Şehir bahçeciliği
Kaçak Biyolokumunuzdan selamlaaaar sevgileeeer. Hemen konuya giriyorum. Sizlere bugün şehir bahçeciliğinden bahsedeceğim! Öncelikle belirtmek istediğim şey, benim de bahçecilik işinde aslında çok yeni olmam (gerçi domatesleri duymayan kalmadı, Radikal Gazetesi sağolsun). Hatta öyle ki, bir biyolog olarak bitkilere ilgi duymam, utanılacak derecede geç gerçekleşti. Fakat bir kez bu işin keyfine varınca, belki benim gibi zamanında gözü korkmuş ya da bu işi sıkıcı bulmuş olan insanlar varsa, onlara bir parça ilham olabilmek adına geçen ay bir internet semineri vermeye cüret ettim. Bu yazıya o seminerin videosunu da koymak istiyordum ama elimizde olmayan bir takım sebeplerden ötürü videoyu henüz yükleyemedik. YouTube’e yüklenir yüklenmez yazıyı güncelleyerek paylaşacağım.
Seminerin videosu burada:
Bahçecilik işine girişmek isteyenler, sonbaharda da başlayabilirler. Mevsimler çok soğuk yapmadan, ben iki gıdım bilgimi sizlere aktarayım, belki kiminize başlamak için yardımı olur, benim gibi son derece keyif aldığınız bir hobiniz olur (üstüne de domatizleri hopur hopur yirsiniz).
Bu arada, sunumu hazırlarken organik tarım konusunda biraz daha düşündüm ve organik tarımı neden önemli bulduğuma dair şu satırları karaladım:
Dünyayı kurtarıyor olduğum sanrısında değilim, ama bu hobiyi elimden geldiğince ‘’organik’’ olarak devam ettirmeye çalışıyorum. Bundan kastım şu:
- Suni gübre yerine kompostlama tekniği ile evdeki mutfak artıklarından elde ettiğim gübreyi kullanıyorum. (Ama saksıda bıraktığım bitkiler için küçük besin çubukları kullandım – bunlar suni, fakat toprağa karışmıyor, ‘’kapalı bir sistem’’ olarak kaldığından bence problem yok).
- Böcekler ve diğer zararlı hayvanatla ilgili olarak: böcek ilacı kullanmıyorum. Şimdiye dek böcekler benim ürünlerimi efendi bir düzeyde yediler, bu yüzden onlar kendi payını alıyor, ben de onlara dokunmuyorum. Mesela, fesleğeni yiyen böceklerin toprağın içinde yaşadığını ve aslında toprağı havalandırmada çok faydalı olduklarını söyledi bir bahçe/bitki üstadı arkadaşım.
- Bu hobi tamamen bu sürecin nasıl işlediğini anlamama, gözlemlememe, algımı genişletmeye, stres atıp dışarıda kuş seslerini filan dinleyerek kendimi iyi hissetmeme yardımcı olan bir hobi. Herkesin evinde domates yetiştirerek dünyanın tarım vesaire ile ilgili problemlerine doğrudan katkısı olacağını düşünmek fazlasıyla romantik olabilir. Fakat, sırf yukarıda saydığım sebeplerden dolayı, aslında dolaylı yoldan çok faydası olduğuna inanıyorum. Üstelik, amatör olarak evinde yeni yöntemler geliştiren insanların aslında daha büyük ölçeklerdeki problemlerin çözümlerine faydaları da olabilir. (Nasıl ki amatör astronomlar bir sürü keşif yapıyor, bu da öyle bir şey bence).
Sadece sunuma ulaşmak isterseniz, sunum burada.
Sunuma ek olarak bir de döküman hazırlamıştım, onun içeriğini de buraya yapıştırıyorum. Umarım faydası olur:
Cesur ruhlara yaratıcı fikirler:
1) Yerim dar diyenlere: Balkonda değil baya baya toprağa mı ekip biçmek istiyorsunuz? ABD’de ortak bahçecilikten fikir alınıp Türkiye’ye uygulanabilir. Bahçesi olan komşu ile konuşulabilir. Çatıya bahçe yapılabilir – toprağı getirmek sorun olabilir.
2) Yerim dar diyenlere: Dikey bahçecilik.
3) Deneyselcilere: Hidroponik…
4) Yerim dar diyenlere: Hanging planter
http://www.urbanorganicgardener.com/2009/08/starting-a-hanging-herb-garden-using-recycled-soda-bottles/
Aşamalarıyla bahçecilik
Tohum Çimlendirme (veya fidandan başlama)
Toprağı Hazırlama
Kompostlama
Fideleri Toprağa Geçirme
Bakım ve Büyütme
1) Tohumları Çimlendirme
Kimi tohumların buzlukta 24 saat beklemesi, sonra da suda tutulması gerekebiliyor! Ayrıca çimlenme koşullarını da önceden araştırmak lazım, sıcak veya soğuk isteyebiliyorlar.
Yumurta kartonu çimlendirme tekniği için ayrıntılar:
- En çok otlar için uygun.
- Evde pencere önüne kolayca sığabilir.
- Kabuklar temiz olmalı
- Toprağı önceden ıslatıp yumurta kabuklarına öyle aktarmak gerekiyor, kuru toprağı kabuki içinde nemlendirmek zor olabiliyor (çok fazla su vs).
