Yurtdışında doktora programlarına başvuru stratejisi – 01

Yeniden merhaba, bugün ele alacağım konu oldukça uzun, o yüzden birkaç bölümde işlemeye karar verdim. Yazıyı, yine geçtiğimiz aylarda bana gelen bir mektup ve bu mektuptaki sorular üzerinden şekillendireceğim. Mektubu yazan arkadaşın ismini ve ayrıntıları her zamanki gibi değiştiriyorum.

Fırat bana yazdığı mektupta yurtdışında doktora yapmak istediğini ve bunu yapmak için nasıl bir yöntem izlemesi gerektiğini soruyor. Mektubunu 5 başlık altında düzenlemiş. Ben de bu başlıkları çok yerinde bulduğumdan, aynı zamanda da Fırat’ın yazdığı bazı şeyleri de çok faydalı gördüğümden, onun iznini alarak mektubu parça parça sizinle buradan paylaşıp, kendi fikirlerimi yazmaya karar verdim. Her biriini ayrı bir yazıda inceleyeceğim başlıklar şöyle:

1. Nereden bulayım? (Bu yazı)

2. Hangisini seçeyim?

3. Portfolyo

4. Referans mektubu

5.  Yabancı dil- ingilizce

 

1. Nereden bulayım

Bizim bir arkadaş Avusturalya’da araştırma bursu buldu. Bana FindaPhd.com aracılığıyla bulduğunu söylemişti. Siteye ara ara bakıyorum. Çok nadiren genel başvuru ilanı var, büyük çoğunlukla aşırı uzmanlık isteyen ilanlar çıkıyor. Ne dersin detaylı birşekilde sürekli bu siteyi takip edeyim mi? Yoksa bu zaman kaybı mı olur?

Bu siteye aşina değilim. Bence bir yandan bu siteye ara sıra bakmakta fayda var fakat ek olarak, alanınla ilgili e-posta grupları (bilenler yorumlara ekleyiversin, mesela EvolDir var Evrimsel Biyoloji için) bulup onlara üye olabilirsen oralarda da doktora öğrencisi arayan kişiler ilan verebiliyor. Bununla birlikte, doktora öğrencisi ilanı aslında çok sık rastlanan bir şey değil (tabi yine alana göre değişir), zira öğrenciler ya çalışmalarını beğendikleri bir hoca ile doğrudan bağlatıya geçiyorlar (o durumda da hoca öğrenciyi, bulunduğu kurumdaki doktora programına başvurmaya davet ediyor), ya da öğrenciler ilgilerini çeken hocaların bulundukları bölümlerin doktora programlarına doğrudan başvuruyorlar. Yani mesela bir yöntem de şu olabilir: Gitmek istediğin/istemediğin bölgeleri (ABD, Avrupa, veya daha daraltırsak atıyorum Almanya, Singapur vs) belirledikten sonra, bu ülkelerdeki doktora programlarına nasıl öğrenci alınıyor ona bakmalısın. Diğer bir yöntem de, mesela bilimsel makale okurken ilgini çeken bir çalışmayı yapan ekip nerede, o okula nasıl doktora öğrencisi olarak gidilebilir ona bakabilirsin. Okullar/enstitüler her sene düzenli doktora öğrencisi alırlar, ama bu programları genelde böyle iş arama sitelerinde ilan etmezler.

İnternette ararken buldum, şu videodaki arkadaş doğrudan doğruya hocaların profillerine ve çalışmalarına bakmayı tavsiye ediyor. Bir de projelerin/bursların büyük kısmının ilana verilmediğini bir şekilde hocalara ulaşan kişilere verildiğini söylüyor.

Şimdi bu kız Etiyopya gibi gariban bir ülkeden çıkıp Londra’da burs bulabilmiş o yüzden dedikleri ciddiye alınabilir gibi geldi.

Ne dersin bu şekilde araştırma mı yapayım?

EVET! Yukarıda da bahsettiğim gibi, bence bu daha sağlam bir yöntem.  Tabi ki burada sana çok iş düşüyor. Baya tam zamanlı iş gibi bir sürü okulu, hocayı, hocaların araştırmalarını okuman lazım. Bir yandan kendin biraz makale okuyup ne yapmak istediğine dair biraz fikir edinmen lazım. Daha önceki yazılarda (burada ve burada) belirttiğim gibi bu makale okuma işi şart. Her şeyi anlamana gerek yok, ama hocalara “ne iş olsa yaparım abi” yaklaşımı iyi değil.

Bir de elbette tanıdıklara sormak da güzel bir yöntem (“Falanca konusunda çalışan bildiğiniz bir lab var mı, beni o kişilerle bağlantıya geçirebilir misiniz?”). Bu yöntem hem hocanın nasıl bir insan olduğuna dair önceden bilgi edinmek için de güzel bir fırsat. Zira doktora danışmanını dikkatli seçmek, daha önce bahsettiğim gibi, çok önemli bir mesele.

