R öğrenmek isteyenler için kılavuz
Herkese merhaba,
Daha önceki bir blog yazısında R programlama dilinin müthişliğinden ve öneminden bahsetmiştim. Fakat kendim R konusunda yeterince tecrübeli değilim, ama daha da önemlisi, yeni işimin yoğunluğu sebebiyle, kendim R öğrenirken oturup bu süreci not edip başkalarına yardımı olsun diye bir yazı haline getirecek enerjim yok. Neyse ki Fırat bu konuda insiyatif alıp bir kılavuz hazırlamış ve blogumdan sizlerle paylaşmak ister miyim diye sordu. Ben de çok sevindim. Kendisini konuk yazar olarak misafir ediyorum bugün. Yazıyı hiç değiştirmeden yayınlıyorum (sadece web bağlantılarını kelimelerin altına, tıklanabilir halde gizledim, ve başlıkları vesaireyi koyu veya italik yapmak gibi kozmetik ekler yaptım). Umarım R öğrenmek isteyenlere güzel bir başlangıç olur. Fırat’a bu katkısı için çok teşekkür ediyorum. — Duygu
“Merhaba Arkadaşlar,
Biyolokum blogunda yüksek lisans, doktora yapanlara istatistiği ve R dilini öğrenmek şiddetle tavsiye olunmakta:
“…Onları boşverin. Zor da olsa R öğrenin canlaRRRRRRRR!”
Öyleyse haydi R dilini öğrenelim :)
Amaç
Fen bilimleri, mühendislik kısacası uygulamaya yönelik bilimlerle uğraşan insanlar mutlaka veri elde eder ve bu verileri anlamlı hale getirmeye çalışırlar. Bunun için temel istatistik ve istatistik yazılımları kullanırlar. Kısacası bundan kaçış yok, bunlar lazım olacak.
Motivasyon
“İyi hoş da, nasıl öğrenelim?” “Zor değil mi?” “Yapabilir miyiz?” gibi sorular kesinlikle aklınızdan geçiyordur.
Soruların kısa cevapları:
nasıl öğrenelim: kitap, video,forum ve eğitim siteleri yardımıyla öğrenebilirsiniz
zor değil mi: değil. marsa adam göndermeyeceğiz, klasik istatistiksel şeyler yapacağız.
yapabilir miyiz: lise mezunu isen, temel bilgisayar bilgisine sahip isen (dosya/klasör nedir, nasıl adlandırılır vs) kesinlikle yapabilirsin.
Biraz daha motivasyon gerekli ise şu iki kitabı tavsiye ederim:
Bunlar bildiğiniz saçma kişisel gelişim kitaplarından değil, aksine gitmiş, görmüş,yapıp-edip gelmiş insanların hakiki hayat tecrübeleri ve tavsiyeleri.
Hızlı bir şekilde motive olmak isterseniz de buyurun, Daron Yöndem’den atarlı giderli başlangıç motivasyonu:
“Çok mu geç kaldım?”
İlk adımlar
R projesinin web sitesinden R’yi indirip kuruyoruz.
Kullanımı kolaylaştırması açısından R’yi kurduktan sonra R Studio‘yu da kurmanızı tavsiye ederim.
(Kurulum konusunda sorun yaşarsanız şu videoya bakabilirsiniz.)
R’yi bilgisayarınıza kurduktan sonra en temel şeyleri çok hızlı bir şekilde gözden geçirmek isterseniz Şadi Hoca’nın videosuna bakabilirsiniz.
Dökümanlar
İlk adımları attığımıza göre artık öğrenmeye başlayabiliriz.
Öncelikle elinizin altında mutlaka 1-2 referans alacağınız kitap bulunsun. R ile ilgili inanılmaz sayıda çok yabancı kitap var. Sayısı o kadar fazla olmamakla beraber Türkçe kitaplar da mevcut. Üniversite kütüphanesindeki kitaplara ve e-kitaplara mutlaka bakın.
Kitaplara baktığım zaman bu konuda 2-3 farklı tipte kitap olduğunu fark ettim. Birinci tip kitaplarda fazlasıyla hikaye mevcut, uygulama oldukça az. İkinci tip kitaplar önce teori sonra uygulama şeklinde bir yaklaşım sergiliyor(ders kitabı gibi, bazısı fazlasıyla teori ağırlıklı bazıları daha dengeli). Üçüncü tip kitaplar ise “şu işi R ile nasıl yaparım” mantığıyla hazırlanmış kitaplar.
Bundan dolayı birden fazla kitap elinizin altında bulunursa iyi olur.
Benim gözüme çarpanlardan bazıları:
-R ile Uygulamalı İstatistik, İbahim DEMİR
-R ile Programlama İstatistik, Matematik, Yapay Zeka, Veri Madenciliği ve Grafik, Yalçın ÖZKAN
-R İle İstatistiksel Programlama, İlker ARSLAN
-R in Action: Data analysis and graphics with R, Robert KABACOFF
-Getting Started with R An Introduction for Biologists, Andrew BECKERMAN
-Discovering statistics Using R, Andy FIELD
Ayrıca internetten ücretsiz ve özgürce erişebileceğiniz eğitim dökümanları ve kitaplar da faydalı olabilir.
