Gazpaço – Yaz günleri için nefis Endülüs çorbası

Geçenlerde bir arkadaşımın annesi için bu tarifi yazınca sizlerle de paylaşayım dedim. Birkaç sene önce İspanya’da gezinirken öğrendiğim bu nefis yaz çorbasını her sene mutlaka bir kez yapıyorum. Yiyenler de çok seviyor. Çok da kolay. Ramazan’da oruç tutanlar için Ramazan sofrasında hafif bir açılış için (tercihen hurmadan sonra ;), tutmayanlar için öğlen sıcağında serinleyerek karın doyurmak için birebir. Üstelik bayat ekmek, yumuşamakta olan domates gibi malzemeleri de değerlendirmiş oluyorsunuz. İşte karşınızda Gazpaço!

(fotoğraf buradan)

Gazpaço (Gazpacho) tarifi

10 tane orta boy domates
2-3 diş sarımsak
3-4 Çarliston biber (ya da 1-2 dolmalık biber)
1 Jalepeno (helpinyo) biber (bu da minicik ama çok acı bir biber. Yerine bizim acı biberlerden bir tanecik kullanılabilir) burada resmi var.
2 orta boy salatalık
5-6 sap maydanoz
5-6 sap cilantro (Çin maydanozu ya da bir çeşit kişniş olarak geçiyor sözlükte, burada aynı maydanoz gibi görünüyor ama tadı farklı. Ben çok seviyorum fakat bulamazsanız olmasa da olur)
5-6 dilim kuru ekmek (kraker de olur)
3-4 yemek kaşığı şampanya sirkesi (normal sirkeden biraz daha hafif, balsamik gibi koyu renkli değil, sarı/transparan, benzer bir sirke de işi görür)
2 çay bardağı zeytinyağı
tuz
karabiber

Yapılışı
Bütün malzemeleri blendırda uzun süre olabildiğince çorba gibi parçalayıp karıştırdıktan sonra, genişçe bir kabın içine süzgeçten geçirin. Ben kaşıkla süzgeçin tabanını kazıya kazıya geçiriyorum çünkü süzgeç tıkanıyor posa yüzünden. Posasını kullanmıyoruz. Kaptaki gazpaçoya 10-12 küp buz atıp karıştırdıktan sonra en az yarım saat buzdolabında dinlendirin. Üzerinde ince bir dilim limonla süsleyerek soğuk olarak ikram edin. Afiyet olsun :)

  • Share/Bookmark

8 Yorum »

  1. Uğur said,

    Ağustos 10, 2011 @ 12:53

    malzemeleri okumaya başladım hepsi iştah açıcı. sonra aşağı doğru inince bütün çorbalar için geçerli kural devreye girdi;

    “Bütün malzemeleri blendırda uzun süre olabildiğince çorba gibi parçalayıp karıştırdıktan sonra..” :) ah şu blendır olmasa napardık bilemedim şimdi :p

    bu arada çok lezzetli görünüyor, ellere sağlık, afiyet olsun..

  2. Ozgur said,

    Ağustos 11, 2011 @ 12:05

    Bu bizdeki acili ezmenin iyi islenmis, bir de suzulmus hali bence. Endulus’teki Arap egemenligi doneminin izleri olabilir kanimca. Ben de cok severim kendisini.

  3. emrah said,

    Ağustos 14, 2011 @ 04:52

    2 çay bardağı zeytinyağı çok değil mi diye buyurdu annem:)
    Ben bu çorbayı yapmasını istemiştim de.

  4. Biyolokum said,

    Ağustos 14, 2011 @ 06:51

    Emrah, bütün malzemeleri istediğiniz kadar artırabilir ya da azaltabilirsiniz. :) Orjinal tarifte 120 ml zeytinyağı diyordu, ben göz kararı koyuyorum (ama bol seviyorum), iki çay bardağıdır herhalde diyerek tarifi öyle yazdım. Eğer anneniz çok diyorsa, çoktur. Anneler daha iyisini bilir. Anne içinden ne kadar geliyorsa o kadar koysun bence :)

  5. emrah said,

    Ağustos 15, 2011 @ 04:18

    Haklısın anne faktörünü gözardı edemeyiz. Mutfakta kanunları anne koyar. Everything is something happened. Çorba da lezzetli gözüküyor, deneyelim bakalım.

  6. MustafaTimur said,

    Ağustos 17, 2011 @ 09:05

    benim gibi bir ‘Naturel Born Maço’ nun her nasılsa artık yemek pişirmek isteyen uysal bir adama dönüşmesi esnasına denk geliyor böylesi değişik ve iştah açıcı tarifler, ne ala ne güzel :)
    en kısa zamanda deneyecek ve fikirlerimi blogumda paylaşacağımdır, teşekkürler..

  7. nalanizm said,

    Mayıs 24, 2012 @ 09:27

    çorba tarifi ama altında hep erkek yorumcular!

  8. nalanizm said,

    Mayıs 24, 2012 @ 09:28

    resmine bakar bakmaz daha malzemeyi okumadan içime sirkeli olabileceği fikri doğmuştu zaten.ne ilginç!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Yorum yapın