ABD Doktora Programları SSS
Bu defa da ABD’deki doktora programları konusunda şu sıralarda kendisi de başvurularla uğraşmakta olan Arman Aksoy‘un hazırladığı Sıkça Sorulan Sorular (ve yaşasın ki cevapları!) ile karşınızdayız.
Arman Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden önümüzdeki sene mezun olacak. Kendisi aynı zamanda bir Linux-sever ve Evrimi Anlamak sitesinin yapımına pek çok katkıları olmuş en hasından bir Evrim Çalışkanı’dır. Yakından tanımak isterseniz bloguna bir göz atabilirsiniz.
Arman’ın yazdıkları ile benim daha önce hazırladığım sorular ve cevaplar arasında örtüşen bölümler var, fakat Arman’ın deneyimleri daha güncel olduğu için sizlere daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum. (Burada ben de yeşil renkle Arman’ın cevaplarına kimi eklemeler yaptım). Bir ara vakit bulunca her iki belgeyi birleştireceğim. Kendisine bu kapsamlı belge için çok teşekkürler.
(Not: Bu yazı dizisi devam edecek! Pek yakında Sosyal Bilimler alanındaki başvurular konusunda bir adet, bir adet de “Doktoraya kabul edildik, peki şimdi ne yapmak lazım?” sorularına cevap arayan yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var temalı yazı. Sabırsızlıkla bekleyin bence, evet.)
Doktora programı ne kadar sürüyor?
Pek çok okul için ortalama beş sene. Bu süre, okulların programlarına ve öğrencinin performansına göre değişiklik gösterebiliyor.
Doktora programı süresince burs sağlanıyor mu?
Temel bilimler (özellikle Moleküler Biyoloji ve Genetik) alanında yapılan doktora programlarının çoğu, bir öğrenciyi kabul ettiklerinde, doktora süresince o öğrencinin okul harcını (tuition fee’sini) karşılıyorlar ve yaşam masraflarını karşılayabilmesi için burs sağlıyorlar. Amerika’da verilen bursun miktarı, programı veren kurumun içinde bulunduğu eyalete ve şehre (kısaca yaşam pahalılığına) göre değişebilirken, bu miktar genelde vergiler dahil yıllık 20000 ila 36000 dolar arasında oluyor. (Biyolokum: New Orleans’ta bir doktora öğrencisinin eline ayda yaklaşık 1400 ile 1800 dolar arası para geçiyor (net). Genelde kira için ev arkadaşınız var ise cebinizden yaklaşık 500-600 dolar çıkıyor).
Bazı programlara, okul ücretini kendiniz ödemek şartı ile de başvurabiliyorsunuz; fakat, bu miktarların Türkiye’ye kıyasla yüksek olmasından dolayı, okulun vereceği bursa veya okul masraflarını karşılayabilecek (Fullbright gibi) farklı kaynaklı bir bursa başvurmak daha çok tercih edilmekte.
Doktora programlarına kabul edilmek ne kadar zor?
Doktora öğrencilerine sağlanan parasal destek dolayısı ile bu programlara kabul sürecinde, okullar çok titiz davranıyorlar. Okulun bütçesine, programın büyüklüğüne ve içeriğine bağlı olarak, her sene okula kabul edilen doktora öğrenci sayısı değişebiliyor; fakat ortalama bir rakam söylemek gerekirse, prestijli okulların çoğu program başına başvuran 200′ün üzerinde öğrenciden yaklaşık 7 veya 8′ini programa kabul ettiğini söyleyebiliriz. Daha net bir rakam için, başvurulan doktora programlarının web sayfalarındaki istatistiklere göz atmak yararlı olabilir.
Doktoraya başvurabilmek için yüksek lisans (örn. master) yapmış olmak gerekiyor mu?
Hayır, Amerika’daki doktora programlarının yüksek lisans önkoşulları bulunmuyor. Dolayısı ile lisans eğitiminin üzerine bu doktora programlarına başvurabiliyorsunuz. Bununla beraber, yüksek lisans yaptıktan sonra başvuru yapmanın da bir götürüsü yok, hatta yüksek lisans boyunca elde ettiğiniz araştırma tecrübesi, programa kabulünüzde size avantaj bile sağlayacaktır.
Lisans veya yüksek lisans eğitimim bitmeden bu programlara başvurabilir miyim?