Impatient R “Some hints for the R beginner”
Bu kitaplar bazılarımıza hitap ederken bazılarımıza hiç hitap etmeyebilir, o yüzden mutlaka kitapları inceleyin kafanıza yatan kitapları temin edin.
Yardım ve destek
Öğrenme ve uygulama sırasında mutlaka yardıma/desteğe ihtiyacınız olacak. Başvuracağınız ilk kaynaklarınız dökümanlarınız/kitaplarınız ve R’nin dahili yardım menüsü olsun.
İki sebepten dolayı bunu tavsiye ediyorum:
1. Kendi sorununuzu kendiniz çözerseniz hem kendinize güveniniz artar (ben yapamam/edemem vs iyicene azalır) hem de zamandan kazanırsınız. (Sorduğunuz soruya hemen cevap alamayabilirsiniz)
2. Karşılaştığınız sorunla çok büyük ihtimalle diğer insanlar da karşılaşmıştır (insanlar birbirine zannettiğimizden çok daha fazla benzerler, senin düşündüğünün aynısını veya benzerini bir başkası da muhtemelen düşünmüştür ) O yüzden sorunuzun cevabı kuvvetle muhtemel daha önce sorulmuş sorularda mevcuttur.
Kendi işimizi halletmek iyi güzel de insana insan lazım. O yüzden aynı konuyla ilgilenen insanların arasında bulunmak (Hem fiziken hem de iletişim kanalları vasıtasıyla) önemlidir. Moralinizi motivasyonunuzu artırır :)
Gözüme çarpan forum vb siteler şunlardır:
Reddit r/Rlanguage (Mesela r öğrenmek isteyen hemen herkesin aklına gelen bir soru ve çok farklı yanıtlar şurada.)
Bunlara benzer başka siteler de mevcut (quora, digg vb) ayrıca “R programlama” şeklinde arama yaptığınızda birçok farklı siteye ulaşabiliyorsunuz. R programlama konusunda insanlar oldukça paylaşımcı. Aradığınız birçok şeyi bulabiliyorsunuz. Az da olsa R programlama dili hakkında Türkçe yazılar/forumlar da mevcut.
Haydi öğrenelim!
İnternetteki online öğrenme sistemleri (ya da bildiğimiz adıyla açık öğretim sistemleri) almış yürümüş :)
Eğer klasik usul seviyorsanız, yani hoca anlatsın ben dinleyeyim, not alayım uygulayayım diyorsanız:
Bu sitede istereniz dersleri canlı canlı takip edebilirsiniz (yoklama da var, katılım zorunlu) hatta ücretini yatırıp sınavlara girip sertifika da alabilirsiniz.
Eğer doğrudan uygulayayım deneyeyim diyorsanız da:
Bunlar gözüme çarpan sitelerden yalnızca ikisi. Buna benzer birçok açık öğretim sitesi mevcut (liste).
Ayrıca Youtube’da “r programlama” şeklinde arattığınızda hem Türkçe hem de İngilizce birçok eğitim videosu bulabilirsiniz
Size tavsiyelerim
Mutlaka kurcalayın, verilen örnekleri birebir yapmakla yetinmeyin. Bir de öğrendiğiniz komutları vb mutlaka not edin, sonrasında tekrar edin.
Şu sitede R egzersizleri var, bunları da uygulayabilirsiniz.
Bizden bu kadar, gerisi size kalmış :)
Dipnot: Burada verilen kaynakların birçoğu İngilizce, Türkçe kaynakları da ekledim amma velakin Türkçe kaynaklar kısıtlı, literatürün neredeyse tamamı İngilizce. Duygu Abla’nın küçüklerime tavsiyeler kısmındaki “ingilizce öğrenin” tavsiyesini ben de şiddetle yineliyorum: “okuduğunuzu ve duyduğunuzu rahatça anlayacak kadar ingilizce öğrenin, mutlaka öğrenin gerekirse 1 yıl hazırlık sınıfına gidin. en çok ekmeğini yiyeceğiniz beceriniz budur, ben bu ingilizce sayesine çok işimi hallettim,çok iyi yerlerde iş buldum. Çok işime yaradı. Siz de öğrenin, sizin de işinize yarasın :)”
fatma said,
Kasım 22, 2017 @ 03:00
https://www.meetup.com/rladies-istanbul/events/245274800/
Sümeyye farah t. said,
Aralık 18, 2017 @ 14:27
Aslı şahinin blogunda dolana dolana buralara geldim bu saatte taaa 2005’ten beri okudum okuyorum,bi an acaba blogu bıraktımı duygu abla derken,bu içeriği gördüm.
Ya çok güzel blogun var düyguu abla fevkaladenin fevkinde(zeki müren seslendiriyormuş gibi hayal ediniz), ya öyle böyle değil müptelası oldum,kimseye de söylemiyorum,evde gülüyorum durup durup okurken yazdıklarını,ben daha 2009’dan geliyorum,neler neler yaşadın kimbilir …neyse,senden ricam,daha çok yaz LÜTFEN, hemen bitiyor yazdıkların anlıyormusun nolur
Biyolokum said,
Aralık 19, 2017 @ 12:43
Sümeyyeciğim yorumunu yeni gördüm, çok mutlu ettin beni. Keyifle oku. Bu bitince kitap oku :) Artık başka bir dönemindeyim hayatımın, çok az yazıyorum buraya, ama bu blog benim için hala çok değerli. Sevgilerimle, Duygu