Web üzerinden takım çalışması dersi
Bu dönem internet üzerinden bir ders almaya başladım: “How Teams Work – and How to Work Better in Teams” (takım çalışması nasıl işler – ve nasıl daha iyi takım oyuncusu olunur). Bu ders The Center for the Integration of Research, Teaching, and Learning (CIRTL) (Araştırma, Eğitim ve Öğrenmeyi Entegrasyon Merkezi) tarafından verilen 3 dersten biri.
Benim dersi almaya karar vermemin sebebi, hem konunun bana gönüllü organizasyon işlerinde yardımcı olacağını düşünmem (ayrıca onun için olmasa bile, takım çalışması insana her daim lazım olan bir şey), hem de internet üzerinden verilen derslerin nasıl işlediğini çok merak etmem idi.
Hocamız Patricia Rankin Colorado’da fizik profesörü. Öğrenciler ise ABD’nin çeşitli yerlerinden ve Japonya’dan lisansüstü öğrenciler. (“Japonya mı, niden?” diye sorarsanız “Ben de bilmiyorum, dattebayo!” derim). Ders Elluminate Live isimli bir sanal ortam üzerinden işleniyor. Hepimiz bu online “dersliğe” belirlenen saatte mikrofon ve web kamerlarımızı hazır ederek bağlanıyoruz. Ortam şöyle görünüyor:
Not: Doğru bildiniz, bu ekran görüntüsü bizim dersten değil.
Solda odada bulunan herkesin bir listesi, hemen altında bir yazılı sohbet penceresi var. Belli bir anda 6 kişi videosunu açık tutabiliyor (fakat biz derste sadece hocayı görüyoruz, kendimizi konuşacağımız zaman kameramızı ve mikrofonumuzu etkinleştiriyoruz). Sağda “kara tahta” var. Burada dersi veren kişi sunum slaytlarını gösterebiliyor, veya istenirse herkes tahtaya bir şeyler yazabiliyor (mesela beyin fırtınası yapılacaksa, fikir yürütülecekse vesaire). Yine isim listesinin hemen altındaki bir takım düğmeler ile el kaldırıp söz isteyebiliyorsunuz, hoca bir şey sorarsa gülen yüz veya kızgın yüz ile cevap verebiliyorsunuz. Ya da hoca cevapları hemen otomatik olarak yüzdeye vurulan oylama soruları sorabiliyor.
Elluminate Live ile ilgili en sevdiğim şey ise şu oldu: Bütün ders kaydediliyor. Diyelim dersi mi kaçırdınız (mesela ben geçen hafta kaçırdım)? Hemen dersin web sayfasına gidip ders kaydını yine Elluminate üzerinden izliyorsunuz. Müthiş.
Neticede, çok memnun kaldım. Harika bir araç tasarlamışlar ve sadece bu aracı öğrenmek için bile değermiş. Ama ders de oldukça keyifli gidiyor. Tricia son yıllarda kafayı sosyoloji, özellikle de kadın çalışmaları ile bozmuş. Ayrıca bir de ABD gibi etnik kökenlerin çok çeşitli olduğu bir ülkede olduğumuzdan, dersi cinsiyet ve ırk ayrımı gibi konular etrafında işliyor (söylediğine göre şimdilik). Ben dersin biraz daha “eveeaatt, en verimli takım kurma yöntemleri nelerdiiiiğr?” gibi bir temaya sahip olacağını sanıyordum. Şimdilik daha çok bilinçli olarak farkında olmadığımız önyargılar, çeşitliliğin takım verimine etkileri, kadın-erkek ayrımı gibi konulara değindik. Bilgi edinmeyi isteyip de vakit bulamadığım bu konularda bu yoldan bilgilenmek beni pek mutlu etti. Aslına bakılırsa, birkaç senedir Evrim Çalışkanları’nın proje yürütücülerinden biri olduğum için, takım çalışması konusunda kendimi acayip deneyim kazanmış hissediyordum ve “Bu dersin bana bir faydası mı olacak hıh, süperim ki ben!” gibi ukela düşüncelerin beynimde kıvılcımlanmasına birazcık izin veriyordum. Ama “biliyorum ki bunu ben” diyerek böyle işlere yanaşmayan ve kabuğuna kapananlar, şüphesiz ki hep kaybedenler olmuştur. Bunu bir kez daha görmüş olduk. Neyse ki panasonic g500 var, güleş ata siporudur.
İlerleyen günlerde derste ilgimi çok çeken kimi sosyal çalışma sonuçlarından bahseden bir yazı yazacağıma dair bir umut var içimde ama biliyorsunuz sağım solum belli olmuyor. Özellikle bu aralar deneylerimin sonuç vermeyişi yüzünden “bu doktora bitmeyecek galibağğğ, acıların çıcığıyımm” ruh hali ile yaşadığımdan, pek bir tatsızım. Terslenebilirim, sağ gösterip sol vurabilirim.
Bu arada, bugün (12 Şubat) Darwin’in 201. yaşgünü. Kutlamak için bir bardak kahve veya tavşan kanı çay ile bilgisayar başında bir şeyler okumak isterseniz, sizi şuraya alalım.
Veya, Yapı Kredi Yayınları’nın cogito dergisinin Darwin ve evrim kuramına adanan kış sayısını alıp, bendeniz, Meren Bey ve başka Evrim Çalışkanları ile karşılaşmayı da seçebilirsiniz.
zahmet said,
Şubat 12, 2010 @ 21:55
yahu arkadaş nasıl üretken bir çift insansınız siz, cogito’ya da mı girdiniz?!