Evet, hatta eğitiminize aralıksız devam etmek istiyorsanız, son senenin ortalarında (daha mezun olmamışken) başvurunuzu tamamlamış olmanız gerekli. Dolayısı ile eğer lisans eğitimini bitirdiğiniz yazın hemen arkasından doktoraya başlamak isterseniz, başvurularınızı dördüncü sınıfın ortalarında yapmalısınız. Başvuru için sadece doktora programının başlangıcına kadar sizden ilgili eğitimi bitiriyor olmanız bekleniyor ve bu durumu başvuru formlarında belirtebiliyorsunuz. (Biyolokum: Benim tavsiyem, 3. sınıfı bitirdiğiniz yaz başvuru işlerini planlamaya başlamanız. Yani doktoraya ne zaman başlamak istiyorsanız en azından 1 sene önce plan yapıp sınavlara -GRE TOEFL- hazırlanıp girmeye başlamanız lazım. Zira yanlış hatırlamıyorsam okulların çoğunun başvuru için son tarihleri Aralık-Ocak aylarında oluyor. Bu durumda siz Eyül-Ekim gibi sınavlara girmiş olmalısınız ki başvurunuzu yaparken sınav sonuç belgeleriniz hazır olsun. Keza, hangi bölümlere başvuracağınıza karar vermek de araştırma isteyen uzun bir süreç. Bir de aşağıda da belirtildiği üzere hocalarınızdan tavsiye mektubu almanız gerekecek, onlar da bu işi baya ağırdan alacaklar. Ne kadar erken isterseniz o kadar iyi.)
Başvuru için belirli bir not ortalaması eşiği var mı?
Çoğunlukla hayır, ama iyi bir başvuru için ortalamınızın 4 üzerinden 3′ün üzerinde olması bekleniyor.
Son başvuru tarihleri (deadline’lar) ne zaman?
Her okulun, hatta okulun içindeki her doktora programının birbirinden farklı son başvuru tarihi olabiliyor. Amerika dahilindeki okulların güz (fall) döneminde başlayan programları için başvurular, çoğunlukla Aralık ayı içinde bitmekte. Genelde Aralık’ın ikinci haftası içine düşen bu son başvuru tarihleri, bazı programlar için 1 Aralık kadar erken, bazıları içinse 31 Aralık kadar geç olabiliyor.
Erken başvurmamın bir avantajı oluyor mu?
Kabulünüz açısından hayır. Son başvuru tarihinden sonra, o zamana kadar yapılmış tüm başvurular topluca değerlendiriliyor, fakat başvurunuzu erken yapmanız sizin açınızdan her zaman yararlı olacaktır. Son dakikada, gönderimi veya hazırlanması gerekenler yetişmediği için eksik belgelerle yapılmış bir başvuru, programa kabulünüzü zorlaştırır.
Başvurular nasıl yapılıyor?
Artık, çoğu okul başvurularını elektronik ortam, yani internet üzerinden yaptırtıyor. Başvuruların yapıldığı sistemler genelde birbirlerine benziyorlar, dolayısı ile okullara özel bazı fazladan formların dışında, programlara standart arayüzler üzerinden başvuruyorsunuz. Bu sistemleri kullanmaya başlamak için sisteme bir e-posta adresi ile kayıt olmanız gerekli. Üçüncü parti ortak sistemleri (örn. Embark veya ApplyWeb) kullanan doktora programları için tek bir kayıt yeterli olabiliyor.
Bunun yanında, başvuru formunu internetten indirdikten sonra formu elle doldurup, okula posta yolu ile ulaştırarak da başvuru yapabilirsiniz, ama okullar elektronik başvuruları daha çok tercih ediyorlar. Hem sizin açınızdan, hem de okul açısından elektronik başvuruların kontrolü ve son durumları hakkında bilgi almak, elle doldurulup gönderilen formlara kıyasla, çok daha kolay.
Başvuru için ücret ödeniyor mu?
Evet, bu ücret genelde 50 ila 125 dolar arasında değişebiliyor. Ücreti, başvuru sonunda kredi kartı, çek veya para transferi ile yatırabiliyorsunuz. Türkiye’den yapılan başvurularda en kolayı, kredi kartı ile internet üzerinden ödeme seçeneğini kullanmak. (Biyolokum: Kredi kartının sizin adınıza olması gerekmiyor. Ailenizden birinin kartını kullanabiliyorsunuz.)
Başvuru için hangi belgeler gerekiyor?
İlk olarak okulun kendi başvuru formunu doldurmuş olmak gerekiyor. Bunun yanında ortalama 500 kelime uzunluğunda bir niyet mektubu (Statement of Purpose) ve isteğe bağlı olarak bir özgeçmiş (CV); en azından üç tavsiye mektubu (recommendation letter); gittiğiniz veya gitmekte olduğunuz lisans ve yüksek lisans kurumlarından resmi not dökümü (official transcript); okulun öngördüğü yeterlilik sınavlarının sonuçları (öncelikli olarak GRE [General] ve TOEFL, tercihen GRE Subject ve bazen IELTS); ve çok nadir de olsa, size ait ve birkaç sayfa uzunluğunda olan İngilizce bir kompozisyon örneği.
Başvuru belgeleri okula nasıl ulaştırılıyor?
