Araya biraz doğa tarihçiliği

Küçüklüğümden beri her gittiğim yerde bulduğum hayvan, bitki, tohum vesaire örneklerini cebime atıp eve getirmeye bayılırım. Bugün bu örnekleri muhafaza etmek ve sergilemek için harika bir yöntem öğrendim ve heyecanla buraya geldim sizlerle paylaşıyorum.

Yöntemi öğrendiğim blogdaki yazıyı buraya çevirip koyacağım ve oradaki fotoğrafları kullanacağım. Orjinal yazı burada, The Dragonfly Woman isimli blogda. O yazarın kendisi de tarifi aslında şuradan almış, ki o ilk kaynakta güzel başka fotoğraflar da var bakmak isterseniz.

Normalde, bulduğunuz doğa parçacıklarını (bir yaprak olur, ölmüş böcek olur vesaire) olduğu gibi muhafaza etmek istiyorsanız (gerçi duruma göre renk kaybı oluyor) alkole koyarak belli bir süre için muhafaza edebilirsiniz. Çok uzun süreli, evladiyelik muhafazalar için formaldehit kullanmanın gerekli olacağını tahmin ediyorum/biliyorum. O da zararlı bir madde ve muhtemelen ruhsatsız satılmıyordur (ya kimyager ya bilimci olmanız lazım). Fakat bu anlatacağım yöntem kurumuş örnekler için birebir. Hem ayrıca, ille de alkolde muhafaza edilmesi gerekmeyen, çürümeye meyilli olmayan deniz kabuğu gibi örnekler için de güzel bir sergileme yöntemi.

MALZEMELER

- Şeffaf el dezenfektan jel

- Minik cam şişeler. Dilerseniz büyük örnekler için cam kavanoz da olur, ama kavanozunuz ne kadar büyükse o kadar çok jel kullanmanız gerekecek! Hobi marketlerde boncuklar vesaire için satılan küçük ve kapaklı cam kavanozlar işinize yarayabilir.

- Örnekler. Böcek kullanacaksanız ya kurumuş olması gerekiyor ya da alkolde bir süre muhafaza edilmiş olması. Tarife göre ”taze” örnekler jeli bulandırıyor veya çözüyormuş. Yani uygun değil. Dediğim gibi kuru yaprak, deniz kabuğu, tohum vesaire, her şey olur. Yeter ki kuru olsun.

- Göz damlası/pastör pipeti. Eski bir göz damlasını kullanabilirsiniz. Ya da pastör pipet gerekiyor, Türkiye’de nereden bulunur kestiremiyorum, ama ihtiyacınız olan şey şunun gibi bir şey. Fakat eğer bulamıyorsanız, çok büyük mesele olacağını sanmıyorum. Bunu en son bir iki hava kabarcığını almak için kullanacağız, gerekirse belki kürdanla ya da cımbızla ittirilip kaktırılarak da yok edilebilir.

- Cımbız ya da kürdan

- Küçük tencere

- Ocak

 

YAPILIŞI

Önce cam kabınızı bir parmak boşluk kalacak şekilde jel ile doldurun.

Örnek (ya da örneklerinizi, birden fazla da koyabilirsiniz) jele yerleştirin. Bu aşamada tam nerede durduklarının önemi yok, en son istedimiğiz şekilde yerleştireceğiz.

Tabi ki el dezenfekte jelinin içinde bir sürü hava kabarcığı var. Bunlardan kurtulmak istiyoruz (di mi? ben isterim şahsen). Onun için:

Tencereyi, kapların yarısına gelecek kadar suyla doldurun. Cam kapları suya ağzı açık olarak yerleştirin. Suyun kapları yüzdürmeyecek seviyede olmasına dikkat edin.

Suyu kaynama noktasına getirip sonra ocağı kısın, su fokur fokur kaynarsa cam kaplarınız yerinden oynayıp devrilebilir. Burada yapmanız gereken 10-15 dakika kadar kapları hafif kaynayan suda tutmak. Bu arada, kapaklarının kapalı olmaması çok önemli yoksa genleşen hava ile mısır tanesi gibi patlayıp ödünüzü de koparabiliriler. Jeldeki baloncukların yüzeye gelip yokolduklarını göreceksiniz. Jelin kendisi de kaynayabilir – ki bu yüzden tüpleri çok doldurursanız jel tüplerden taşabilir.

Nihayet tencereyi ocaktan alıp tüpleri sudan çıkardığınızda elinizde şöyle bir manzara olmalı:

Neredeyse bütün kabarcıklar gitmiş :)

Ama örnekler yerinden oynamış. Cımbız/kürdan kullanarak onları istediğiniz konuma getirin:

Bu aşamada örneğiniz eğer böcek gibi bir şey ise, kaynama esnasında yumuşamış olacağından, antenlerini bacaklarını istediğiniz gibi konumlandırabilirsiniz! Sanatçı yönünüze kalmış :)

Kalan bir iki kabarcığı da pipet ya da kürdanla yok edin.

Kabın boş kısmını jelle doldurun.

Daha sonradan oluşabilecek kabarcıkları engellemek için kapları biraz fazladan jel ile doldurmanız gerekiyor.

Kapakları kapadıktan sonra taşan jeli temizleyin.

İşte sonuç! Süper değil mi :)

Eğer denerseniz, müzelik eserlerinizin fotoğraflarını bana da gönderin. Blogdan küçük bir sergi açarız. Ben bu akşam deneyeceğim. :)

 

  • Share/Bookmark

5 Yorum »

  1. Onur said,

    Mart 8, 2012 @ 06:50

    Aaa, ne ne enteresan. Tesekkurler, deneyecegim.

    Ornegi koruma ozellikleri formaldehit ve alkole gore nasil acaba.

  2. Biyolokum said,

    Mart 8, 2012 @ 10:01

    Bu el dezenfektanı jeller bildiğim kadarıyla zaten %70 Etanolden yapılıyor. Jelleşmesi için de içine ekstra bir şeyler koyuyorlar. Yani özetle alkol gibi koruyor olmalı.

  3. yasemin said,

    Mart 21, 2012 @ 23:36

    cok begendim kesinlikle cok guzel .. tesekkurler duygu

  4. kerem said,

    Nisan 11, 2012 @ 00:12

    ben paraformaldehit kullanıyorum… ama bu şekilde yoğun olmadığı için asıl kalmıyor buda ilgiç olmuş:) deneyeceğim:))

  5. Çağlar Orhan said,

    Haziran 3, 2012 @ 12:13

    Mükemmel. Teşekkür ederim paylaştığın için. :)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Yorum yapın