- Saksıya ya da toprağa geçirme aşamasında: yumurta kabuğunu tamamen kırıp soyarak veya kısmen soyup o şeklide toprağa gömerek (2. yöntemde zaman içinde kabuki toprağa karışıyor. Ben birinci yöntemi izleyip, kabukları komposta karıştırmayı tercih ediyorum).
Tohum nereden alınır? ABD: her yerde var. Türkiye: pazar? , http://www.e-fidancim.com
Kaynaklar (İngilizce)
Yumurta kartonunda tohum çimlendirme:
http://www.apartmenttherapy.com/how-to-start-seeds-in-eggshell-152795
Gazete kağıdında çimlendirme:
http://carolynshomework.blogspot.com/2012/04/dirt-newspaper-seedling-pots.html
Tuvalet kağıdı/Kağıt havlu kartonunda çimlendirme: http://thecitrusguy.blogspot.com/2011/04/cheap-way-to-start.html
SÜPER! Akvaryum: http://hipgirlshome.com/blog/2010/4/3/indoor-seed-starting-set-up.html
Start your own seeds: http://www.motherearthnews.com/Organic-Gardening/2001-12-01/Start-Seeds-Indoors.aspx
2) Toprağı Hazırlama
Peat moss – torf
Kaynaklar (İngilizce)
http://www.flower-gardening-made-easy.com/soil.html
3) Kompostlama
Kaynaklar (Türkçe)
Kompostlama: http://www.ekosol.net/bilgiler/evlerde-kompost-uretimi
4) Fideleri Toprağa Geçirme
5) Bakım ve Büyütme
Kaynaklar (Türkçe)
Domates yetiştirme: http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/14832.htm
http://www.uzmantv.com/domates-ektikten-sonra-bakimi-nasil-yapilir
Domates Hastalıkları: http://www.bitkisagligi.net/Domates_Hastaliklari.htm
Kaynaklar (İngilizce)
Ev yapımı domates kafesleri: http://carolynshomework.blogspot.com/2012/04/dirt-spring-planting-and-diy-tomato.html
GENEL KAYNAKÇA
TÜRKÇE
Uzman TV, Ağaçlar Net Forum.
Şehir Bahçeciliği: http://ekolojikureticiler.org/index.php/ekolojik-ehir-bahcecilii
Fena değil gibi: http://www.agaclar.net/
İNGİLİZCE
YouTube!
URBAN ORGANIC GARDENER: http://www.urbanorganicgardener.com/
SONBAHAR BAHÇESİ: http://www.tastefulgarden.com/store/pc/Fall-Vegetable-Gardening-d6.htm
http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/hil/hil-8001.html
http://www.motherearthnews.com/Organic-Gardening/Fall-Gardening-Best-Fall-Garden.aspx
Home and Garden Info Center
Özellikle: http://hgic.umd.edu/content/vegetable.cfm
ve http://www.growit.umd.edu/FoodGardeningVideos/Video-Composting.cfm
For beginners: http://simplehomemade.net/5-gardening-basics-for-beginners/
Asli Sahin said,
Ekim 18, 2012 @ 13:57
Duyguuu, simdi gordum bunu! Cok uzuldum senin bitkilerini de tavsanlarin yemesine. Sorum su: ne yapmak gerekiyor, ne kadar yuksek yapsak citleri tavsanlar giremez filan, bir sonuca vardin mi? Eger varirsan lutfen bana da soyle. Bir de su kompost isine ben de baslayacagim. Disarida yapmak istiyorum bu isi. Kisin kar yagdiginda filan disarida kalsa, uzerini bir seyle kapatsam olur mu, bir fikrin var mi? Yoksa hep sicak mi kalmali? Benim tahminim kisin en kotu kompost olma hizinin yavaslamasi… Son olarak ben bu tip bahce malzemelerini hep home depot’tan aliyorum. Sen kesin guzelce arastirmissindir. :) Onerecegin daha uygun bir yer var mi?
Biyolokum said,
Ekim 18, 2012 @ 16:00
Canım şimdi tavşanlar konusunda ne kadar yüksek yapmak gerek bilemiyorum, ben marulları (sonbahar partisi) bu vidyoda bahsettiğim büyük dikdörtgen plastik kutulara diktim ve bahçedeki bir masanın üzerinde tutuyorum, şimdilik yiyen yok. Kutuların altına delik açıp, içine kum koyup, kapağını da altına yerleştirip mis gibi büyütüyorum.
Kompost da kışın üzerine bişey örtülmese de oluyor bildiğim kadarıyla ama olabildiğince büyük bir yığın oluşturursan, iç kısımları rahat rahat ısınır, kompost o kısımlarda gerçekleşir. Dış katmanların kompost olabilmesi için de ara ara yığını karıştırman gerekiyor, ama karıştırmasan bile olur, diyenler var. :) (Ben bikaç ayda bir karıştırıyorum.)
Bahçe malzemeleri için ben çok harcama yapmak istememiştim. Facebook’tan çevremdekilere sordum, kullanmadığınız alet edevat varsa, bir köşede duruyorlarsa verir misiniz bana diye, bi arkadaşım verdi sağolsun. Ama yine de almam gereken şeyler oldu, onları da evet Home Depot’dan aldım.
Öperim kocaman.