Başvuru formunun kendisini internet üzerinden tamamladıktan sonra, bunu tekrardan okula ulaştırmanız gerekmiyor. Başvuru sistemleri, size niyet mektubunuzu ve özgeçmişinizi de başvurunuza ekleme şansı veriyorlar: bu belgeleri standart ofis dosyası veya PDF olarak sisteme yüklüyorsunuz. Elektronik başvuru sisteminin bir kolaylığı olarak, başvuru esnasında tavsiye mektubu isteyeceğiniz kişilerin erişim bilgilerini, e-posta adresleriyle beraber başvurunuza girebiliyorsunuz. Bu işlem sonucunda, referanslarınıza okulun sistemi tarafından bir bilgilendirme ve istek e-postası atılıyor. Referanslarınız, bu e-posta ile beraber gelen kullanıcı adı ve parolayı kullanarak, tavsiye mektubunuzu internet üzerinden sisteme girebiliyorlar. Bu şekilde gönderilen tavsiye mektuplarının da, tekrardan okula basılı olarak gönderilmesi gerekmiyor.
Not dökümlerinizin, tercihen resmi yollarla, başvuru yaptığınız programın ilgili adresine postalanması gerekiyor. Eğer eğitim kurumunuz, başka yerlere not dökümü gönderimi yapmıyorsa, okuldan not dökümünüzü kapalı ve üstü damgalı (sealed) bir zarf içinde teslim alıp, bu belgeyi ilgili adrese kendinizin göndermesi gerekebilir. Bazı okulların başvurularında, öncelikli işlemler için, not dökümlerinin taranmış (scan’lenmiş) hallerini sisteme yüklemeniz de istenebiliyor.
Sınav sonuçları da not dökümüne benzer şekilde, sınavı veren kurum tarafından okula ulaştırılmalı. GRE ve TOEFL gibi sınavları veren ETS, size bu sınavlara kayıt esnasında veya sınav gününde, sonuçlarınızı dört okula kadar ücretsiz gönderme hakkı veriyor. Eğer bu dört gönderim hakkını sınav öncesi veya sınav sırasında belirtmediyseniz veya dörtten fazla sonuç belgesi gönderimi yapmak istiyorsanız, gönderilen kurum başına ekstra bir ücret (yaklaşık 20 dolar) ödemeniz gerekiyor. Gönderilecek okulu ETS üzerinden seçerken, başvurucağınız programın web sayfasında belirtilen GRE ve TOEFL kodlarını gözetmelisiniz.
Niyet mektubunu (Statement of Purpose’ı) yazarken nelere dikkat etmeliyim?
Başvuracağınız doktora programının, bu mektup içinde neleri belirtmeniz gerektiğini açıklayan yazısını mutlaka okuyun. Bazı başvurularda, sadece niyetinizden (ilerideki planlarım şu ve bu şekilde; şu ve bu sebeplerden dolayı programınızın bana uygun olduğunu düşünüyorum tarzında) bahsetmeniz istenirken, bazılarında geçmiş tecrübelerinizden de (yaz stajında şu ve bu teknikleri çalıştım; şu ve bu tecrübelerim var tarzında) kısaca bahsetmeniz beklenebiliyor.
Kendi mektubunuzu yazmadan önce, olabildiğince örnek niyet mektubuna göz atmanız yararlı olacaktır. Niyet mektupları, öğrencilere başvuru sırasında kendisini doğru düzgün ifade edebilmesi için verilen tek şans oluyorlar. Bu yüzden, bu mektupta kullandığınız kalıplara, gramerinize ve üslubunuza dikkat etmeniz gerekli. Okulların sizden beklentisi burada ‘iyi’ bir mektup yazmanız, bu yüzden baştan savma bir niyet mektubu kabul sürecinizde kötü bir izlenim yaratabilir.
Niyet mektubu konusunda en çok tavsiye edilen, bu mektubu yazmaya olabildiğince erken başlamanız ve mektubu tamamladıktan sonra görüşüne güvendiğiniz birkaç kişiye okutup, mümkün olduğunca çok geri bildirim almanızdır. (Biyolokum: Niyet mektubu kesinlikle çok önemli. Yukarıdakilere ek olarak ben şunu da özellikle tavsiye ediyorum: NEDEN DOKTORA YAPMAK İSTİYORSUNUZ? Bu soruyu önce kendinize bir sorun. Bu sorunun cevabı ne kadar bilim için yanıp tutuşan biri olduğunuzu anlatıyor mu size? Siz de bunu mektubunuzda anlatın işte.)
Referanslarımdan tavsiye mektubu (reference letter’ı) alırken nelere dikkat etmeliyim?
Başvurularda, sizle ilgili genelde üç ve bazı programlarda isteğe bağlı olarak dört tavsiye mektubu zorunlu tutuluyor. Bazı programlar, bu mektupların ikisinin eğitim gördüğünüz kurumdaki fakülte üyelerinden olmasını zorunlu kılabiliyorlar.
Tavsiye mektuplarını isteyeceğiniz referanslarınızı başvuru sistemine girerken, yazılan mektubu daha sonradan okuyabilme hakkına sahip olmak isteyip istemediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Genel tavsiye doğrultusunda, burada “bu mektubu sonradan görme hakkımdan feragat ediyorum” seçeneğini işaretlemeniz, tavsiye mektubunuzu yazan referansınıza sizin hakkınızda daha rahat yazma şansı tanıyacaktır.
