu daha mantıklı geliyor kulağa. Zira sitedeki bilgiye göre H haplogrubunun %25′i bugün Türkiye’de yaşıyormuş. Bu grup her ne kadar Batı Avrupa gruplarından sayılsa da doğuya da oldukça yayılım göstermiş. H grubunun Asya taraflarında ortaya çıkışının yaklaşık 30 000 yıl önce, Avrupa’ya varışının da 10 000-15 000 yıl önce olduğu tahmin ediliyor. Tam bir karşılaştırma yapayım:

Afrika’dan çıkan atalardan R grubu haline gelen bir grup, Mezopotamya civarında kız meselesi yüzünden tartışınca, bizim arkadaşın annesigil Kuzeye yönelmiş, annemgiller de Orta Asya’ya doğru gitmişler. Bizim arkadaşın atalar daha sonra Avrupa’ya devam etmiş (yeşil ok), en son da herhalde oradan Anadolu’ya göçen ataları olmalı. Benimkiler F grubu halini aldıkları (kırmızı oklar) Orta Asya’dan Anadolu’ya ne zaman nasıl gelmişler bilmiyorum. Zaten dikkat ederseniz benim bilgilerim 50 000 yıl öncesinden yakına gelmiyor, ama arkadaşın bilgileri görece daha yakın, 10 000 yıl öncesine kadar geliyor. Bu arada muhtemelen 70 000 yıl önce çıkan bu kız meselesi yüzünden bizim ailelerin arası da hala bozuktur, düğünlerde filan karşılaşılınca böyle bi soğuk gerginlik olur.

Peki bütün bu bilgiler nereden geliyor? Şu kadarcık DNA diziliminden:

Yukarıda gördüğünüz 569 bazdan oluşan dizilim benim mitokondriyal DNA’mın bir parçasını gösteriyor. (Peki mitokondriyal DNA nedir? Vücudumuzdaki hücrelerde aslında iki çeşit DNA bulunuyor, birisi çekideğin içinde bulunan ve genom adını verdiğimiz 23 çift kromozomdan oluşan DNA, diğeri ise hücrenin enerji yapan organeli mitokondrinin kendine ait yuvarlak, küçücük ve basit DNA’sı. Bu mitokondriler bize annemizin yumurta hücresinden aktarılıyor -yani vücudumuzdaki bütün mitokondriler anneden geliyor. Bu yüzden anne tarafından ataların izini sürebilmek için mitokondri DNA’sına bakılıyor. Baba tarafından atalar için ise çekirdekteki genomdaki Y kromozomuna bakılması gerekiyor. Haliyle bende Y kromozomu yok, ama baba tarafından ataları öğrenmek için aileden erkek kardeş, baba, amca, amca oğlu, dede (babanın babası) gibi birinin bu testi yaptırması hepimiz için yeterli. Benim sonucum da bizim ailede anneannem ile ortak atası olan bütün kadınlar ve erkekler için geçerli.)

Peki bu dizilim bu bilgiyi edinmemizi nasıl sağlıyor?

İngilizce bilenler için burada çok güzel açıklamış Genographic. Ama ben de üşenmeyip Türkçe anlatacağım:

Gerek bu proje, gerekse başka araştırmalar kapsamında, Dünya’nın çok çeşitli bölgelerinde bir sürü insan popülasyonunun, etnik grupların, bireylerin mitokondri DNA’sını incelemişler ve bir veritabanı oluşturmuşlar. Aynı etnik kökenden gelen insanların dizilimleri birbirine çok benziyor ve benzer mutasyonları (değişiklikleri) içeriyor. Siz DNA’nızı gönderdiğinizde bu 500-600 bazlık bölgenin dizilim analizini yapıyorlar ve veritabınındaki dizilimler ile karşılaştırıyorlar. Yukarıdaki resimde sarı renkle işaretlenmiş olan bazlar, benim DNA’mın standart dizilim ile karşılaştırılması sonucu ortaya çıkan farklılıkları gösteriyor. Bu farklılıkların (bir nevi etiket gibi düşünebilirsiniz bunları) hangi etnik gruplarda olduğuna bakıyor ve benim de o grupla ortak atalardan geldiğim sonucuna varıyorlar.