Bu arada, her ne kadar ikinci yöntemin (doğrudan bağlantıya geçme) daha iyi olduğunu düşünüyor olsam da, iş ilanlarının olduğu bir kaç diğer kaynağı da vereyim, bir göz atmakta fayda olabilir ama özellikle ilgilendiğin alanla ilgili şeyleri bulmak biraz şans işi:

Nature Jobs

- AAAS Science Careers

- Chronicles of Higher Education

- EvolDir

Bir sonraki yazıda “Hangisini seçeyim?” sorusuna odaklanacağız. Bu sorunun içeriği daha çok hangi ülke/program bağlamında olacak (hocadan ziyade, zira o konuya önceden değinmiştim).

  • Share/Bookmark

5 Yorum »

  1. Eren said,

    Nisan 23, 2017 @ 04:23

    Merhabalar. Belki buraya EvolDir mail grubunu da ekleyebiliriz. Özellikle evrimsel biyoloji-ekoloji alaninda doktora, post-doc hatta faculty pozisyonlari için çok sık ilan veriliyor. Ben de burada gördüğüm bir ilan sayesinde tam istediğim gibi bir doktora pozisyonu buldum! :)

  2. Biyolokum said,

    Nisan 23, 2017 @ 10:13

    Sağol Eren. Yazıya ekledim. Başka e-posta gruplarını bilen arkadaşlar, nasıl üye olunacağını açıklayan bilginin bağlantısını da ekleyerek yorum olarak yazarlarsa harika olur.

  3. Batikan Ozkan said,

    Nisan 24, 2017 @ 13:39

    Merhabalar iyi gunler, yazinizi okudum, belki buraya sormak alakasiz olacak bilmiyorum fakat yurtdisinda doktora/yuksek lisans ucretleri kolay kolay karsilanamayacak duzeyde ki, ogrenim ucreti haricinde orada yasamanin da bir pahasi olacak. Acaba bunca yurtdisinda okumus insan, bu maddi yukun altindan nasil kalkiyor ?
    Burs aldigini soyleyene denk gelmedim sahsen, suan okudugum blumde yurtdisinda doktora/yuksek lisans dusuncem var fakat maddi acidan dusununce bolumu birakip baska bolum secmeyi bile dusunuyorum bu ara.

  4. Biyolokum said,

    Nisan 24, 2017 @ 15:39

    Batıkan merhaba,

    Okuduğun alanı bilmiyorum, bu işler alana göre değişiyor, ülkeye göre de değişiyor. Ama genel olarak ABD ve Avrupa için eğer doktoraya başvuruyorsan okul/enstitü senin okul harcını (tuition) karşılıyor, yani sen cebinden vermiyorsun. Üstüne sana temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bir maaş (stipend) veriyolar. Bazı yerler sağlık sigortası da sağlar.

    Fakat master için aynı şey geçerli değil. Master yapmak isteyen öğrenciler genelde bu masrafları tamamen cepten karşılıyorlar (belki bir takım burslar mevcuttur ama bilemiyorum).

    ABD’deki doktora programları Master’a gerek olmadan direk lisans öğrencilerini kabul ediyorlar. Ama bunun için çok iyi bir öğrenci olmanız lazım (sonraki yazılarda değineceğim nasıl “çok iyi öğrenci” olunur).

    Bu konulara daha önce bazı yazılarda değinmiştik. Şuradan ulaşıp okuyabilirsin: http://www.biyolokum.com/category/sikca-sorulan-sorular/

  5. Selda said,

    Aralık 17, 2017 @ 23:37

    Merhaba, az once tesadufen gordum web sitesini, oldukca faydali bilgiler vermissiniz. BEn de bir bildigimi paylasmak isterim. Yeni Zelanda’da doktora yapma hakkinda cok guzel youtube videosu var, orada doktora yapan bir kisiyle roportaj yapilmis (Turkce) ve cok faydali. Eger ki burslu doktora programi bulamayanlar Yeni Zelanda’da cok uygun sartlarda doktora yapabilirler ( yillik tuition 5-7K NZD), ders ve yeterlilik asamasi olmadigindan da sadece 3 yil suruyor. Doktora ogrencisine ve evliyse esine de calisma izni veriliyor (partneri varsa partnerine de veriliyor calisma izni), bitirince isterlerse kolayca oturum da alabiliyorlar. Oldukca avantajli, eger ki bu soylesi ile ilgilenen olursa ilgili youtube videosunun linki:

    https://www.youtube.com/watch?v=66agl0simaE&t=1s

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Yorum yapın