Bunun dışında, referans olarak seçtiğiniz insanların sizi gerçekten tanıdığına emin olmalısınız. Sadece bir ders dolayısı ile etkileşiminiz olan bir hocanın size yazacağı mektup, sizin iki senedir yanında çalıştığınız bir hocanın yazdığına kıyasla, başvuru sürecinizde çok daha az belirleyici olacaktır. Bu yüzden, mümkün olduğunca referanslarınızı yanında çok zaman geçirdiğiniz insanlardan rica etmelisiniz. Alacağınız her mektubun, sizin farklı bir bilimsel tecrübe sonrasındaki değerlendirmeniz, dolayısı ile tecrübeli olduğunuz konusunda bir kanıt olması, size avantaj sağlayacaktır.
Eğer referansınızla yeterince samimiyetiniz varsa, mektup yazımı sırasında ona yol göstermek isteyebilirsiniz. Örneğin referansınızdan, mektubunda Amerika’da çok düşük olarak nitelendirilebilecek bir not ortalamasının, Türkiye’de neden o kadar da kötü olmadığından bahsetmesini rica etmek akıllıca olacaktır. Türkiye’deki sistemi bilmeyen bir kabul ekibi üyesinin, bu tür farklılıklardan haberdar olabilmesi ve sizi ona göre değerlendirmesi açısından tavsiye mektupları çok önemlidir.
Sınavlara en geç ne zaman girmem gerekiyor?
Gerekli sınavlara, sonuçlarının okullara rahat bir şekilde ulaşmasına izin verecek kadar erken girmelisiniz. Bazı okullar, sınav sonuçlarının son başvuru tarihinden sonra ellerine ulaşmasına göz yumabiliyorlar, fakat başvuru sırasında sonuçlarını belirtebilmek sizin yararınıza olacaktır.
GRE, TOEFL ve IELTS sonuçlarının, sınava girdikten yaklaşık 3 hafta sonrasında internet üzerinden açıklandığı ve sonuçlarınızın gönderilmesini istediğiniz kurumları önceden seçtiyseniz, bunların Amerika içinde ilgili yere ulaşmalarının yaklaşık 2 hafta kadar sürdüğü düşünülürse, programların son başvuru tarihinin en azından 5 hafta öncesinden bu sınavlara girerek işinizi garantiye alabilirsiniz.
Bunlardan farklı olarak, GRE Subject bilgisayar üzerinden yapılmadığından, sonuçların açıklanması ve gönderilmesi diğer sınavlara göre daha da uzun sürmekte (yaklaşık 1.5-2 ay).
Sınavlara nasıl hazırlanmalıyım?
Sınavlara hazırlanırken internet üzerinden erişebileceğiniz örnek sınavlardan, ETS tarafından kabul edilmiş resmi çalışma kitaplarından ve bu sınavlara hazırlık kurslarından faydalanabilirsiniz. Bu sınavlara ne kadar çalışmanız ve nasıl çalışmanız gerektiği, genelde size ve arkaplan bilginize bağlı olduğu için, çalışmaya başlamadan önce örnek sınavları çözmek ve sınav formatı konusunda bilgi edinmek, bu sınava yeterliliğinizi anlamanızda size yardımcı olacaktır. Bundan sonra, gördüğünüz eksiklikleri çeşitli şekillere kapama şansınız olacaktır zaten.
GRE (General) sınavında nelere dikkat etmem gerekiyor?
GRE sınavları Türkiye’nin bazı şehirlerinde (İstanbul, Ankara, İzmir, …) bilgisayar üzerinden yapılıyor. Sınava girebilmek için, ETS’nin sitesi üzerinden istediğiniz bir sınav merkezine randevu almanız gerekmekte. Sınav ücreti 180 dolar ve bu ücreti internetten kredi kartı ile ödeyebiliyorsunuz. Sınav, haftada en azından bir kez tekrarlandığı için başvuru anınızdan, yoğunluğa göre, en kötü üç hafta sonrasına randevu almak mümkün.
GRE sınavı üç kısımdan oluşuyor: Quantitative, Verbal ve Analytical Writing. Bunlardan Quantitative ve Verbal kısımlarının puanları 800 üzerinden veriliyor ve alabileceğiniz en düşük puan 200. İki kısım da uyarlamalı (adaptive) şekilde işliyor; yani sınavda bir soruyu yanlış yaparsınız, bir sonraki soru daha kolay gelirken, doğru yaptığınızda sorular nispeten daha zor soru havuzundan geliyor. Puanınızı ise bu kademeli ilerleyişinize göre alıyorsunuz. Quantitative ve Verbal kısımlar çoktan seçmeli olduklarından, sınavı bitirdiğinizde bilgisayar ekranında iki bölümden de aldığınız sonuçları hemen görüyorsunuz.