Örnek:

Aşağıda iki farklı insanın DNA dizilimlerinden bir parça var:

Bu ikisini karşılaştırırsak arada bir baz fark olduğunu görüyoruz:

Rasgele mutasyonlar yüzünden meydana gelen böyle tek bazlık değişikliklere doğada her zaman rastlanıyor (single nucleotide polymorphism).

Bu değişikliğin şu adamda gerçekleştiğini düşünelim:

Bu adamın çocukları, torunları, kısacası bu adamın soyundan gelen herkes bu değişikliği taşıyacaktır:

Fakat insanlar üredikçe, onların DNA’sında da farklı rasgele mutasyonlar ortaya çıkacaktır (mavi ve mor noktalar). Bunlar yeni etiketler demektir. Böylece mavi ve kırmızı noktalı adamın soyundan olan herkes hem kırmızı hem mavi etiketi taşır.

Toplam altı nesil sonra neler olduğuna bakalım:

Elbette bu örnek gerçekte olanın hızlandırılmış ve basitleştirilmiş bir versiyonu. Fakat etnik köken ve çok uzak ataların analizinin nasıl yapıldığı hakkında bir fikir veriyor.

Bu şekilde mitokondri DNA’sının belli bir bölgesindeki dizilim farklılıklarını, o dizilimlerin bulunduğu bölgeye ve etnik gruplara göre sınıflandırıp şöyle bir haplogrup ağacı elde edilmiş. Bunu, dünyadaki bütün insanların (annesel) soyağacı olarak görebiliriz (benim F grubum ile arkadaşımın H grubu mor kısımda görülüyor):

Kendi sonucum ile ilgili son yorumum şu olacak: Muhtemelen Türkiye’den pek fazla insanın dizilimini incelemedikleri için ellerindeki bilgi şimdilik benim atalarımın izini Orta Asya’ya kadar sürebilmeye yetiyor. Fakat dediğim gibi Asya’dan göçe başladıktan sonra nasıl bir yol izlemişler bilemiyoruz, zira dediğim gibi karşılaştırma yapmak için veritabanında yeterince bilgi olmadığını sanıyorum. Ama popülasyon genetikçisi olmadığım için olayı yanlış anlıyor da olabilirim.

Velhasılı kelam, geçenlerde bir yerlerde bu “personal genomics” konusunun bir eleştirisini okumuştum. 23andme ya da Genographic gibi, “DNA diziliminizi çıkarıyoruz!” tarzında hizmetler veren yeni şirket ve projelerin halktan insanlar için gerçekten anlamlı olup olmadığı sorgulanıyordu (dizilimi incelemenin bilimsel önemi elbette sorgulanamaz). Eleştiri, DNA dizilim bilgisini uzman ya da konuya aşina insanların bile yorumlamakta zorlandıkları, halktan insanların ise konuyu tamamen yanlış anlama olasılıklarının çok yüksek olduğuna yönelikti. Açıkçası bu kadar genetik, moleküler biyoloji vesaire bilen bir insan olmama rağmen, ben bile bana gelen bu sonucu yorumlamakta zorlandım (daha doğrusu yukarıda yaptığım yorumlarda hatalı bir şey söylemiş olma ihtimalim var diye hissediyorum). Ama imkanınız varsa yaptırmaya değer, sanırım işin en keyifli yanı testi yaptıran başkaları ile sonuçları karşılaştırarak yorumlamaya çalışmak.

Son olarak, bu etknik köken testleri ABD’de Kızılderili olduğunu kanıtlamak isteyen insanların kullandığı ve yasal olarak da kabul gören bir testmiş. Daha fazla araştırma yapmak isterseniz, etnik köken ve soyağacı araştırmalarının genel ismi Genealogy olarak geçiyor. (Bu arada, Evrimi Anlamak sitesi için de bu konuda bir yazı çevirdik, yayına hazırlıyoruz.)