(bu arada cogito’nun fiyatı da yirmi beş türk lirasına vurmuş ki, türkiye şartlarında az buz bir para değil, ayrıca da senelerdir cogito almadığımı bir tokat gibi vurdu yüzüme. (az buz değil demişken, bugün yirmi sekiz liraya hare kahveli likör almış olduğumu hatırlayarak utanıyorum (aha merenbey gibi içiçe bi’ sürü parantez yaptım.)))
merenbey said,
Şubat 13, 2010 @ 02:11
cogito’ya duygu girdi aslında, benim yazı fasulyeden, brain candy’sel.
(cogito’nun fiyatı beni de şaşırttı, hem bu yüzden hem de içinde benim yazım da olduğu için insanlara ağız tadı ile “müthiş bir eser olmuş, kesin alın okuyun” diyemiyorum, ama süper yazılar var içinde gerçekten (hare kahveli likörünü ilk kez duydum, fakat süper bir şeye benziyor kesinlikle (hepsini güzelce kapatıp okura syntax error verdirmedikten sonra istendiği kadar parantez açılabilirmişti))).
Çağrı Yalgın said,
Şubat 13, 2010 @ 13:03
Ya Duygu ben işten üniversiteye gitmeden nasıl olur da kredi alırım diye düşünüyordum ki sen benim aklıma karpuz kabuğu düşürdün şimdi… Hemi de Japonlar bile bu dersleri alıyorlarsa… (Tamam bitti doktora, işim üç nalla bir ata kaldı…)
Düygü said,
Şubat 13, 2010 @ 13:13
Çağrı, bir e-posta gönderip sor mutlaka. Katılımcı sayısı sınırlı bildiğim kadarıyla, Türkiye’den katılacak olman bir avantaj da olabilir fakat saat farkı dolayısıyla dersin saati (akşam 6) Japonya’da sabaha denk geliyor olmakla birlikte, Türkiye’de malesef sabahın körüne denk gelecek. Eğer dersi kredili almak istersen (ben kredili almıyorum), o zaman derse katılımın önemli hale geliyor, yani sadece kayıtları izlerim dersen o da olmaz sanıyorum. Sen yine de bir sor ama :)
Düygü said,
Şubat 13, 2010 @ 13:16
Zahmet, cogito’nun normal sayıları ne kadar oluyor bilmiyorum, ama bu sayı “iki cilt” olarak çıktı (aslında iki sayı yani). Fiyatı da dolayısıyla biraz fazla olabilir. ama bu kalınlıkta bir kitap da muhtemelen 25 TL civarındadır tahmin ediyorum. “Dergi” diye düşününce insana biraz pahalı geliyor ama özünde bir kitap sayılabilecek (EHEM! :) içeriğe sahip. Üstelik de tarihi bir güzelliği de var (Darwin’in 200. yaşını Darwin sayısıyla kutlamak gibi).
Bu reklamdan sonra, satılan cogito’lardan hiçbir maddi çıkarım olmadığını belirtmek istedim şuraya :)
Lorems said,
Mart 23, 2010 @ 19:13
Anladığım kadarıyla adamlar gerçekten güzel bir sistem oturtmuşlar, keşke bu tür gelişmeleri bizde uygulasak.
DanielAbutt said,
Eylül 23, 2023 @ 18:05
http://interpharm.pro/# pharmacies in canada online
canada online pharmacy legitimate – interpharm.pro Their health and beauty section is fantastic.
Archieuniom said,
Eylül 24, 2023 @ 12:19
https://farmaciabarata.pro/# farmacia online madrid
Archieuniom said,
Eylül 25, 2023 @ 13:35
http://onlineapotheke.tech/# online apotheke preisvergleich
Archieuniom said,
Eylül 26, 2023 @ 13:47
http://farmaciaonline.men/# farmacie online autorizzate elenco
RickeyCic said,
Eylül 27, 2023 @ 20:19
Acheter kamagra site fiable
Billybet said,
Eylül 28, 2023 @ 05:37
https://itfarmacia.pro/# acquistare farmaci senza ricetta
RickeyCic said,
Eylül 28, 2023 @ 20:19
Viagra sans ordonnance 24h
Billybet said,
Eylül 29, 2023 @ 07:07
https://edpharmacie.pro/# Pharmacie en ligne France
RickeyCic said,
Eylül 29, 2023 @ 20:30
Acheter mГ©dicaments sans ordonnance sur internet – п»їpharmacie en ligne
Felixhew said,
Ekim 1, 2023 @ 08:57
mexican online pharmacies prescription drugs: mexican mail order pharmacies – mexican pharmaceuticals online
Rogerhausa said,
Ekim 1, 2023 @ 10:38
They offer unparalleled advice on international healthcare. cheapest online pharmacy india: п»їlegitimate online pharmacies india – reputable indian pharmacies
Michaeldes said,
Ekim 2, 2023 @ 07:19
п»їlegitimate online pharmacies india: online shopping pharmacy india – top 10 online pharmacy in india
Rogerhausa said,
Ekim 2, 2023 @ 10:00
Their global reputation precedes them. india pharmacy mail order: indian pharmacy paypal – world pharmacy india
Felixhew said,
Ekim 2, 2023 @ 10:07
world pharmacy india: india online pharmacy – cheapest online pharmacy india
Rogerhausa said,
Ekim 3, 2023 @ 09:42
Unrivaled in the sphere of international pharmacy. canadian pharmacy 24h com safe: reliable canadian online pharmacy – safe canadian pharmacy
Felixhew said,
Ekim 3, 2023 @ 11:51
india pharmacy mail order: online shopping pharmacy india – indian pharmacy
Michaeldes said,
Ekim 3, 2023 @ 20:04
canada pharmacy 24h: cheapest pharmacy canada – canadian pharmacy meds
Rogerhausa said,
Ekim 4, 2023 @ 08:58
Efficient, reliable, and internationally acclaimed. world pharmacy india: pharmacy website india – indian pharmacy online