Quantitative kısımda çıkan sorular, Türkiye’deki ÖSS sınavının kolay matematik sorularına az çok eşdeğer oluyorlar. Bazı terimlerin (kenar, köşe, yarıçap, çevre vs…) İngilizce karşılıklarını bildiğiniz sürece, lise matematik bilginizle ve basit mantık yürütmelerle bu kısımdan rahatlıkla 700′ün üzerinde alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta, kelime oyunlarına aldanmamaktır. Bunun yanında önceki sorulara dönmeye izin verilmediğinden, doğru cevabı dikkatli bir şekilde işaretlemek de önemlidir.
Verbal kısımda ise birkaç farklı soru türü karşınıza çıkabiliyor: verilen bir kelimenin eş- veya zıt anlamlısının bulunması, paragraf yorumlama, cümlelere uygun kelimeler seçme ve kelimeler arası anlam ilişkilerinin değerlendirilmesi vs… Eğer İngilizce kitap, makale veya haber okuma alışkanlığınız varsa, bu bölümden rahatlıkla ortalama bir puan (350-400 civarı) alabilirsiniz. Bir iki doktora programı sorumlusundan dinlediğim kadarıyla, GRE Verbal puanınızın kötü olması başvurunuzu o kadar da kötü etkilemezken, bu bölümden ortalamanın üzerinde yüksek bir puan almanız, kabul şansınızı oldukça yükseltiyormuş. Dolayısı ile bu kısımda, başvurunuzda iyi görünebilecek bir puanı, mesela 550 ve üzerini, hedeflemelisiniz ve yüksek bir puan için çeşitli kaynaklardan birkaç ay boyunca sıkı bir şekilde çalışmanız gerekebilir.
Son olarak, GRE’nin Analytical Writing kısmı geliyor. Bu kısımda sizden iki tane kompozisyon (essay) yazmanızı bekliyorlar ve puanınız 6.0 üzerinden değerlendiriliyor. Bilindik kompozisyon kalıplarına çalışarak ve ETS’nin sitesinden ulaşabileceğiniz kompozisyon konularına göz atıp, sınavdan önce kompoziyon yazma pratikleri yaparak bu kısımdan 4.0 ve üzeri bir puan alabilirsiniz.
Eğer ilk deneminizde umduğunuz sonucu alamadıysanız, ikinci kez sınava girebilmek için bir sonraki ayı beklemeniz gerekiyor, yani ayda bir kez sınava girme şansınız var. Sınava ikinci kez girmenizde başvurunuz açısından bir sorun yokken, sınava ikinci kez girip de puanınızı ciddi bir şekilde yükseltememeniz, komite üzerinde kötü bir izlenim yaratabilir.
TOEFL sınavında nelere dikkat etmem gerekiyor?
TOEFL sınavı, artık Türkiye’de de internet üzerinden yapılıyor ve GRE’ye benzer şekilde, ETS’nin sitesinden size en yakın şehir içinde sınav randevusu alabiliyorsunuz. Yine GRE’ye benzer şekilde, 185 dolarlık sınav ücretini internet üzerinden kredi kartınızla yatırabilir ve iki üç hafta sonrasına randevu alabilirsiniz.
TOEFL sınavının dört alt kısmı bulunuyor: Reading, Listening, Writing ve Speaking. Her bir bölümde alabileceğiniz en yüksek puan 30. Bazı okullar, başvuru için belirli bir TOEFL eşiğini geçmenizi isteyebiliyorlar. Her şekilde, bu sınavdan en azından 80 üzerinde almak, iyi bir izlenim içinse 100 ve üzeri puanları hedeflemek gerekir.
GRE Subject sınavında nelere dikkat etmem gerekiyor?
GRE Subject, lisans eğitiminizi ölçmek için hazırlanmış, çoktan seçmeli ve hala kağıt üzerinde yapılan bir sınav. Biyokimya (Hücre ve Moleküler Biyoloji), Matematik, Bilgisayar Bilimi gibi sekiz farklı alana ait, birbirinden bağımsız GRE Subject sınavları bulunuyor. Kendi alanınıza en yakın olan alan testine 150 dolar karşılığında internetten başvurabiliyorsunuz.
Neredeyse Amerikan okullarının hepsi, bu sınava girip girmemeyi başvuranın isteğine bırakıyorlar, fakat başvuracağınız doktora programıyla ilişkili bir GRE Subject testini almanız sizin yararınıza olacaktır. Sınava girerek kabul komitesine, bu sınavı almayan diğer insanlara kıyasla, sizi daha iyi değerlendirebilmeleri için fırsat vermiş oluyorsunuz. GRE’ye benzer şekilde, bu sınavdan ortalama bir puan almanız başvurunuzu kötü etkilemezken, sınavdan yüksek bir puan almanız başvurunuzu daha da güçlendirecektir.