  • Share/Bookmark

44 Yorum »

  1. bora said,

    Mayıs 17, 2009 @ 14:57

    korkutucu!

  2. pasmcad said,

    Mayıs 18, 2009 @ 09:20

    süper olmuş ya fotoğraf koyman, karşılaştırman :D

  3. Melikeadlıkişi said,

    Mayıs 19, 2009 @ 09:03

    Düygüm, yazını okurken test sonuçlarına şaşırıp (Çinli :) ), neden anne tarafına bakıldığını merak ettiğim anda öğrenip, Kaşmir’li teyzeye benzeme teorine gülüp, çekik göz esprilerini ayıplamayı anlamayıp, bütün bunları karşılaştırmalı süpersonik anlatışına hayran kalıp, testi yaptırmaya fena halde heves ettiğim anda kendimin de Çinli olduğunu öğrendim sayende :))
    Benim yaşlılığım da muhtemelen şöyle olur
    http://www.hafif.org/imaj/nazokiraze/3b0635a927c9.jpg

    hehehehe

  4. B. Duygu Ozpolat said,

    Mayıs 19, 2009 @ 11:30

    Melike Aplam, teoride Gayışlılaaa’dan hacannemizinin soyundan gelen kim varsa bizim ailede, hepimiz anne tarafından kompilemiz Çinliyiz. Senin, Fatoş’un filan “maternal/mitokondriyal DNA” testini yaptırmanıza gerek yok. Ama sizin baba tarafından atalarınızın izini sürmek için Cengiz Amca’ya bir kit alabilirsiniz :)

    Bu arada 50 000 yıl öncesinden bahsettiğimiz için, aslında o zamanlar için insanları Çinli filan gibi tanımlamak yanlış muhtemelen, zaten bir avuç insan dünyanın orasına burasına göç edip beğendikleri yerde kalıyorlardı herhalde. Şu aşamada bi tarihçi, antropolog filan gelse bizim şu sonuçları bi açıklasa ne güzel olur :) Ben sırf bunu anlamak için yıllar sonra elime tarih atlası aldım ama MÖ 900′den öncesini göstermiyor.

  5. B. Duygu Ozpolat said,

    Mayıs 19, 2009 @ 11:34

    Bu arada resme çok güldüm eheheheheh :))))

  6. Melikeadlıkişi said,

    Mayıs 20, 2009 @ 02:29

    Gerçi yaşlanırsam belime kadar uzun, gri saçlarla kızılderili şekli yapmayı düşünüyorum :) ama bu resimdeki ehtiyar da şahane valla ehehe

  7. Ufuk said,

    Mayıs 23, 2009 @ 04:36

    çok güzel bir blogun var , eline sağlık .

  8. Duygu said,

    Mayıs 29, 2009 @ 11:49

    “Türklerin kanında Türklük çıkmadı” başlıklı haber:

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=938010&Date=28.05.2009&CategoryID=77

  9. duygunun annesi said,

    Haziran 4, 2009 @ 11:19

    Bu gün öğle yemeğinde annem tatlı yedikten sonra peynir yemek istedi yine..”anne bizim kökümüz fransız değilmiş niye peynir yiyoson ,biz çinliymişiz:))” dedim..Şöyle bi durdu ,düşündüü ve “ya-a ,ben çinli değilim, sen gene bana fransız aysel de,çinlileri hiç sevmem …” dedi..ne dersin bu işe tatliş??:))))

  10. B. Duygu Ozpolat said,

    Haziran 4, 2009 @ 11:25

    Ehehe, ırkçı annanne yav! İnsanın köklerini reddetmesi üzücü bişi tabi :)

  11. Pınar said,

    Haziran 15, 2009 @ 16:42

    Bu mitokondriyel DNA kitaplığından haberim olmasına karşın, böyle kişisel bir test imkanı olduğunu bilmiyordum.. çok ilginç ya.. ne de güzel olmuş bunu paylaşmanız.. elinize sağlık..