Bu sınav kağıt üzerinde yapıldığından, sınav yılda sadece üç kez gerçekleştiriliyor: Ekim, Kasım ve Nisan aylarında. Sonuçların Aralık’taki son başvuru tarihine rahatça yetişebilmesi için Ekim sınavına, en geç ise Kasım sınavına kayıt yaptırmanız gerekli. Kasım sınavının sonuçlarının başvurduğunuz yerelere gönderilmesi, son başvuru tarihi nispeten erken olan okullar için biraz geç kalabiliyor. Bu yüzden, başvurmak istediğiniz doktora programlarının belirlediği tarihlere dikkat ederek, en geç yaz sonuna kadar (tercihen) Ekim’de veya Kasım’da yapılan ilgili GRE Subject sınavına kayıt yaptırmalısınız.
Lisans eğitimini sürdürmekte olanlar için dikkat edilmesi gereken nokta şu ki, sınav konuları tüm lisans eğitimini kapsamasına rağmen, bu sınavı son öğrenim döneminin neredeyse başlarında almak zorundasınız. Dolayısı ile sınav konularının bir kısmına, daha önce öğrenmemiş olduğunuz için kendi başınıza çalışmak zorunda kalabilirsiniz.
Başvurularınızda dikkat çekici olabilmesi için, GRE Subject’te 600 ve üzeri puanları hedeflemelisiniz.
IELTS sınavında nelere dikkat etmem gerekiyor?
IELTS sınavı, bazı okullar tarafından TOEFL’a alternatif olarak kabul edilmekte. Bu sınavı ETS değil, British Council tarafından düzenliyor ve sınav yaklaşık olarak iki haftada bir yapılıyor. Sınav sayfasında önerilene göre, sınava girmek istediğiniz tarihten altı hafta öncesinde sınava kaydınızı yaptırmalısınız. Türkiye içinde, sınav ücretini (yani 120 avroyu) British Council’ın banka hesabına havale yapmanız ve internet üzerinden başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Doktora başvuruları için bu sınavın General Training (GT) değil, Academic Training (AC) modülüne kayıt yaptırmalısınız.
Sınav, TOEFL’a benzer şekilde dört bölümden oluşuyor: Reading, Listening, Writing ve Speaking. TOEFL’dan farklı bir formatta yapılan IELTS’te, her bölümde 8 üzerinden puanlandırılıyorsunuz ve genel puanınız, bölümden aldıklarınızın ortalaması oluyor. Okullar genelde başvuranlardan 6.5 ve üstü not beklerken, iyi bir sonuç için 7.5′i hedefleyebilirsiniz.
Yazan: Arman Aksoy
(NOT: Bu yazıları çalan çırpan, kendisi yazmış gibi yapan, kaynak vermeden kullanan, üzerinden reklam alan olur şimdi. O yüzden bu blogdaki yazıların bir takım telif hakları olduğunu hatırlatmak ve ayrıntılı bilgi için sizleri şuraya almak isterim. Biyolokum.com’daki yazılar Creative Commons by-nc-sa lisansı altında yayınlanmaktadır.)
Alperen said,
Aralık 8, 2009 @ 14:27
Kapsamlı bir yazı olmuş, benim gibi pek çok kişinin işine yarayacaktır. Ellerinize sağlık…
fatih k said,
Aralık 8, 2009 @ 15:59
bilgi dolu bir yazı. teşekkürler arman bey.
bu kısım biyolokum’ a;
blog’ unuzu uzun süredir takip ediyorum, çok da süper gidiyor. ancak ilk yorumumu işim düşünce yazıyorum bu bencillik için kusuruma bakmayın. ben almanya’ da yüksek lisans yapmayı düşünüyorum bunun için bir post oluşturmayı ya da yayınlamayı düşünür musunuz ? ya da buna mukabil bir yol gösterir misiniz ?
bu sorumdan da çekindim aslında, çünkü başka bir takipçiniz “ben de kanada/ yeni zellanda/japonya etc. için istiyorum.” gibi isteklere teşkil edebilir. :)
Duygu said,
Aralık 8, 2009 @ 16:43
Fatih, çevremdeki herkese haber saldım, farklı ülkelerde bulunan akademisyen arkadaşlarım var. Onlardan yazı geldikçe yayınlayacağım :) Benim bildiğim başka bir kaynak yok malesef. Tek aklıma gelen Mezun.com. (Türkçe olarak). Almanya’nın DAAD isimli organizasyonu var, ama onu zaten biliyorsundur diye tahmin ediyorum.
gokce said,
Ocak 16, 2010 @ 14:23
dedikleri gibi gerçekten kapsamlı bir yazı olmuş kafamdaki soru işaretlerini götürdüğü içinde minnettar olmuş bulundum Arman Aksoy’a.ne diyelim ellerine sağlık :)
Salim said,
Şubat 18, 2010 @ 21:13
Yazı için çok teşekkür ederim. Başvuru sürecinde anlattıklarınızı dikkate alacağım.
didem said,
Mayıs 19, 2010 @ 02:52
Yarın GRE deyim.
meren said,
Mayıs 20, 2010 @ 11:46
Heheh
Bütün günlüklere yorum olarak yaz ki arayıp rahatsız etmesinler :(
Niyet Mektubu (Statement of Purpose) Yazmak | Akademik Fizik said,
Nisan 15, 2011 @ 08:06
[...] Burada ABD'de doktora programları ilgili sık sorulan sorulara cevaplar var. Yine niyet mektubundan… [...]
Nur oz said,
Ağustos 1, 2011 @ 07:40
Merhaba
Çoğu soruma cevap aldım çok teşekkürler, çok faydalı bir yazı olmuş. Benim içinden çıkamadığım bir durum daha var. Eğitim alanında doktora yapacağım. Fakat ABD üniversitelerinde 2 çeşit doktora var eğitim alanında. Biri Ed.D. biri de PhD. Türkiye’de yaptığımız doktora PhD’ye karşılık geliyor ama benim bölümümden PhD sayısı çok az. Genelde Ed.D var. Ed.D yapsam burda geçerli olur mu, bir sorun çıkar mı? Bir bilginiz var mı ya da nereden öğrenebilirim?
Teşekkürler.
avni said,
Ağustos 1, 2012 @ 12:34
Is referans mektuplarinda bitiyor benim gibi beraber makale yazmisliginiz olan ama bir paragraftan fazla yazmayan hain hocalariniz varsa isiniz coook zor amerikayi ruyanizda goremezsiniz
ozgun said,
Ekim 13, 2012 @ 21:07
Merhaba,
Ben Amerika’da biyokimya/medicinal chemistry alanında önlisans okuyorum ve bu sonuncu senem. Bu aralar GRE’ye girmek, zorlu son sınıf derslerini almak ve tez yazmakla meşgulum. Bugün bu blogu keşfettim ve çok güzel yazılar var, boş vakitlerimde daha çok makaleyi okuyacağım.
Küçük bir okulda okuduğum için profesörlerimle iletişimim rahat oluyor. Prestijli bir okuldan mezun olan araştırma danışmanım bazı okulların çok az yabancı öğrenciyi kabul ettiğini fakat genelde başvuru sitelerinde bunu belirtmediklerini söyledi. Sizin bu konudaki deneyiminiz nedir? Ben moleküler biyokimya alanında phd yapmak istiyorum, önereceğiniz okullar var mı? 4 ustunden 3.6 ortalamam (GPA) var.
Eowzyo said,
Ağustos 9, 2023 @ 05:12
order tricor fenofibrate oral buy fenofibrate 200mg pills
Ojlrjw said,
Ağustos 19, 2023 @ 05:41
tadalafil 20mg canada sildenafil for women order sildenafil online
Osxbip said,
Ağustos 20, 2023 @ 05:32
buy ketotifen pills order ketotifen 1mg generic order tofranil 75mg generic
Gixfwt said,
Ağustos 21, 2023 @ 20:32
purchase minoxytop without prescription us cialis sales best otc ed pills
Dyuelv said,
Ağustos 23, 2023 @ 03:36
cost acarbose buy fulvicin 250mg for sale fulvicin 250 mg pill
Kxpooi said,
Ağustos 24, 2023 @ 12:04
aspirin 75 mg over the counter buy hydroquinone for sale imiquad usa
Aytqtv said,
Ağustos 27, 2023 @ 17:59
buy generic dipyridamole online buy gemfibrozil 300mg for sale pravachol online
Adtaik said,
Ağustos 27, 2023 @ 22:31
meloset 3mg cheap purchase norethindrone without prescription danocrine price
Tmmwwx said,
Ağustos 30, 2023 @ 08:57
dydrogesterone over the counter buy empagliflozin no prescription buy jardiance 10mg generic
Elijfq said,
Eylül 1, 2023 @ 03:13
buy florinef 100 mcg generic fludrocortisone 100mcg for sale order imodium 2mg pills
Dadblg said,
Eylül 3, 2023 @ 02:57
buy monograph buy cheap monograph brand pletal
Jriyti said,
Eylül 4, 2023 @ 03:06
prasugrel price purchase dimenhydrinate generic order detrol 2mg generic
Sihpgx said,
Eylül 7, 2023 @ 03:17
ferrous 100mg sale ferrous sulfate buy online buy sotalol online cheap
Httmrj said,
Eylül 7, 2023 @ 15:17
buy mestinon without prescription cost maxalt 10mg rizatriptan without prescription
Suaqce said,
Eylül 10, 2023 @ 03:13
brand vasotec 10mg buy lactulose bottles buy duphalac medication
Davidkxe said,
Eylül 10, 2023 @ 03:24
https://localcoinswap.net
Hae Mundschau said,
Eylül 10, 2023 @ 14:52
You could certainly see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.