  12. Hilal said,

    Haziran 16, 2009 @ 03:40

    Süpper yahuu. tarzına bayıldım. Özellikle Sugar ve Amerika’da yaşadığınız dil problemleri ile ilgili yazına. İllede vatanım di mi? Herhangi bi yerde yabancı olmak çok zor…………………..
    Sevgiler

  13. onur said,

    Haziran 21, 2009 @ 05:36

    Arkadaşınız roman kökenli yani h haplogroup wikipedide hindistanda görülüyor sizinkide tibet , çin vs. yerlerde ben çekik gözlüyüm merak ediyorum acaba natıonal geographıca nasıl gönderebilirim e-mail atarsanız sevirinirim bende yaptırmak istiyorum bu testi

  14. Düygü said,

    Haziran 21, 2009 @ 08:58

    Onur merhaba,

    Aşağıdaki adresten bir paket satın alıp DNA’nı göndermen gerekiyor.
    https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/index.html

    Paket malesef pek ucuz değil (100 dolar artı posta masrafları), ama bu hizmeti veren başka yerlere göre daha ucuz bildiğim kadarıyla.

  15. qizilbash386 said,

    Ağustos 22, 2009 @ 16:57

    Malheureusement nous ne sommes pas français, mais c’est ne pas grave.

    Bu cumlede hata var, “c’est ne pas grave” degilde “ce n’est pas grave” olmasi lazim. Ya da konusma tarzi olarak, “ne” tamam sil ki “c’est pas grave” olsun.

  16. B. Duygu Ozpolat said,

    Ağustos 22, 2009 @ 18:46

    Eheh, düzelttiğiniz için teşekkür ederim.

  17. Aytekin said,

    Eylül 4, 2009 @ 21:27

    Sayfanizi çok begendim. Kendim de bir genetik arastirmaci olarak bu konuya ilgiyle bakiyorum. Yanliz bu konuda bir çok hata var, o da insanlarin genetikle milliyeti bir hayli karistirmalari. Bu genetic lineage sadece sizin binlerce yil önceki atalarin nereden yolculuk yaptigini ve orada ne tür genetik degisimlerden geçtiklerini ortaya çikariyor. Duygu senin de atalarin orta asya kökenli oldugu cok açik. Elbet insanlarin bir millete ait olmalari için ayni genetikten olamayacagi çok net. Bu genetik farkliliklar ise sadece 0.01% (SNP olarak gecenler). Insanlar birbirlerine çok benziyor. Yani insanlarin asli afrikadan geliyor. Oradan yola cikip tüm dünyaya yayilmislar. Nereden ve nasil yayilmislar o da bunun arastirmasi. Duygu ise eski oguzlar veya türkmen dedigimiz kavimlerle anadoluya göc eden insanlardan geldigi ve bu göçün de gerçek oldugunun göstergesidir. Yoksa ne isi var uzak dogulunun anadoluda? :)
    Ben Avrupadan yaziyorum.

  18. Düygü said,

    Eylül 7, 2009 @ 21:09

    Aytekin, yorum ve açıklamalar için çok teşekkürler :)

  19. erkan said,

    Ekim 28, 2009 @ 10:34

    sevgili b.duygu özpolat hanım sizinle körler rüya görür mü ? konusunda bir sohbet etmek istiyorum

  20. Deniz said,

    Aralık 11, 2009 @ 09:53

    Bende kendi DNA’mı iGENEA’ya yollamıştım,anne tarafından haplogrubum H(Batı Avrupa) ama baba tarafından Y-DNA’nın sonucu 23 aralık’ta gelecek.