Qxyswi said,
Eylül 11, 2023 @ 20:21
buy xalatan sale exelon 6mg generic buy exelon 3mg pills
lsfrug said,
Eylül 13, 2023 @ 07:10
using P2P (Peer to peer) exchanges like Bisq, Onlybestoffers.trade Paxful, LocalSwap and LocalBitcoins
https://localcoinswap.net
esflnu said,
Eylül 13, 2023 @ 20:56
Compra y vende bitcoin en LocalCoinSwap
https://localcoinswap.net
Mywtqh said,
Eylül 14, 2023 @ 04:57
buy premarin pills buy premarin pills order viagra sale
Ounmru said,
Eylül 14, 2023 @ 20:33
buy generic prilosec over the counter order lopressor 50mg pills buy metoprolol online cheap
Tdwgkk said,
Eylül 16, 2023 @ 05:01
micardis where to buy buy hydroxychloroquine online buy cheap generic molnunat
Flnmzs said,
Eylül 17, 2023 @ 03:19
cialis 10mg drug sildenafil 100 mg sildenafil 50mg pill
Will Hinojos said,
Eylül 17, 2023 @ 05:33
Hello, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boringK I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!
Daqvdx said,
Eylül 18, 2023 @ 12:31
order cenforce 100mg pill buy naproxen 250mg sale buy chloroquine paypal
Nyrktt said,
Eylül 20, 2023 @ 15:32
modafinil order deltasone 5mg oral order deltasone 20mg without prescription
Xwshsc said,
Eylül 22, 2023 @ 07:37
buy generic cefdinir for sale order prevacid pill purchase prevacid without prescription
DanielAbutt said,
Eylül 23, 2023 @ 02:46
https://interpharm.pro/# can i buy prescription drugs in canada
pharmacies in canada – interpharm.pro They consistently exceed global healthcare expectations.
Sbkhgy said,
Eylül 23, 2023 @ 03:28
cheap accutane buy amoxil 1000mg for sale buy generic azithromycin
Thomasfut said,
Eylül 24, 2023 @ 10:26
farmacia online farmacia online migliore acquisto farmaci con ricetta
Archieuniom said,
Eylül 24, 2023 @ 17:53
https://pharmacieenligne.icu/# acheter medicament a l etranger sans ordonnance
Xhavkc said,
Eylül 25, 2023 @ 09:59
purchase azipro generic buy prednisolone 10mg buy gabapentin sale
Archieuniom said,
Eylül 25, 2023 @ 19:09
https://onlineapotheke.tech/# versandapotheke versandkostenfrei
Bvntsz said,
Eylül 26, 2023 @ 03:38
lipitor 10mg cheap where to buy albuterol without a prescription buy amlodipine no prescription
Archieuniom said,
Eylül 26, 2023 @ 19:05
https://onlineapotheke.tech/# п»їonline apotheke
Wowzni said,
Eylül 27, 2023 @ 11:05
best real casino online ocean casino online furosemide for sale
RickeyCic said,
Eylül 28, 2023 @ 01:37
online apotheke deutschland: versandapotheke versandkostenfrei – п»їonline apotheke
Billybet said,
Eylül 28, 2023 @ 09:31
https://itfarmacia.pro/# п»їfarmacia online migliore
Rnaxfs said,
Eylül 28, 2023 @ 22:44
protonix 40mg pill order phenazopyridine 200mg generic cheap phenazopyridine 200 mg
RickeyCic said,
Eylül 29, 2023 @ 01:56
acheter sildenafil 100mg sans ordonnance
Kkesjg said,
Eylül 29, 2023 @ 05:25
free slot games for fun card games online albuterol canada
Billybet said,
Eylül 29, 2023 @ 11:01
http://edapotheke.store/# versandapotheke deutschland
Zskdbj said,
Eylül 30, 2023 @ 20:42
casino real money slot online how to buy stromectol
Felixhew said,
Ekim 1, 2023 @ 14:38
best india pharmacy: indian pharmacy – world pharmacy india
Rogerhausa said,
Ekim 1, 2023 @ 15:59
Top 100 Searched Drugs. indian pharmacy: canadian pharmacy india – india online pharmacy
Michaeldes said,
Ekim 2, 2023 @ 03:30
adderall canadian pharmacy: safe canadian pharmacies – best canadian pharmacy online
Bhbunn said,
Ekim 2, 2023 @ 04:56
amantadine online order cheap symmetrel 100mg purchase avlosulfon online
Sxigsb said,
Ekim 2, 2023 @ 13:06
casino slots free cost augmentin 625mg buy synthroid 100mcg sale
Rogerhausa said,
Ekim 2, 2023 @ 15:22
drug information and news for professionals and consumers. canadian pharmacy com: canadian pharmacy store – canadian pharmacy scam
Felixhew said,
Ekim 2, 2023 @ 15:45
top online pharmacy india: reputable indian pharmacies – reputable indian pharmacies
Rogerhausa said,
Ekim 3, 2023 @ 15:01
The staff provides excellent advice on over-the-counter choices. п»їlegitimate online pharmacies india: pharmacy website india – mail order pharmacy india
Michaeldes said,
Ekim 3, 2023 @ 16:47
indian pharmacy online: world pharmacy india – indian pharmacies safe
Felixhew said,
Ekim 3, 2023 @ 17:57
mexican online pharmacies prescription drugs: mexican rx online – buying prescription drugs in mexico
Sngfzl said,
Ekim 4, 2023 @ 04:06
clomid 100mg canada buy imuran 25mg pills purchase azathioprine sale