  21. Duygu said,

    Aralık 11, 2009 @ 12:51

    Deniz, Y kromozomu sonucun gelince haber et olur mu? :)

  22. Deniz said,

    Aralık 12, 2009 @ 10:50

    Tamam duygu :) :)

    Bu arada onur,Y-DNA’daki H haplogrubu hint-roman.
    mt-DNA’daki H Germen ve Kelt.
    Annemler de çok sevindi sonuca,biz biliyorduk avrupalı olduğumuzu diye :D :D :D Babam da inanmıyor,bunlar germense ben hintliyim diyor :D

  23. Deniz said,

    Aralık 18, 2009 @ 05:33

    Baba tarafı(Y-Kromozomu) da belli oldu :) I1,İskandinav haplogrubu :)))
    İskandinav çıkmayı hiç beklemezdim,anne tarafı Balkan Göçmeni olduğu için avrupalı bir haplogrup çıkması doğal ama baba tarafı Kafkas kökenli,I1 şaşırttı beni xD

  24. Duygu said,

    Aralık 18, 2009 @ 12:18

    Deniz tekrar merhaba,

    Bu sonuçlar ile ilgili akılda tutmak gereken bir şey var yalnız. Sonuçlar “deep ancestry” yani çok uzak atalatı gösterdiği için, o dönemde bugün aşina olduğumuz İskoç, Çinli gibi uluslar ve etnik kimlikler yoktu (yanlışım var ise bilen biri düzeltsin tabi ki). Yani o zamanlar henüz mağara adamı tipli insanlar dünyada oradan oraya göçüyorlardı diye düşünüyorum. Mesela benim haplogrubum için 30bin yıl öncesinden bashediyoruz.

  25. Deniz said,

    Aralık 23, 2009 @ 04:57

    Bu arada,iGENEA’nın bana yolladığı son maile göre bir karışıklık olmuş ve benim örneğin sonucu başka bir örneğin sonucuyla karışmış :D Doğru sonucuma göre mt-DNA gene H(Avrupalı) ama Y-DNA N.N Ural ve Sibirya’da yaygınmış.

  26. Kaan Atabey said,

    Temmuz 28, 2010 @ 04:18

    Gercekten cok titiz bir blog yazisi. Tebrik ediyor ve tesekkurlerimi sunuyorum

  27. emre said,

    Ağustos 3, 2010 @ 15:24

    slm Düygü ve deniz ikinizden biri yazabilir mi posta vb. işlemler fln toplam kaç TL öderim bu arada deniz çok şanlısın finlilerde görülüyor N haplogrup

  28. Murat E. said,

    Eylül 20, 2010 @ 01:38

    Sayın Duygu Hanım,

    Bir konuda engin bilginize danışmak istiyorum izin verirseniz. Eşim ve ben de girdik bu ben kimim nerden geliyorum olayına. Dün de gelen CD’deki “The Journey of Man”i seyrettik. Bir yerinde Kazakistan’da bir amcayı buluyolar, “tebrik ederiz 2000 yıl önce bütün avrupalıların, asyalıların ve amerikalıların atasının soyundan geliyorsunuz” diye adamı kutluyorlar. Lise seviyesi üzerine okunmuş 2-3 kitapla sınırlı biyoloji bilgimle ben bu adamın ne önemi olduğunu anlayamadım. Zaten bütün avrupalı, asyalı ve amerikalı erkekler bu Kazak amcanın atasından gelen Y kromozonunu taşımıyor mu? Yoksa olay bu amcanın sülalesinin 50000 yıldır aynı yerde yaşıyor olması mı?

  29. Murat E. said,

    Eylül 20, 2010 @ 05:14

    2000 yıl değil, 2000 nesil olacak :)

  30. B. Duygu Ozpolat said,

    Aralık 28, 2010 @ 03:06

    Murat merhaba, CD’deki belgeseli ben de izlemiştim ama çok zaman oluyor, izlediğim zaman bana mantıklı gelmişti. Bir ara tekrar bakıp cevap yazmaya çalışacağım. (Bu cevabı bile yazmamın bu kadar uzun sürmesi tez ile uğraşıyor olmamdan kaynaklandı, çok özür diliyorum).

  31. lale said,

    Nisan 4, 2011 @ 06:58

    merhaba duygu, blog yazın çok faydalı olmuş teşekkürler. bu mitokondriyal testten ben de yaptırdım ve Haplogroup H çıktım, senin arkadaşının grubundan. yalnız daha detay alt grupta (Subhaplogroup) ne çıktığımı anlayamadım, bunu anlamanın bir yolu var mı hiç biliyor musun? buradaki rakamlardan farklı dallardakiler bende de cıktı ama hangisine ait olduğum kısmı mechul kaldı.
    http://www.genebase.com/doc/mtdnaHaplogroup_H_Tree.pdf

  32. B. Duygu Ozpolat said,

    Nisan 5, 2011 @ 15:13

    Lale merhaba,

    Bildiğim kadarıyla sana gönderdikleri bağlantıda Subhaplogroup’un ne olduğunu söylemiyorlarsa (Genographic ekibi) bunu öğrenmenin başka bir yolu yok. Ama zaman içinde daha detaylı bilgi edindikçe bizim için sağladıkları bilgiyi de güncelleyeceklerini söylemişlerdi, tabi ne kadar güven olur bilemiyorum.

  33. Necati Hakan Erdoğan said,

    Nisan 8, 2011 @ 15:07

    Merhaba, hep başımızı yakan Çin Prenseslerinin kızı Duygu Hanım :)

    Yazınızı, “HaploGroup C3″ ile ilgili araştırmalar yaparken buldum, (Meşhur Cengiz Han geni yani.) Ve keyifle okudum. Bir kaç soru sormak istiyorum.

    1) “Biraz Çinliymişim” cümlesini Genographic ekibi mi söyledi, yoksa bu sizin bir yorumunuz mu? Resminizi ve haritayı inceledim, bence oklara göre Çinliden çok Hindu genleri baskın görünüyor.
    2) Noktalarla mutasyonun gösterildiği grafiği inceledim. Kuşaklar geçtikçe nokta sayısı artıyor. Yani DNA’mız kuşaklar geçtikçe uzuyor mu? İlk noktanın bilgisi asla kaybolmuyor mu? “Tüm atalarımızın bilgisi bizimle beraber” diyebilir miyiz?
    3) “Haplogroup H” ve “Haplogroup F” bilgileri, hangi milletten olduğunu anlamak için yeterli değil. Bunların alt grupları var. (HaploGroup C3c, HaploGroup C3d gibi.) Bunları da paylaşır mısın?

  34. Mistik Ali said,

    Nisan 19, 2011 @ 17:37

    merhabalar , benim kardeşimde yaptırdı bu testi ve sonuç Haplogrup HV çıktı , ortaya çıktığı yer avrupaymış ancak taaaa 30000 yıl öncesine dayanıyor . En yakın genetik eşleşme ise Kazakistan’dan .. güzel bir sayfa hazırlamışınız , iyi günler

  35. Seda Dal said,

    Aralık 26, 2011 @ 11:28

    Çok iyiymiş, ben de öğrenmeyi çok istiyorum yalnız İngilizceden fazla çakmadığım için anlayamadım ben nasıl oluyor? Anlatabilir misiniz? Teşekkürler

  36. ece said,

    Ocak 19, 2012 @ 10:41

    bende bu testi yaptırmayı o kadar çok istiyorum ki sizi çook kıskandım natgeo ya nasıl dna nızı gönderdiniz ben kaçırdım galiba :( s.o.s.

  37. yuhanna said,

    Eylül 14, 2013 @ 16:44

    Duygu cinliden cok hintlilere benziyorsun ve genetik arastirman bu sonucu dogrular nitelikte. Ayrica orta asya gocu %15 i gecmiyor bu bir efsane.

  38. baris said,

    Aralık 6, 2013 @ 05:21

    emeğinize saygı duymakla birlikte söylemek zorundayım ki kismen bilimsel ama malesef te kısmen uydurma hikayeler ve genellemelerle dolu bir yazı olmuş.

    mesela paylaştığınız önceki linkte :”Bu testin sonucu bana yüzde kaç Türk, yüzde kaç Kürt, yüzde kaç Faslı, yüzde kaç Fransız (biliyorum var biraz) olduğumu söyleMEyecek. Zira bu projenin amacı daha geniş zamana yayılmış olan bilgileri incelemek (yani atalar Afrika’dan çıkıp Orta Asya’ya gitmiş mi onu öğreneceğiz sanırım)”
    demişsiniz oysa burada

    “Efendim tahminlerim doğru çıktı, anne tarafından Çinliymişim (Wǒ shì Zhōngguó rén :)).” şakaysa komik değil ciddiyse hiç komik değil:)

    bir başka konu “Benim çoooook eski zamanlardaki atalarım, yaklaşık 50 000 yıl önce, Doğu Asya’ya doğru ilerlemeye başlamışlar. Bu haplogrubun büyük olasılıkla Orta Asya’da Hazar Gölü ile Baykal Gölü arasında bir yerlerde ortaya çıktığı düşünülüyor.”

    50 bin yılı hangi verilerle ve hesap yönemiyle hesaplamışlar? ayrıca siz hazar denizi ile baykal gölü arasında kaç bin kilometre ve ne nasıl coğrafı farklılıklar var biliyomusunuz hiç araştırma gereği duydunuz mu? “Hazar Gölü İle Baykal Gölü arası” şişliyle ortaköy arası gibi bir şey mi sanıyorsunuz? :)))

    “F haplogrubunun, Asya’da yaygın olan diğer iki grup olan B ve M ile birlikte hemen hemen bütün Doğu Asya’nın kurucu gruplarından olduğu düşünülüyor”

    bunu kim düşünüyor,hangi ünlü düşünür ? :))

    o patylaşılan resimdeki kadın çinli mi acaba eminmisiniz bundan? ve ayrıca kendi fotonuzda çekik gözlü filan değilsiniz gözleriniz neredeyse kapalı.

    “Arkadaşımın grubu olan H haplogrubunun bilgilerine baktığımızda onun sonucu daha mantıklı geliyor kulağa. Zira sitedeki bilgiye göre H haplogrubunun %25′i bugün Türkiye’de yaşıyormuş. Bu grup her ne kadar Batı Avrupa gruplarından sayılsa da doğuya da oldukça yayılım göstermiş. H grubunun Asya taraflarında ortaya çıkışının yaklaşık 30 000 yıl önce, Avrupa’ya varışının da 10 000-15 000 yıl önce olduğu tahmin ediliyor.”

    evet popülizm peşindeki kimi sözde bilimadamlarının hollywood hatta bollywood senaryolarını aratmayacak fantastik ve zorlama tahmnilerinden söz ediyorsunuz,ayrıca cümlede fena halde bir anlatım bozukluğu var.

    “Baba tarafından atalar için ise çekirdekteki genomdaki Y kromozomuna bakılması gerekiyor. Haliyle bende Y kromozomu yok, ama baba tarafından ataları öğrenmek için aileden erkek kardeş, baba, amca, amca oğlu, dede (babanın babası) gibi birinin bu testi yaptırması hepimiz için yeterli.”

    o halde niye talarım da atalarım diye yazıp durdunuz yukarıda,anne tarafından atalarım deseniz daha doğru olmaz mı.sonuçta bir yarınız eksik kalıyor.

    “Siz DNA’nızı gönderdiğinizde bu 500-600 bazlık bölgenin dizilim analizini yapıyorlar ve veritabınındaki dizilimler ile karşılaştırıyorlar. Yukarıdaki resimde sarı renkle işaretlenmiş olan bazlar, benim DNA’mın standart dizilim ile karşılaştırılması sonucu ortaya çıkan farklılıkları gösteriyor. Bu farklılıkların (bir nevi etiket gibi düşünebilirsiniz bunları) hangi etnik gruplarda olduğuna bakıyor ve benim de o grupla ortak atalardan geldiğim sonucuna varıyorlar.”

    e hani etnik bir sonuca odaklı çalışma değildi bu? basbaya etnik köken araştırması işte.

    hem anneden gelen mitocondrial dna test sonuçlarını gösteriyorsunuz hem de örnek “ata” olarak bir adamı ve onun erkek çocuklarını örneklendiriyorsunuz,bu ne saçmalık? bu nasıl bir mantık ve nasıl bir cinsiyetçilikve hatta tutarsızlık? :))

    “Elbette bu örnek gerçekte olanın hızlandırılmış ve basitleştirilmiş bir versiyonu. Fakat etnik köken ve çok uzak ataların analizinin nasıl yapıldığı hakkında bir fikir veriyor.”
    diyerek etnik kökene ne kadar taktığınızı da bir kez daha göstermişsiniz

    “Açıkçası bu kadar genetik, moleküler biyoloji vesaire bilen bir insan olmama rağmen, ben bile bana gelen bu sonucu yorumlamakta zorlandım”

    zorlandığınız hatta kafanızın oldukça fazla karıştığı yazdıklarınızdan besbelli :))

    neyse yine de eğlenceli bir blog yazısı olmuş :)

  39. nicea said,

    Mart 22, 2015 @ 11:14

    F haplofroup un daha çok kuzey doğu anadolu yani artvin gürcistan ve hazar arasında iranda birde hindistanın bir bölgesinde olduğunu düşünüyorum çünkü yeni genetik haritaları öyle. ve tabiki baskın olarak, yoksa çoğumuzda diğer haplogroupe larda var, karadeniz r1b ağırlıklı. sarışınlık bu nedenle olabilir. H de romanların çingenelerin geni, göçebe olduklarından bir çok ulusta H geni yaygın.
    bu gen oluşumunun sadece göçlerle ilgili olduğunu düşünmüyorum. orta asya ve batı avrupada görülen R geni etçil ve süt ağırlıklı beslenme ile ilgili olabilir. Gve Jler ler meyve ve sebze ağırlıklı olabilir, ayrıca güneş ışınlarının iklimin etkisi olduğunu düşünüyorum. kuzey asya baştan başa N. sayılır.

    https://www.google.com.tr/search?q=f+haplogroup&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=xecOVe-uAcbjasu9gdgK&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=842&bih=349#tbm=isch&q=f+haplogroup+caucasia&imgrc=xPKX828hMNcN9M%253A%3BTVFiyCeNjo2HmM%3Bhttp%253A%252F%252Fbudyon.org%252Feng%252Frel%252Fenglish1_html_m2e777878.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.budyon.org%252Fthe-book-relic-europe-at-the-begin-of-the-times%252F%3B600%3B626 inceleyin.

  40. nicea said,

    Mart 22, 2015 @ 11:15

    http://www.budyon.org/the-book-relic-europe-at-the-begin-of-the-times/

  41. Oğuzhan Türk said,

    Mayıs 12, 2016 @ 00:58

    Merhaba. Doku örneğini yurtdışına nasıl gönderdiniz? Ben gönderemedim. Yasak dendi. Mail ile cevap verebilirsiniz: stkyoht@hotmail.com

  42. cihat said,

    Ağustos 25, 2016 @ 04:07

    merhaba bende bu testi erkek kardeşime yaptırdım sonuç %100 asia minor diyor,translate den bakınca anadolu demekmiş asia minor rica etsem benim test sonuçlarına bakıp biraz yorumlarmısınız,haplogrubum
    L-M317

  43. Serdar bayram said,

    Eylül 6, 2016 @ 08:54

    Iyi gunler.ben daha yeni yaptirdim.fakat anlamadigim bagzi noktalar oldu.maternal ve paternal haritalari iki farkli yerde iki farkli sekilde cizmisler.hangisi dogru harita anlamis degilim dogrusu

  44. Eronimo said,

    Eylül 3, 2021 @ 04:23

    Bu test bence sizin tam tarihimizi doğrular bir şekilde zaten Orta Asya da Türkler Çin baskısından dolayı Avrupa’ya göç ediyor ve Anadolu Ya Oğuz Türkleri Ya da türkmenler gibi gelen Türk boylarından olduğunuzun kanıtı bence ….

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Yorum yapın